Home Δήμος Δελφών Ως επένδυση το βλέπουν δυο παρατάξεις, ως ζημία οι άλλες τρεις ΟΧΙ σε φωτοβολταϊκά σε Σερνικάκι και Δεσφίνα
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 4 Φεβρουαρίου, 2022

Ως επένδυση το βλέπουν δυο παρατάξεις, ως ζημία οι άλλες τρεις ΟΧΙ σε φωτοβολταϊκά σε Σερνικάκι και Δεσφίνα

Ως επένδυση το βλέπουν δυο παρατάξεις, ως ζημία οι άλλες τρεις

ΟΧΙ σε φωτοβολταϊκά σε Σερνικάκι και Δεσφίνα

-«Ο τόπος έχει ερημώσει, από εδώ και πέρα θα λέμε ΝΑΙ σε όλες τις επενδύσεις», ξεκαθάρισε η Ανανεωτική Δύναμη. –«Ναι» και από την παράταξη Δρακάκη που τόνισε ότι από τα αιολικά έχουν μικρότερη οπτική όχληση τα φωτοβολταϊκά.

-«Βροντερό ΟΧΙ από Πολίτες στο Προσκήνιο, Λαϊκή Συσπείρωση και Επιλογή Ευθύνης, με το Δήμαρχο κ.Π.Ταγκαλή να δηλώνει ότι το πάρκο έρχεται σε σύγκρουση με τον τουρισμό, γιατί είναι ορατό από τους Δελφούς.

 

 

Δυο μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων τάραξαν το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, όπου φάνηκε ότι οι ΑΠΕ, δεν έχουν μόνο ορκισμένους εχθρούς, αλλά και φανατικούς φίλους, όπως την Ανανεωτική Δύναμη που υπερψήφισε την επένδυση στο Σερνικάκι.

Ειδικότερα, προ ημερήσιας τέθηκε η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 40 ΜW της εταιρείας΄΄ GREEN REPOWER MIKE ΄΄ στη θέση «ΓΑΣΤΡΕΣ» του Δήμου  Δελφών  Ν. Φωκίδας. Μάλιστα το Τοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής για να προλάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο, μόνο που η μελέτη είχε λήξει από το Δεκέμβριο.

Η δεύτερη μελέτη αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο «ΙΣΧΥΟΣ 45,1584 MW ΕΠΙ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΡΑΧΗ», Δ.E. ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ, Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

 

«Είναι τεράστιο και ορατό»

 

Ξεκινόντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι ο λόγος του δημοτικού συμβουλίου είναι αυστηρά γνωμοδοτικός τόνισε όμως ότι εν λόγο σταθμός είναι τεράστιος. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εκτείνεται σε τεράστια γεωγραφική περιοχή και θίγει σοβαρά την εισκεψιμότητα, καθώς δεν είναι απλά ορατό από τους Δελφούς, αλλά τοποθετείται και πάνω από το αναρριχητικό πεδίο Πόρτες του δήμου Δελφών.  Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι το εν λόγω πάρκο είναι πολύ μεγάλο και ορατό από τους Δελφούς. Στην ουσία διαπερνά όλη την κορυφογραμμή από την Αγία Ευθυμία έως το Σερνικάκι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

«Διαφωνούμε να γίνει ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό, τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος για το φωτοβολταϊκό στη Δεσφίνα. Υπενυμίζουμε ότι πρόκειται για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 40 ΜW της εταιρείας΄΄ GREEN REPOWER MIKE ΄΄ στη θέση «ΓΑΣΤΡΕΣ» του Δήμου  Δελφών  Ν. Φωκίδας.

«Το Αιολικό Πάρκο 100 MW έγινε με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εκ τότε υλοποιήθηκαν αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου», είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες έχει ψηφιστεί από το 2018. «Εμείς δεν το κάναμε γιατί ο κ. Αναγνωστόπουλος φρόντισε ο δήμος να μην έχει ισολογισμούς», είπε. Εξήγησε ότι υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις στη Δεσφίνα που μπορούν να αξιοποιηθούν και πρότεινε να εκμισθωθούν κι άλλες. «Ο Δήμος Δελφών έχει εισπράξει άνω των 4,5 εκ ευρώ, τα τελευταία χρόνια, από τα μισθώματα. Ο δήμος μας εισπράττει περίπου 500.000 ευρώ ετησίως», κατέληξε.

 

«ΝΑΙ στις επενδύσεις»

 

Ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του θα στηρίξει την επένδυση στο Σερνικάκι, ενώ το θέμα της Δεσφίνας δε δέχτηκε να το συζητήσει. «Σε ένα τόπο που μαστίζεται από ανεργία, από αστυφιλία και από φτώχεια, ο δήμαρχος μας λέει κάθετα: «απαγορεύονται οι επενδύσεις». Περιμέναμε να έχετε ένα πλάνο χωροταξικό, να ξέρετε τι είδους επενδύσεις και με ποια κριτήρια δεχόμαστε. Η θέση του δημάρχου είναι ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Θα ρημάξουμε, θα φύγουν όλοι. Που είναι η κοινότητα Σερνικακίου; Υπάρχουν ανταποδοτικά; Θα πάρουν κάποιες θέσεις, κάποια προνόμια; Εμείς δε θα πούμε ΟΧΙ, ούτε ΝΑΙ, γιατί δεν ξέρουμε τις προϋποθέσεις. Από εδώ και πέρα όμως θα πούμε ΝΑΙ, για κάθε ωφέλιμη επένδυση για τον τόπο, αν προσφέρει θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στα ταμεία του δήμου. Εμείς θα υπερψηφίσουμε», τόνισε.

 

«Είναι ληγμένες»

 

Ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Τάκης Μέγκος εξήγησε ότι «οφείλαμε να παρακολουθούμε την πορεία των αιτήσεων, αλλά για ακόμη μια φορά έχει λήξει η προθεσμία διαβούλευσης και ενστάσεων από το Δεκέμβριο. Είμαστε ενάντια, για πολύ συγκεκριμένους λόγους και έχουμε απτά αποτελέσματα. Δεν έχουμε ρεύμα εκεί που πέφτει χιόνι πολύ. Έχουμε πήξει στην ανεμογεννήτρια και το φωτοβολταϊκό. Το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό ψήφισε να καταλήξουν τα χωροταξικά σχέδια. Η ενέργεια που φέρνουν δεν είναι επ’ ωφελεία των νοικοκυριών. Οι πολίτες πληρώνουν μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και παράλληλα δεν βλέπουν ούτε επενδύσεις ούτε ανάπτυξη στον τόπο τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Στάθης Λεοντίου εξήγησε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη στην απελευθέρωση της ενέργειας και την παράδοσή της σε μεγάλα συμφέροντα. «Μετέτρεψαν τα βουνά μας σε φωτοβολταΙκά πάρκα. Έχουν ταξικό πρόσημο και η αιτία είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Δραστηριοποιούν την αυτοδιοίκηση και μικρούς επενδυτές. Εμείς αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές. Θεωρούμε πως όλα αυτά τα θέματα πρέπει να έρχονται και να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ασχέτως αν είμαστε γνωμοδοτικό όργανο, σε αυτά τα θέματα. Ζητάμε να δημοσιεύονται έγκαιρα οι μελέτες», τόνισε ο κ. Λεοντίου.

 

Ο κ.Δρακάκης, υποστήριξε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής βλέπουν μια τεράστια υποκρισία. «Αν σε κάποια το δέχεσαι, αλλά σε κάποια άλλα δεν το δέχεσαι τότε δεν είναι πολιτική απόφαση. Άρα, το εξετάζετε τεχνικά και πρέπει να μελετήσουμε τη ΜΠΕ για να λάβουμε τεχνική απόφαση. Γιατί είναι καλά το αιολικά πάρκα και αυτό το φωτοβολταϊκό δεν είναι; Εδώ προσπαθούσατε να περιορίσετε το Δελφικό Τοπίο, αλλά σας μάρανε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο; Από τη στιγμή που δεν είναι μέσα στο Δελφικό Τοπίο και δεν βλάπτει, εμείς θα στηρίξουμε ΝΑΙ», ξεκαθάρισε.

 

«Εισήγηση από την εφημερίδα»

 

Αιχμηρός ο πρώην Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος στάθηκε στην απουσία εισήγησης για την επένδυση στο Σερνικάκι. «Για τη Δεσφίνα δε γνωρίζουμε, δεν τοποθετούμαστε. Υπάρχει Επιτροπή Περιβάλλοντος, γιατί δε λειτουργεί; Που είναι η εισήγηση του Δημάρχου; Είναι θεσμική εκτροπή να βλέπουμε την εισήγησή σας στην ΩτΦ. Δεν πρέπει να περιμένετε εσείς τι θα πούμε εμείς, αλλά εμείς να δούμε τι θα πείτε εσείς. Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι δεν τα παρακολουθεί κανείς. Έστω ότι ο νομοθέτης παρακάμπτει τους δήμους, εμείς δεν πρέπει όμως να παρακολουθούμε τα θέματά μας;

Δε μπορούμε να λέμε επί της αρχής όχι. Οφείλουμε να έχουμε μια σοβαρή αιτιολογία. Κάθε επένδυση κάτι θα αφήσει. Δε θα επεκτείνουμε εμείς το Δελφικό Τοπίο. Υπάρχει αρχαιολογική υπηρεσία. Αντιδρά κάποιος στην Άμφισσα, που δεν το ξέρω εγώ», αναρωτήθηκε.

 

Ο δήμαρχος κ.Ταγκαλής υπενθύμισε τις προηγούμενες συζητήσεις. «Προφανώς υπάρχει κοντή μνήμη εδώ μέσα. Είχα φέρει μια εισήγηση με αφορμή την ΠΕΔ. Είχαμε πει ότι είμαστε υπέρ, για να γίνει αυτοτελής ενεργειακά η χώρα μας και να αποφύγει τα παιχνίδια. Δεν τις θέλουμε άναρχα. Δεν θέλουμε να έρχονται σε αντίθεση με άλλες μορφές ανάπτυξης. Κατά περίπτωση εξετάζονται. Δε δίνουμε λευκή επιταγή. Καταψηφίσατε υδροηλεκτικό στα Καστέλλια, έργο 10 εκ ευρώ, επενδύσεις από μικροεπενδυτές και σήμερα έρχεστε να μας λέτε για επενδύσεις. Δε στηρίζουμε μόνο τις επενδύσεις που φέρνουν κόσμο. Όλες οι κοινότητες θέλουν ανταποδοτικά. Αν δείτε το χάρτη της RAE έρχεται και άλλο πάρκο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Τι θα πείτε στους τουρίστες κ. Αναγνωστόπουλε, που θα αντικατοπτρίζουν οι καθρέφτες από τα φωτοβολταϊκά; Εσείς χειραγωγηθήκατε και ταχθήκατε κατά των γεωτρήσεων των μεταλλείων», είπε.

 

Ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης κ.Λ.Αναγνωστόπουλος νέφερε ότι «φαίνεται πως υπάρχει κρυφή ατζέντα. Ξέρετε ότι έρχεται κι άλλη επένδυση και δεν το ξέρουμε εμείς. Είμαστε πάντα υπέρ των επενδύσεων. Για τη Δεσφίνα δεν τοποθετούμαστε και απέχουμε. Για την Θέση Κουτρούλη, λέμε ΝΑΙ», τόνισε.

 

Ο κ. Μέγκος στη δευτερολογία του είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εναρμονίζεται με τη βάση. Εμείς οφείλουμε να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη χαραμάδα και να δούμε αν μπορούμε να παρέμβουμε και να επηρεάσουμε.

Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια, όλων των εταιρειών που ενδιαφέρονται θα κοιμόμαστε αγκαλιά με τα πτερύγια και τους καθρέφτες των φωτοβολταϊκών. Όλο κέρδη έχουμε και όλο ζητάμε από το κράτος να μας δίνει. ΝΑΙ, αλλά σε ποια ενέργεια και για ποιον», έθεσε ευθέως το ερώτημα.

 

Ο κ.Λεοντίου επανέλαβε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αρνητική και για τα δυο θέματα.

 

Στον κ. Μέγκο απάντησε ο κ. Δρακάκης υπενθυμίζοντας του ότι  «όλα τα χρόνια ήταν υπέρ των ΑΠΕ, αλλά επειδή βλέπετε φλεγματικά την επιχειρηματικότητα σας ενοχλεί, μόνο και μόνο επειδή μεσολαβεί επιχειρηματίας. Αν τα αιολικά πάρκα έχουν οπτική όχληση, τότε τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν τίποτε», είπε απαντώντας στο Δήμαρχο.

 

Ο Δήμρχος κ.Ταγκαλής αναφέρθηκε σε προηγούμενες συναινέσεις σε ανάλογες επενδύσεις τονίζοντας: «Άλλο να μην έχεις καμιά επένδυση και να αφορούν μη επιβαρυμένες περιοχές. Ο κ. Αναγνωστόπουλος με εκπλήσσει όλο και πιο πολύ. Για να μιλάει για κρυφή ατζέντα σημαίνει ότι δεν έχει ανοίξει το χάρτη της RAE  ποτέ», σχολίασε.

 

Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησε και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γιώργος Δελμούζος ο οποίος μετά την ψηφοφορία σχολίασε ότι «πρόκειται για επενδύσεις εκατομμυρίων, αλλά ας πάνε και κάπου αλλού, όχι όλα εδώ. Μόλις δεις το έρχεται τρομάζεις και προσωπικά περισσότερο με ενοχλούν τα φωτοβολταϊκά, παρά οι ανεμογεννήτριες, γιατί η ανεμογεννήτρια είναι μία», είπε.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…