Home Δήμος Δελφών τουριστική προβολή με 11 άξονες
Δήμος Δελφών - 16 Απριλίου, 2019

τουριστική προβολή με 11 άξονες

 Τους 11 άξονες που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να κινηθεί μελλοντικά η τουριστική προβολή του δήμου Δελφών αναπτύσσει ο δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος ιατρός κ Αλέξανδρος Κυριακίδης.

Ο κ Κυριακίδης ξεκινά την παρεμβασή του με τη διαφωνία του σε σχέση με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας μας για την τουριστική , στο σκέλος των υπέρογκων δαπανών, και συνεχίζει αναλύοντας την προτασή του η οποία είναι  αναλυτική και δείχνει εμπεριστατωμένη
 
Αναλυτικά το κείμενο του κ Κυριακίδη αναφέρει τα εξής:
 
 
Αγαπητή κ. Γιαννούλη, με πολύ ενδιαφέρον  διάβασα το  άρθρο στην εφημερίδα σας για την τουριστική προβολή του Δήμου Δελφών. Επιτρέψτε  μου να διαφωνήσω με το τελευταίο συμπέρασμα του άρθρου της εφημερίδας σας  για  την « δαπάνη υπέρογκων ποσών για τρείς μέρες του χρόνου μόνο»  και  για την συμμετοχή  στον σχεδιασμό τουριστικής  προβολής των  «μην ειδικών σε τουρισμό προσώπων» .   
Μπορεί  κανείς εύκολα να συγκρίνει τις προηγούμενες δαπάνες (πριν το 2014)  αυτών «των τριών ημερών» με  τις τωρινές δαπάνες  και να θυμηθεί απλά την προσέλευση των επισκεπτών τότε και τώρα.  Δεν πρέπει επίσης  να ξεχάσει ο αναγνώστης σας  ότι η αναπαράσταση απελευθέρωσης του Κάστρου και η τέτοια λαμπρή παρέλαση  είναι το κατόρθωμα των τελευταίων 2-3 ετών.  Συνεχίζοντας  θα ήθελα εν όψει του προεκλογικού αγώνα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε στη δίνη του  προεκλογικού πυρετού  που «ψήνεται» η χώρα, ότι  όποιος και να κυβερνήσει τον Δήμο μας ο στόχος είναι η περαιτέρω προώθηση και ανάδειξη αυτό του καταπληκτικού τόπου που ζούμε!  Είναι ευρέως γνωστό ότι διαθέτουμε ένα από τα βαρύτερα brand name  της Ελλάδας με την παγκόσμια εμβέλεια. Δυστυχώς, όμως, για τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους δεν πετύχαμε ακόμα τα πλήρη και αναμενόμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα   για τέτοια πλούσια πολιτιστική και φυσική ομορφιά που διαθέτουμε. Επομένως, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας και των αναγνωστών της εφημερίδας σας  σε 11 άξονες της τουριστικής προβολής του Δήμου Δελφών  κατά τη γνώμη μου.
               
