Home Πολιτικά - Φωκίδα Τι έρχεται στις 26 Μαΐου
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Απριλίου, 2019

Τι έρχεται στις 26 Μαΐου

 Η εταιρεία To the Point με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Αριθμό Μητρώου 36 στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Ώρα της Φωκίδας» μεγάλη δημοσκόπηση σε δείγμα 979 τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και η εφημερίδας μας, αρχής γενομένης από σήμερα ξεκινά να παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

 

Η λήψη 979 τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε κατοίκους των δυο δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας δεν αφήνει περιθώρια λάθους με πρόβλεψη για μέγιστο σφάλμα στο 3%, σε μια έρευνα που διεξαγόταν για εννέα ολόκληρες μέρες, από τις 5 έως και τις 14 Απριλίου. Οι συνεντευξιαζόμενοι τοποθετούνται για τις ευρωεκλογές, τις εθνικές εκλογές, τις Περιφερειακές εκλογές, αλλά και για τις εκλογές των δήμων Δελφών και Δωρίδας. Παράλληλα, εξετάζονται και αξιολογούνται τα μεγάλα προβλήματα του νομού, αλλά και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών προσώπων και των τοπικών αρχόντων.

 

Ευρωεκλογές 2019

Εντυπωσιακό είναι το νούμερο που δίνει η πολιτική έρευνα για την παράσταση νίκης στις ευρωεκλογές, καθώς η ΝΔ φαίνεται να έχει πείσει το 52,6% ότι μπορεί να τις κερδίσει. Απεναντίας μόλις το 16,8% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφασισμένοι να ψηφίσουν τη ΝΔ είναι μόλις το 32,2% των συμπολιτών μας, δίνοντας μια διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ 18,3% που είναι και από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Η έκπληξη είναι ότι στην 3η θέση βλέπουμε το ΚΚΕ στο 5,6%, ενώ για την 4η θέση κονταροχτυπιούνται ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή, με 4,1% έκαστο. Το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι απέχουμε σχεδόν σαράντα μέρες από τις εκλογές και η συσπείρωση είναι πολύ χαμηλή, σε μια κάλπη που έτσι και αλλιώς έχει χαλαρή ψήφο.

 

Το επικίνδυνο εύρημα

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που αφορά το 5,1%, το οποίο δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Αυτό το ποσοστό θα απασχολήσει πολύ τις επόμενες μέρες, καθώς το απαντάμε και στην βουλευτική κάλπη, όχι πολύ διαφοροποιημένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας ικανός αριθμός συμπολιτών μας είναι απογοητευμένος και δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με την ψήφο του.

Το ποσοστό αυτό στο δήμο  Δελφών είναι 5,8%, ενώ στο  δημο Δωρίδα περιορίζεται στο 3,3% ως προς την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, κάτι που δείχνει ότι η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη στην κεντρική Φωκίδα.

Φυσικά, για αυτό το ποσοστό είναι απολύτως υπεύθυνο το πολιτικό προσωπικό της χώρας που δείχνει να αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους τις ανάγκες του κόσμου.

 

Τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά

 

Η αναποφασιστικότητα είναι γένους θηλυκού, καθώς από το 28,9% το 35,5% είναι γυναίκες. Οι άνδρες απεναντίας προτιμούν τη ΝΔ, καθώς από όσους τη δηλώνουν το 36,9% είναι γένους αρσενικού.

Εντύπωση προκαλεί ότι το 72% των νέων από 17 έως 24 ετών δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Ακόμη όμως και στις μεγαλύτερες ηλικίες από 25 έως 34 το 49,

5% επίσης δεν έχει αποφασίσει. Αναποφάσιστοι όμως, σε ποσοστό 30,6% είναι και οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

 

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα ανάμεσα στους δυο δήμους.

Στο δήμο Δελφών η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές συγκεντρώνει μόλις το 24,8%, ενώ στη Δωρίδα το συντριπτικό 48,8%. Η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Δελφών είναι 10,2%, αφού συγκεντρώνει 14,6% και στη Δωρίδα 12,4%. Το ΚΚΕ ενώ στο δήμο Δελφών αποτυπώνεται στο 7,7% στη Δωρίδα είναι μόλις στο 0,8%. Η Χρυσή Αυγή στο δήμο Δελφών συγκεντρώνει το 4,7%, ενώ στο δήμο Δωρίδας το 2,5%. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω κόμμα στη Δωρίδα είναι χαμηλά και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς η ΝΔ έχει καταφέρει να το κρατά απορροφημένο και δεν επιτρέπει διαρροές από δεξιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…