Home Συνεντεύξεις-Άρθρα “Τιμωρήστε εκλογικά όσους σας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 17 Μαΐου, 2019

“Τιμωρήστε εκλογικά όσους σας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση”

 Θεωρεί ότι στο δήμο Δωρίδας δεν υπάρχουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες  τονίζοντας ότι και οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι είναι στελέχη συγκεκριμένων κομμάτων τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση των πολιτών της χώρας αλλά και της ίδιας της αυτοδιοίκησης . Ουσιαστικά, χωρίς να το λέει ευθέως επαναφέρει  , προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες,  ένα παλαιότερο σύνθημα του ΚΚΕ περί τεσσάρων υποψηφίων – δύο πολιτικών.

Επιπλέον, ο  επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δωρίδα  καταθέτει  προς την τοπική κοινωνία την πρότασή του συνδέοντας τα γενικότερα με τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του ενώ δεν διστάζει να καλέσει τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν εκλογικά όσους τους έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση , οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να τους ξαναγελάσουν

 
ΩτΦ: Λαϊκή Συσπείρωση ίσον ΚΚΕ. Αυτό δεν νιώθετε ότι επηρεάζει την εκλογική σας εμβέλεια , ειδικά από τη στιγμή που οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών δηλώνουν “ανεξάρτητοι”;

Γ.Λ.: Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι, στην πραγματικότητα είναι  στελέχη των κομμάτων που ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση που έχουν φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Ο κ. Φλώρος υποψήφιος με τη ΝΔ και διαχρονικά σημαίνων στέλεχος αυτού του κόμματος. Ο κ.Καπετζώνης τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ –τώρα ΚΙΝΑΛ

Ο κ.Ασημάκης, υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ

( του κόμματος Γ. Παπανδρέου) και στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος με τον Καπετζώνη.

Συμφωνούν όλοι  στα  λόγια ή με την εκκωφαντική αφωνία τους :

-στη μείωση κατά 70% της ΣΑΤΑ τα τελευταία 8 χρόνια,

-με την εποπτεία του διορισμένου επίτροπου σε όλες τις αποφάσεις του δήμου και έτσι στην πράξη κατάργηση της έννοιας αυτοδιοίκηση (και για αυτό εμείς μιλάμε για διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση) ,

-με τους δεκάδες νόμους που βάλανε ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στους Δήμους,

-με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς να δίνονται και τα αντίστοιχα κονδύλια

-με την οικονομική ασφυξία και τη ταυτόχρονη μη στελέχωση σε προσωπικό

Θα μπορούσα να αναφέρω και δεκάδες άλλα παραδείγματα……

Και έρχονται αυτοί που εκπροσωπούν στη περιοχή μας, τα κόμματα που ευθύνονται για όλα αυτά, να δηλώνουν πριν τις εκλογές ανεξάρτητοι. Μου θυμίζουν τη στρουθοκάμηλο, την οποία όταν τη κυνηγούν, κρύβει το κεφάλι της στη γή, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν ,όλοι την βλέπουν. Έτσι λοιπόν και στη περιοχή μας,  αυτά περί «ανεξάρτητων»  μοιάζει περισσότερο με  ένα χιλιοειπωμένο ανέκδοτο.

 

ΩτΦ:Ποιά κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικότερα προβλήματα των κατοίκων του δήμου και ποιές οι προτάσεις σας για την επιλυσή τους

Γ.Λ. :Τι συνθέτει τη λεγόμενη «καθημερινότητα του λαού»; Η μη κάλυψη λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η υποβάθμιση περιοχών,  η εμπορευματοποίηση των πάντων, η φοροληστεία, οι ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της ζωής του λαού και άλλα πολλά συνθέτουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι νέοι. Ποιος είναι ο χαρακτήρας όμως αυτών των προβλημάτων; Είναι αποτελέσματα ανικανότητας, κακής διαχείρισης, αδιαφορίας; Χωρίς να αγνοήσουμε και τέτοιες πλευρές, η ουσία είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω τα βασικά κεντρικά πολιτικά προβλήματα. Ακόμα κι αυτή η ανικανότητα και η αδιαφορία κυβερνήσεων και τοπικών αρχόντων είναι επιλεκτική.

Με λίγα λόγια : η καθημερινότητα του πολίτη είναι ένας συνεχής αγώνας για αξιοπρεπή διαβίωση.

Σε αυτή την ανάγκη, εμείς απαντάμε:

Κατάργηση τελών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Όχι στην επιβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου στους δημότες

Άρνηση στη παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους-ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί και όχι να μονιμοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου

Διεκδίκηση της χρηματοδότησης από τη κυβέρνηση από κοινού με άλλους δήμους

Να σταματήσει ο Δήμος να «στέλνει»  στη εφορία όσους δημότες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη και χρωστούν πάνω500 ευρώ.(για το 2018 ήταν 613 δημότες.)

Ποιότητα ζωής και μη έγκαιρη αποκομιδή απορριμμάτων δεν γίνεται. Και αυτό γιατί έχουμε γερασμένα απορριμματοφόρα με συχνές βλάβες και λίγο προσωπικό

Ποιότητα ζωής επίσης σημαίνει καθαρό πόσιμο νερό ,με έγκαιρα και σωστά καθαρισμένες δεξαμενές. Υπάρχουν ακόμα σε πολλά χωριά τμήματα με σωλήνες αμιάντου

Οδικό δίκτυο μέσα και έξω από τα χωριά . Σήμερα είναι ταλαιπωρημένο τόσο από κατασκευής, όσο και από μεταγενέστερες επεμβάσεις εργολάβων που σκάβοντας να περάσουν διάφορα δίκτυα,  αφήνουν πίσω τους ρημαγμένους δρόμους

Σεβασμός στις λαϊκές συνελεύσεις των δημοτών, με σεβασμό των προτεραιοτήτων που αυτές βάζουν

εξόρυξη βωξίτη, ιχθυοκαλλιέργειες, μονοπώλια που δρουν πανευρωπαϊκά και τα κέρδη τους μεταφέρονται εκτός δήμου και Φωκίδας, ενώ το σύνολο του πληθυσμού δίνει αγώνα επιβίωσης.

Οι αγρότες είναι αφημένοι, πχ δεν έγινε έγκαιρα και σωστά δακοκτονία με ευθύνη του υπουργείου και της περιφέρειας(παρότι οι αγρότες έχουν προπληρώσει για αυτό) με αποτέλεσμα τη καταστροφή της βρώσιμης ελιάς και την υποβαθμισμένη ποιότητα του  ελαιόλαδου.

Οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα 60λεπτά, που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι αλιείς βλέπουν να μη βγάζουν μεροκάματο απόρροια της υπεραλίευσης από τα γρι-γρι που καταστρατηγούν κάθε νόμο, ψαρεύοντας στα 50μέτρα από την ακτή.

Αποκορύφωμα της αναλγησίας απέναντι στους αγρότες είναι το τι έγινε στη πεδιάδα του Μόρνου: Λάθος μελέτη, λάθος από εργολάβους, λάθος από μηχανικούς, λάθος από επιβλέποντες της περιφέρειας, λάθος από επιβλέποντες από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,με αποτέλεσμα ένα έργο που δεν λειτουργεί, ένας κάμπος που δεν ποτίζεται, άρα δεν καλλιεργείται. Και τι έκαναν οι τοπικοί παράγοντες? Ο μεν ΤΟΕΒ παρέλαβε ένα έργο που δεν λειτούργησε ποτέ και ο Δήμος αμέσως μετά, έκανε διοικητική παραλαβή του έργου ,με αποτέλεσμα να είναι ευχαριστημένοι μόνο(?) οι εργολάβοι  με τα 15 εκ.ευρώ  που δαπανήθηκαν .

Όσον αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, το Δημοτικό Συμβούλιο αδρανεί μπροστά στη πρακτική των μεγάλων πολυεθνικών που νέμονται τη παραγωγή ενέργειας, τα κέρδη των οποίων πληρώνουμε όλοι οι δημότες ,μέσα από τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανεμογεννήτριες στη Ψαρομύτα.  Ενώ το Δ.Σ. αρνήθηκε να δώσει την έγκριση του για την εγκατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή,(ιδιαίτερου φυσικού κάλους-αρχαίος μυκηναϊκός οικισμός) δεν έκανε τίποτα για να την εμποδίσει .Παρ ότι υπήρξε πρόταση από εμάς, να κινητοποιήσουμε τους δημότες της περιοχής, να κλείσουμε το δρόμο στον εργολάβο που θα ερχόταν για τη διάνοιξη του δρόμου ,καλώντας ταυτόχρονα τα ΜΜΕ ,για να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα.