Α)  Εσωτερικός τουρισμός  με θέμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.
  Την τελευταία τετραετία σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην προβολή, οργάνωση και την συμμετοχή στις εκδηλώσεις που συνδέονται με τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μιας και η περιοχή μας διαδραμάτιζε τον σημαντικότερο ρόλο στην Επανάσταση .  Τα γεγονότα όπως η   Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων,  η Μάχη της Άμπλιανης , η  Ναυμαχία της Αγκάλης και η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς  ήταν τεράστιας σημασίας για την επιτυχή έκβαση του Αγώνα κατά των Τούρκων.
1.  Έχουμε πετύχει μεγάλη διαφήμιση και προβολή κάποιον  γεγονότων του Δήμου, όπως η αναπαράσταση της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων στις 10-14/4 , που στο τριήμερο των εκδηλώσεων υπάρχει μεγάλη προσέλευση επισκεπτών.  Η περεταίρω  βελτίωση της εκδήλωσης με το στόχο συμμετοχής  πολλών ετεροδημοτών με παραδοσιακές φορεσιές και πιθανών, καινούριες ιδέες στην ίδια την αναπαράσταση θα τελειοποιήσει το δρώμενο.
2.   Θα πρέπει να  «εκμεταλλευτεί» περισσότερα το μοναδικό στην Ελλάδα  ακέραιο πεδίο μάχης της Επανάστασης  στην  Άμπλιανη , στην δυτική πλευρά του Παρνασσού. Να επισκευαστούν τα δυο κεντρικά ταμπούρια των Ελλήνων, να γίνει σήμανση , να καθιερωθεί η ετήσια πεζοπορία στις 14-17/7 εκεί και γιατί όχι, σε βάθος χρόνου και κάποιο είδος αναπαράστασης της μάχης.
3.  Όπως επίσης να διευρυνθεί η προβολή της Ναυμαχίας της Αγκάλης , να καθιερωθεί  η ξενάγηση εν πλω στον κολπίσκο  στις μέρες της επετείου στο τέλος του Σεπτέμβρη. Ίσως , αν είναι εφικτό, σε συνεργασία με τον σύλλογο δυτών «Κρισσαίο», να πραγματοποιηθεί έρευνα στο βυθό στο σημείο της ναυμαχίας για τα πιθανά απομεινάρια των 7-9  πλοίων των Τούρκων που καταστράφηκαν. Όπως επίσης , να γίνει έρευνα για κάποια όργανα ή κομμάτια του πλοίου «Καρτερία» στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας   και για προσωπικά αντικείμενα του Άστιγγος, ίσως υπάρχει περίπτωση παραχώρησης ή δανεισμού από τους φορείς που ανήκουν.
    
Β)   Καρναβάλι
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου μας είναι πλέον γνωστές στο Πανελλήνιο χάρη στην έξυπνη πολιτική της  προβολής  σε έντυπα και οπτικοακουστικά ΜΜΕ όπως και στο διαδίκτυο. Όμως υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρολεπτομέρειες που μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα του καρναβαλιού μας.
1. Στις  Αποκριές, το στοιχειό της Χάρμαινας και το Αλευρομουτζούρωμα είναι πλέον πολύ γνωστά δρώμενα και «τραβούν» πολύ κόσμο από όλη τη χώρα. Όσο αφορά το «Στοιχειό της Χάρμαινας» πιθανών με την χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη βελτίωση και θα δοθεί δυνατότητα, λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής, και στους θεατές σε όλο το μήκος της οδού  Γιαγτζή να απολαύσουν το γεγονός.
2. Χρειάζεται περισσότερη προβολή της  εκδήλωσης  των Δελφών την Κυριακή της Αποκριάς  « Ο Γκαβογιάννης και οι νοικοκυρές» , πιθανών με την αλλαγή της ώρας και ίσως και της ημέρας της εκδήλωσης.  
3. Κατά τη γνώμη μου, την Κυριακή της Αποκριάς το απόγευμα η μεγάλη παρέλαση πρέπει να γίνει μόνο στην παραλιακή ζώνη της Ιτέας, με συμμετοχή των καρναβαλιστών και των οχημάτων από όλο το Δήμο  Δελφών, με ότι δυνατότητες , συμμετοχής  και προβολής αυτό συνεπάγεται. 
  
