Home Παραπολιτικά Όταν οι μνήμες ζωντανεύουν : Μια ιστορία που «βρυκολάκιασε»!
Παραπολιτικά - 16 Φεβρουαρίου, 2019

Όταν οι μνήμες ζωντανεύουν : Μια ιστορία που «βρυκολάκιασε»!

 Το Ειδικό Σχολείο που ανακοινώθηκε ότι δημοπρατείται προσεχώς έφερε σκληρές μνήμες από το παρελθόν και ζωντάνεψε ξανά μια περίοδο άγρια σκληρής αντιπαράθεσης που δίχασε την κοινωνία.

Η ανακοίνωση του τότε Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό 1 εκ ευρώ για την κατασκευή διώροφου κτιρίου που θα στέγαζε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το Ειδικό Σχολείο και θα κάλυπτε ανάγκες του 1ου Δημοτικού Άμφισσας, αρχικά συνοδεύτηκε με κλίμα αισιοδοξίας από γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο πλευρό τους σταθερά και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που θεωρεί ντροπή τα παιδιά με αναπηρία να κάνουν το μάθημά τους σε παραπήγματα.

Πολύ σύντομα όμως, ήρθαν τα πρώτα σύννεφα. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από ένα μικρό μέρος που θεωρούσε ότι το κτίριο θα αλλοιώσει την εικόνα του Μαρκιδείου, θα χαλάσει τη θέα και θα προσβάλει το «μνημείο» (σ.σ. μνημείο είναι το Μαρκίδειο). Πολύ γρήγορα ο Δήμος Άμφισσας μπήκε στο παιχνίδι και η τότε πλειοψηφία στύλωσε τα πόδια να μην γίνει η παραχώρηση του χώρου που ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο. Πάντα η επίσημη δικαιολογία παρέμενε η προσβολή του μνημείου. Για να ενισχύσει ο δήμος την άποψή του είχε κυκλοφορήσει ευχετήρια εορταστική κάρτα με το ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ, το οποίο έλεγαν ότι θα κάνουν μουσείο!  Ο τότε αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοκολόγος δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία για το ζήτημα διαχώρισε τη θέση του και παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος. Μάλιστα, οι αντιδρώντες στο έργο, για να υποτιμήσουν την κατάσταση άρχισαν να διασπείρουν ότι ο κ.Κοκολόγος παραιτήθηκε για άλλους λόγους και άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει πίσω από την παραίτηση αυτή οργανωμένο σχέδιο να πληγεί η Δημοτική Αρχή. Ακόμη και σήμερα όμως, τόσα χρόνια μετά, κάποιοι εξ αυτών αναρωτιούνται γιατί παραιτήθηκε ο κ. Κοκολόγος, καταδεικνύοντας ότι ποτέ δεν κατάλαβαν και ποτέ δε μετάνιωσαν για τους χειρισμούς τους. Κατά τη συζήτηση του θέματος στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Ανδριανή Παπακώστα, ο κ. Κοκολόγος, ολόκληρη η παράταξη του κ. Κάππου στήριξαν να γίνει το έργο και υπερψήφισαν την παραχώρηση, η οποία όμως δεν πέρασε οριακά με τη διπλή ψήφο του τότε προέδρου κ Σανιδά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την αντάρα και τις διαφωνίες έβλεπαν πολιτικά παιχνίδια και απέδιδαν τη στάση του δήμου σε διάθεση αντιπολίτευσης κατά του κ. Μπούγα, μιας που το συγκεκριμένο έργο είχε συμβολική αξία για τον ίδιο, καθώς η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αμαλία Παπαϊωάννου είναι σύζυγός του.

Ο έντονος διχασμός έληξε με την αγορά ενός οικοπέδου στον περιφερειακό δρόμο. Το οικόπεδο αγοράστηκε 600.000 ευρω  τα οποία κατέβαλαν από κοινού ο δήμος Άμφισσας και η Νομαρχία. Το οικόπεδο αγοράστηκε με σκοπό να ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα που θα φιλοξενούσε το ειδικό Σχολείο και το 1ο Δημοτικό, μόνο που στη βιασύνη τους να το πληρώσουν ξέχασαν να ερευνήσουν αν επαρκούν τα τετραγωνικά, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για την κατασκευή του ενός σχολείου. Επιπλέον υπήρχε ένα ζήτημα με παρακείμενο οικόπεδο, που τους εξασφάλισε μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή και αμφιβάλλουμε αν έχει λυθεί μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, χθες ο κ. Στάθης Κάππος μου είπε κάτι που προσωπικά δεν το ήξερα. Στην προηγούμενη θητεία, επί νομαρχίας του αείμνηστου Τάκη Ανδρίτσου, είχαν εξασφαλιστεί 800.000 ευρώ για την κατασκευή του σχολείου, αλλά ο δήμος Άμφισσας δεν τους παραχωρούσε το χώρο. Δήμαρχος τότε ήταν ο κ. Φουσέκης.

Για το συγκεκριμένο έργο λοιπόν, αυτή είναι η τρίτη απόπειρα να κατασκευαστεί και ελπίζουμε να είναι η τυχερή!

Το μόνο που αξίζει πραγματικά να αναρωτηθούμε όλοι είναι αν άξιζε τον κόπο να γίνουν όλα αυτά για ένα έργο που η χρησιμοτητά του είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …