Home Δήμος Δελφών “Το έργο το θέλουμε και θα βρούμε χρήματα να το κατασκευάσουμε, έστω και αν αργήσουμε”
Δήμος Δελφών - 14 Απριλίου, 2021

“Το έργο το θέλουμε και θα βρούμε χρήματα να το κατασκευάσουμε, έστω και αν αργήσουμε”

“Το έργο το θέλουμε και θα βρούμε χρήματα να το κατασκευάσουμε, έστω και αν αργήσουμε”, ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος Δελφών κ.Παναγιώτης Ταγκαλής προς τον κάτοικο των Δελφών κ.Ι.Παπαθανασίου, για το πάρκινγκ , ενώ εξηγεί γιατί η χρηματοδότηση έφτασε σε αυτά τα επίπεδα.
Στην ουσία ο κ. Ταγκαλής εξηγεί πως αυτή είναι η τιμή σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση και τους τύπους που βγάζουν τα κόστη των υλικών και των εργασιών, ενώ παράλληλα δείχνει ότι το αρχικό ποσό που δεσμεύτηκε δεν έχει λογική ο τρόπος με τον οποίο ορίστηκε!
Αναλυτικά τονίζει απατώντας στην ανοιχτή επιστολή του κ Παπαθανασίου ο δήμαρχος Δελφών σημειώνει τα εξής:

‘Απάντηση στην επιστολή κ.Ι.Παπαθανασίου που απέστειλε στην ημερήσια εφημερίδα   ‘Η Ώρα της Φωκίδας’ και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής 9 Απριλίου 2021’
Αγαπητέ κ.Παπαθανασίου,

   Προς αποκατάσταση της αλήθειας και απάντησης προς εσάς,  στους αυτοδιοικητικούς που προσέγγισαν  το θέμα λανθασμένα για ίδιο πολιτικό όφελος και για να λάβουν γνώση οι συμπολίτες μου, παραθέτω τα κάτωθι:
   Βασική αρχή για την ακριβή κοστολόγηση ενός έργου, είναι η ύπαρξη οριστικών μελετών. Αυτές είναι που καθορίζουν τις ακριβείς εργασίες, τις ακριβείς ποσότητες και με βάση τα επίσημα τιμολόγια του Υπουργείου (Α.Τ.Ο.Ε., Α.Τ.Η.Ε κ.λ.π.) υπολογίζεται το κόστος. Στα παραπάνω προστίθενται υποχρεωτικά τα  υποέργα που θα απαιτηθούν (Απαλλοτριώσεις, Αρχαιολογική έρευνα, Σύνδεση με δίκτυ κοινής ωφέλειας, μεταφορά προϊόντων εκσκαφών σε νόμιμο αποδέκτη κ.λ.π.), τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τον αρχικό προϋπολογισμό.
Όταν αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019, μελέτη για το πάρκινγκ των Δελφών δεν υπήρχε.
Είχαν εκπονηθεί μόνο αρχιτεκτονικά σχέδια, (τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μελέτη),  τα οποία προσκομίστηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και δόθηκε η, κατ’ αρχήν, έγκριση αφού στη συνέχεια έπρεπε να διευκρινιστούν τα υλικά δόμησης για έγκριση από τις Υπηρεσίες τους.
Οι απαιτήσεις για τη σύνταξη και ωρίμανση της μελέτης, οι οποίες έλειπαν,  ήταν οι κάτωθι:
•    απαιτούνται διορθώσεις στα εγκεκριμένα Αρχιτεκτονικά σχέδια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και έλεγχος αυτών από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ,
•    φωτοτεχνική μελέτη ,
•    μελέτη ύδρευσης,
•    μελέτη ομβρίων,
•    ηλεκτρολογική μελέτη,
•    στατική μελέτη,
•    φυτοτεχνική μελέτη,
•    υπολογισμός κόστους υποέργων (Αρχαιολογική έρευνα, Σύνδεση με δίκτυ κοινής ωφέλειας, μεταφορά προϊόντων εκσκαφών σε νόμιμο αποδέκτη κ.λ.π.)
•    τεύχη δημοπράτησης
και σε επίπεδο εγκρίσεων
•    Πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο και Πράξη Τελεσιδικίας, 
•    Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
•    Άδεια δόμησης

ενώ τα συμβόλαιά του ανέφεραν τη μισή έκταση (6,5 στρέμματα), που σημαίνει πρακτικά ότι απαιτούνταν διαδικασία Νομική προκειμένου να συμβαδίζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας με το τοπογραφικό του αργοτεμαχίου (12 στρέμματα).  

   Όλες οι ελλείψεις συμπληρώθηκαν, λήφθηκαν όλες οι εγκρίσεις –πλην της άδειας δόμησης, η οποία είναι και έτοιμη προς κατάθεση- ενώ ολοκληρώθηκαν και οι Νομικές διαδικασίες, εντός του 2020.
   Με αυτό τον τρόπο έφτασε ο  προϋπολογισμός του έργου στα 3,5 εκ. ευρώ. Το γεγονός του αρχικώς δεσμευθέντος ποσού του 1,5 εκ. ευρώ δεν γνωρίζω πως προέκυψε. Το ζητούμενο, σήμερα είναι η εξασφάλιση της πρόσθετης πίστωσης. Έχω ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό τον Περιφερειάρχη κ.Φ.Σπανό και τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γ. Δελμούζο, με τους οποίους είμαστε σε άμεση συνεργασία, για το πρόσθετο κόστος. Θέλω να ξέρετε ότι γίνονται συλλογικές προσπάθειες, από όλους μας προς αυτή την κατεύθυνση.
   ‘ Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν είχαμε όλη την πίστωση, θα δημοπρατούσαμε αύριο το πρωί. Το έργο το θέλουμε και θα βρούμε χρήματα να το κατασκευάσουμε, έστω και αν αργήσουμε .’
Μακρυά από εμάς, κ.Παπαθανασίου, λαϊκισμοί και παραπληροφόρηση.

 
Παναγιώτης Ταγκαλής
Δήμαρχος Δ.Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …