Home Πολιτισμός Τη στήριξη του Υπουργού Πολιτισμού στα προβλήματα των Δελφών ζητά ο Πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Ν. Κοντογιάννης
Πολιτισμός - 1 Απριλίου, 2014

Τη στήριξη του Υπουργού Πολιτισμού στα προβλήματα των Δελφών ζητά ο Πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Ν. Κοντογιάννης

Την συνδρομή του Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψή, ζητά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκος Κοντογιάννης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και να πάρουν οι Δελφοί την θέση που τους αξίζουν στον παγκόσμιο χάρτη.
Ο κ. Κοντογιάννης εστιάζει σε σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δελφοί, όπως η φθίνουσα πορεία της τουριστικής κίνησης, η οποία όπως τονίζει οφείλεται στους περιορισμούς του Δελφικού Τοπίου αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Παράλληλα επισημαίνει την λανθασμένη τουριστική πολιτική που ακολουθείται από τον ΕΟΤ, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επί σειρά ετών έχει εγκαταλείψει την προβολή του κλασικού τουρισμού δείχνοντας αδυναμία να προβάλει διεθνώς τις μοναδικές αρχαιότητες της χώρας μας.


Αναλυτικά η Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Δ.Κ. Δελφών κ. Νίκου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η τουριστική κίνηση στην πόλη των Δελφών τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τα εισιτήρια στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο  Δελφών αποτελούν το 1,8 % του συνόλου των Τουριστών στην χώρα μας (346.850 το 2013 έναντι 1.060.100 το 1979)   και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης μόλις  το 0,7 % των 17.500.000 τουριστών το 2013.
Δυο είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της φθίνουσας πορείας, ο πρώτος αφορά στην μονομερή εφαρμογή από την πολιτεία της νομοθεσίας για  το Δελφικό τοπίο που απαγόρευσε ουσιαστικά   την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη  στον τόπο μας, φέρνοντας την  συρρίκνωση στην τοπική  οικονομία, την  φτώχεια την εγκατάλειψη και την αστυφιλία.
Η πρώτη απόφαση το 1981 στο ΦΕΚ. 551/τ.β./15-09-1981, αφού αναφέρει στοιχεία της μοναδικότητας της περιοχής μας, αποφασίζει: Κηρύσσει την ευρύτερη περιοχή Δελφών όπως ως προστατευτέα», στην παράγραφο ζ΄ όμως αναφέρει:
Το γεγονός ότι η προστασία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών πρέπει να συνδυασθεί με την λήψη των μέτρων εκείνων που απαιτούνται  για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την ιδιομορφία των τοπικών αναγκών. 
 Αντισταθμιστικά οφέλη δηλαδή που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόταση μας για δεσμευτική εντοπιότητα στις προσλήψεις, όπως και την επιβεβλημένη σύνθετη ανάπτυξη με την δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος αρχαιολογίας, τμήματος συντηρητών αρχαιοτήτων κλπ. που θα τόνωναν την τοπική κοινωνία   και θα δημιουργούσαν συνθήκες ανάπτυξης του τόπου.
Ο δεύτερος αφορά το γεγονός της λανθασμένης τουριστικής  πολιτικής από τη πλευρά του Ε.Ο.Τ ο οποίος με αλλοπρόσαλλο τουριστικό σχεδιασμό, επί σειρά ετών, εγκατέλειψε  την προβολή και προώθηση  του κλασσικού τουρισμού της χώρας αλλά και η αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού να προβάλει διεθνώς τις μοναδικές αρχαιότητες της χώρας μας.
Σήμερα ακόμα και η τοποθέτηση πληροφοριακής πινακίδας στο χώρο του Μουσείου, που  να δηλώνει την ύπαρξη της πόλης των Δελφών στα 200 μέτρα  είναι απαγορευμένη!!!
Αξιότιμε κύριε υπουργέ ζητάμε την στήριξη σας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα παραπάνω προβλήματα, δίνοντας και πάλι στους  Δελφούς  την θέση που της αξίζει να έχει στον παγκόσμιο χάρτη.   
                                                                  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…