Γ) Τα μουσεία
Ο Δήμος Δελφών διαθέτει πλέον ένα αξιόλογο δίκτυο μουσείων, με  ναυαρχίδα το παγκόσμιας εμβέλειας Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, με το αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών χρόνο με το χρόνο. Όμως διαθέτει και αρκετά ενδιαφέροντα  άλλα μουσεία , η ανάπτυξη και η ανάδειξη των οποίων θα συμβάλει έμπρακτα στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.
1. Περισσότερη προβολή, διαφήμιση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άμφισσας, ένα από τα καλύτερα μικρά μουσεία της χώρας.
2. Ολοκλήρωση του μουσείο του Σπύρου Παπαλουκά (των ανθίβολων )  και η σύνδεση του με την ανακαινισμένη Μητρόπολη με τις οργανωμένες και επαγγελματικές ξεναγήσεις.
3. Ανεύρεση χώρου στην πρωτεύουσα του Δήμου ή σε κάποια άλλη πόλη και δημιουργία  του «Μουσείου  Αθλητικής Φανέλας» της εξαιρετικής συλλογής του Αλέξανδρου Αφεντούλη.
4. Σύνδεση του Λαογραφικού μουσείου του Χρυσού του  Η.  Δαραδήμα με την συλλογή εκθεμάτων της Εταιρείας Φωκικών Μελετών.
5. Η περαιτέρω εξέλιξη του Μουσείου της πόλης της Ιτέας, με άξονες της Ναυμαχίας της Αγκάλης και την συμβουλή της πόλης ως μεγάλης  βάσης των στρατευμάτων των συμμάχων προς το τέλος του  1ου Παγκοσμίου Πολέμου του 1917-1918. Διασύνδεση της μελλοντικής έκθεσης για το γεγονός αυτό με το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο , κοντά στη Γραβιά.
6. Περαιτέρω διαφήμιση του Ναυτικού Μουσείου του Γαλαξιδίου 
7. Μετά από την έναρξη της λειτουργίας του καινούριου Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης να γίνει συντονισμένη προσπάθεια να αποκτηθούν τα γνήσια ή τα πιστά αντίγραφα των γνωστών εκθεμάτων της περιοχής που βρίσκονται σε άλλα μέρη.
 
Δ) Οι αρχαιολογικοί χώροι
Ο Δήμος Δελφών διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους , από τα Αρχαία Χρόνια, τα Βυζαντινά και τον Μεσαίωνα. Οι δυνατότητες  επιλογής των επισκεπτών είναι πολύ μεγάλη , ξεκινώντας πρώτα από το αρχαιολογικό χώρο των  Δελφών. Όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικροδιορθώσεις σε ορισμένα σημεία των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μαζί με περισσότερη διαφήμιση.
1. Καθαρισμός και απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων από τον  Αρχαιολογικό Χώρο της Κίρρας και περισσότερη ανάδειξη του μαζί με το αρχαίο λιμάνι και τα Νεώρια με την δημιουργία αρχαιολογικής διαδρομής σε Αρχαία Κίρρα. Να διευρυνθεί η διασύνδεση του Αρχαίου μονοπατιού Αρχαία Κίρρα- Δελφοί με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κίρρας ώστε να παρουσιάζεται (ως αναπαράσταση πιθανών στο μέλλον) στον σημερινό επισκέπτη την πραγματική διαδρομή του αρχαίου προσκυνητή όταν έφτανε στη Αρχαία Κίρρα δια της θαλάσσιας οδού για να πάει στο Μαντείο των Δελφών
2. Καθαρισμός και ανάδειξη των αρχαιολογικού χώρου του Πολύδροσου  : της Παναγίας Μαυρομαντήλας- Ελεούσας ,του Αρχαίου Ναού του Κηφισού ,  του Αγίου Χριστοφόρου  και των πηγών του Βιοτικού Κηφισού
3. Δημιουργία εύκολης πρόσβασης με μονοπάτι στο τοίχος της Ακρόπολης της Αρχαίας Λιλαίας
4. Καθαρισμός, φωτισμός και περισσότερη ανάδειξη της παλαιοχριστιανική βασιλικής πίσω από την νομαρχία στην Άμφισσα.
5. Διερεύνηση στους αρμόδιους φορείς  , πιθανών σε βάθος χρόνου, της δυνατότητας ανασκαφών στον λόφου των Αγίων Αναργύρων για την ανεύρεση του Αρχαίου Ιπποδρομίου των Δελφών.
6. Δημιουργία διαδρομής στο Γαλαξίδι, συνδέοντας την Αρχαία Πόλη Χάλαιον με το Γαλαξίδι του 18ου-19ου αιώνα.
7. Βελτίωση της πρόσβασης (χειμώνα-καλοκαίρι) στον Αρχαιολογικό χώρο των Πυρών του Ηρακλέους με την δημιουργία σήμανσης .
 
Ε) Περιηγητικός και αθλητικός τουρισμός.
Ο Δήμος Δελφών έχει  μεγάλο αριθμό περιοχών  ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το πρώτα από όλα τον έναν από τους μεγαλύτερους συνεχόμενους Ελαιώνες του κόσμου ,  και στην επικράτεια του βρίσκονται  και οι   2  Εθνικοί  Δρυμοί του Παρνασσού και της Οίτης.
 
