Home Πολιτικά - Φωκίδα Τώρα που οριστικοποιήθηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πρέπει οι αιρετοί του τόπου να δουν:Τ’ «αγκάθια» που πρέπει να κοπούν
Πολιτικά - Φωκίδα - 8 Μαρτίου, 2013

Τώρα που οριστικοποιήθηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πρέπει οι αιρετοί του τόπου να δουν:Τ’ «αγκάθια» που πρέπει να κοπούν

Τα καλά νέα για το ΤΕΙ είναι ότι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης θα παραμείνει στην Άμφισσα μέχρι να αποφοιτήσει και η τελευταία φουρνιά, έτσι ώστε ν’ αποφευχθεί η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και προπάντων η υποβάθμιση του πτυχίου τους.

Τα παιδιά του Εμπορίας έδωσαν έναν αγώνα ο οποίος ήταν δίκαιος και το αίτημα απολύτως λογικό και πέτυχαν. Στο αγώνα αυτό στηρίχθηκαν πολύ από την τοπική κοινωνία και κυρίως από το δήμο Δελφών, ο οποίος όχι μόνο δεν τα εγκατέλειψε, αφού εξασφάλισε τη λειτουργία τμήματος, αλλά προσπάθησε δυναμικά να δικαιωθούν τα παιδιά.
Τ’ ανησυχητικά νέα αφορούν το νέο τμήμα. Στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ περιλαμβάνεται ο προτεινόμενος αριθμός εισαχθέντων που δίνει ένα πολύ χαμηλό νούμερο. Προτείνεται να μπαίνουν 75 παιδιά το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε πλήρη εξέλιξη τετραετίας θα έχει 300 εισαχθέντες. Από αυτούς που πετυχαίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 20% δεν εγγράφεται, που στην περίπτωσή μας αναλογεί σε 7 έως 14 παιδιά και ένα δεύτερο ποσοστό εγγράφεται αλλά δεν παρακολουθεί, το οποίο σε παραρτήματα όπως το δικό μας μπορεί να φτάσει και το 40% επί των εισαχθέντων. Αν λοιπόν, δημιουργούν ένα τμήμα για να έρχονται και να παρακολουθούν 40 παιδιά το χρόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι το νέο τμήμα είναι θνησιγενές από το σχεδιασμό του.
Η ανησυχία ενισχύεται και από τα προτεινόμενα μέλη ΔΕΠ (Διδάσκοντες), αριθμός που στο σχέδιο του υπουργείο ορίζεται στους 10 εντός παρενθέσεως. Δηλαδή, το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προκηρύξει 10 νέες θέσεις ή έστω πέντε, δεδομένου ότι ήδη το τμήμα έχει πέντε μόνιμους. Μακάρι, να γίνει έτσι. Γνωρίζοντας όμως τη γενικότερη κατάσταση και τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η όποια ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Με την ολοκλήρωση του κτιρίου λύνουμε το 50% του προβλήματος και απαλείφουμε τον ένα από τους δυο λόγους που οι εισαχθέντες μόλις ερχόντουσαν να εγγραφούν, το έβαζαν στα πόδια. Σε ένα χρόνο το ΤΕΙ της Άμφισσας θα έχει το δικό του σύγχρονο και άνετο κεραμίδι. Θα διαθέτει ένα κτίριο κατασκευασμένο εξ αρχής γι’ αυτό το σκοπό που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Και αυτό είναι θετικό. Έχουμε όμως ν’ αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο λόγο που απέτρεπε τα παιδιά να παρακολουθήσουν το ΤΕΙ της Άμφισσας. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο, υπό την έννοια ότι δεν είναι στο χέρι μας να το λύσουμε. Έχει να κάνει με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Το νέο τμήμα θα πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς και με το ανάλογα κατηρτισμένο προσωπικό. Θα είναι αυτοκαταστροφικό για εμάς να δούμε το τμήμα να ξεκινά με ωρομίσθιους και αναπληρωτές δίνοντας μια αρνητική εικόνα για το νέο γνωστικό αντικείμενο, το τμήμα και την περιοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα όλες οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και ν’ αφήσουν τα προγράμματα σπουδών να τα βγάλουν αυτοί που πρέπει και αυτοί που ξέρουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει και αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο είναι το Σεπτέμβριο να δέχεται εγγραφές ένα τμήμα έτοιμο να λειτουργήσει αξιοπρεπώς και να προσφέρει στους φοιτητές του.
Τέλος, ειδικά η Βουλευτής Φωκίδας θα πρέπει να δει τώρα το θέμα του αριθμού των εισαχθέντων. Και λέμε τώρα, γιατί ακόμη είναι προτεινόμενος και προλαβαίνει να παρέμβει. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να διπλασιαστεί ανά έτος, ώστε τουλάχιστον σε πλήρη λειτουργία το τμήμα να έχει 400 φοιτητές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…