Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Ώρα να γυρίσουμε σελίδα»

«Ώρα να γυρίσουμε σελίδα»

 Συνέντευξη στη Γιώτα Γιαννούλη

 

Ανοικτές πόρτες χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις στους πολίτες, ανακοινώνει ως ελάχιστη δέσμευση εκ μέρους του ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Απόστολου Γκλέτσου, κ. Νίκος Δρόλαπας, σε συνέντευξή του στην Ώρα της Φωκίδας και καλεί τον κόσμο της περιοχής να γυρίσει σελίδα.

Για πρώτη φορά υποψήφιος στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Νίκος Δρόλαπας μιλάει για τη διαδρομή της σχέσης του με τον επικεφαλής του κ. Απόστολο Γκλέτσο και πως έφτασε στη σημερινή τους συνεργασία. Εξηγεί ότι αφορμή της γνωριμίας τους στάθηκαν τα σχέδια τοπικών παραγόντων να ενοικιάσουν με μακροχρόνια μίσθωση το κτήμα του Κληροδοτήματος Γιαγτζή στο Αυλάκι Στυλίδας, για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, όπου ο δήμαρχος της περιοχής χάλασε αυτά τα σχέδια.

Εξηγεί ότι ο μόνος δρόμος για την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι οι υποδομές και δεσμεύεται ότι αν εκλεγεί τα μεγάλα έργα που είναι απαίτηση όλων των πολιτών θα προωθηθούν και θα κατασκευαστούν με κάθε θυσία. Αναφέρεται στα κληροδοτήματα και ειδικά στο Γηροκομείο, εκφράζοντας την άποψη ότι η αλήθεια θα λάμψει, ενώ μιλάει συχνά για κέντρα διαπλοκής στη Φωκίδα

 

 

«Βοήθησε τη Φωκίδα χωρίς  τυμπανοκρουσίες»

 

 

ΩτΦ:  Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον κ. Γκλέτσο;

 

Ν.Δ.: Ο Απόστολος Γκλέτσος δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ως Δήμαρχος Στυλίδας απέδειξε ότι είναι και ένα κορυφαίο στέλεχος, μια δυναμική προσωπικότητα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον συναντήσαμε όλοι στο δρόμο του αγώνα. Στον καλό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο της Πατρίδας και των παιδιών μας.

Είναι γεννημένος Πρωταγωνιστής.

Στον δρόμο της προσφοράς τον συναντήσαμε και μας επαλήθευσε τις προσδοκίες μας.

Σε ανύποπτο χρόνο, όταν η απερχόμενη ομάδα που κακοδιοίκησε και αδίκησε και εγκατέλειψε το τόπο μας με όσα αρνητικά που συσσώρευσε στο τόπο, σχεδίαζε να ενοικιάσει με μακροχρόνια μίσθωση το Κτήμα του Κληροδοτήματος Γιαγτζή στο Αυλάκι Στυλίδας για να γεμίσει με Ανεμογεννήτριες εταιρειών μεγάλων συμφερόντων, γιατί φαίνεται ότι η παρεχόμενη υποστήριξη και οι αδειοδοτήσεις στις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βωξιτών που γεμίζουν σιγά – σιγά τη Φωκίδα, είναι αρκετά « προσοδοφόρος »…..

Με αυτή την εξέλιξη, το εν λόγω Κτήμα που καταλαμβάνει μία έκταση τεσσερισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων, από τη θάλασσα μέχρι το βουνό, από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις πολύχρονες δεσμεύσεις, θα έχανε οριστικά κάθε ευκαιρία μελλοντικής του αξιοποίησης. 

Ο Απόστολος Γκλέτσος έβαλε τέλος σε αυτές τις επιδιώξεις.

Αλλά και πρόσφατα, όταν δημοσιεύθηκαν δύο πλειστηριασμοί για την εκποίηση των μεγάλων αποθηκών ελαιών του Κληροδοτήματος Κονιάκου στη πλατεία της Στυλίδας έναντι πινακίου φακής, με κοινές προσπάθειες προς τις Εποπτεύουσες Αρχές των Δημόσιων Περιουσιών, ματαιώθηκαν και οι δύο Πλειστηριασμοί.   

Τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου για τη προσπάθεια της εκποίησης της δημόσιας αυτή περιουσίας και τα ονόματα της εταιρείας των γνωστών συμπολιτών μας που επίσπευσε τον πλειστηριασμό δημοσιεύθηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο προς ενημέρωση των συμπολιτών μας και κανένας από τους εμπλεκόμενους διαχρονικά με τα Κληροδοτήματα και τις Διαχειριστικές τους Επιτροπές,  δεν βρήκε μία λέξη να πει ή να απαντήσει στα ερωτήματα που τους θέσαμε.  

Κρύφτηκαν όλοι. Τι να πουν. Δεν απαντούν κατά σύστημα. Οι πρώην Δήμαρχοι κ. Ασημακόπουλος Ασημ., ο κ. Φουσέκης Νικ., ο απερχόμενος από τον Δήμο κ. Παναγιωτόπουλος Αθ. και ο ερχόμενος για ψήφο κ. Δελμούζος Γεώργιος !

Ιδιαίτερα ο καιροφυλακτών για επανεμφάνιση   κ. Ν. Φουσέκης, που αρνήθηκε να παραχωρήσει την οικοπεδική έκταση του Κληροδοτήματος αυτού, όταν εργολάβοι της περιοχής την ζητούσαν για να κατασκευάσουν με αντιπαροχή πολυκατοικία, ώστε το Κληροδότημα, με τα αρκετά διαμερίσματα που θα έπαιρνε θα εξασφάλιζε συνεχή ροή εσόδων για τις ανάγκες του Γηροκομείου ; Δεν αξιοποίησε τη περιουσία αυτή, με τη πρόφαση ότι απέβλεπε σε καλύτερη « αξιοποίηση » του ακινήτου αυτού.  Ποια άραγε ; Τι έχει να πει σήμερα ;

Έτσι, χωρίς τυμπανοκρουσίες, βοήθησε τη Φωκίδα ο αυριανός Περιφερειάρχης με τη θέληση των Πολιτών και με τίμησε με μία θέση στην ισχυρή ομάδα του, για  τη πορεία του προς τη νίκη.

 

ΩτΦ: Αρθρώνετε χρόνια δημόσιο λόγο, αλλά δεν έχετε διεκδικήσει αξιώματα.  Γιατί τώρα;

 

Ν.Δ.: Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζω, όσο λίγοι, τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.   

Την υπηρετώ πολλά χρόνια, με τις πιο ρομαντικές και αυθεντικές αντιλήψεις.

Ξεκίνησα ως Πολιτικός Μηχανικός στον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων, υπηρέτησα στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη (τότε) Νομαρχία Φωκίδας  και στη συνέχεια ως κατασκευαστής έργων.

Γύρισα πολλές φορές ολόκληρη τη Φωκίδα, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά μας. Έζησα από πολύ κοντά τις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπατριωτών μου, ιδιαίτερα των άγονων ορεινών περιοχών, όπου υπήρχε και υπάρχει και σήμερα εγκατάλειψη, παντελής έλλειψη υποδομών.  Αυτό με βοήθησε να δεθώ με τον τόπο μου περισσότερο, αφού μάλιστα προερχόμουν από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια και αισθανόμουν την ανάγκη να προσφέρω ότι μπορούσα στα κοινά, χωρίς  να  περιμένω  τίποτα  και  από  κανένα. 

Με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά, υπήρξα, επί είκοσι χρόνια Πρόεδρος των Επαγγελματιών Άμφισσας, επί δέκα χρόνια μέλος του Δ. Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου Φωκίδας, Δημοτικός Σύμβουλος Άμφισσας και στην Επιτροπή Αγώνα για τον καμένο Ελαιώνα Άμφισσας. Σε όλους τους τομείς προσέφερα ότι μπορούσα, απόλυτα πιστός στις αξίες μου, χωρίς να προδώσω τους συμπατριώτες μου και τους συναδέλφους επαγγελματίες που με εμπιστεύθηκαν, κανέναν.

Δεν υπήρξα λάτρης της εξουσίας και των εξ αυτής αξιωμάτων. Πάντοτε εύρισκα τον τρόπο να αγωνίζομαι από οποιαδήποτε θέση για το τόπο μου. Ποτέ δεν θέλησα να είμαι μία από τα ίδια. Τα αξιώματα δεν ήσαν για μένα αυτοσκοπός.

Αγωνίζομαι επί πολλά χρόνια ως απλός πολίτης. Ιδιαίτερα κατά το διάστημα της τελευταίας πενταετίας, κατά την οποία η διαπλοκή και η διαφθορά πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αγωνίσθηκα μόνος μου, ασυμβίβαστα για το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνον δεν υπήρξε αναγνώριση, αλλά δέχθηκα καταιγισμό επιθέσεων από την οργανωμένη διαπλοκή και τους προστάτες της, που έφθαναν μέχρι και την επαγγελματική μου εξόντωση, με την ελπίδα ότι θα καμφθώ και θα σταματήσω.  Και θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο, γιατί αυτό έμαθα να κάνω, γιατί έχω τη γνώση και τη θέληση να βοηθήσω το τόπο μου, τη Φωκίδα, ασυμβίβαστα και πιο δυνατά, με επικεφαλής τον Απόστολο Γκλέτσο, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, γι’ αυτό….τώρα.

 

«Ανοικτές πόρτες σε όλους, χωρίς  εξαιρέσεις και  διακρίσεις»

   

ΩτΦ:  Ασκείτε έντονη κριτική στους διοικούντες. Αν εκλεγείτε όμως, θα βρεθείτε στην άλλη όχθη και θα είστε εσείς ο «απολογούμενος». Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε;

 

Ν.Δ.: Μακρόχρονη είναι και η αρθρογραφία μου για όλα τα τοπικά ζητήματα που ταλανίζουν το Νομό μας, με δημοσιεύσεις στην εφημερίδα σας, την οποία δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όχι μόνο για τη φιλοξενία, αλλά κυρίως επειδή ποτέ δεν αρνηθήκατε να δημοσιεύσετε κείμενα σκληρά, με στοιχεία και ονόματα, ανεξαρτήτως εάν συμφωνούσατε με αυτά ή όχι, καθώς και σε ιστοσελίδες του Νομού Φωκίδας, τις οποίες επίσης ευχαριστώ.

Πιστεύω, ότι ο ασταμάτητος αγώνας μου έχει φέρει την απόλυτη ανατροπή στα τοπικά δρώμενα του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας και θα γυρίσουμε σελίδα.

Με Περιφερειάρχη τον Απόστολο Γκλέτσο, χωρίς καμία αμφιβολία, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, και στη Περιφέρεια και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία διάκριση, οι Πολίτες θα γίνονται Κοινωνοί των προσπαθειών μας συνεχώς και αδιαλείπτως.

Η επαναφορά της διαφάνειας  στη Διοίκηση, σε συνδυασμό με τον αγώνα και τη παραγωγή έργου, θα προσδώσει σε επίπεδο Περιφέρειας και Νομού, την ευχέρεια τακτικού απολογισμού και λογοδοσίας προς τους Πολίτες, που ποτέ δεν έγινε τα τελευταία δέκα χρόνια.  Ο Σεβασμός προς τους Πολίτες θα είναι ο γνώμονας της κάθε ενέργειάς μας. Η κριτική θα είναι ευπρόσδεκτη και θα παρέχεται πλήρης ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση. Η παραπληροφόρηση και το ψέμα θα σταματήσουν με την αποχώρηση της σημερινής αποτυχημένης και αδιάφορης διοίκησης της Περιφέρειας.

 

 

«Από την περιουσία αυτή θα μπορούσαν να ζήσουν 10.000  κάτοικοι»

      

ΩτΦ:  Έχετε καταναλώσει πολύ μελάνι για τα Κληροδοτήματα. Τι σας κάνει να εκφράζετε με τόσο μεγάλη σιγουριά ότι έγινε κακοδιαχείριση στα Κληροδοτήματα;

 

Ν.Δ.: Συνταράζει τη ψυχή του κάθε συμπολίτη μας το ξεπούλημα των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας, από την αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να ζήσουν 10.000 κάτοικοι ακόμη και χωρίς να εργάζονται.

Ως απλός πολίτης, όχι μόνο εγώ, αλλά και οποιοσδήποτε συνειδητοποιημένος άνθρωπος με αρχές και αξίες, δεν μπορεί να δεχθεί ότι παίχθηκαν εκατομμύρια και χάθηκαν στο Χρηματιστήριο.  Πόσο δε μάλλον, αν έχουν συμβεί άλλα συμβάντα που δεν τα γνωρίζουμε…..

Επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα Κληροδοτήματα, είχα χρέος έναντι των συμπολιτών μου να συνεχίσω τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, με οποιοδήποτε κόστος, γιατί δεν αποδεχόμουν διεφθαρμένες και επιζήμιες για το τόπο μου συμπεριφορές. 

Μεγάλη ευαισθησία επέδειξαν όλοι οι συμπολίτες μας και των γύρω περιοχών για το κλείσιμο του Γηροκομείου Άμφισσας από κακοδιαχείριση, το πέταγμα των γερόντων στο δρόμο και των εργαζόμενων στην ανεργία και κυρίως το ξεπούλημα της μεγάλης περιουσίας του η οποία προέρχεται από τη συνένωση πολλών Κληροδοτημάτων μαζί….νομότυπα…σε ημετέρους….

Την  προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσει το Γηροκομείο, έστω και ως επέκταση του Γηροκομείου Ιτέας, σε πρώτο βήμα, αν και κατ΄ιδίαν όλοι αποδέχθηκαν, τελικά τη πολέμησαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι,  προκειμένου να διαλυθεί πλήρως το Ίδρυμα του Γηροκομείου Άμφισσας και να μην γίνει ποτέ διαχειριστικός έλεγχος.

Δυστυχώς,  εκεί οδήγησαν τα πράγματα και τώρα οι υπεύθυνοι της καταστροφής, Δήμαρχοι πρώην και νυν, νομικοί σύμβουλοι και λοιποί, εξαφανίζονται όλοι, κανείς δεν ενημερώνει τους Πολίτες και εμφανίζονται πάλι για αξιώματα, στον Δήμο και τη Περιφέρεια, αυτή τη φορά όμως, για να τύχουν… άτυπης ασυλίας…. 

Να όμως, που ο αγώνας μιας δεκαετίας δικαιώνεται, επαληθεύονται όσα έχουμε δημοσιεύσει και για τα Κληροδοτήματα και σε πρώτη φάση για την κακοήθη διαχείριση του Γηροκομείου.

Όπως και η εφημερίδα σας αποκαλύπτει στο χθεσινό φύλλο της 02-05-2019, ήδη η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου έχει προέλθει σε καταλογισμό ποσού 292.546,00 ευρώ πλέον των τόκων για τους απολογισμούς και τους Ισολογισμούς, ως και ποσού 48.209,196 ευρώ για ανείσπραχτα οφειλόμενα μισθώματα, κατά των εμπλεκομένων αιρετών τέως και νυν Δημάρχων και των μελών των διαχειριστικών επιτροπών του Ιδρύματος από το 2005 έως σήμερα και με την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας θα βεβαιωθούν τα ανωτέρω ποσά και θα καταβληθούν από τους υπόχρεους με την διαδικασία περί είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το ποινικό μέρος κατά τη κρίση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, στον οποίο εκκρεμούν σχετικές δικογραφίες από το έτος 2017 και μετέπειτα.

Έρχονται λοιπόν, πάλι, οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που βούλιαξαν τον τόπο να τον « σώσουν » και πάλι….

Όμως η αλήθεια θα λάμψει, όσο και αν η διευρυμένη διαπλοκή επιδιώκει να την συγκαλύψει.       

Αλλά δεν ασχολήθηκα μόνο με τα Κληροδοτήματα.

Μεγάλες μάχες δώσαμε για πάρα πολλά ζητήματα.

Επειδή δεν υπήρχε αντιπολίτευση ούτε στον Δήμο ούτε στη Περιφέρεια, γιατί όλοι αυτοί αποτελούσαν μία ομάδα και ο ένας συγκάλυπτε τον άλλο,  το θεσμικό αυτό καθήκον, άτυπα, το ανέλαβε κατά ένα σημαντικό μέρος η ταπεινότητά μας, ως ένας απλός πολίτης.

Η δουλειά αυτή δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να ενημερώνεσαι για όλα, παλαιότερα και τρέχοντα. Να έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες και τη δύναμη να υπερασπίζεσαι πάντα το νόμιμο, το σωστό, αυτό που εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον των Πολιτών και του τόπου μας.

Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε λόγο σε όλα τα προβλήματα του τόπου, ανεξάρτητα από αρμοδιότητες και χωρίς συγκαλύψεις.

Επιγραμματικά αναφέρω τις συνεχείς παρεμβάσεις μου για τα οικονομικά του Δήμου Δελφών, για τα ΧΡΕΗ που δεν έχουν δικαιολογήσει μέχρι σήμερα, χρωστάνε ακόμη και στην ΕΥΔΑΠ χωρίς να πουν που πήγαν τα λεφτά που εισέπρατταν από τους Δημότες για την ύδρευση αποχέτευση.

Για τους ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ του Δήμου Δελφών, λόγω αδικαιολόγητων ελλειμμάτων που δεν δημοσίευσαν επί πέντε ολόκληρα χρόνια και η κομματική Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχουν εφαρμόσει τα δέοντα.

Για τα εκατομμύρια του Δήμου, που ορισμένοι με βάση τη δι@ύγεια τα υπολόγισαν σε εννέα εκατομμύρια, αλλά και αυτά της Περιφέρειας, που σπαταλήθηκαν για έργα και προμήθειες αμφίβολης ποιότητας και ποσότητας, χωρίς διαγωνισμό, με ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, κατά σύμπτωση, στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, λες και όλα αυτά εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο διαπλοκής, χωρίς να τολμούν να δημοσιεύσουν τους ατέλειωτους πίνακες των έργων αυτών για να διαπιστώσουν οι Δημότες που πήγε όλο αυτό το χρήμα.  Και κανένας δεν μιλάει.

Για τους ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ που κανένας δεν λειτουργεί σωστά και τις άσκοπες προμήθειες εκατομμυρίων του εξοπλισμού τους που και πάλι θα πάνε στον βρόντο επειδή δεν στεγανοποιούν πρώτα τα δίκτυα αποχέτευσης από το θαλασσινό νερό.

Για τη σύμπραξη και στα δωρεάν ταξιδάκια ανά την υδρόγειο με πρόσχημα την …ανύπαρκτη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ.

Για την αμφιλεγόμενη σύμβαση με τον ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ που δεν πρέπει να προχωρήσει γιατί θα επιβαρύνει καταχρηστικά και χωρίς λόγο, για πολλά χρόνια τους Δημότες, ενώ θα μπορούσαν να αποφύγουν και την ανάθεση αυτή. 

Για την αποτυχημένη πρόταση στην ανακήρυξη της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του 2021, επειδή αγνόησαν τη πρότασή μας για την ανασύσταση της ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ.

Για το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ που διέλυσε την Άμφισσα και κατέστρεψε τους επαγγελματίες της πόλης.

Για την εγκατάσταση των τετρακοσίων ΡΟΜΑ στην Άμφισσα που απέτρεψε ο ξεσηκωμός των Πολιτών.  Με εκατοντάδες παράνομες Μεταδημοτεύσεις, χωρίς να δίνουν ούτε καν τον ακριβή αριθμό τους και τα ονόματα των αιρετών που υπέγραψαν για τη νομιμότητα των μεταδημοτεύσεων αυτών, για να χειραγωγούν τους ψήφους τους, αδιαφορώντας αν δημιουργούν ζήτημα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.  Σκέφτηκαν, αυτοί που καθημερινά βουλιάζουν σε συνεργασία το τόπο, να εγκαταστήσουν μετανάστες ακόμη και στο πονεμένο Γηροκομείο!

Για τα εκατομμύρια που «διέθεσαν» για άχρηστες μελέτες, που ποιος ξέρει αν σαπίζουν ακόμη στα υπόγεια της τότε Νομαρχίας, νυν Αντιπεριφέρειας.  

Για τα ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ που ακόμη τρέχουν τα Δικαστήρια, με ενδεχόμενο να καταβάλει ο Δήμος και το Δημόσιο πρόστιμα άνω των 18.000.000 ευρώ.

Που δεν μπόρεσαν ούτε τον μισοδιαμορφωμένο δρόμο προς το Χιονοδρομικό μέσω Αργοστίλιας να ακουμπήσουν, για να μη στεναχωρήσουν τα αφεντικά τους.

Αυτά που έχουν κάνει σε βάρος του τόπου, τελειωμό δεν έχουν.

Το πάρτυ συνεχίζεται γιατί υπάρχει ατιμωρησία, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι, για να μην πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις παρεμποδίζονται δια χειρός…διαπλοκής και τα φαινόμενα αυτά δίνουν χώρο στη διαφθορά.  

 

 

 

«Το έργο της  άρδευσης παραπαίει»

 

ΩτΦ:   Ένα από τα θέματα με τα οποία έχετε ασχοληθεί πολύ είναι ο ελαιώνας. Πιστεύετε ότι με την πυρκαγιά του 2013 υπήρχαν ευθύνες που δεν αποδόθηκαν;

 

Ν.Δ.: Όσοι είδαν τον Ελαιώνα να καίγεται, η φωτιά να μαίνεται και τις μάνικες απλωμένες και άδειες στο δρόμο, λύγισαν. Έζησαν γενιές από αυτόν τον Ελαιώνα. Οι κτηματίες έβλεπαν το βιός τους να χάνεται. Τεράστια Πολιτισμική, Ιστορική, Περιβαλλοντική και Οικονομική καταστροφή. 

Οι τότε και νυν αιρετοί του Δήμου Δελφών και της Αντιπεριφέρειας, κατέκαυσαν με την αδιαφορία και τις λαθεμένες επιλογές τους τη καρδιά του διασημότερου Ελαιώνα, της Άμφισσας, και του Δελφικού τοπίου. Παρέλαβαν Μνημείο και παρέδωσαν χωράφι.

Πέρασαν έξι χρόνια  από τη μεγάλη πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου του 2013, από την οποία κάηκαν 35.000 ελαιόδενδρα σε έκταση  5.000 στρεμμάτων και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια και ο Δήμος, ούτε που άγγιξαν το πρόβλημα. Ο λόγος ; Για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της γνωστής παρέας που με την αποτυχημένη πορεία της στη διοίκηση του τόπου δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Έμεινα σχεδόν μόνος μου στον αγώνα, ώστε να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα μέχρι να δικαιωθούν οι ελαιοκτηματίες  που κάηκε η περιουσία τους, όταν η τοπική διαπλοκή ήθελε να κλείσει την υπόθεση με κατηγορούμενο τον αλλοδαπό εργάτη και μάρτυρα τον εκπρόσωπο της εργολαβικής εταιρείας που κατασκεύαζε το έργο για την άρδευσή του που τελικά τον έκαψε. 

Από τη πρώτη συγκέντρωση των πυρόπληκτων ελαιοκτηματιών στο Σερνικάκι μετά τη πυρκαγιά, αποκάλυψα ότι το έργο άρδευσης μελετήθηκε και έχει αρχίσει η κατασκευή του χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νερό για το πότισμα.

Ο εργολάβος, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει το έργο από το έτος 2017. Το έργο έχει σταματήσει για πολλούς μήνες και παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας ότι θα ξεκινήσει πάλι από τον περασμένο Φεβρουάριο, το έργο παραπαίει. Τώρα μεταθέτουν την ολοκλήρωσή του για το 2021.   

Μέχρι και σήμερα, πέρασαν εφτά χρόνια, δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την αποκατάστασή του Ελαιώνα και δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη το νερό.  Ονειροβατούν, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι αν οι πλαστικές σωλήνες του δικτύου παραμείνουν ακόμη χωρίς νερό θα υποστούν ζημίες και το έργο θα καταστραφεί.

Έσπευσαν όμως να δώσουν πέραν της αρχικής σύμβασης άλλα επτά εκατομμύρια ευρώ στον εργολάβο, για λόγο που δεν ευσταθεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη πληρωμή αυτή δύο φορές, αλλά μετά …υπέκυψε. Έκτοτε ο εργολάβος, όποτε θέλει σταματάει, κάνει ότι θέλει χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από τη Περιφέρεια και δεν τον κουνάει κανείς, λες και τους έχει στο …χέρι….

Η Περιφέρεια οφείλει πολλές απαντήσεις.

 

ΩτΦ:  Αυτές οι εκλογές γίνονται με το διαγώνιο άξονα να έχει την τιμητική του. Η σημερινή κυβέρνηση τον έχει συμπεριλάβει στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2037, ενώ η ΝΔ δεν τον έχει βάλει στο πρόγραμμά της. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει η Περιφέρεια στο θέμα αυτό;

 

Ν.Δ.: Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τον Διαγώνιο αυτοκινητόδρομο. Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο και δεν αναπτύσσεται με δύο σειρές. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε σχετικό άρθρο, σχολιάζοντας και όσα έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα από πολιτικά και μη πρόσωπα.

Συζητείται τόσο πολύ προεκλογικά, αφού αρκετό καιρό πριν είχαμε αποκαλύψει, ότι, όσα ανέφερε η Περιφέρεια για τον δρόμο αυτό είναι ανακριβή και παραπλανητικά, γιατί, εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν τις επισκευές του οδικού άξονα Θερμοπυλών – Ιτέας – Αντιρρίου, ως τον νέο Διαγώνιο Αυτοκινητόδρομο.

Προδόθηκαν, από το είδος και τη θέση των εργασιών που περιέγραφαν ότι θα γίνουν, οι οποίες, ουδόλως παραπέμπουν στον Διαγώνιο άξονα. Πρόκειται για εργασίες συντήρησης στον «εργοταξιακό» δρόμο των μεταλλείων βωξίτη, από τη Γραβιά μέχρι το 51ο χιλιόμετρο, επί του υπάρχοντος δρόμου, που μετά κόπων και κινδύνων διανύουν οι διερχόμενοι επί δεκαετίες…

Ούτε οι εργασίες είναι κοστολογημένες, ούτε έχουν μελέτη, προϋπολογισμό και πίστωση. Στον αέρα είναι όλα αυτά, προεκλογικά και γι’ αυτό, άλλα λέει ο ένας , άλλα ο άλλος.  Δεκατρία εκατομμύρια λέει η κ. αμειβόμενη…αιρετή, δεκαπέντε λέει ο κ. Σπανός. Ο κ. Μπακογιάννης δεν είπε τίποτα γιατί τον ξέχασε μαζί με την Φωκίδα.

Φυσικά, όσα έργα εξαγγέλλουν τώρα ξαφνικά, είναι όλα προεκλογικής εμπνεύσεως.

Οι Πολίτες δεν ξεχνούν το μηδενικό έργο του κ. Μπακογιάννη στη Φωκίδα.  Αυτό φάνηκε από την απουσία κόσμου στη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κ Σπανού στην Άμφισσα. Όπως δεν θα ξεχάσουν και οι συμπατριώτες του το ανύπαρκτο έργο του κ. Σπανού στην Εύβοια. Τυχαίο γεγονός ήταν η γιορτή που διοργάνωσαν οι συμπατριώτες του στη Χαλκίδα, με καλεσμένο τον Απόστολο Γκλέτσο;

 

 

«Οι πολίτες  αποστρέφονται την πολιτική και η αποχή από τα κοινά  μεγαλώνει»

 

 

ΩτΦ:  Η παράταξή σας είναι ανεξάρτητη. Πιστεύετε ότι σε μια περιφέρεια που είναι μεγάλη πληθυσμιακά, μπορείτε να διοικήσετε χωρίς κομματική στήριξη;

 

Ν.Δ.: Εδώ το πρόβλημα είναι για δυνατούς λύτες. Και ένας από αυτούς, ο πιο δυνατός, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Είναι το γήπεδό του αυτό. Αν και νομίζω ότι κανένα Κυβερνόν κόμμα δεν θα πάει κόντρα στις θελήσεις και τα όνειρα του Λαού της Στερεάς Ελλάδας.

Τα κόμματα είναι οι πυλώνες της Δημοκρατίας μας και πρέπει να συνεισφέρουν στη σωστή διακυβέρνηση επ΄ωφελεία του Λαού μας. Όμως, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται στις τοπικές κοινωνίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει συγκεκριμένη αποστολή. Οφείλει όμως και αυτή να μη προτάσσει τα κομματικά ή άλλα συμφέροντα έναντι των Πολιτών, γιατί οι πολίτες αποστρέφονται τη πολιτική και η αποχή από τα κοινά μεγαλώνει.

Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δεχθούν τη διαβεβαίωσή μας, ότι θα ανταποκριθούμε όλοι, υπό την ηγεσία του Απόστολου Γκλέτσου, στα καθήκοντα τα οποία θα μας αναθέσουν και θα τιμήσουμε απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

Εμείς, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Ξέρουμε πώς να οργανώσουμε και πώς να διεκδικήσουμε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας σε όλους τους τομείς, άλλοι, απέδειξαν διαχρονικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έργο ουσιαστικό και χρήσιμο. 

Αυτή θα είναι μία πραγματική νίκη, χωρίς δουλείες, χωρίς υποθήκες, χωρίς δεσμεύσεις, από κόμματα και μεγάλα συμφέροντα.

Μόνη δέσμευσή μας, Ιερή, είναι να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των Συμπατριωτών μας.

