ΦΟΡΑΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ; ΜΙΚΡΑ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ
Το να βρισκόμαστε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να μην είναι και το πιο εύκολο πράγμα. όταν πάσχουμε από βαρηκοΐα. Για ανθρώπους με ακουστική απώλεια , οι τηλεφωνικές κλίσεις, τα πάρτυ και τα εστιατόρια αποτελούν πολύ προκλητικές ακουστικές καταστάσεις.
Πιο κάτω θα δείτε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για χρήστες ακουστικών ώστε να μπορούν να ακούνε τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμα και στις πιο απαιτητικές ακουστικές καταστάσεις.
• Στο εστιατόριο. Για ανθρώπους με βαρηκοΐα ακόμη και αν φοράνε ακουστικά το να τρώνε σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι κουραστικό. Ο θόρυβος του air-condition, η μουσική , ο θόρυβος από την κουζίνα και τα γύρω τραπέζια μπορεί να κάνει την επικοινωνία του ασθενούς πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω
1. Κάντε κράτηση σε ένα ήσυχο εστιατόριο
2. Ψάξτε για το τραπέζι που είναι πιο απομακρυσμένο από τους ήχους της κουζίνας και του μπάνιου(συνήθως όσο πιο κοντά σε τζαμαρία γίνεται)
3. Εντοπίστε το τραπέζι με τον καλύτερο φωτισμό ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον βαρήκοο να βοηθιέται στην συζήτηση και από το στόμα του συνομιλητή του.
4. Σε ακραίες περιπτώσεις που η μουσική είναι πολύ δυνατή ζητήστε από τον υπεύθυνο να χαμηλώσει την ένταση της. Ίσως να μην είστε ο μόνος που ενοχλείται.
• Στο πάρτυ. Τα πάρτυ και οι μεγάλες οικογενειακές συναθροίσεις είναι ένας ωραίος τρόπος να κρατήσεις επαφές με την οικογένεια. Για χρήστες όμως ακουστικών αυτές οι εκδηλώσεις και οι δυνατοί θόρυβοι που τις συνοδεύουν μπορεί να είναι δυσάρεστες.
1. Διαλέξτε θέση . Όταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνοδεύονται από φαγητό κράτησε την κεντρική θέση του τραπεζιού για τον χρήστη ακουστικών . Κατ αυτό τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολη η συμμετοχή του στην κουβέντα μια που αν κάτσει σε μια γωνία αντίθετα θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να καταλάβει το τι λένε από την άλλη μεριά του τραπεζιού.
2. Βρείτε ένα ήσυχο σημείο. Είναι πολύ βασικό για τον χρήστη ακουστικών να βρίσκεται όσο πιο μακριά μπορεί από τα ηχεία ώστε να μην μπερδεύεται η μουσική με την ομιλία .
Στο τηλέφωνο. Πολλές φορές για έναν βαρήκοο είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τι του λέει ο άλλος αν δεν κοιτά τα χείλη του . Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο που είναι σε καθημερινή χρήση η επικοινωνία μπορεί να γίνει πολύ δύσκολή.
1. Περιορίστε τους εξωτερικούς θορύβους .Προσπαθήστε να κάνετε τις τηλεφωνικές κλίσεις σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο περιβάλλον
2. Μιλάτε καθαρά και αργά. Όσο πιο ήρεμα μιλάτε στον χρήστη τόσο καλύτερο για τον ίδιο
3. Χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές που συνδέουν το τηλέφωνο με τα ακουστικό ασύρματα ώστε ό ήχος να φτάνει κατευθείαν στο ακουστικό..
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για το εκάστοτε ακουστικό πρόβλημα μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.
Ο Στάθης Καραγκούνης είναι ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…