Home Κοινωνικοί φορείς Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;
Κοινωνικοί φορείς - 24 Απριλίου, 2018

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;

 Με αφορμή την Μεγάλη Εβδομάδα και την αναβίωση των Παθών του Κυρίου μας ,αισθάνομαι την ανάγκη να ανατρέξω στις αντίστοιχες μέρες των παιδικών και νεανικών μου χρόνων αλλά και των πιο πρόσφατων ετών μιά και οι αναμνήσεις αυτές μετριάζουν λίγο την απογοήτευση και τον θυμό που μου προκαλούν οι τελευταίες δήθεν «καινοτομίες» που συμβαίνουν στα τυπικά της εκκλησίας της ενορίας (Μητροπόλεως) που ανήκω από την γέννησή μου!

Θυμάμαι λοιπόν τις όμορφες κατανυκτικές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων που στολιζόταν η εκκλησία μας με φοίνικες σαν αψίδες μέσα και έξω και στα παιδικά μάτια μου καθώς και των παιδιών μου αργότερα , ότι αρχίζει από «σήμερα» η εβδομάδα του Πάθους του Κυρίου!
Μετά νοσταλγώ τα όμορφα κηρύγματα με τα βαθιά νοήματά τους που ενστάλαζαν στην ψυχή μας συναισθήματα γαλήνιας μελαγχολίας ,αγάπης και ελπίδας για την Ανάσταση και λύτρωση της ψυχής που ακολουθεί μετά τα πάθη και την σταύρωση!
Και φέτος ειδικά, τις μέρες αυτές ακούσαμε κατ’ επανάληψη κηρύγματα για τον «βλάκα τον Ιούδα»,  «τον άτυχο Κυρ Κώστα » ,  την αξονική και το «αυγό του Δεσπότη»..και όσοι ήταν στην Μητρόπολη από Κυριακή των Βαΐων μέχρι και Μ Τρίτη καθώς και στον Άγιο Νικόλαος  Μ Τετάρτη ξέρουν για το τι πράγμα μιλάω …καθώς επίσης το απαράδεκτο ότι οι αμαρτωλοί παθαίνουν αρρώστιες (καρκίνο κλπ).. Και δεν επιθυμώ να αναφέρω άλλα παραδείγματα  που όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας αλλά βλάπτουν τη θρησκευτική μας  συνείδηση και απωθούν πιστούς όλων των ηλικιών και κυρίως τους νέους!!
Προχωρώντας η Μ Εβδομάδα και στην κορύφωση του Θείου δράματος είχαμε τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου !!Όμορφη ,μελαγχολική νύχτα που οι αρωματισμένες νότες της εαρινής αύρας αναμειγνύονταν με το « ω γλυκύ μου έαρ» του θρήνου της Παναγίας και με το με τους πένθιμους τόνους της φιλαρμονικής που συνόδευε την περιφορά. Και περιφορά σήμαινε, να περιφέρουμε το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας στην πόλη από δεξιά της πλατείας Μητροπόλεως  ,να περάσουμε τον Επιτάφιο από την επισκοπή και τον Αι Γιώργη  για δέηση ,να φτάσουμε στη διασταύρωση που μας περίμεναν οι « Αι  Θανασώτες » με τις λαμπάδες ,τα εγκώμια και το μύρο και να φτάσουμε στην πλατεία Κεχαγιά ! Εκεί μετά  την δέηση  γινόταν η ανύψωση  όλων των επιταφίων και όλοι ,μικροί ,μεγάλοι κοιτάζαμε ποιος είναι ο καλύτερος!! Στην επιστροφή δε , όταν έμπαινε στην εκκλησία , οι καμπάνες χτυπούσαν δυνατά για να τονίσουν την επισημότητα της επιστροφής και εισόδου του επιταφίου! Πάει αυτό. Γιατί; Μήπως θεωρείται ασέβεια; Αλλά δεν θεωρείται ασέβεια η συνεχής φωτογράφιση κατά την διάρκεια των ακολουθιών που αποσπά την προσοχή των πιστών και δεν αρμόζει σε ιερό χώρο ,αλλά μάλλον ..κάπου αλλού …Γιατί μίκρυνε η περιφορά; Η πόλη μας είναι μικρή!Δεν είναι  μεγάλη απόσταση! Εδώ σε  άλλες περιοχές κρατάει ώρες !! Για ποιο λόγο λοιπόν μίκρυναν όλες οι περιφορές;