1. Δημιουργία μονοπατιών στα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στον Ελαιώνα της  Άμφισσας.
2. Να εκμεταλλευτεί το «Μπαλκόνι του Ελαιώνα» στο Χρυσό με την δημιουργία πρόσβασης και διαμόρφωση του χώρου ως  παρατηρητήριο με πληροφορίες για το μοναδικό αυτό αξιοθέατο. 
3. Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Άμφισσα-Δροσοχώρι-Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού με αποτέλεσμα την  δραματική  μείωση του απαιτούμενου χρόνου προσέγγισης του χιονοδρομικού από τον Δήμο Δελφών.
4. Δημιουργία πρόσβασης με μονοπάτι  και σήμανση για το σπάνιο φυσικό φαινόμενο των τριών «κρατήρων» στο δρόμο Ιτέα –Γαλαξίδι.

5. Αποκατάσταση ζημιών στο μονοπάτι Κάστρο-Μεταμόρφωση του Σωτήρος-Χάρμαινα στην Άμφισσα  και η αξιοποίηση του μονοπατιού στα πλαίσια του μελλοντικού ετήσιου αγώνα ημιορεινού δρόμου.
6. Δημιουργία σε ένα από τα προσιτά σημεία του βουνού μιας πίστας mount bike,  που δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες και είναι χαμηλού κόστους κατασκευή.
7.Προσέλκηση μετά από την συνεννόηση με τους κάτοικους του Δήμου , που είναι μέλη διαφόρων συλλόγων των μεγάλων γεγονότων και των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων , όπως παράδειγμα αγώνες ENDURO.
8. Αναβίωση του φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους» στο ίδιο σημείο ή στο άλλο σημείο πιο κοντά στις υποδομές.
9.  Διαφήμιση και περαιτέρω ανάδειξη της πίστας αναρρίχησης «Οι Πόρτες»
10. Δημιουργία 2 διαδρομών στα ορεινά χωριά του Δήμου : 1- Βάργιανη-Γραβιά-Καστέλια-Οινοχώρι -Μαριολάτα-Λιλαία-Πολύδροσος-Αγόριανη και 2: Μαθρολιθάρι-Στρώμη- Πυρά-Καστριώτισσα  –Καλοσκοπή.
11. Δημιουργία ενιαίας  διαδρομής «Τα μαρτυρικά χωριά Φωκίδας» με ενημέρωση και  το έντυπο υλικό.
 
ΣΤ)  Θρησκευτικός τουρισμός
1. Δημιουργία μαζί με τον Δήμο Δωρίδας της Διαδρομής Προσκυνητών της Φωκίδας – «Μοναστήρι Άγιου Παντελεήμονα ,Σεραφείμ Σαροφ -Παναγία Βαρνάκοβας-Μονή Κουτσουρού-Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος- Μοναστήρι  Προφήτη Ηλία- Μοναστήρι Παναγίας Τριβόλου-Νέα Μονή Τίμιου Προδρόμου» με δυνατότητα επέκτασης προς τον Όσιο Λουκά Βοιωτίας και  την Μονή Παναγίας Δαμάστας Φθιώτιδας.   
 
Ζ)  Θαλασσινός και υποθαλάσσιος τουρισμός
 Ο Δήμος Δελφών διαθέτει μεγάλη και όμορφη ακτογραμμή που μαζί με τα θερινά θέρετρα όπως Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Άγιοι Πάντες , Πάνορμος , Άγιος Μηνάς  δημιουργούν πολλές δυνατότητες εκμετάλλευσης του υδάτινου στοιχείου.
1.  Με από συνεννόηση με τις Λιμενικές Αρχές να πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης  ορισμένων παραλιών ,  για την ήπια αλλαγή και διαμόρφωση εδάφους και κοντινού βυθού κτλ.
2. Δημιουργία υποθαλάσσιου πάρκου σε συγκεκριμένο σημείο της ακτογραμμής του Δήμου , όπως προτείνεται σε ένα biasness project ενός απόφοιτου Γ Λυκείου από την Άμφισσα.
3. Δημιουργία περιήγησης στα 3 ιστορικά νησιά του κόλπου της Ιτέας : του Άγιου Κωνσταντίνου με την εκκλησία  και τη βυθισμένη γέφυρα , Αγίου Δημήτρη με τον σταθμό των τριηρών στο 1ο Ιερό Πόλεμο και του Αγίου Αθανασίου .
4. Αξιοποίηση της Μαρίνας της Ιτέας με τους ντόπιους /ξένους επενδυτές με ευνοϊκούς όρος για την άμεση  εκμετάλλευση χωρίς επιπλέον όρους για μην αναγκαία οικοδόμηση κτλ.
5. Δημιουργία ενιαίας  περιπατητικής παραλιακής ζώνης Ιτέας-Κίρρας από το Τροκαντερό της Ιτέας μέχρι τον Αι Γιάννη της Κίρρας.
 
