Home Εικόνες Αρχικής Υψηλές προσδοκίες για το 2022 – Έτος τζακ ποτ

Υψηλές προσδοκίες για το 2022 – Έτος τζακ ποτ

Υψηλές προσδοκίες για το 2022

Έτος τζακ ποτ

-Τρομάζει η έξαρση της πανδημίας σε συνάρτηση με την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

-Διαγώνιος, περιφερειακός Άμφισσας, παραλίμνιος, φράγμα Τολοφώνος, λιμάνι Ιτέας, είναι μερικά από τα έργα υποδομής που αναμένεται να προκηρυχθούν!

-Κάστρο Άμφισσας και άξονα Λειβαδιά – Ιτέα είναι τα δυο μεγάλα έργα που πρέπει να προετοιμαστούν για να ολοκληρώσουν την ανάδειξη της περιοχής!

 

 

 

Με οργασμό εργασιών και μάλιστα σε μεγάλα έργα αναμένεται να κυλήσει το 2022, το οποίο εκτός των άλλων θα είναι και καθοριστικό για το απώτερο μέλλον και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στη Φωκίδα.

 

Τι περιμένουμε σε πολιτικό επίπεδο

 

Κυβέρνηση: Από την κυβέρνηση και το βουλευτή περιμένουμε να συνεχίσει στην καλή πορεία που έχει χαράξει έως τώρα, αναφορικά με τα μεγάλα έργα για την περιοχή μας. Σε οικονομικό επίπεδο περιμένουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε επενδύσεις και καλύτερη ροή δανειοδοτήσεων, ώστε να ξεπαγώσει η εγχώρια αγορά.

Στο πεδίο του πολιτισμού αναμένουμε την άμεση υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, τόσο για την προετοιμασία της ανάδειξης του κάστρου, όσο και για την επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού μουσείου Άμφισσας, όπως και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου. Αν γίνουν πράξη όλα αυτά αρκούν για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο 100%.

 

Περιφέρεια: Από τη διοίκηση της Στερεάς Ελλάδας περιμένουμε να τρέξει τα μεγάλα έργα υποδομής που χρηματοδοτεί και να λειτουργήσει πιο πολιτικά. Είναι προφανές πως η μειωμένη πολιτική παρεμβατικότητα για τη λύση των προβλημάτων δε βοηθά ιδιαίτερα. Επιπλέον δε βοηθά να θέτει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ζήτημα πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας σε εν εξελίξει σύσκεψη για την εδραίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.

Περιφερειακή ενότητα: Σε τοπικό επίπεδο περιμένουμε να τους δώσει φώτιση ο μεγαλοδύναμος, ώστε να μην ασκούν πολιτική διακρίσεων με δημόσιο χρήμα και να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους του πολίτες, είτε τους ψήφισαν, είτε προτίμησαν άλλες παρατάξεις ή ακόμη χειρότερα εσωπαραταξιακούς τους αντιπάλους.

 

Δήμος Δελφών: Μοιραία και ίσως σκόπιμα είναι το έτος που θα παρακαλουθήσουμε να εκτελούνται πλήθος έργων. Άλλωστε, γι’ αυτό όλες οι μελέτες βγήκαν προβληματικές, προκειμένου να οικειοποιηθεί η παρούσα δημοτική αρχή το έργο των προκατόχων της. Παρόλα αυτά, με τις καθυστερήσεις που δημιούργησε, υπάρχει κίνδυνος να μη μπορέσουν να εκτελεστούν εντέλει σοβαρά έργα. Εντός Ιανουαρίου πάντως αναμένουμε την προκήρυξη του αντιπλημμυρικού στην Άμφισσα, ένα έργο απολύτως αναγκαίο, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος open mall.

Στο δήμο Δελφών εξακολουθούν να εκκρεμούν το πάρκινγκ Δελφών και το κλειστό Ιτέας, δυο έργα που χρηματοδοτεί η περιφέρεια. Και αν για το έργο των Δελφών ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής δείχνει πως δεν το θέλει, βρίσκοντας συνέχεια ελλείψεις στις μελέτες, για το κλειστό Ιτέας δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Σε οικονομικό επίπεδο πάντως ο δήμος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, καθώς του «χαρίστηκε» 1,5 εκ ευρώ που του έδωσε ανάσα!

Παράλληλα, θα ανακουφιστεί αν καταφέρει να κλείσει εντός του 2022 όλους τους εκκρεμείς ισολογισμούς, έως και το 2021, κάτι που θα του επιτρέψει από το δανειοδοτηθεί έως και το να κάνει αγορές με leasing.

 

Δήμος Δωρίδας: Ο έτερος δήμος του νομού έχοντας ένα καλό ταμείο παίζει εκ του ασφαλούς κυνηγώντας ακόμη και έργα μεγάλα, αφού έχει εξασφαλισμένη την ίδια συμμετοχή. Σε επίπεδο έργου έχει ικανοποιητικές επιδόσεις, αν και δε διαθέτει μια πλήρως στελεχωμένη υπηρεσία. Εκεί που υστερεί σημαντικά είναι στον τομέα του Πολιτισμού, όπου παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για τον εορτασμό του 2021 τελικά αποδείχθηκε σοφό ότι κρατήσαμε μικρό καλάθι! Εκείνο που πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω είναι και την τουριστική προβολή, καθώς έχει αναδειχθεί τα δυο τελευταία χρόνια σε δημοφιλή προορισμό για το Σαββατοκύριακο, αλλά πρέπει να επιμηκύνει την foul season από τις 45 μέρες στις 60!

