Home Εικόνες Αρχικής Το ζήτημα των διεκδικήσεων της τοπικής εκκλησίας στη Δωρίδα θέτει ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κώστας Μπασδέκης

Το ζήτημα των διεκδικήσεων της τοπικής εκκλησίας στη Δωρίδα θέτει ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κώστας Μπασδέκης

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Στερεάς κ. Κώστας Μπασδέκης επιχείρησε να εισαγάγει ως επείγον ζήτημα συζήτησης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωριών της Δωρίδας οι οποίοι με αγανάκτηση βλέπουν εκπροσώπους της τοπικής εκκλησίας να διεκδικούν την περιουσία που επί δεκαετίες καλλιέργουν
Ωστόσο, η πρόεδρος έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να συζητηθεί η υπόθεση στο συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης και μετέθεσε τη συζήτηση για το επόμενο στις 6 Δεκεμβρίου
Στην επιστολή του ο κ Μπασδέκης αφού χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασκήσει κάθε πίεση για να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της μονής απέναντι σε κατοίκους της περιοχής.

Αναλυτικά η επιστολή

Προς τον κ. Προέδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν  Θ Ε Μ Α  Π Ρ Ο Σ  Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Την δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών Αμυ

γδαλιά, Ερατεινή, Μηλιά, Μακρινή, Σώταινα και Πάνορμος του Δήμου Δωρίδας, έχει προκαλέσει η κίνηση της Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας να δεσμεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα αγροτεμαχίων, οικοπέδων και δάσους μέσω του Κτηματολογίου.
Εντελώς ξαφνικά, το 2021, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων, η Μονή έρχεται να διεκδικήσει δημόσια και κοινοτική γη, εκτάσεις μικροϊδιοκτητών.
Δυστυχώς 200 χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21, όλες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους συνεχίζουν να αναγνωρίζουν χοτζέτια, φιρμάνια, χρυσόβουλα και της Βαλιδέ Χανούμ τις δωρεές στα μοναστήρια.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη πολιτική πρακτική, που υποχρεώνει το λαό, που ζει

στην περιοχή αυτή, σε δικαστικές διαμάχες με έξοδα και ταλαιπωρία, με αμφίβολη κατάληξη, για κτήματα που εργάζεται και καλλιεργεί πάππου προς πάππου, πολλές δεκαετίες τώρα.
Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να παρέμβει, πριν η κατάσταση οξυνθεί περισσότερο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες να προστατέψει τις δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής από τις εξοργιστικές διεκδικήσεις της Μονής.
Σε αυτό το κλίμα, η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απλός θεατής…. Δεν μπορεί να το νομιμοποιεί και να παρέχει εξυπηρετήσεις στο μοναστήρι, που εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων του μόχθου, ως νέος τσιφλικάς.
-Θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτες τις αποφάσεις που πήρατε για την επισκευή της αποχέτευσης και την διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του μοναστηριού, διαθέτοντας χρήματα της Περιφέρειας….. Αν και γνωρίζατε τα προβλήματα που δημιουργεί το μοναστήρι στην κοινωνία της περιοχής.
-Με αυτή την πολιτική λογική ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο :
-Να ασκήσει κάθε πίεση για να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της μονής απέναντι σε κατοίκους της περιοχής.
-Να ακυρωθούν οι αποφάσεις παροχής ιδιαίτερων εξυπηρετήσεων στην μονή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…