Home Πολιτικά - Φωκίδα Τι χαρακτήρισε «ξεφτίλα», για ποια πράγματα εξέφρασε πικρία και γιατί έκανε έντονη αυτοκριτική ο κ. Η.Κωστοπαναγιώτου.
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Σεπτεμβρίου, 2015

Τι χαρακτήρισε «ξεφτίλα», για ποια πράγματα εξέφρασε πικρία και γιατί έκανε έντονη αυτοκριτική ο κ. Η.Κωστοπαναγιώτου.

 Η λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης (πρώην ΚεσΑμεΑ – ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), η στελέχωση του νοσοκομείου, αλλά και τα Γηροκομεία Άμφισσας και Δεσφίνας είναι στις άμεσες και απόλυτες προτεραιότητες του Βουλευτή κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση για τις δομές υγείας και πρόνοιας στο νομού.

 

Το Κέντρο Αποκατάστασης θα ανοίξει

 

Ο κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για το ερμητικά κλειστό και παραχωρημένο από χρόνια στον κ. Σακελλαρίου Κέντρο Αποκατάστασης, πρώην ΚεσΑμεΑ, το οποίο έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα, δυο διοικητικά συμβούλια, είχε προσωπικό (STAGE), παραλίγο να γίνουν εγκαίνια επί υπουργίας Αβραμόπουλου, έχουν περάσει έξι βουλευτικές θητείες, αλλά παραμένει κλειστό. Πάνω στο Κέντρο και το 1.060.000 ευρώ που στοίχισε η κατασκευή και ο εξοπλισμός του έχει στηθεί ένα τεράστιο πολιτικό παιχνίδι, αφού ουδείς μπορούσε να το λειτουργήσει και υπό την πίεση του κόσμου της περιοχής αναγκάστηκαν να κάνουν επικοινωνιακές κινήσεις άνευ ουσίας και αντικειμένου. Κορυφαία τέτοια κίνηση ήταν η παραχώρηση του Κέντρου στην Μονάδα Ψυχιατρικής του κ.Σακελλαρίου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία του ως προς την αποκατάσταση που είναι και το ζητούμενο. «Όταν πήγα και το είδα πρώτη φορά ζαλίστηκα. Ο εξοπλισμός του είναι τελευταίας τεχνολογίας, το κτίριο μοναδικό και τεράστιο. Κατάλαβα ότι αν λειτουργήσει –και αυτό που θα σας πω γράψτε το- θα μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της Φωκίδας, αλλά ολόκληρης της Στερεάς. Δεν θα χρειαστεί ποτέ πια, κάτοικος της περιφέρειάς μας να πάει στην Λάρισσα, την Πάτρα ή την Αθήνα», είπε ο Βουλευτής. Ο εκτελών χρέη Διοικητή κ. Ηλίας Παπαδρόσσος αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έγινε σε προηγούμενη θητεία (σ.σ. τη θητεία της κ. Καραγεώργου) και τόνισε ότι σήμερα κατηγορούνται για την κίνηση αυτή, εκείνοι που τότε είχαν μειοψηφήσει, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αποδίδονται Caesari quae sunt Caesaris (τα Κάισαρος τω Καίσαρι), υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα από τα 35 Κέντρα που φτιάχτηκαν σε όλη τη χώρα και το οφείλουμε στον τότε Βουλευτή και υπουργό Δημήτρη Θάνο.

Επιπλέον τονίστηκε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η σύμβαση με την Ψυχιατρική Μονάδα, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν θα μπει κανείς σε ιδιότυπη κόντρα με τους ψυχικά ασθενείς, ωστόσο «ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που δίνεις στους ανθρώπους με αναπηρία», όπως εύστοχα παρατήρησε ο κ. Κωστοπαναγιώτου.

 

Η στελέχωση του νοσοκομείου, οι αγροτικοί γιατροί και τα Κέντρα Υγείας

 

«Δεν θα έλεγα ψέματα και δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ μεθόδους που θα υποβίβαζαν τους συμπολίτες μου», είπε ο κ. Κωστοπαναγιώτου αναφερόμενος στους ένδεκα (11) αγροτικούς γιατρούς που ήρθαν στα περιφερειακά ιατρεία, τονίζοντας ότι ο λόγος που δεν έρχονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι με νόμο είχαν καταργηθεί, στα πλαίσια του μνημονίου, καθώς είχαν άρει την υποχρεωτικότητα της θητείας τους. «Στις 7 Φεβρουαρίου ορκίστηκα και στις 12 Ιουλίου έπεσε ουσιαστικά η κυβέρνηση. Βρέθηκα να απολογούμαι γιατί δεν έκανα σε πέντε μήνες, ότι δεν έγινε σε πολλά χρόνια.  Παρόλα αυτά ήρθαν δυο γιατροί, ένας παθολόγος που είχε κάνει τα χαρτιά του με διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια και ένας μικροβιολόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ο κ. Κωστοπαναγιώτου στους επικουρικούς τόνισε ότι έχουν ζητηθεί τρεις, ενώ αναφέρθηκε και στο νόμο που δίνει δικαίωμα μετακίνησης συζύγων και ο οποίος λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά για την προσέλκυση ιατρών στην περιφέρεια. Μίλησε με θερμότητα για την Μονάδα Τεχνητού Νερφού υποστηρίζοντας με έμφαση ότι ακόμη και αν κλείσει το νοσοκομείο, πρέπει να διαφυλαχτεί η Κλινική αυτή.

