Home Πολιτισμός ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ
Πολιτισμός - 21 Οκτωβρίου, 2015

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

 Από τους πιο συχνούς προβληματισμούς των ιδιοκτητών σκύλων είναι η απώλεια τριχώματος. Ονομάζεται και αλωπεκία, ενώ η λέξη προέρχεται από τη φυσιολογική απώλεια τριχώματος των αλεπούδων κατά τους καλοκαρινούς μήνες. 

   Η απώλεια τριχώματος θεωρείται φυσιολογική δύο φορές το χρόνο δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο καθώς αντικαθίσταται το παλιό με νέο. Ο ρυθμός μπορεί να είναι διαφόρου σοβαρότητας και εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου και από τη διατροφή του.
  Η αλωπεκία όμως αποτελεί και “καμπανάκι” για πλήθος παθολογικών καταστάσεων τις οποίες ο κτηνίατρος καλείται να διερευνήσει. 
Αλλεργίες.  Αποτελούν συχνή αιτία απώλειας τριχώματος εντοπισμένης ή γενικευμένης. Συχνότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες είναι η γύρη, η σκόνη, τα ακάρεα (ψώρες), οι ψύλλοι και συγκεκριμένα το σάλιο τους, διάφορες τροφές όπως βοδινό κρέας, σόγια, γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Συνήθως συνυπάρχει και κνησμός ο οποίος όταν είναι έντονος μπορεί νά οδηγήσει και σε δερματίτιδες με μόλυνση.
– Δερματόφυτα (μύκητες). Πρόκειται για βιολογικούς παράγοντες που προκαλούν αλωπεκία λόγω φλεγμονής των θυλάκων των τριχών. Το συνηθέστερο κλινικό εύρημα αποτελεί το μολυσματικό κηρίο που είναι ένα οζίδιο καλά περιγεγραμμένο με ερύθημα (κοκκινίλα) και αλωπεκία με κατανομή κυρίως στο πρόσωπο και τα άκρα. 
   - Νόσος Cushing (υπερφλοιοεπινεφριδισμός).  Είναι μια ενδοκρινοπάθεια με συνδιασμό κλινικών εκδηλώσεων και αφορά σκύλους μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Μεταξύ άλλων συχνό κλινικό εύρημα είναι η απώλεια τριχώματος που εκδηλώνεται με λέπτυνση της τρίχας εως και συμμετρική αλωπεκία υπερχρωμία, σμιγματόροια καί λέπτυνση του δέρματος.
– Η γεννετική προδιάθεση ορισμένων φυλών στην απώλεια τριχώματος είναι γεγονός (π.χ. τερριέ). Από αραίωση στην περιοχή του έξω ωτός, στη ράχη και στο λαιμό υποφέρουν οι φυλές Doperman, Pincher, Chihuahua, Dachhund.
Έλκη από κατάκλιση. Εντοπίζονται στα σημεία του σώματoς που χρησιμεύουν ως ελατήρια για το ζώο και δέχονται μεγάλη μηχανική πίεση ανάλογη με το σωματικό του βάρος. Προκαλείται για νέκρωση του δέρματος στις αρθρώσεις του γόνατου, του ταρσού, του αγκώνα, του ισχύου και συνοδεύεται από απώλεια τριχώματος μέχρι ρωγμές δέρματος και αιμορραγία.
Χρήση ακατάλληλου σαμπουάν.  Όταν κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας με ανθρώπινο σαμπουάν ή ακατάλληλο προς αυτόν σκεύασμα οδηγείται συχνά σε δερματίτιδα και απώλεια τριχώματος. Το ίδιο προκαλείται όταν δεν ξεβγάζουμε με άφθονο νερό. Η υγεία του τριχώματος αποτελεί καθρέφτη της υγείας του σκύλου μας!
Και να μην ξεχνάμε: Τα κατοικίδιά μας νοιώθουν, πονάνε, φοβούνται, στενοχωριούνται, χαίρονται, έχουν ανάγκες και κυρίως εξαρτώνται από εμάς!!! Ας δίνουμε λοιπόν πάντα την ανάλογη προσοχή και φροντίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…