Home Δήμος Δελφών Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για το νοσοκομείο η εισήγηση της δημοτικής αρχής που θα ακουστεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας
Δήμος Δελφών - 29 Ιανουαρίου, 2016

Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για το νοσοκομείο η εισήγηση της δημοτικής αρχής που θα ακουστεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας

Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας προφανώς να αποφασιστεί εαν και ποιές κινητοποιήσεις θα γίνουν μετά από συζήτηση με τους φορείς που θα προσέλθουν, είναι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Δελφών που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος και ιατρός κ. Α. Κυριακίδης . Στην εισήγηση ο κ. Κυριακίδης κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση του Νοσοκομείου και ταυτόχρονα καλεί το βουλευτή κ. Κωστοπαναγιώτου, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μίχο και τον αναπληρωτή διοικητή  κο Παπαδρόσο να καταθέσουν τις προτάσεις τους . Το παράδοξο είναι ότι, εαν και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία, δεν καλούνται να τοποθετηθούν άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κλπ
αναλυτικά η εισήγηση της δημοτικής αρχής

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Α) Όσο αφορά το Νοσοκομείο της Άμφισσας δυστυχώς η κατάσταση παραμένει στάσιμη  εδώ και 1,5 χρόνο.  Με την μείωση κλινών το 2013 από 94 σε 80 άλλαξε  και το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, με ένα λανθασμένο τρόπο όμως, και πλέον είναι 31 θέσεις μονίμων ιατρών ( ενώ θα έπρεπε να είναι 36). Δηλαδή από 5 μόνιμες οργανικές θέσεις των παθολόγων που προυπήρχαν οι θέσεις έγιναν μόνο 3!, αριθμός που δεν μπορεί να καλύπτει καν τις εφημερίες παθολογικής κλινικής για ολόκληρο το μήνα. Η διόρθωση της οργανογράμματος ήταν και είναι το πάγιο αίτημα των διοικήσεων εδώ και 3 χρόνια και παρόλο που το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί ότι πρέπει να διορθωθεί και έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να γίνει αλλαγή, δεν προχωράει σε καμία ενέργεια.

Αναλυτικά από 24 μόνιμους ιατρούς οι υπηρετούντες είναι :

4 χειρουργοί,

1 παθολόγος (2 κενές θέσεις)

3 Αναισθησιολόγοι (1 κενή θέση)

2 Παιδίατροι (μετατροπή της 3 θέσης παιδιάτρου σε θέση οδοντιάτρου του 2013)

2 οφθαλμίατροι , 1 από τους 2  με απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο

2 ακτινολόγοι , 1 από τους 2 με μακρόχρονη απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο,

2 ορθοπαιδικοί , 1 από τους 2 με απόσπαση στο άλλο νοσοκομείο λόγω προβλήματος υγείας  (1 θέση κενή, εκκρεμεί διορισμός από 2010)

1 γυναικολόγος (1 θέση κενή)

1 καρδιολόγος (1 θέση κενή, εκκρεμεί διορισμός από 2011),

1 μικροβιολόγος,

1 πνευμονολόγος,

1 ΩΡΛ,

1 ουρολόγος,

1 ιατρός αιμοδοσίας

1 οδοντίατρος (άδεια τοκετού και ανατροφή τέκνου)

1 κενή θέση νεφρολόγου  ( η μοναδική νεφρολόγος είναι με συνεχόμενες αποσπάσεις από Γ.Ν.Λιβαδειάς)

και 1 οδοντίατρος σε προσωποπαγή θέση.

Και υπάρχουν 2 επικουρικοί ιατροί ,1 ακτινολόγος και 1 μικροβιολόγος

Με μετακίνηση στο Νοσοκομείο υπηρετεί 1 παθολόγος του ΕΟΠΥΥ και το Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών Παθολογικού Τομέα καλύπτουν ιατροί Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Ιτέας και του Νοσοκομείου.

Στο ΓΝ Άμφισσας προβλέπονται 17 θέσεις ειδικευομένων ιατρών και αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί κανένας ειδικευόμενος ιατρός.

4 θέσεις Γενικής Ιατρικής ( 3 ιατροί είναι στο τέλος της ειδικότητας και έχουν αποχωρίσει από το νοσοκομείο για να εκπαιδευτούν στις κλινικές που δεν διαθέτει το νοσοκομείο μας)