Από τους περισσότερους παραβρισκόμενους ζητήθηκε να δοθεί έμφαση στην Παθολογική Κλινική η οποία πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα και ικανοποιητικά.

Επιπλέον η Διευθύντρια του Κέντρου υγείας Ιτέας κ. Δήμητρα Καραθανασοπούλου τόνισε την αναγκαιότητα στελέχωσης του νοσοκομείου, ενώ ζήτησε ευθέως να της πουν τι θα γίνει με το Κέντρο Υγείας και πως θέλουν να το λειτουργήσει. «Αυτή τη στιγμή έχουμε προσωπικό κάτω και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν πρόκειται να μην το λειτουργήσετε ξανά σε 24ωρη βάση κλείστε το. Πείτε όμως πώς να το λειτουργώ», τόνισε.

 

Η διασύνδεση με το Αττικό και η αναβάθμιση της Σχολής σε ΙΕΚ

 

Δυο σημαντικές ενέργειες που έγιναν πολλούς μήνες πριν, ανακοίνωσε ο Βουλευτής. Πρόκειται για την αναβάθμιση της Σχολής Νοσηλευτικής του νοσοκομείου σε ΙΕΚ, μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια, αλλά και τη σύνδεση του νοσοκομείου με το Αττικό. Η σύνδεση αυτή αφορά την επιστημονική εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μιας που πρόκειται για πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αλλά και τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων των κατοίκων της Φωκίδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται εδώ, μπορούν να γίνουν στο Αττικό Νοσοκομείο.

 

Οι πολιτικές απαντήσεις στην κριτική που δέχτηκε και η παραδοχή των λαθών του

 

«Δέχτηκα σφοδρή κριτική. Προεκλογικά με αποκάλεσαν «επιστήμονα ψεύτη», αλλά δεν ανταπάντησα. Θα μπορούσα να μιλήσω και εγώ για «επιστήμονα εργατοπατερούλη με βελούδινα χεράκια», αλλά δεν το έκανα, γιατί δεν μ’ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί.  Άλλος, πρώην συνεργάτης του γραφείου που ήταν δίπλα μου και ήξερε τις κινήσεις μου, μου ζητούσε να δώσω στη δημοσιότητα τα ονόματα, λες και δεν ήξερε. Άλλη ξεφτίλα αυτή. Έχω κάνει λάθη, το ξέρω. Λάθη σημαντικά. Εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους στο πλευρό μου και αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε με έντονη διάθεση αυτοκριτικής.

Το συλλαλητήριο για το νοσοκομείο φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα το Βουλευτή, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του, ενώ εξέφρασε σοβαρά ερωτηματικά για το «άδολο» των διοργανωτών του.

 

Οι θέσεις που ζητάει ο Βουλευτής για το νοσοκομείο και τις δομές υγείας

 

Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ζητεί ο Βουλευτής κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου. Πιο συγκεκριμένα για το νοσοκομείο ζητεί

Για το νοσοκομείο: 3 παθολόγους, 2 καρδιολόγους, 1 παιδίατρο, 2 νεφρολόγους, 1 ορθοπεδικό, 1 οφθαλμίατρο, 1 γυναικολόγο, 1 αναισθησιολόγο. Σύνολο θέσεων μόνιμων ιατρών 12.

Για το Κέντρο Υγείας Ιτέας: 2 Γενικούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, 1 ακτινολόγο, 1 μικροβιολόγο. Σύνολο θέσεων 5 μόνιμοι γιατροί.

 

Για το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου: 1 γενικό ιατρό, 1 παιδίατρο, 1 οδοντίατρο. Σύνολο θέσεων 3 μόνιμων ιατρών.

 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται να απαιτηθεί η πρόσληψη ενός γιατρού γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Δελφών, καθώς έχει προταθεί να γίνει μόνιμο ιατρείο. «Είναι όνειδος για μια παροδική υπερτασική κρίση ενός τουρίστα να ξεφτιλίζεται παγκοσμίως η Ελλάδα, γιατί δεν έχουν γιατρό οι Δελφοί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πύλη εισόδου επισκεπτών στη χώρα μας», κατέληξε ο Βουλευτής.

Τέλος τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι αυτά για τα οποία θα παλέψει, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι οπωσδήποτε θα γίνουν, αφού όπως είπε «είμαι βουλευτής, όχι υπουργός υγείας».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…