Home Πολιτικά - Φωκίδα Άμεση μετακίνηση γιατρών από κάθε φορέα του δημοσίου
Πολιτικά - Φωκίδα - 27 Μαρτίου, 2015

Άμεση μετακίνηση γιατρών από κάθε φορέα του δημοσίου

 Το νοσοκομείο κατέρρευσε και κάποιοι ακόμη κοιτάζουν την πάρτη τους!

Άμεση μετακίνηση γιατρών από κάθε φορέα του δημοσίου

-Παράλληλα να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία για τους πέντε γιατρούς και να ξεκινήσει νέα για μόνιμες προσλήψεις κατ’ εξαίρεση και με κατεπείγον.

-Με το «διαίρει και βασίλευε» κάποιοι ακόμη και τώρα κάνουν παιχνίδι στην πλάτη του λαού της Φωκίδας για να μην ξεβολευτούν.

 

 

Το νοσοκομείο δεν είναι για κλείσιμο. Η αλήθεια είναι, από όποια σκοπιά και αν τη βλέπει κανείς ότι έχει ήδη καταρρεύσει. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και πολύ σοβαρά. Η παθολογική άδειασε. Οι βάρδιες δε βγαίνουν. Η κλινική δε μπορεί να λειτουργήσει. Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και το πιο μικρό νοσοκομείο έχει τις στοιχειώδεις κλινικές. Παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, νευρολογική, μαιευτική, παιδιατρική. Πρώτα και πάνω από όλα παθολογική. Αλλιώς δεν νοείται ως νοσοκομείο, δηλαδή ίδρυμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι επίσης, ότι η λειτουργία του κρέμεται από ένα ατύχημα και απεύχονται όλοι τη στιγμή που θα πάνε παράλληλα δυο κρίσιμα περιστατικά. Εκεί ο γιατρός θα πρέπει να αντικαταστήσει το Θεό και να αποφασίσει ποιος από τους δυο θα πεθάνει. Όχι, δεν είναι καθόλου υπερβολή. Είναι ωμή αλήθεια!

Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η γνωστή παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», για να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια. Και αφού δεν υπάρχει η ικανότητα να στελεχωθεί το νοσοκομείο, η πιο απλή μέθοδος είναι το διαίρει και βασίλευε. Μέσα στην απόλυτη απώλεια, κάποιοι για να προστατεύσουν το βόλεμά τους κυκλοφορούν κατάπτυστα κείμενα, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον συναδέλφων τους, εναντίον ατόμων που έχουν δώσει τις εξετάσεις τους, εναντίον αυτών που είχαν κάποτε στήσει το νοσοκομείο και λειτουργούσε τόσο αξιοπρεπώς που άνθρωποι από γύρω νομούς με μεγαλύτερα νοσοκομεία, προτιμούσαν να έρθουν εδώ για προγραμματισμένα χειρουργεία τους.

Όταν το νοσοκομείο κινδυνεύει κανείς δεν δικαιούται να κοιτάξει τη βολή και την καλοπέρασή του. Αυτές οι «κορώνες» έχουν μόνο ένα στόχο, να μην μετακινηθούν στο νοσοκομείο, γιατί εκεί ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή πάσχουμε στη δευτεροβάθμια φροντίδα και αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί.

Όσο για τους γιατρούς του νοσοκομείου που δουλεύουν κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να υποστηριχτούν και νομικά και με κάθε άλλο τρόπο, διότι δεν είναι λογικό να πληρώσουν τα λάθη της Πολιτείας.

Αναφορικά με την κεντρική εξουσία, θα ήταν φρονιμότερο από τις χιλιάδες δηλώσεις, συνεντεύξεις και νταηλίκια να σκεφτούν πολύ καλά αν είναι σε θέση να σηκώσουν την παραμονή δυο φυλακών στο νομό αυτό, δίχως νοσοκομείο. Διότι είναι τελείως διαφορετικό να μεταφέρεις κρατούμενο από το Μαλανδρίνο στην Άμφισσα και αλλιώς στη Λαμία. Να σκεφτούν αν τα νοσοκομεία Λαμίας, Λιβαδειάς και Πάτρας μπορούν να σηκώσουν και το φόρτο της Φωκίδας. Να σκεφτούν δε, ακόμη καλύτερα, τις συνέπειες στον τουρισμό αφήνοντας τους Δελφούς χωρίς νοσοκομείο!

Θα σεβαστώ απόλυτα ότι σε εξήντα μέρες δεν γίνονται θαύματα, αλλά αφενός είναι αρκετές για να έρθουν οι πέντε γιατροί, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έβγαλε πρόγραμμα 100 ημερών από τη Θεσσαλονίκη που άλλαζε τη μισή χώρα, πέντε γιατρούς δεν μπορεί να φέρει;

Επιπλέον, το ίδρυμα είναι ακέφαλο και αυτό είναι τραγικό στην κατάσταση που βρίσκεται. Ζήτησαν την παραίτηση του κ. Δάρρα, αλλά δεν φρόντισαν να τον αντικαταστήσουν. Αυτό είναι έγκλημα! Δεν είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο που έχει καταρρεύσει να μένει ακέφαλο, εκτός και αν τα δόλια σχέδια του υπουργείου υγείας είναι το λουκέτο.

Το καλαμπούρι έχει τελειώσει προ πολλού. Είδαμε το βουλευτή σε δήλωση του μέσω facebook να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν προλαβαίνουν εντός δυο μηνών να τα κάνουν όλα. Δεν τα θέλουμε όλα, μην ανησυχεί. Θέλουμε μόνο δυο πράγματα. Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και των σχολείων μας. Δυστυχώς όμως, από αυτά τα όλα, μέχρι τώρα δεν είδαμε τίποτε! Και αμφιβάλλω σοβαρά αν θα προλάβουμε να δούμε.

Η κατάσταση χρήζει άμεσων ενεργειών, τόσο που δεν έχουμε καν την πολυτέλεια να περιμένουμε τη διαδικασία προσλήψεων. Από την 1η Απριλίου κλείνει η παθολογική. Για το κράτος η προσωρινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί φαντάζει μονόδρομος, εδώ που πράγματα. Πρέπει να μετακινηθούν όλοι οι γιατροί που δουλεύουν για το δημόσιο στο νοσοκομείο, ανεξαρτήτως φορέα, είτε είναι σε κέντρα υγείας, είτε είναι σε ΕΟΠΥΥ, είτε οπουδήποτε αλλού. Παράλληλα, πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες η τοποθέτηση των πέντε γιατρών και να προκηρυχθούν νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, κατ’ εξαίρεση για το νοσοκομείο της Φωκίδας και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν χρειάζεται άλλα λόγια. Χορτάσαμε τόσα χρόνια. Χρειάζονται έργα, εδώ και τώρα. Τα δε, κέντρα υγείας μπορούν να δουλέψουν ένα διάστημα με τη φροντίδα των δήμων, όπως έγινε πέρυσι το Πάσχα με το δήμο Δωρίδας, που για δεκαπέντε μέρες φρόντισε και βρήκε γιατρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλές προθέσεις και συνεργασία.

Δυστυχώς, κάποτε πρέπει να ειπωθούν και αλήθειες που πονάνε. Και αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση του νοσοκομείου. Όποιος λειτουργεί διχαστικά και διασπαστικά, θα πάρει πάνω του και την ευθύνη του λουκέτου που με μαθηματική ακρίβεια έρχεται!

 

Γιώτα Γιαννούλη


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…