Home Δήμος Δωρίδας Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ Δωρίδας για ψήφισμα που αφορά τους εργαζόμενους στο ΝΗΡΕΑ

Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ Δωρίδας για ψήφισμα που αφορά τους εργαζόμενους στο ΝΗΡΕΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Γιατί δεν στηρίζουμε “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” τους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/11/21) ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασης  στους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ, που καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα, μετά την εξαγορά από την AVRAMAR. Για να κατανοούμε σωστά το θέμα: …η Avramar αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή σε λαβράκι και τσιπούρα, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός μεσογειακών ψαριών…” (insider 25-1-21).

Το “ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΗΡΕΑ” αναφέρει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας εκφράζει την αλληλεγγύη του και την συμπαράσταση του στους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ Α.Ε., που υποχρεώνονται από την εργοδοσία της AVRAMAR, που έχει εξαγοράσει το ΝΗΡΕΑ Α.Ε., να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας καταπατώντας τα δικαιώματα τους.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του δήμου μας στον αγώνα τους για μια αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Εργάζονται σκληρά κι έχουν ήδη πληρώσει ακριβά την κρίση με περικοπές στους μισθούς τους. Καλούμε την εργοδοσία  να σεβαστεί τις συμβάσεις των εργαζομένων, να αποσύρει τις ατομικές συμβάσεις  και να αποδεχτεί την πρόταση των σωματείων του ομίλου να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στη νέα εργοδοσία όπως έχουν, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα ίδια να ισχύσουν για κάθε νέα πρόσληψη στην εταιρεία”.

Θα περίμενε κανείς να ψηφιστεί ομόφωνα. Γιατί υποτίθεται πως όλοι “αγαπούν και στηρίζουν τον τόπο τους”. Γιατί όλοι “συμπάσχουν” με την κακή οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων μετά την κρίση. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τη χώρα όταν οι επιχειρηματίες θησαυρίζουν και οι εργαζόμενοι δυστυχούν.

Η ψηφοφορία κατέγραψε την έγκριση του κειμένου.

Είναι θετικό ότι 13 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου γενικά το στήριξαν. Με κάποιες ενστάσεις, διευκρινίσεις, αστερίσκους. Το βασικότερο όμως είναι οι απόψεις που εκφράστηκαν από ορισμένους συμβούλους για να θεμελιώσουν την άρνησή τους να στηρίξουν το δίκιο των εργαζομένων, υποκλινόμενοι στο υπέρτερο και σημαντικότερο δίκιο της εργοδοσίας για τη μεγιστοποίηση των κερδών της.

Κατά του ψηφίσματος τάχτηκαν οι: Πολίτης, Διαμαντόπουλος, Φλέγγας, Παλασκώνης, Καζανά. Παρών ψήφισαν οι: Ταράτσας, Ευσταθίου, Παπαγεωργίου, Γλυμίτσας. Λευκό: Γκίκας.

Ο κ. Παλασκώνης επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία πως πάνω απ’ όλα είναι το δίκιο για τα κέρδη του επιχειρηματία, ο οποίος δικαιούται να κάνει περικοπές “αν δεν πάει καλά”.

Ο κ. Ταράτσας εξήγησε πως δεν συμπαθεί τα ψηφίσματα. Δεν το υποστηρίζει γιατί κάνει πολιτική. Στηρίζει αντικειμενικά όμως με την ψήφο του την πολιτική της εταιρείας που καταργεί τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική είναι αποδεκτή. Η πολιτική της απαίτησης των εργαζομένων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να μην τελειώνει ο πενιχρός μισθός τους στα μισά του μήνα, να μπορούν να ξεκουραστούν από μια κοπιαστική μέρα και να μπορούν να ασχοληθούν με την οικογένειά τους είναι αθέμιτη.

Την άρνησή του ο κ. Πολίτης δικαιολόγησε γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση, λέει, ασχολείται συνέχεια με το ΝΗΡΕΑ. Τον στοχοποιεί. Την αντίσταση στη βλαπτική μεταβολή της σύμβασης των εργαζομένων για να δουλεύουν όσες ώρες κι όποτε θέλει η εταιρεία, για ένα κομμάτι ψωμί, τη θεωρεί στοχοποίηση της εταιρείας. Την απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συμμορφωθεί ο ΝΗΡΕΑΣ με το νόμο και να εφαρμόσει την περιβαλλοντική μελέτη που παραβιάζει χρόνια τώρα (και ήταν δική του θεσμική υποχρέωση να φροντίσει), τη θεωρεί στοχοποίηση.

Ο κ. Πολίτης παίρνει θέση υπέρ των συμφερόντων του πολυεθνικού κολοσσού και στοχοποιεί τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Είναι ολοφάνερο πως δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες επιλογές. Ούτε “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” θα σωθούμε και θα σώσουμε και τον τόπο μας.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αυτοδιοικητικοί αποφάσισαν, λένε, να ασχοληθούν με τα κοινά στα χωριά τους γιατί “αγαπούν πολύ τον τόπο τους”. Φαίνεται πως για πολλούς απ’ αυτούς “τόπος” δεν είναι οι κάτοικοι της περιοχής, τα βάσανα και οι ανάγκες τους. Είναι οι θάλασσες, οι κάμποι, τα δάση, οι λίμνες, τα βουνά κι ό,τι άλλο μπορεί να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, να βγάλει κέρδος. Κι αυτό το κάνουν λένε για την ανάπτυξη, για να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά μας! Λες κι αποτελεί διέξοδο ζωής να βρουν μια δουλειά με ατομική σύμβαση για “να κάνουν ό,τι τους λένε και να παίρνουν ό,τι τους δίνουν”, χωρίς να μιλάνε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Δεν είμαστε “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”, είναι φυσικό. Γιατί ορισμένοι θεωρούν το δίκιο των επιχειρηματικών ομίλων για το μέγιστο κέρδος ιερότερο και σημαντικότερο από το δίκιο των εργαζόμενων για ανθρώπινη ζωή με δικαιώματα.

Εδώ κρινόμαστε καθημερινά όλοι, όχι μόνο στα λόγια αλλά κυρίως από τα έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…