Σε πολιτικό επίπεδο, το 2022 αναμένεται να πολωθεί το κλίμα, με στόχο τη συγκρότηση μια αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης για τη διοίκηση του δήμου, με κεντρικό κορμό στελέχη της ΝΔ και τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι περιμένουμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο

 

Μεγάλα έργα: Σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχουμε να περιμένουμε πολλά. Παραπάνω και από όσα ελπίζαμε. Το 2022 θα είναι το έτος τζακ ποτ για τη Φωκίδα, όχι μόνο γιατί η μπουλντόζα θα είναι το πιο συχνό όχημα που θα συναντάμε, αλλά κυρίως γιατί φαίνεται ότι ήρθε «η ώρα της Φωκίδας»! Η περιοχή μας παίρνει τη θέση που της αξίζει και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

 

Διαγώνιος: Ξεκινά το έργο που η Φωκίδα περίμενε πέντε δεκαετίες. Για το πρώτο τμήμα του διαγώνιου, Άμφισσα – Γραβιά, που είναι και το δυσκολότερο ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 και θα συμπτύξει σημαντικά την απόσταση από τη Γραβιά έως την Άμφισσα!

Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη Φωκίδα και εκτός από τον προφανή σκοπό της υποδομής που υπηρετεί στοχεύει ουσιαστικά στην ανάπτυξη.

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να κινηθούν σύντομα οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει το έργο. Παράλληλα να ολοκληρωθούν οι μελέτες των τεχνικών έργων για να είναι έτοιμο να ενταχθεί το τμήμα Ιτέα – Άγιος Νικόλαος στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Επιπλέον, ήδη η περιφέρεια θα έπρεπε να έχει αναλάβει τη μελετητική ολοκλήρωση του έργου με το κομμάτι Άγιος Νικόλαος – Όρια νομού Φωκίδας.

 

Παραλίμνιος: Το έργο περιπλανήθηκε και βασανίστηκε πολύ.  Υπενθυμίζουμε ότι υπεγράφη στις 22.12.2011 από τον τότε Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Ανδρεαδάκη το Τεχνικό Δελτίο ένταξης του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη». Το 2014 απεντάχθηκε καθώς κρίθηκε ως «φαραωνικό». Σήμερα είναι ξανά προ των πυλών για δημοπράτηση, ενώ αναμένεται να βγει στον αέρα ξανά εντός των επομένων μηνών.

 

Φράγμα Τολοφώνος: Ίσως να είναι το μοναδικό μεγάλο έργο που κύλησε άμεσα και χωρίς προβλήματα. Ήδη έχει δημοπρατηθεί η μελέτη των δικτύων και προχωράει ακάθεκτο προς ολοκλήρωση. Το έργο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην γωργία της περιοχής και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Λιβαδειά – Ιτέα: Είναι το πιο χρήσιμο κομμάτι και πραγματικά ο άξονας αυτός θα έπρεπε να έχει προηγηθεί του Θερμοπύλες – Αντίρριο. Γιατί; Μα λόγω των Δελφών και δευτερευόντως της Αράχωβας. Έχουμε δυο δημοφιλείς  προορισμούς που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, ενώ ειδικά οι Δελφοί είναι αφενός «μήτρα» μαζικού τουρισμού, αφετέρου συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον με τη διεξαγωγή του FORUM  των Δελφών.

 

Τι περιμένουμε σε οικονομικό επίπεδο

 

Οικονομία: Το οικονομικό περιβάλλον του νομού δεν είναι στα καλύτερά του. Η πανδημία βρήκε τη Φωκίδα με σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε το τεράστιο ποσοστό ανεργίας του 2021 είναι ενδεικτικό της κατάστασης και καταδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων άμεσα.

Η βελτίωση οικονομικού περιβάλλοντος δεν μπορεί άλλωστε να αποτελέσει μια γενική και αφηρημένη έννοια. Το δικαίωμα των περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, η εισροή φθηνού χρήματος σε επιχειρήσεις και η ενίσχυση των αυτοαπασχλούμενων και των μικρών επιχειρήσεων είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη ανάγκη.

 

Χρέη δήμου Δελφών: Πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου Δελφών, δεδομένου ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη στη Φωκίδα, αλλά και το σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα της τοπικής οικονομίας.

Ο δήμος ήδη έχει κερδίσει 1,5 εκ ευρώ από έξτρα κρατική επιδότηση, ενώ έχει ήδη αποπληρώσει μεγάλες εκκρεμότητες, όπως η οφειλή στη ΔΕΥΑ και η πλατεία Θεάτρου. Πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος και Λουκάς Αναγνωστόπουλος, όπως και οι κύριοι Παναγιώτης Ταγκαλής και Νίκος Λουπάκος βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς είδαν το δήμο ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και εντούτοις κατάφεραν να την αποφύγουν!

 

Ενίσχυση με φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου: Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που οφείλουμε, ως τοπική κοινωνία, να πιέσουμε να ληφθούν είναι η ενίσχυση του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που η ελάχιστη βάση του στέρησε φοιτητές. Η λύση πρέπει να δοθεί με την κάλυψη όλων των θέσεων σε υποψήφιους σπουδαστές.

Φυσικά δε φτάνει αυτό. Η Φωκίδα διεκδικεί δεύτερο τμήμα και θα καταφέρει να το αποκτήσει. Εξάλλου η αξιοποίηση όλων των χώρων του πανεπιστημίου για την κάλυψη των δικών του αναγκών αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Επιβάλλεται δε η απόκτηση φοιτητικής εστίας, όπου μαζί με την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα καταφέρει να εξασφαλίσει την επιτυχία και τη μακροημέρευση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Φωκίδα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…