Home Δήμος Δελφών Τεράστια απόκλιση και στο 2ο Τρίμηνο
Δήμος Δελφών - 30 Ιουλίου, 2014

Τεράστια απόκλιση και στο 2ο Τρίμηνο

 Μια ανάσα πριν τεθεί σε Επιτροπεία είναι πλέον οριστικά ο Δήμος Δελφών μετά το κλείσιμο των οικονομικών στοιχείων Β τριμήνου που διαπιστώνει έτι περαιτέρω άνοιγμα της απόκλισης εσόδων και εξόδων.

Ειδικότερα, στην Τριμηνιαία Έκθεση με τα αποτελέσματα εκτέλεσης Προϋπολογισμού Εσόδων 2ου Τριμήνου, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα κατά αποκλειστικότητα, διαπιστώνεται τεράστια απόκλιση προϋπολογισθέντων – βεβαιωθέντων εσόδων και ακόμη μεγαλύτερη προϋπολογισθέντων – εισπραχθέντων.
Πιο συγκεκριμένα, προϋπολογίσθηκαν συνολικά έσοδα 46.359.065, 56 ευρώ. Βεβαιώθηκαν 12.460.239,89 ευρώ και εξ αυτών εισπράχθηκαν μόλις 8.255.237,8 ευρώ! Το ποσοστό των βεβαιωθέντων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα είναι μόλις στο 26,8% περίπου, ενώ των εισπραχθέντων είναι στο 17,8% περίπου. 
Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη υστέρηση παρουσιάζεται στα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα, όπου η πραγματικότητα απέχει πολύ από τους υπολογισμούς που είχαν γίνει.
Αυτά τα νούμερα για τους καλά γνωρίζοντες τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης η υπαγωγή σε Επιτροπεία είναι αναπόφευκτη. 
Αρμόδια να υποβάλλει πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η Οικονομική Υπηρεσία, την αρμοδιότητα της οποίας έχει ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μανανάς, ως πολιτικός της προϊστάμενος θα υποβάλλει πρόγραμμα εξυγίανσης προς το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, το οποίο και θα αποφασίσει για την υπαγωγή του δήμου ή μη σε Επιτροπεία. Το σχέδιο εξυγίανσης θα συντάξει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Άκης Κοϊβαρης, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Αναπόφευκτο θεωρείται ότι ως άμεσα μέτρα θα προταθεί η δραματική μείωση εξόδων σε όλους τους τομείς, ενώ μεσοπρόθεσμα και αν αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα στο 3ο Τρίμηνο πιθανότατα θα προταθεί αύξηση εσόδων, ακόμη και μέσω δημοτικής φορολογίας. 
Μάλιστα, ήδη υπάρχουν σκέψεις να συνταχθεί ένα πρόγραμμα με όλες τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, το οποίο να περιλαμβάνει μεγάλη μείωση εξόδων και παράλληλα αύξηση εσόδων με αύξηση τελών, καθώς εκτιμάται ότι οι παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι αυτές που βάζουν σημαντικά μέσα το δήμο. Αυτές οι κινήσεις βέβαια προσκρούουν στην απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να σηκώσει το βάρος τόσο δύσκολων μέτρων, παρά τις δημόσιες διατυπώσεις ότι θα γίνει ό,τι κριθεί απαραίτητο. 
Όλα δείχνουν ότι η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, εκτός από την πρόταση της Υπηρεσίας και τις προτάσεις της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλά και των μειοψηφικών παρατάξεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…