Όταν παίρνεις μια απόφαση και δεν κάνεις τίποτα για την υλοποιήσεις, θυμίζει το «στρίβειν δια του αρραβώνος»……

 

ΩτΦ: .Ποιό θα πρέπει να είναι το κριτήριο του ψηφοφόρου όταν πάει στην

κάλπη να επιλέξει τον επόμενο δήμαρχο;

Γ.Λ. : Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει δήμαρχο και δημοτική παράταξη που θα είναι αταλάντευτα με το μέρος των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των νέων.

 Να επιλέξει δήμαρχο και δημοτική παράταξη που θα επιλύει τα προβλήματα του δήμου με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του και θα αντιστέκεται και δεν θα υποκύπτει στις εντολές και πιέσεις  της εκάστοτε κυβέρνησης.

Επίσης ο πολίτης δεν πρέπει να ψηφίζει λόγω φιλικών, οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά με κριτήριο την σταθερότητα του υποψηφίου και όχι την αλλαγή παράταξης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Με λίγα λόγια και σταράτα: ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ ΚΟΙ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΓΕΛΑΣΟΥΝ.

ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ,ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

 

ΩτΦ: Ο Δήμος Δωρίδας αν και έχει γερό ταμείο εντούτοις δείχνει μια αδυναμία στην εκτέλεση μεγάλων έργων. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό και πως μπορεί να ξεπεραστεί;

 

Γ.Λ. : Βασική αδυναμία του δήμου είναι η ανυπαρξία-υπολειτουργία τεχνικής υπηρεσίας. Υπάρχουν πολλά κενά στους χειριστές μηχανημάτων και στους εργάτες καθαριότητας. Αυτό αντιμετωπίζεται εν μέρει με ευκαιριακές προσλήψεις δίμηνων, πεντάμηνων και οκτάμηνων προσλήψεων χωρίς να καλύπτονται όλα τα κενά. Αυτό εκτός του ότι εγκυμονεί κινδύνους πιθανών ατυχημάτων αφού δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν και αντικαθίστανται από άλλους.

Η υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας έχει σαν αποτέλεσμα να μην υλοποιείται το τεχνικό πρόγραμμα στο σύνολο των χωριών του δήμου μας.

Πρέπει να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες όλων των χωριών και να πάψει το αλισβερίσι με τις ολιγόμηνες  συμβάσεις ,που κρατούν σε «ομηρία» εκατοντάδες οικογένειες.

 

ΩτΦ: Από τη στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ σφιχτό ακόμη και να εκλεγεί ένας δήμαρχος με πρωτοποριακές και προοδευτικές ιδέες πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά του;

 

Γ.Λ. : Το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Άρα είναι προφανές ότι οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να  λύσουν τα προβλήματα που τα κόμματα που εκπροσωπούν έχουν δημιουργήσει.

Χρειάζεται δήμαρχος που θα έχει την πολιτική βούληση και τα κότσια να αντισταθεί σε νόμους και επιταγές της κυβέρνησης και της περιφέρειας, όπως και στις απαγορεύσεις του διορισμένου κυβερνητικού επίτροπου.

Χρειάζεται δήμαρχος που δεν θα φοβάται να συγκρουστεί για το δίκιο και το συμφέρον των δημοτών του.

Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, όπως η λειτουργία του δήμου Πατρέων. Ο δήμαρχος Πατρέων σύρθηκε στα δικαστήρια για καταπάτηση χώρου του ΤΑΙΠΕΔ, έναν σκουπιδότοπο 60στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο που τελικά έγινε χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της Πάτρας.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην περιοχή μας, την παραλία Μανάγουλης-Μαλαμάτων.

 

ΩτΦ: Θα ήθελα με δύο λόγια να μου χαρακτηρίσετε τη θητεία του νυν δημάρχου κ Καπετζώνη  όπως και τη δράση του επικεφακής της μείζονος μειοψηφίας κ Κουλούλα

Γ.Λ. : Οι παρατάξεις Κουλούλα και Αρτινόπουλου όλα τα χρόνια ψήφιζαν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, εκτός από την φετινή προεκλογική χρονιά. Παρόλα αυτά τον Ιανουάριο 2019 ψήφισαν όλοι μαζί την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Στην ουσία δεν διαφωνούσαν σε κανένα σημαντικό θέμα από τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, γι` αυτό και οι μετακινήσεις υποψηφίων έχει γίνει ανέκδοτο στα καφενεία των χωριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Διακοπή εργασιών για την πυρασφάλεια στα σχολεία

Διακόπτονται οι εργασίες στο έργο «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦ…