Home Φθιώτιδα ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ γιατην παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
Φθιώτιδα - 1 Απριλίου, 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ γιατην παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Tην 31η Μαρτίου 2021 το Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών με την 3/28/2021 ομόφωνη απόφαση του ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με την παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

για την παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
Εντός του 2020 πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη 36.500 εργαζόμενων στους δήμους και στις περιφέρειες μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Η χρησιμότητα του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς ενισχύονται σημαντικά οι ήδη αποδυναμωμένοι, από άποψη προσωπικού, δήμοι μας και μας επιτρέπει να λειτουργούμε επαρκώς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ανάσα για το εργατικό προσωπικό των τοπικών μας κοινωνιών, διότι επιτρέπει σε ανέργους να εξασφαλίσουν μια μορφή απασχόλησης, έστω και συγκεκριμένης διάρκειας, συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση των οικογενειακών εσόδων.
Οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων ολοκληρώνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα για τα έτη 2021-2022. Το κενό που θα προκύψει για τους δήμους μας, από άποψη επιχειρησιακής ικανότητας και λειτουργικότητας, θα είναι τεράστιο.
 Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και πολλοί από τους εργαζόμενους του προγράμματος συνδράμουν σε θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19 και των συνεπειών του γίνεται αντιληπτό ότι οι δήμοι πρόκειται να αποδυναμωθούν την πιο κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να τονιστεί ότι η υποστηρικτική συνδρομή των συγκεκριμένων εργαζομένων στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας για τους δήμους μας και την αποτελεσματικότητά μας.
Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι η επιβολή παρατεταμένων έκτακτων μέτρων, λόγω της πανδημίας, υποχρέωσε αρκετούς από τους απασχολούμενους στο τρέχον πρόγραμμα να τεθούν σε καραντίνα, απέχοντας αναγκαστικά από τα καθήκοντα τους, με αποτέλεσμα τόσοι οι ίδιοι όσο και οι δήμοι να αδυνατούν να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της εργασίας τους για λόγους ανωτέρας βίας.
Πέραν των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο σημείο λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία ειδικά στους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους, οι ανάγκες αυξάνονται εκθετικά, λόγω της τουριστικής κίνησης.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος αφορούσε τους χειμερινούς μήνες, δεν κατέστη δυνατή, η ολοκλήρωση έργων και εργασιών, που είχε προγραμματιστεί να εκτελεστούν με την αξιοποίηση των εν λόγω εργαζομένων.
Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών ζητά από την Κυβέρνηση:
•Την παράταση του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 4 μήνες ή έως την έναρξη του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αν αυτή τοποθετείται χρονικά μεταγενέστερα των 4 μηνών.
• Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση και την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας έτους 2021-2022.
• Την άρση του αποκλεισμού συμμετοχής των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος στον επόμενο κύκλο του προγράμματος, ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς, μειονεκτικούς ή νησιωτικούς δήμους, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…