Home Κοινωνικοί φορείς Άνεργος ένας στους τέσσερις
Κοινωνικοί φορείς - 31 Μαρτίου, 2019

Άνεργος ένας στους τέσσερις

 -Αυξήσαμε περισσότερο από κάθε άλλο νομό το ποσοστό ανεργίας η οποία για το 2018 “έκατσε” στο 24,9% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

 -Οι πραγματικά άνεργοι είναι αρκετά περισσότεροι καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η Ε.ΣΥ.   υπολογίζει στους άνεργους μόνο όσους είναι καταγγεγραμένοι στον ΟΑΕΔ ενώ δεν υπολογίζει τους εργαζόμενους με 2ώρες,3ώρες και 4ώρες συμβάσεις εργασίας

 –Ακόμη και η Αχαΐα που παραμένει πρώτη κατάφερε και μείωσε σε σχέση με πέρυσι. -Πρώτη φυσικά η Φωκίδα σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς.

 –Εντυπωσιάζει η Φθιώτιδα που αν και μειώνει σταθερά παραμένει δεύτερη στην περιφέρειά μας.

 

Η ανάπτυξη άργησε μια μέρα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του παρόντος ρεπορτάζ, μιας που προεκλογικά εξακολουθούμε να βομβαρδιζόμαστε από υποσχέσεις για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και θεσμοθέτηση εκδηλώσεων πανελληνίας αναγνώρισης.

Η ανάπτυξη στη Φωκίδα δεν ήρθε και το χειρότερο είναι πως όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθεί να μας στήνει στο ραντεβού, καθώς τα επίσημα ετήσια στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι με το μέρος μας. Η ανεργία στο νομό μας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς η Φωκίδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με όλους τους άλλους νομούς της χώρας και μπαίνει στην πρώτη πεντάδα των νομών με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Είναι όμως και αρκετά ψηλότερα από το ποσοστό της χώρας που το 2018 έκλεισε στο 19,3%.

Συγκεκριμένα από το 17,5% του Οικονομικά Εναργού Πληθυσμού το  2017 έφτασε στο 24,9% το 2018 που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε μόλις ένα έτος.

Στο σημειο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η πραγματική ανεργία είναι αρκετά υψηλότερη αν υπολογίσουμε ότι η Ε.Σ.Υ. υπολογίζει ως άνεργους μόνο τους καταγγεγραμμένους στον ΟΑΔΕ ενώ υπολογίζει ως εργαζόμενους ακόμη και εκείνους που μπορεί να δουλευουν με 2ώρα, 3ώρα και 4ώρα για μερικούς μήνες το χρόνο.

Γενικότερα για να καταλάβουμε τι εννοούμε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι περιοχές που βρίσκονται πιο ψηλά από εμάς, όπως η Φλώρινα  και η Καρδίτσα έχουν αυξήσει το ποσοστό του, μόλις κατά 2 με 2,5 μονάδες.

 

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι

 

Στην πρώτη πεντάδα με την υψηλότερη ανεργία βλέπουμε κατά σειρά την Αχαΐα με 33,7%, που ωστόσο μείωσε το ποσοστό της κατά 1,2% σε σχέση με το 2017. Στη δεύτερη θέση είναι η Φλώρινα με 29,6%, όπου αύξησε το ποσοστό της κατά 1,8%, ενώ ακολουθεί η Καρδίτσα με 28,1 %, η οποία αύξησε κατά 2,4. Στην τέταρτη θέση το Κιλκίς με 25,6%, όπου όμως κατάφερε και μείωσε κατά 4,1% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Η περιοχή με τη χαμηλότερη ανεργία μόλις στο 6,4%, ακολουθεί η Λακωνία στο 7% και η Αργολίδα στο 7,7%, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε δυο νομούς από την ίδια περιφέρεια, που σημαίνει ότι κάτι έγινε καλά στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην τέταρτη θέση τα κοντινά μας Τρίκαλα, για τα οποία είναι φως φανάρι ότι παρουσιάζουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Πέμπτη θέση έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα. Ο νομός Άρτης από το 23,3% το 2017 κατρακύλησε στο 8,9%.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό της Ζακύνθου σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε μπαράζ ελέγχων για αδήλωτη εργασία, πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Λογική εξήγηση υπάρχει όμως και για το νομό Άρτης, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις στην Κτηνοτροφία, τον τουρισμό, αλλά και στις υδατοκαλλιέργειες.

 

Τσιμπάει η Στερεά

 

Τα ποσοστά στη Στερεά Ελλάδα δεν είναι χαμηλά και δε συμπεριλαμβάνουν καμιά περιοχή που να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σύνολο χώρας. Πρώτη φυσικά στη Στερεά είναι η Φωκίδα με 24,9% και ακολουθεί η Φθιώτιδα με 20,1%, στο 16,8% είναι η Εύβοια και στο 18,7% η Βοιωτία, παρότι έχει και τη ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων που απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Από τα παραπάνω ποσοστά είναι σαφές ότι κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι δεν κινήθηκαν σε σωστό προσανατολισμό σε σχέση με τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργία που εκτέλεσαν.

 

Έχει ρημάξει ο νομός

 

Η Φωκίδα δεν τελεί σε συνθήκες απομόνωσης, φράση που τελευταία ακούγεται από ολοένα και περισσότερα χείλη. Ο νομός τελεί σε συνθήκες παρακμής και εγκατάλειψης. Δεν είναι τυχαία τα νούμερα των θανάτων που «θερίζουν» σε σχέση με γάμους και γεννήσεις.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι πριν από χρόνια θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής, όπως είναι σαφές και ότι όσο σκεπάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κάνουμε μεγάλο κακό στην περιοχή μας, που από την πορεία του πληθυσμού σε τριάντα χρόνια δεν θα κατοικείται αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…