Home Πολιτικά - Φωκίδα Το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ , η κρίση και η παγκοσμιοποίηση
Πολιτικά - Φωκίδα - 3 Νοεμβρίου, 2013

Το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ , η κρίση και η παγκοσμιοποίηση

Σίγουρα η άποψη του Μανώλη Γλέζου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει καταθέσει ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στον ελληνικό λαό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Άλλοι λένε  ότι αντικειμενικά ο Γλέζος ισχυροποίησε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Άλλοι πάλι τονίζουν ,  καλοπροαίρετα,  ότι έχει δίκιο και ότι πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει έναν πιο ρεαλιστικό λόγο και να σταματήσει να κινείτε στην ανδρεοπαπανδρεική λογική του «λεφτά υπάρχουν»
Πέρα όμως από τις πιο πάνω κρίσεις καλό θα είναι να δούμε την ουσία.
Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σχίσουμε τα μνημόνια μέσα στη βουλή»
Είτε όμως τα σχίσει μέσα στη βουλή είτε τα σχίσει απέξω η αλήθεια είναι ότι η κρίση προηγήθηκε του μνημονίου . Άρα το μνημόνιο ήρθε για να απαντήσει στην κρίση, από τη σκοπιά βεβαίως των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Και από αυτήν την άποψη τα κατάφερε αφού μέσα σε χρόνο ρεκόρ ανέτρεψε κατακτήσεις και δικαιώματα αιώνων , κερδισμένα με αίμα και θυσίες.
 
Όμως η ουσία της  αλήθειας παραμένει.
Αυτό που βιώνει η σημερινή κοινωνία είναι μια κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου στα χέρια των λίγων . Και αν αυτή η συσσώρευση τις προηγούμενες δεκαετίες  γινόταν εντός εθνικού πλαισίου ( στους έλληνες κεφαλαιούχους ), σήμερα , την εποχή του βαθέματος της παγκοσμιοποίησης και της κατάργησης των συνόρων , γίνεται  σε διεθνείς ομίλους, τράπεζες, κερδοσκόπους επενδυτές  κλπ.
Με αυτήν την έννοια είτε σχιστεί το μνημόνιο είτε δεν σχιστεί η κρίση θα συνεχίσει να δηλώνει ΠΑΡΩΝ στην ελληνική πραγματικότητα και θα συνεχίσει την καταστροφική της επέλαση. Το παράδειγμα της Ισπανίας ως προς αυτό είναι ενδεικτικό . Οι Ίβηρες,  αν και  δεν έχουν υπογράψει κανενός είδους μνημόνιο  παίρνουν  ίσως πιο καταστροφικά  , πιο αντιλαϊκά μέτρα.  

Επειδή λοιπόν  η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο,  αλλά λίγο-πολύ άγγιξε όλες τις δυνατά οικονομικά  χώρες  (ΗΠΑ, Ιαπωνία κλπ), ή τους συνασπισμούς κρατών (Ε.Ε.)  τα μέτρα που πάρθηκαν  πολλές φορές δεν εξυπηρετούσαν αυτό καθ αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά κυρίως τη διεκόλυνση του ανταγωνισμού με τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες όπως πx Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κλπ
Με άλλα λόγια , κατά τη λογική τους, όταν στην Κίνα ή στην Ινδία τα μεροκάματα είναι κάτω από 5 ευρώ δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν  μεγάλοι μισθοί με δεδομένο ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν διακρατικά καταργηθεί οι δασμοί στη μετακίνηση των εμπορευμάτων .
Είναι λοιπόν ΚΑΙ θέμα ανταγωνιστικότητας.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα έρχεται ο Τσίπρας και δηλώνει ότι θα επαναφέρει τους μισθούς – έστω και σταδιακά – στην προ κρίσης εποχή.
Δηλώνει επιπλέον ότι θα καταργήσει όλες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Το απορίας άξιο είναι πως θα τα καταφέρει όταν δεν θέλει να θίξει τις αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα. Πως θα τα καταφέρει όταν επιμένει σε πολιτικές εντός ΕΕ και εντός ευρώ . Πως θα τα καταφέρει όταν και η παραμικρή απόπειρα υπερφορολόγησης του κεφαλαίου  ,  είτε του παρασιτικού είτε του παραγωγικού, θα έχει ως αποτέλεσμα  σε κάθε περίπτωση τη μεταφορά του εκτός συνόρων καθώς η παγκοσμιοποίηση έχει πλέον σαν μπουλντόζα συνθλίψει κάθε σύνορο..

Φώτης Μπελέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…