Home Πολιτικά - Φωκίδα Αυξάνονται κι άλλο οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής Δήμων και Περιφερειών
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Φεβρουαρίου, 2021

Αυξάνονται κι άλλο οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής Δήμων και Περιφερειών

Με το άρθρο 30 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση χθες 23/2, τροποποιούνται για πολλοστή φορά οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης Δήμων και Περιφερειών. Με εύνοια πάντοτε προς την Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή προς συλλογικό όργανο όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Δήμαρχοι χάρη στις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο συγκρότησής τους που είχε επιφέρει η νυν Κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά οι τροποποιήσεις αφορούν ειδικά τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα, στον ν.3852/2010 επέρχονται οι εξής μεταβολές:

ΔΗΜΟΙ

Η περ.δ’ της παρ.1 του αρ.72 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων» του ν.3852/2010 (Α΄ 87), αντικαθίσταται ως εξής:

« Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού των άρθρων 206, 209, 211 και 212 του ν.3584/2007. »

Μέχρι σήμερα, μετά τις απανωτές αλλαγές, προβλέπει το εξής: « Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής. »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η περ.δ’ της παρ.1 του αρ.176 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Περιφερειών» του ν.3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

« Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού της περ.ιε’ της παρ.2 του αρ.1 του ν.3812/2009. »

Μέχρι σήμερα, ως έχει διαδοχικά τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπει το εξής:

« Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής. »

 

Η Κυβέρνηση εξηγεί γιατί προβαίνει σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αναγράφοντας στην Έκθεση που συνοδεύει το Ν/Σ τα εξής:  « Η υφιστάμενη διατύπωση των ως άνω άρθρων δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις προσλήψεων για τις οποίες δεν απαιτείται υποβολή αιτήματος, ήτοι πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση επειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών (αρ.206 ν.3584/2007 και αρ.1 παρ.2 ν.3812/2009), για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών (αρ.212 ν.3584/2007, καθώς και αρ.36 του ν.4765/2021) πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης (αρ.211 ν.3584/2007) κ.ο.κ..  

Επειδή οι προσλήψεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται άμεσα, δεδομένου ότι αποσκοπούν στην κάλυψη επειγουσών, αν και μικρής διάρκειας, αναγκών των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων ΟΤΑ, και στο πλαίσιο εξορθολογισμού του πλαισίου προσλήψεων και τήρησης της αρχής της αναλογικότητας, διά του παρόντος το σύνολο των προσλήψεων θα πραγματοποιείται κατόπιν Απόφασης της οικείας Επιτροπής. » 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…