3 θέσεις στη χειρουργική

4 θέσεις παθολογίας

3 θέσεις ορθοπαιδικής

2 θέσεις μικροβιολογίας

1 θέση Μαγευτική Γυναικολογία

Β) Δεν λειτουργεί  εδώ και 1 χρόνο η παθολογική κλινική. Συνεχίζεται η διακομιδή παθολογικών περιστατικών σε γειτονικά νοσοκομεία. Μόνο 3  τμήμα του ΓΝΑ που λειτουργούν σχεδόν κανονικά ( διότι  καμία  κλινική του νοσοκομείου δεν είναι απόλυτα αυτόνομη ) είναι το μικροβιολογικό, το αναισθησιολογικό και το χειρουργικό, που μαζί με άλλους ιατρούς χειρουργικού τομέα :ορθοπεδικό, ουρολόγο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και οδοντίατρο  κρατάνε κυριολεκτικά το νοσοκομείο όρθιο. Γίνονται χειρουργικές  επεμβάσεις

προηγμένης  τεχνολογίας διαφόρων ειδών και ειδικοτήτων.  Λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο  η  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με μοναδικό νεφρολόγο με τρίμηνες αποσπάσεις από 2013. Λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Παθολογικού Τομέα με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με αυτοθυσία των Γενικών Ιατρών  και των αγροτικών ιατρών . Όλο το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει αυτή την εποχή κάποια σημαντική έλλειψη  σε  αναλώσιμα υλικά ή σε φάρμακα.

Γ) Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας επιδεινώθηκε από αρχές του 2013, που μετά από συνταξιοδοτήσεις ιατρών δεν πληρώθηκαν οι θέσεις λόγω του νόμου του Λοβέρδου του 2011 περί απαγόρευσης των διορισμών. Και στο τέλος του 2014 απλά χειροτέρεψε πάρα πολύ η κατάσταση με παραιτήσεις κάποιων συναδέλφων.  

Από τότε μέχρι σήμερα :

1) διορίστηκε 1 παθολόγος (Οκτώβρης 2015)

2) μετά από το χαρακτηρισμό όλων των θέσεων ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου στη Φωκίδα ως άγονο όρχησε  να έχουμε συνεχόμενη προσέλευση αγροτικών ιατρών.

3)Χαρακτηρίστηκε άγονο Α΄ και το νοσοκομείο Άμφισσας. Αυτό το γεγονός δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να κάνει προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών (αφού δεν μπορεί ή δεν θέλει να προσλάβει μόνιμους ιατρούς) για θητεία 3 χρόνια (όπως έχει κάνει σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας) με δυνατότητα ανανέωσης που μαζί με τα 300 ή 400 ευρώ επιπλέον ως ενίσχυση που υποσχέθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει ισχυρό κίνητρο σε έναν νέο ειδικό ιατρό να έρθει στη Φωκίδα! 4)Μέχρι τώρα , βέβαια, ούτε Υπουργείο προχωρεί σε τέτοια προκήρυξη θέσεων για Φωκίδα , ούτε η Περιφέρεια υλοποιεί την υπόσχεση της για επιπλέον χρήματα.

5) Το νοσοκομείο της Άμφισσας με μια αδρή εκτίμηση   και με δεδομένο τον διορισμό μόνιμου καρδιολόγου και ορθοπεδικού , που εκκρεμούν , και οριστικοποίηση της μόνιμης μετακίνησης της νεφρολόγου ,  χρειάζεται  4 επικουρικούς ιατρούς : 2 παθολόγους , 1 νεφρολόγο και 1 ακτινολόγο για να ανοίξει παθολογική κλινική και να ασκήσει τη στοιχειώδες δευτεροβάθμια περίθαλψη όπως προβλέπεται.

……………………………………………………………………..

«…                                     ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ: 02/2016

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 03/2016

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της 02ης/25.01.2016 συνεδρίασης

της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών

ΘΕΜΑ 01ο: Λειτουργία Νοσοκομείου Άμφισσας.                               

Στην Άμφισσα σήμερα, 25.01.2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δελφών (πλατεία Κεχαγιά), συνήλθε σε συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, κ. Αθανασίου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με το άρθρο 62 Ν.3852/2010.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο οκτώ (08) μελών βρέθηκαν παρόντα τα παρακάτω οκτώ (08) μέλη:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΑΠΟΝΤΕΣ

1.Παναγιωτόπουλoς Αθανάσιος, Δήμαρχος

 

2.Αγγελόπουλος Αριστείδης, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας

 

3.Νάκος Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξιδίου

ΚΑΝΕΙΣ

4.Αναγνωστόπουλος Λουκάς, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δελφών

 

5.Μίχος Νεκτάριος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δεσφίνας

 

6.Πιλάλα-Τσακίρη Τριανταφυλλιά, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας

 

7.Ανδρεοπούλου Μαρία, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλλιέων

 

8.Μολιώτης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού και Γραβιάς

 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Θεοφάνης Ηλίας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος.

Επίσης παραβρέθηκε και η Αναστασία Δ. Παπαδήμα υπάλληλος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το πρώτο (01ο) θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής,

1.Τις διατάξεις του αρθ. 63 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α/07.06.2010).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…