Home Κοινωνικοί φορείς «Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα »
Κοινωνικοί φορείς - 30 Ιουλίου, 2020

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα »

 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

Αδελφοί μου.

 

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος θυμάται μία όμορφη ημέρα που έζησε ο ιουδαϊκός λαός, όταν επάνω στο όρος των Μακαρισμών άκουγαν να τους μιλά ο Ιησούς Χριστός. Ήταν συγκεντρωμένοι εκεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνδρες, χωρίς σ’  αυτόν τον αριθμό να συναριθμηθούν οι γυναίκες και τα παιδιά τους.

Ένας λαός ενωμένος γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος είναι η Εκκλησία, που συγκεντρώνει και θέλει τον λαό Του πιστό και αφοσιωμένο στο πρόσωπό Του. Ο Κύριός μας δεν θέλει ένα λαό διχασμένο. Δεν θέλει ένα λαό σε κομμάτια, που να τον εξαπατούν ψεύτικοι “σωτήρες”. Δεν θέλει εκμεταλλευτές βασιλείς, ηγέτες και πολιτικούς που προσπαθούν με παραπλανητικά συνθήματα, με μεγάλα λόγια και απατηλές υποσχέσεις να κερδίσουν την αποδοχή του λαού, ώστε να κυβερνήσουν τα έθνη. Η ιστορία είναι γεμάτη από φίλαρχους, εγωιστές και φιλόδοξους ανθρώπους που εργάζονται μέρα και νύχτα για να κατακτήσουν μία υψηλή θέση, ώστε από εκεί να κυβερνήσουν τους λαούς όπως αυτοί θέλουν, χωρίς να υπολογίζουν το θέλημα του Θεού.

Έτσι οδηγούν τους ανθρώπους ως πρόβατα σε διχασμούς και πολέμους. Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τον διχασμό των Ελλήνων σε Βασιλόφρονες και Βενιζελικούς με αποτέλεσμα να επέλθει η Μικρασιατική Καταστροφή, για την οποία συνεχίζουμε να θρηνούμε και να πονούμε; Ξεχνάμε όμως αδελφοί μου, όπως φαίνεται, τα λόγια του Κυρίου μας που λέγουν, μη πιστεύετε στους άρχοντες του κόσμου τούτου, διότι δεν θα προέλθει ποτέ από αυτούς η σωτηρία σας. Ποιος θυμάται τα λόγια της Αγίας Γραφής; Ή μάλλον,  ποιος μελετά σήμερα την Αγία Γραφή; Ακόμα ποιος εφαρμόζει πλέον στην καθημερινή του ζωή τα πολύτιμα διδάγματα της Αγίας Γραφής που είναι Λόγος Κυρίου; Εκ των αποτελεσμάτων διαπιστώνουμε ότι ελάχιστοι χριστιανοί σήμερα μελετούν βίους Αγίων, ελάχιστοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στα βιβλία που έγραψαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Αν μελετούσαμε τα βιβλία της Πίστεώς μας που είναι γεμάτα θησαυρούς, και αν τα εφαρμόζαμε, τότε η κατάσταση του έθνους μας και κάθε έθνους θα ήταν παραμυθένια. Θα ήταν η γη μας ένας παράδεισος, όπου οι άνθρωποι θα ζούσαν με αγάπη, ισότητα, δικαιοσύνη, ειρήνη και ευτυχία. Όλοι θα απολάμβαναν τα πλούσια αγαθά της γης και κανένας λαός δεν θα πεινούσε. Δείτε το σημερινό παράδειγμα του Ευαγγελίου: Ο Κύριος ταΐζει χιλιάδες λαού επάνω στο όρος των Μακαρισμών με λίγους άρτους και δύο ψάρια. Όλοι χόρτασαν, όλοι έφαγαν και περίσσεψαν μάλιστα και 12 κοφίνια γεμάτα με φαγητό.

Τι μήνυμα στέλνει εδώ και αιώνες πρός όλους τους λαούς της γης ο Ευαγγελιστής Ματθαίος; Ότι όποιος έχει ως Βασιλέα και Αρχηγό στην ζωή του τον Ιησού Χριστό, δεν θα πεινάσει ποτέ, θα ζει ειρηνικά, χωρίς πολέμους συμφερόντων. Διότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια, η Ζωή και η Οδός. Ναι δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την αλήθεια, την ζωή και την ευτυχία, παρά η οδός του Κυρίου μας, διότι αυτός είναι η ζωή.

Τι σημαίνουν όμως τα λόγια αυτά του Ευαγγελίου; Αφού ο Χριστός είναι η Αλήθεια, όσοι Τον αρνούνται είναι ψεύτες. Αφού ο Χριστός είναι η Ζωή, όσοι ζουν μακριά Του σκορπούν τον θάνατο. Αφού ο Χριστός είναι η Ειρήνη, όσοι κυβερνούν χωρίς Χριστό σκορπούν τον πόλεμο. Αφού ο Χριστός είναι η Οδός της σωτηρίας των ψυχών και των σωμάτων μας, όσοι δεν Τον ακολουθούν, μας οδηγούν σε λάθους δρόμους με αδιέξοδα προβλήματα. Αφού ο Χριστός είναι η Ευτυχία και η Χαρά, όσοι δεν Τον αναγνωρίζουν μας οδηγούν στην δυστυχία και στην θλίψη. Αφού ο Χριστός είναι ο Άρτος της Ζωής, όλοι οι ψευτοσωτήρες μας οδηγούν στην πείνα. Αφού ο Χριστός είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, όλοι οι δήθεν θεραπευτές που μας κρατούν μακριά Του και μας κλείνουν τις Εκκλησίες,  μας οδηγούν σε πνευματικές και σωματικές ασθένειες, με σκοπό να κερδοσκοπούν εις βάρος των λαών της γης.

Αδελφοί μου, τι δεν καταλαβαίνουμε και τι δεν κατανοούμε από το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα; Κι όμως, εμείς συνήθως ως τυφλοί και κουφοί δεν ακούμε και δεν ακολουθούμε τόσους αιώνες την φωνή του Ιησού Χριστού, αλλά αφήνουμε την ζωή μας να την κυβερνά ο διάβολος με τα επίγεια όργανά του. Επιμένουμε να διχαζόμαστε και να επιλέγουμε ως κυβερνήτες των λαών ανθρώπους που δεν αγαπούν τον Χριστό, ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι Αυτός είναι η μόνη Οδός που θα λύσει όλα τα προβλήματα των λαών της γης.

Έτσι κομματιάζονται οι λαοί, δημιουργούνται σχίσματα και οπαδοί απατηλών ιδεών. Ο διάβολος χαίρει, διότι το σχέδιό του, που είναι το «διαίρει και βασίλευε», επιτυγχάνεται. Οι δε λαοί της γης δυστυχούν και πονούν, αλλά δεν εννοούν ν΄ αλλάξουν ρότα και ν΄ ακολουθήσουν τον Χριστό. Προτιμούν το σκοτάδι από το Φως.

Ποιος είναι υπεύθυνος λοιπόν για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στη γη; Μήπως ο Θεός; Άπαγε της βλασφημίας. Ο Θεός μάς δείχνει την οδό της ευτυχίας, αλλά εμείς αρνούμεθα εδώ και αιώνες να την ακολουθήσουμε. Άρα για την δυστυχία και όσα μας απειλούν, ευθύνονται οι αμαρτωλές επιλογές των ανθρώπων. Εμείς είμαστε οι αίτιοι όλων των κακών και των συμφορών μας. Ήλθε η Σωτηρία μας, κι εμείς Τον σταυρώσαμε. Είναι εδώ το Φως, αλλά εμείς επιλέγουμε το σκοτάδι. Είναι εδώ η Ζωή, αλλά εμείς επιλέγουμε τον θάνατο…

 

Αδελφοί μου.

Οι κακές επιλογές μας οδήγησαν τους λαούς της γης στα σημερινά αδιέξοδα. Σε αδιέξοδο επίσης συχνά οδηγείται και η προσωπική μας ζωή. Η λύση σωτηρίας μας είναι μόνο μία: Να υψώσουμε όλοι μαζί την φωνή μας προς όλους τους συνανθρώπους μας και τους λαούς με ένα σύνθημα: «Μη σας λένε παραμύθια, ο Χριστός είναι η Αλήθεια». Αν δεν ακούσουμε την Φωνή αυτή του Θεού, οι καταστάσεις θα χειροτερεύουν από τις καταστριφικές επιλογές και τους διχασμούς που μας σπέρνει ο διάβολος διά των οργάνων του.

Αδελφοί μου, έχοντας την ίδια αγωνία που έχουμε κι εμείς για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος έρχεται με την σημερινή Επιστολή του πρός τους Κορινθίους να υπενθυμίσει και να τονίσει: «Σας παρακαλώ αδέλφια μου, στο όνομα του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας, να είστε όλοι ομόφωνοι και όλοι να λέγετε και να φρονείτε  το αυτό. Να μην υπάρχουν μεταξύ σας σχίσματα και διαιρέσεις, αλλά όλοι να ταυτίζεστε στη  γνώμη και στα φρονήματα»  (Α΄ Κορινθίους κεφ. Α΄ στ. 10).

Αδελφοί μου. Το διδακτικό μήνυμα του Ευαγγελιστή Ματθαίου προς όλους μας επισφραγίζει και ο Απόστολος Παύλος: Να μην κομματιαζόμαστε ως λαοί, αλλά όλοι να έχουμε σύμφωνη γνώμη και τα αυτά φρονήματα. Να έχουμε δηλαδή ως γνώμη και ως φρόνημά μας σε κάθε θέμα, την γνώμη και το φρόνημα του Κυρίου και μοναδικού Αρχηγού μας, του μόνου Βασιλέως Ιησού Χριστού. Διότι αυτός είναι η αλήθεια, η ζωή και η μόνη οδός σωτηρίας μας. Όποιος έχει λοιπόν μάτια για να μελετά και αυτιά για ν΄ ακούει τι λέγει το Πνεύμα το Άγιο, αυτός ας μελετήσει, ας ακούσει και ας υπακούσει για να λυθούν πραγματικά και αίσια τα προβλήματά του. Αμήν.

 

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

 

Τρίκορφο Φωκίδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…