Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν φύλο και δεν είναι όλα άλυτα»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 14 Μαΐου, 2014

«Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν φύλο και δεν είναι όλα άλυτα»

Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος με τον κ. Ταγκαλή, μιλά ο πρώην Δήμαρχος Ιτέας κ. Αριστείδης Παπαλάιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας και καταθέτει την άποψή του για τις αλλαγές που θεωρεί ότι χρειάζονται.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε όσα ο ίδιος ειχε αφήσει παρακαταθήκη στον καποδιστριακό δήμο Ιτέας.

ΩτΦ: Είστε ξανά υποψήφιος μετά από μια αποχή τριάμισι χρόνων. Γιατί αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε ξανά με την αυτοδιοίκηση;
 

Αριστείδης Παπαλάιος: Έτσι είναι και αυτό το διάστημα ήταν αρκετό και να ξεκουραστώ και να ξανασκεφτώ ορισμένα πράγματα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι έχω πλήρη και σαφή επίγνωση των ευθυνών που προκύπτουν από αυτή μου την απόφαση.
Τώρα στο γιατί αποφάσισα; Διότι μεταξύ άλλων πιστεύω και στις εξής 2 ρήσεις:
α)Αυτό που μπορείς να κάνεις ΕΣΥ μην περιμένεις να σου το κάνουν ΑΛΛΟΙ,
β)Αυτό που ήθελες να κάνει ΕΣΥ και δεν μπορείς  (για κάποιους λόγους ), βοήθησε να το κάνει κάποιος ΑΛΛΟΣ που πιστεύεις ότι μπορεί.


ΩτΦ: Τι έχει αλλάξει στην Ιτέα μετά την εφαρμογή του καλλικράτη;


Α.Π.:
Πολλά άλλαξαν. Ξέρετε, η εφαρμογή του «Καλλικράτη»  σε ολόκληρη την επικράτεια, άλλους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ωφέλησε, άλλους ζημίωσε. Ωφέλησε Δήμους που είχαν οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, έβλαψε Δήμους που δεν είχαν τέτοια. Ο Δήμος Ιτέας ανήκε στην 2η κατηγορία, συν το γεγονός ότι υπήρξε ένας Δήμος που διεκδίκησε την αυτονομία και την αυτοτέλειά του με δίκαια και πειστικά επιχειρήματα. Οι αγώνες μας όμως και η φωνή μας σκόνταψε σε κυβερνητικά ώτα μη ακουόντων.  Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας τεράστιος και δυσλειτουργικός Δήμος. Αυτό όμως, έγινε, πέρασε, μακάρι κάποτε να διορθωθεί.


ΩτΦ: Πιστεύετε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ξανά, όπως ήταν όταν είχε δικό της δήμαρχο;

Α.Π.: Σήμερα υποχρέωση μας είναι όλοι μαζί,  με τους εκπροσώπους κάθε περιοχής να λειτουργήσουμε αρμονικά και μεθοδικά και κυρίως περισσότερο αποκεντρωτικά.
Η τριετία που πέρασε μας έδειξε ότι πρέπει απαραίτητα να δοθούν αρμοδιότητες και ευθύνες στα τοπικά συμβούλια και να απεγκλωβιστεί, να ξαλαφρώσει η πίεση του κέντρου, αφενός για να ασκείται ευκολότερα η Διοίκηση και αφετέρου τα συνεργεία καθαριότητας – συντήρησης – ηλεκροφωτισμού  κλπ.
Πρέπει με κάθε τρόπο να μπουν σε μία τάξη τα οικονομικά του Δήμου, να εξασφαλιστούν με οποιοδήποτε τρόπο πόροι για να πάρουν τα πάνω τους όλες οι Δημοτικές και Κοινοτικές Ενότητες.


ΩτΦ: Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα στην απερχόμενη θητεία με το κολυμβητήριο, τους χειμερινούς μήνες. Ποιος είναι ο δικός σας ο προγραμματισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις;


Α.Π.:
Σ’ αυτό το ερώτημά σας που αφορά τα αθλητικά, ίσως σας κουράσω λίγο γιατί όπως γνωρίζετε προέρχομαι από το χώρο αυτό και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πολλά που με συνδέουν άρρηκτα μαζί τους.
– Το κολυμβητήριο έγινε επί θητείας μου ως Προέδρου του Ν. Ο. Ιτέας και μετά από την κατάκτηση 7 συνεχών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.
– Το Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου έγινε επί της 1ης θητείας μου ως Δημάρχου μετά από δύσκολους αγώνες με την αρχαιολογία.
– Το κλειστό γυμναστήριο ανακατασκευάστηκε μερικώς εκ θεμελίων και λειτουργεί (ως εκ θαύματος) ακόμα, πλην του σκεπάστρου που χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
– Αναπλάστηκε η πλατεία Ιτέας (Καραγκούνη) και δημιουργήθηκαν δύο ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών.
– Το βοηθητικό γήπεδο δρομολογήθηκε επί της 2ης θητείας μου και κατασκευάστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα του χειμώνα με το κολυμβητήριο αυτά έχουν να κάνουν με την αδυναμία προμήθειας των απαραιτήτων ποσοτήτων πετρελαίου  λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και της γενικότερης κρίσης που μαστίζει και την πολιτεία και την κοινωνία μας.
Ο δικός μας προγραμματισμός θα είναι :
α)Κανονική και εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου ανάλογα με τις υποχρεώσεις του σωματείου που το χρησιμοποιεί και τις ανάγκες της Δημοτικής αρχής  όπως Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κολύμβησης ή Παγκόσμια Τουρνουά Υδατοσφαίρισης και διοργανώσεις. Αρμόδια επιτροπή θα συζητάει με το Σωματείο και όποιους άλλους χρήστες της δεξαμενής και θα επιλαμβάνεται των ζητημάτων.
β) Εξεύρεση ΑΜΕΣΑ, από οποιαδήποτε πηγή πόρων για αντικατάσταση οροφής του κλειστού Γυμναστηρίου και αλλαγή του συστήματος θέρμανσής του.
γ)Πολύ καλή συντήρηση του χλοοτάπητα των γηπέδων ποδοσφαίρου αλλά και συνετή και σωστή χρήση από τα αθλητικά σωματεία ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους.
δ)Αξιοποίηση γηπέδου Κίρρας και τακτοποίηση ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων.
ε) Κατασκευή στίβου (ταρτάν) 400 μ. στο παλαιό γήπεδο του αστέρα, καθαριότητα και ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με προοπτική δημιουργίας κατάλληλης υποδομής για ναυταθλητικές δραστηριότητες στους Γαλλικούς Μώλους και δημιουργία χώρου αναψυχής και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.


ΩτΦ: Ένα μεγάλο έργο που προγραμματίζατε από την τελευταία καποδιστριακή θητεία σας είναι η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Ακόμη και σήμερα όμως δεν έχει γίνει. Ποια είναι τα έργα που βάζετε σε άμεση προτεραιότητα;

Α.Π.: Το έργο που αναφέρεστε ήταν ενταγμένο από την θητεία μου στο ΕΣΠΑ και μετά από κάποια καθυστέρηση έχει ήδη προκηρυχθεί η δημοπράτησή του. Το ίδιο ισχύει όμως και με τα άλλα μεγάλα έργα που ήταν από τον πρώην Δήμο Ιτέας ενταγμένα σε προγράμματα (ΕΣΠΑ – ΕΠΕΡΑ) όπως: Γ’ φάση αποχέτευσης Κίρρας – Βιολογικός Ιτέας- Χωροταξική αναθεώρηση Ιτέας.
Επίσης πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα κυκλοφοριακή μελέτη και το σχέδιο πόλεως Ιτέας να αναβαθμιστεί και αξιοποιηθεί το Εμπορικό Κέντρο Ιτέας όπου έχει πέσει η σταμπωτή άσφαλτος.
Εκείνο επίσης που άμεσα θα προγραμματίσουμε και θα ενεργήσουμε αφορά τη βελτίωση της καθαριότητας, της αποκομιδής σκουπιδιών και ο σωστός ηλεκτροφωτισμός.
Θέλω να προσθέσω ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που θα υπάρξει θα πρέπει να γίνουν κάποιες καλλιτεχνικές – πολιτιστικές καλοκαιρινές βραδιές στην προβλήτα μας που θα βοηθήσει τους επαγγελματίες οικονομικά και τους συνδημότες μας ψυχαγωγικά.


ΩτΦ: Πως νιώθετε που συνυπάρχετε ξανά με πρώην συνεργάτες σας και δίνετε εκ νέου μια εκλογική μάχη;


Α.Π.:
Κα Γιαννούλη, η ενασχόληση με τα κοινά και με τα προβλήματα του τόπου σου, είναι μεν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, γοητεύει όμως και όσους τολμούν να το κάνουν. Στη μακρόχρονη θητεία μου συνεργάστηκα με πολλούς ικανούς και αξιόλογους αυτοδιοικητικούς και βρέθηκα άλλες φορές δίπλα τους και άλλες φορές απέναντί τους.
Σε μία εκλογική αναμέτρηση εκείνο που έχει αξία είναι ένας τίμιος αγώνας χωρίς λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Άλλωστε όλοι για τον ίδιο σκοπό αγωνιζόμαστε. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν φύλο. Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΛΥΤΑ. Άλυτα είναι για εκείνους που τα αφήνουν για άλλους, τα ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ για να μη τους δαγκώσουν και ας ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΑΥΡΙΟ.
Αυτές είναι οι πόψεις μου κυρά Γιαννούλη και μέσα από την εφημερίδα σας, εύχομαι καλό αγώνα σε όλους και καλή επιτυχία στον Συνδυασμό μου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…