Η) Η Διπλωματία των αδελφοποιήσεων και η Δελφική Ιδέα.
Με την πολιτική εξωστρέφειας πετύχαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια να αποκτήσουμε μια ιδιαίτερη επαφή με ορισμένους αντιπροσώπους των δυο αναπτυσσομένων τουριστικών «γιγάντων» , την Κίνα και την Ρωσία
1. Διεύρυνση σχέσεων και πιθανή μελλοντική αδελφοποίηση με τη πόλη Ριζαό της Κίνας .
2. Διεύρυνση  συζητήσεων με τις αρχές μιας ιστορικής Ρωσικής πόλης, μέλος του Χρυσού Δακτυλιδιού της Ρωσίας για πρωτόκολλο συνεργασίας και πιθανή αδελφοποίηση με τον Δήμο Δελφών .
3.Στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την Δελφική Ιδέα , όπως International Delphic Council  και International Delphic Committee με στόχο στο μέλλον την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων/Γιορτών στους Δελφούς .
4. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα επώνυμα τουριστικά γραφεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη , που διακινούν τους Ρώσους τουρίστες με πέρασμα από την περιοχή μας , με στόχο την μια στάση στη πόλη της Ιτέας η Γαλαξιδίου με την επίσκεψη στους Δελφούς και την Άμφισσα.
 
 Θ) Μαθητικός τουρισμός
1. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα τουριστικά γραφεία στην Αθήνα που εξειδικεύονται με το μαθητικό τουρισμό για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων της Αττικής και όχι μόνο, στους άξονες του Μαθητικού Τουρισμού στο Δήμο μας και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας .  
 
Ι) Συνεδριακός τουρισμός
Ο καλύτερος και ο αποδοτικότερος τουρισμός με την παραδοχή όλων. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών είναι ο κορυφαίος συνεδριακός χώρος του Δήμου Δελφών. 
1. Χρειάζεται η επέκταση αυτού του είδους του τουρισμού στην Άμφισσα, Ιτέα και Γαλαξίδι , μιας και πόλεις αυτές διαθέτουν αρκετά αξιόλογες αίθουσες με την ύπαρξη οπτικοαουστικών υποδομών . Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον Ιατρικό Συνεδριακό τουρισμό, όπου υπάρχει σχετική μικρή εμπειρία και στα συνέδρια που αφορούν τα δυνατά σημεία του Δήμου : Αγρονομικό, Αρχαιολογικό, Ιστορικό κτλ.
 
 
Κ) Γαστρονομικός τουρισμός
1. Περαιτέρω εξέλιξη της εκδήλωσης «Ρουμελιώτικη Κουζίνα» με καινούριες ιδέες και καινοτομίες.
2. Σε συνεργασία με τους παραγωγούς δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ   «Ελιά και το Ελαιόλαδο» 
3. Σε συνεργασία με φορείς και παραγωγούς θαλασσινών προϊόντων του Δήμου δημιουργία ετήσιας ημερίδας «Γευσιγνωσία και η Θάλασσα» 
 
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς , υπάρχει ποικιλία στόχων και μεγάλες προσκλήσεις για τους μελλοντικούς ιθύνοντες του Δήμου Δελφών. Με συστηματική και επίμονη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, των εθελοντών και των οργανώσεων οι περισσότεροι στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν ή να μπουν στη τροχιά της υλοποίησης στην επόμενη πενταετία.
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…