Home Εικόνες Αρχικής Την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11:00 : Τιμάται η 78η επέτειος της μάχης των Καρουτών

Την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11:00 : Τιμάται η 78η επέτειος της μάχης των Καρουτών

Στα βουνά της Γκιώνας, λίγο μετά το Λιδωρίκι, στέκει ακόμη στα βάθη του χρόνου, ένα μικρό χωριό… ερημωμένο, αιματοβαμμένο, τέσσερις φορές καμένο από τους Γερμανούς. Ένα χωριό μαρτυρικό και τόσο σιωπηλά υπερήφανο, που αν επιχειρήσεις να αφουγκραστείς την ιστορία του, θα ανατριχιάσεις. Είναι οι Καρούτες. Εκεί, όπου στις 5 Αυγούστου του 1944, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εξόντωσαν το Γερμανικό τάγμα 250 επίλεκτων στρατιωτών, που επιχείρησε να το κατακτήσει.
Εκεί , με αφορμή τα 78 χρόνια από τη μάχη των Καρουτων το παράρτημα Φωκίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11:00 εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα από τη ναζιστική βαρβαρότητα
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στόχος της εκδήλωσης είναι “ να τιμήσουμε την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τους αθάνατους νεκρούς μας, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι στις 5-8-1944, κατά της τότε νέας τάξης, των Ναζί Γερμανών κατακτητών της πατρίδας μας.Για να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για την εκπλήρωση των ιδανικών της Εθνικής μας Αντίστασης, ενάντια στην σημερινή βάρβαρη ιμπεριαλιστική νέα τάξη, των αμερικανών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.”

Λίγα λόγια για τη μαχη

Με βάση τις εντολές της ομάδας Στρατιών Ε’, τον Αύγουστο του 1944 έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (κωδικός Εχίδνα) για την καταπολέμηση του αντάρτικου στις περιοχές που άνηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα και διοικούνταν από την ΠΕΕΑ. Για το σκοπό αυτό, στις επιχειρήσεις εντάχθηκε και το, επίλεκτο και ειδικό για ανταρτοπόλεμο, 18ο Σύνταγμα Ορεινών Κυνηγών των S.S( SS-Polizei-Gebirgsjäger-Regiment 18).
Ο ΕΛΑΣ, έχοντας εξασφαλίσει καλύτερο δίκτυο πληροφοριών, μπόρεσε να ξεκόψει το 3ο τάγμα από τις κύριες δυνάμεις των Γερμανών εγκλωβίζοντάς το ανάμεσα σε “λαβίδα”.
Η μάχη κράτησε λίγες ώρες, με πλήρη επικράτηση του ΕΛΑΣ.[1] Ο υπολοχαγός Όττο Βέμπερς, εκπροσωπώντας τους παγιδευμένους Γερμανούς που ήθελαν να παραδοθούν, ζήτησε να συνομιλήσει με ανώτερο αξιωματικό. Αφού ο λοχαγός του ΕΛΑΣ Γιάννης Λαζαρίδης επέδειξε την παλιά υπηρεσιακή του ταυτότητα, οι περισσότεροι επιζώντες Γερμανοί παραδόθηκαν.
Η μάχη στις Καρούτες ήταν από τις μεγαλύτερες στην Εθνική Αντίσταση. Από γερμανικής πλευράς θεωρήθηκε τακτική επιχείρηση, συνεπεία της οποίας δε διατάχτηκαν αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Ωστόσο μετά από 15 ημέρες, στις 20 Αυγούστου 1944, μία δύναμη 4-5.000 γερμανών , υπό την κάλυψη πυροβολικού, επέδραμε στην περιοχή, πυρπολώντας, τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες (23-8-1944) το Λιδωρίκι[2]. Στους εορτασμούς της μάχης, το 1984, ο, πλέον στρατηγός, Όττο Βέμπερς απέστειλε επιστολή η οποία και διαβάστηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…