Home Δήμος Δελφών Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στην επέκταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Δεσφίνα
Δήμος Δελφών - 24 Σεπτεμβρίου, 2014

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στην επέκταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Δεσφίνα

 Το «μπαλάκι» στην Αποκεντρωμένη που θα λάβει την τελική απόφαση

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στην επέκταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Δεσφίνα
 
Με την αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Δεσφίνας, συντάχθηκε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, αναφορικά με την επέκταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμοί».
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ουσιαστικά προσπαθεί να τετραπλασιάσει την δυναμικότητά της, αφού από τα 10 στρέμματα θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα 40, κάτι που φυσικά δεν βρίσκει σύμφωνους τόσο τους πολίτες που έχουν σπίτια κοντά στην παραλία αλλά και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Δεσφίνα, οι οποίοι κάνουν λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των περιουσιών που βρίσκονται στην περιοχή. 
Η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου ήταν κατηγορηματικά αρνητική, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη περιοχή εκτός του ότι είναι παραθεριστική, έχει πλέον επιβαρυνθεί. 
 
Ζήτησε αναβολή ο Ταγκαλής
 
Την αναβολή του θέματος ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ξεκαθαρίζοντας πως έχει τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο με ελλιπή εισήγηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Σώμα δεν μπορεί να σχηματίσει άποψη από τη στιγμή που διαβιβάστηκε μόνο το πρακτικό από τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει πουθενά η γνωμάτευση των υπηρεσιών οι οποίες είναι αρμόδιες να αποφανθούν αν ζητάει η εταιρεία κάτι σύννομο ή όχι. 
Τόσο ο κ. Ιωσηφίδης όσο και ο κ. Μέγκος διαφώνησαν με την πρόταση αναβολής και λόγω προθεσμιών κι επειδή παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση αρκετοί πολίτες από τη Δεσφίνα. 
Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως δεν χωράει καμία αναβολή λόγω των προθεσμιών ενώ τόνισε πως αν δεν πάρει συγκεκριμένη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα σημαίνει σιωπηρή συναίνεση. 
 
Αμφισβήτησε το ψήφισμα ο δικηγόρος της εταιρείας 
 
Την εταιρεία εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο δικηγόρος κ. Θανάσης Σανιδάς, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως το ψήφισμα που εκδόθηκε από τους Συλλόγους και κατοίκους της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι προβάλλονται οι προσωπικές θέσεις των υπογραφόντων και όχι του συνόλου των πολιτών. Ο κ. Σανιδάς ξεκαθάρισε ακόμα πως δεν πρόκειται για νέα εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση αλλά για επέκταση της δραστηριότητας η οποία θα βοηθήσει την εταιρεία να επιβιώσει και να μην μείνουν  στο δρόμο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτή. Τόνισε δε πως ο κόλπος δεν είναι κλειστός και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το όριο των 1.500 μέτρων από τα σπίτια, ούτε αποτελεί θαλάσσιο δίαυλο, όπως επικαλέστηκε τόσο το Τοπικό Συμβούλιο όσο και οι Σύλλογοι, για να στηρίξουν την αρνητική τους γνωμοδότηση. «Ο εκσυγχρονισμός μιας μονάδας όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται γιατί έτσι μόνο αντιμετωπίζεται η όποια υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς, τονίζοντας πως δεν προκύπτει από πουθενά λόγος μετεγκατάστασης. 
 
Παρούσα η παράταξη Ταγκαλή, όχι στην επέκταση πλειοψηφία και ελάσσονα μειοψηφία 
 
«Ακούσαμε δύο διαφορετικές απόψεις. Από τη μία, η επιχείρηση που δίνει εργασία από την άλλη οι πολίτες που έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση», ανέφερε ο κ. Ταγκαλής στην τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν μπορεί η παράταξη του να είναι σε θέση να γνωρίζει τι ισχύει στην περιοχή από τη στιγμή που δεν υπάρχει εισήγηση από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανέφερε ακόμα πως το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει με αυτά τα δεδομένα σαφής άποψη γιατί δεν έχουν συγκεντρωθεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο» κ. Παναγιώτης Μέγκος επεσήμανε πως αν η εταιρεία επεκταθεί κατά 30 στρέμματα θα κλείσει στην ουσία ολόκληρος ο κόλπος και θα αλλάξουν όλα τα οικιστικά δεδομένα της περιοχής ενώ τόνισε πως δεν ζητά κανείς να κλείσει η εταιρεία αλλά να μετεγκατασταθεί και να τηρηθεί η νομοθεσία.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης ξεκαθάρισε πως θα έπρεπε το όργανο να έχει αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αφού οι υπηρεσίες συνήθως ευνοούν τους δυνατούς και όχι τους απλούς πολίτες. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τόνισε πως η παραλία χρησιμοποιείται από τα λαϊκά στρώματα και πως οι έχοντες –η εταιρεία δηλαδή- μπορεί να μεταφερθείς σε σημείο που δεν θα υπάρχει καμία όχληση. Τόνισε δε, πως δεν μπορεί να γίνει επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε κορεσμένη περιοχή ενώ αναφορικά με την κινδυνολογία που έθεσε ο νομικός της εταιρείας ότι θα βρεθούν στο δρόμο οικογένειες τόνισε πως δεν ζήτησε κανείς να κλείσει η εταιρεία, απλά να βρεθεί μία λύσει που θα ικανοποιούνται όλοι. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…