 

ΩτΦ: Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας η Φωκίδα σε υποδομές για να μπορέσει να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης;

 

Ν.Δ.: Αποτελεί κοινή λογική πλέον ότι μόνο οι υποδομές οδηγούν στην Ανάπτυξη. Έργα σοβαρά δεν έγιναν επί σειρά ετών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μας άφησαν πολύ πίσω. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Τα μεγάλα έργα που αποτελούν απαίτηση των Πολιτών και όλων ημών, θα προωθηθούν και θα κατασκευαστούν, με κάθε θυσία.

Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί το Πρόγραμμα του συνδυασμού μας και θα επανέλθω πιο αναλυτικά.

 

ΩτΦ:  Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε το φαινόμενο των χιλιάδων επισκεπτών που φτάνουν στους Δελφούς, αλλά δεν μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Φωκίδας; Και το ρωτώ σε εσάς γιατί έχετε ξενοδοχείο και

αντιλαμβάνεστε πλήρως την αξία του τουρισμού.

 

Ν.Δ.: Απαιτείται συντονισμένη και συνδυασμένη προσπάθεια όλων φορέων του τόπου για τη προώθηση τού Τουριστικού προϊόντος μας, αντί των αποσπασματικών και μεμονωμένων προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τις ελλείπουσες υποδομές των Δελφών, αλλά και ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, με την ενδοχώρα και τις απαράμιλλες ορεινές περιοχές μας να παραμένουν εγκαταλειμμένες, με παντελώς ανύπαρκτη προβολή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι οι υποδομές όπως έχουν σήμερα όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τον Τουρισμό μας.  Αν οι Δελφοί πηγαίνουν καλά, όλοι θα πάνε καλύτερα. Η πρόσβαση από Αθήνα έπρεπε να γίνεται σε μιάμιση ώρα. Έρχονται οι τουρίστες στους Δελφούς για λίγες ώρες και φεύγουν. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα.  Πρέπει να υπάρξουν υποδομές με σύγχρονο οδικό δίκτυο.   

Δεν νοείται, να γεμίζουν οι Δελφοί, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, από αρχηγούς Κρατών, όπως συμβαίνει με το Οικονομικό Φόρουμ και να μην υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης, να μην διατίθεται ελικοδρόμιο.

Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά.

 

 

«Η πλήρης  εγκατάλειψη της  Φωκίδας δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Δεν δικαιολογείται με τίποτα».

 

 

ΩτΦ:  Θέλω να μου πείτε σε ποια σημεία διαφωνείτε με την σημερινή Περιφερειακή Αρχή και το αποτέλεσμα που έχει φέρει στο νομό μας ;

 

Ν.Δ.: Η πανθομολογούμενη αποτυχία συνοδεύει τα βήματα της αποχωρούσης Περιφερειακής Αρχής.

Η πλήρης εγκατάλειψη της Φωκίδας δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Το έργο της Περιφέρειας, συγκρινόμενο με το έργο άλλων Περιφερειών, είναι κατά πολύ υποδεέστερο. Αυτή είναι η πιο αντικειμενική εκτίμηση. Προφανώς τα έργα δεν γίνονται με λόγια, ούτε με δημόσιες σχέσεις, προκύπτουν με πολλή δουλειά.

Δεν είναι σύμπτωση ότι εκφράζουμε δύο διαφορετικές αντιλήψεις.  

Είμαστε η Κοινωνία. Αυτό που έρχεται.

Οι απερχόμενοι εκπροσωπούν και εκφράζουν το χθες, το βαθύ παρελθόν, το διεφθαρμένο, αυτό που φεύγει.

Αυτό γίνεται νομοτελειακά

Όταν το νέο έρχεται, το παλιό φεύγει.

Έφθασε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Οι Πολίτες της Φωκίδας, οι πόλεις μας και τα χωριά μας έχουν ανάγκη το νέο, το ασυμβίβαστο. Έχουν ανάγκη ανθρώπους που θα εργασθούν και θα προσφέρουν. Δεν θέλουν αυτούς που ευθύνονται για τη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Μπορούμε να πάμε τη Περιφέρεια πιο μπροστά και την αδικημένη Φωκίδα μας ακόμη πιο μπροστά.

Ας μας επιτραπεί να ζητήσουμε από όλους τους συμπολίτες μας, να μη στερήσουν το τόπο μας από αυτή την ισχυρή και δημιουργική θέληση προσφοράς μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…