Έθιμα!!!Έθιμα της Ρούμελης! Έθιμα της Άμφισσας που όλοι οι Μητροπολίτες ,που πέρασαν μέχρι τώρα ,σεβάστηκαν και έγιναν μέρος αυτών και οι ίδιοι ! Διότι όταν πας ποιμένας σε μια περιοχή με ιστορία, παράδοση, πολιτισμό και έθιμα  τότε ,αν σε ενδιαφέρει η αγάπη των ανθρώπων της ,πρέπει να δείξεις σεβασμό σε αυτά που αυτοί οι άνθρωποι έχουν φυλάξει όλα αυτά τα χρόνια και που παραδίνουν από γενιά σε γενιά!!!Γιατί πέρα από το θρησκευτικό μέρος των μεγάλων εορτών υπάρχει και το πολιτιστικό και εθιμοτυπικό που όχι μόνο δεν βλάπτει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών ,αλλά αντίθετα το εξανθρωπίζει, το ενσωματώνει στην καθημερινότητά τους και τέλος  το ενισχύει !!
Και πάμε τέλος στο Μ.Σάββατο και στο μέγα γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου .Τα πρωϊνά του Σαββάτου περνούσαμε από την πλατεία της Μητροπόλεως να δούμε την εξέδρα και τον στολισμό της! Και το βράδυ , μετά το «Δεύτε  λάβετε φως » η έξοδος από την εκκλησία της πομπής με την εικόνα, το ευαγγέλιο, τον δεσπότη, τους ιερείς, τους ψάλτες, τα παππαδάκια… και όλος ο κόσμος από πίσω με τις λαμπάδες αναμμένες  να δίνουν το Άγιο Φως σε όσους περίμεναν απ έξω  και να ακούς «βοήθειά μας, και του χρόνου».
Και την ώρα της Αναστάσεως  με το« Χριστός Ανέστη» κροτίδες και βεγγαλικά και φιλιά και ευχές….
Και ναι! Σωστό είναι να μπαίνει ο κόσμος μετά την Ανάσταση στην εκκλησία. Αλλά δεν επιβάλλεται με τον τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια! 
Καταργήθηκε λοιπόν η εξέδρα! Γιατί; Μπήκαν οι ιερείς στριμωχτά στην εξωτερική πλευρα εισόδου της εκκλησίας .Γιατί; Και φέτος ούτε οπτική επαφή υπήρχε με τους ιερείς ,την εικόνα και το Ευαγγέλιο. Γιατί; Οι πλαϊνές πόρτες της εκκλησίας κλειστές; Γιατί;
Καθόμασταν  όλοι , πάρα πολλοί, γύρω από την πλατεία μη πιστεύοντας ότι δεν θα βγει η ανάσταση έξω, και οι περισσότεροι , απογοητευμένοι ,λυπημένοι , θυμωμένοι έφευγαν λέγοντας ότι δεν θα ξαναέρθουν στη Μητρόπολη για Ανάσταση ενώ πολλοί έχουν ήδη φύγει!     Και αν ακόμα υπήρχε θέμα υγείας ίσως σε κάποιον από τους ιερείς , οι άλλοι θα μπορούσαν να βγουν να κάνουν την  ανάσταση έξω!!
Το γεγονός της Αναστάσεως είναι τόσο μεγάλο που ο Χριστιανικός κόσμος πάντα θεωρούσε άξιο να το βροντοφωνάξει έξω! Και οι κροτίδες ,έθιμο από την Τουρκοκρατία ,είναι κι αυτές  μέσα στη διάθεση του Χριστιανικού κόσμου να διατρανώσει με ηχηρό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού μας! Και όπου υπάρχει το έθιμο αυτό συνεχίζεται!! 
Γιατί εδώ τόση περιφρόνηση στα έθιμά μας; Σε μας;  Γιατί τόσο χαμηλό επίπεδο κηρυγμάτων από συγκεκριμένους  εκπροσώπους της εκκλγσίας,που αντί για αγάπη ,μας γεμίζουν ενοχές ,κατηγορίες και μεσαιωνικού τύπου παραδείγματα;
Που βοηθάει αυτό την θρησκευτική μας συνείδηση. Μήπως μας κολάζουν κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας;
 
 
Φανή  Παλούκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…