Home Πολιτισμός Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με ψηφιακές δράσεις
Πολιτισμός - 14 Μαΐου, 2020

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με ψηφιακές δράσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020, στις  18 Μαϊου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, θα υλοποιήσει μια πληθώρα ψηφιακών δράσεων, σχετικά με το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, καθώς και άλλα μνημεία της περιοχής.

Online διαδραστικές εφαρμογές

Στο πλαίσιο των εορτασμών, θα πραγματοποιηθεί επίσημη παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπού της delphi.culture.gr με πλήθος εποπτικού υλικού για τα μνημεία της Φωκίδος, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στον οποίο έχουν ενσωματωθεί ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές για ενήλικες και παιδιά, όπως παιχνίδια, έντυπα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ψηφιακή μορφή, βίντεο και τρισδιάστατες απεικονίσεις των μνημείων των Δελφών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Θόλος της Αθηνάς Προναίας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Δημιουργούμε προσωπικά βίντεο

Ψηφιακή δράση για ενήλικες και νέους άνω των 18 ετών με τίτλο «#μένουμε_ασφαλείς… #επι-μένουμε_Δελφούς…»: Οι φίλες και φίλοι των Δελφών, οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες μας, καλούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την 18η Μαϊου 2020 ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας μισού λεπτού στο οποίο να μιλούν για την εμπειρία που βίωσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στους Δελφούς, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους.

Τα βίντεο αυτά θα προβληθούν από την ιστοσελίδα του μουσείου και μελλοντικά θα ενσωματωθούν στη μόνιμη έκθεση του, ως μία σελίδα μνήμης κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, αποτύπωσης της αναπόλησης και διακήρυξης της πεποίθησης ότι η μοίρα των σπουδαίων τόπων, όπως οι Δελφοί, ήταν, είναι και θα είναι για πάντα συνυφασμένη με την ιστορία της ανθρωπότητος.

*Οι δράσεις διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών. 

delphi-2-1920

Αρχαίο θέατρο Δελφών

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Η πανδημία  του COVID-19 οδήγησε το 2020 την ανθρωπότητα  σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της. Μάλιστα, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων τέθηκαν παγκοσμίως από τα ίδια τα κράτη περιορισμοί σε υψίστης σημασίας κεκτημένα, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στην διάσχιση γεωγραφικών συνόρων και στην πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, με κυρίαρχα την εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν τη νέα δεινή πραγματικότητα και ανέστειλαν από τον Μάρτιο του 2020 τη λειτουργία τους. Παράλληλα, και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδινε τον πιο σκληρό αγώνα για την ανακούφιση των πληγέντων, οι άνθρωποι του πολιτισμού φρόντιζαν στα μετόπισθεν, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τους και να προσφέρουν μία δημιουργική διαφυγή στο άγχος του εγκλεισμού.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε να εορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που για το 2020, είναι αφιερωμένη στην ισότητα, την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση, με δράσεις αποκλειστικά ψηφιακές.  Μάλιστα, ο φετινός εορτασμός καθίσταται όχι μόνο επίκαιρος αλλά και αναγκαίος, εφόσον απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που αφορά αδιακρίτως όλη την κοινότητα, ο Πολιτισμός και οι ποικίλες εκφάνσεις του αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο και δυναμικό μέσο αντίδρασης και αντίστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…