Home Πολιτισμός Αύριο η εκλογή νέου Μητροπολίτη – Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και ο Τιτουλάριος μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτωνας θα διεκδικήσουν τη μητρόπολη Φωκίδας
Πολιτισμός - 24 Ιουνίου, 2014

Αύριο η εκλογή νέου Μητροπολίτη – Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και ο Τιτουλάριος μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτωνας θα διεκδικήσουν τη μητρόπολη Φωκίδας

 Αύριο η εκλογή νέου Μητροπολίτη – Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και   ο  Τιτουλάριος μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτωνας θα διεκδικήσουν τη μητρόπολη Φωκίδας


 Δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Αρ. Φυλ 1979/24-6-2014


Στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 25ης Ιουνίου 2014, θα πληρωθούν 4 κενές μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας. Κατά τη σειρά των εκλογών πρώτη θα πληρωθεί η μικρή και φτωχή μητρόπολη Φωκίδος, έπειτα η Μητρόπολη Ιωαννίνων , εξαιτίας της οποίας έχουν οξυνθεί οι σχέσεις Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος, ακολούθως η Μητρόπολη Ελάσσονος και τέλος η ταλαιπωρημένη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος με έδρα την Καρδίτσα.

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στο συνοδικό παρεκκλήσιο της μονής Πετράκη, παρουσία των Συνοδικών αρχιερέων και λειτουργούντος του νεωτέρου τη τάξει, μητροπολίτου Κίτρους και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, οι 74 περίπου εκλέκτορες- αρχιερείς (δεν είναι γνωστό το πόσοι θα απουσιάζουν) θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, όπου μυστικά θα εκλέξουν τους τέσσερις νέους αρχιερείς.

 

Η διαδικασία

 

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία έχει ως εξής:

Πρώτη από τις τέσσερις κενές μητροπόλεις θα πληρωθεί η Φωκίδα, καθώς κενώθηκε πρώτη, μετά την παραίτηση του κ. Αθηναγόρου. Από τον κατάλογο των προς αρχιερατεία υποψηφίων (ιερομόναχοι και επίσκοποι που πληρούν τις προϋποθέσεις να προαχθούν σε μητροπολίτες) οι εκλέκτορες με μυστική ψηφοφορία θα κληθούν να καταρτίσουν το λεγόμενο τριπρόσωπο, την τριάδα δηλαδή των υποψηφίων που θα περάσει στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Ακολούθως σε δεύτερη μυστική ψηφοφορία μεταξύ των τριών θα αναδειχθεί κατά πλειοψηφία ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθήσει και για τις άλλες τρείς κενές μητροπόλεις.

 Μετά το τέλος και των τεσσάρων εκλογών οι τέσσερις εψηφισμένοι πλέον μητροπολίτες θα δώσουν ενώπιον του σώματος της Ιεραρχίας και εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων το λεγόμενο μικρό μήνυμά τους, θα δηλώσουν δηλαδή ο καθένας ξεχωριστά ότι αποδέχονται τις εκλογές τους.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες οι νεοεκλεγέντες και όσοι παριστάμενοι θα μεταβούν στο συνοδικό παρεκκλήσιο της μονής Πετράκη όπου οι εψηφισμένοι θα δώσουν τα μεγάλα μηνύματά τους  (εκκλησιαστική ακολουθία) χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι χειροτονίες των νεοεκλεγέντων, εκτός αν κάποιος εξ αυτών είναι ήδη επίσκοπος.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τους νέους Μητροπολίτες, αυτοί δίνουν τη διαβεβαίωσή τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τέλος ορίζονται οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων, οπότε οι νέοι αρχιερείς μεταβαίνουν στις έδρες τους και αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντα τους.

  

Τρεις οι υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Φωκίδας

 

Στην Μητρόπολη Φωκίδας η οποία έχει δυναμική 109 ενοριακών ναών και 79 εφημερίων (Δίπτυχα 2014), υπάρχουν δυο βασικές υποψηφιότητες, του αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Καλύβα που προέρχεται από την τοπική κοινωνία και αυτή του επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.

Ο αρχιμανδρίτης Νεκάριος Καλύβας είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας. Είναι 51 ετών και θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της αρχιερατείας του κ. Αθηναγόρα που έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να τον διαδεχθεί, κλήθηκε να διορθώσει σειρά προβληματικών καταστάσεων, ενώ θεωρείται πως θα έχει την στήριξη σημαντικού αριθμού Ιεραρχών, σύμφωνα με το dogma.gr.

Ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, είναι 60 ετών και προέρχεται από την Σπάρτη όπου υπηρετεί ως βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Θεωρείται εξαιρετικά ικανός και καταρτισμένος κληρικός. Η υποψηφιότητα θεωρείται από πολλούς ως επικρατέστερη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το dogma.gr  ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος υποστηρίζεται από τον μητροπολίτη Σπάρτης ο οποίος το 2009 τον είχε προτείνει στην Ι.Σ.Ι. για βοηθό του. Ορισμένοι θεωρούν την υποψηφιότητα αυτή ως απομάκρυνση δια της προαγωγής κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από την μητρόπολη Σπάρτης.

Η τρίτη υποψηφιότητα είναι εκείνη του 68χρονου Τιτουλάριου μητροπολίτη Μαραθώνος κ. Μελίτωνα, ο οποίος υπηρετεί τα τελευταία 28 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι αρχιερείς θα τον ψηφίσουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…