Home Δήμος Δελφών Τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ΔΕΥΑ Δελφών Στοχεύει σε έργα 20 εκ για την τριετία
Δήμος Δελφών - 7 Αυγούστου, 2020

Τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ΔΕΥΑ Δελφών Στοχεύει σε έργα 20 εκ για την τριετία

 Τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ΔΕΥΑ Δελφών

Στοχεύει σε έργα 20 εκ για την τριετία

-Ομαλά και χωρίς διακανονισμό λήγει το θέμα της ΕΥΔΑΠ, ενώ διακανονίζει οφειλές ιδιωτών πολλών ετών.

 

Αν κάτι δουλεύει πολύ καλά στο δήμο Δελφών είναι η ΔΕΥΑ και αυτό είναι πανθομολογούμενο πια, καθώς ο πρόεδρός της κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος έχει λύσει πολλά προβλήματα με αυτεπιστασία συρρικνώντας τα κόστη.

 

Αναίμακτα για την επιχείρηση λήγει την οφειλή στην ΕΥΔΑΠ

 

Μετά από συνάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑ με τον πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων αποφασίστηκε να βεβαιωθεί μόνο της μισό ποσό ης οφειλής για φέτος και τα υπόλοιπα το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει βεβαιωμένη οφειλή 340.000 ε το 2020, εκ των οποίων έχει καταβάλει 80.000 ε ενώ εντός τους τρέχοντος έτους θα της βεβαιωθούν άλλες 100.000 ε για τρέχουσες οφειλές. Το ληξιπρόθεσμο ποσό των 340.000 ε που αφορά προηγούμενα έτη θα βεβαιωθεί ένα χρόνο μετά, ενώ όπως συμφώνησαν δια λόγου οι δυο άντρες δεν θα γίνει επίσημα διακανονισμός, αλλά η δημοτική επιχείρηση θα αναλάβει την ευθύνη να καταθέτει 30.000 ε μηνιαίως.

Εξάλλου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σωτηρόπουλος το ποσό αυτό θα καλύπτεται από τους διακανονισμούς οφειλετών, καθώς ήδη συγκεντρώνεται ποσό 15.000 ε μηνιαίως από διακανονισμούς που έχουν γίνει σε κάποιες δημοτικές ενότητες, ενώ εκφράζει την πεποίθηση πως όταν θα ολοκληρωθούν σε όλο το δήμο, το ποσό της δόσης θα καλύπτεται από τις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς την ΔΕΥΑ.

 

Φιλοδοξεί σε πολύ μεγάλα έργα

 

Ο κ. Σωτηρόπουλος εξήγησε πως ήδη προετοιμάζονται μελέτες για κεντρικό αγωγό πολυαιθυλενίου από Άμφισσα έως Ιτέα και Γαλαξίδι, όπως και κεντρικό αγωγό από Ιτέα έως Χρισσό, ώστε να σταματήσει η υδροδότηση από αμιαντοωλήνες. Παράλληλα στοχεύει στο ταχυδιυληστήριο Χρισσού, την αντικατάσταση των υδρομέτρων με έξυπνα που θα αποστέλλουν σε προγραμματισμένο χρόνο τις καταναλώσεις στην επιχείρηση, ώστε να μην χρειάζονται συνεργεία καταμέτρησης, να μπει τηλεμετρία παντού, όπως και να γίνεται τηλεδιαχείριση για την άμεση ανταπόκριση της ΔΕΥΑ σε βλάβες, ενώ στοχεύει και στην κατασκευή τεσσάρων δεξαμενών σε Χρισσό, Ιτέα, τριταία και Γαλαξίδι. Τα έργα αυτά έχουν στόχο να σταματήσουν οι απανταχού γεωτρήσεις και να υδροδοτείται όλος ο δήμος από το κεντρικό δίκτυο.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ θέλει να τοποθετήσει στους βιολογικούς Δεσφίνας και Γαλαξιδίου φωτοβολταϊκά net metering, ώστε να μειώσει τα ενεργειακά κόστη. Μάλιστα ο βιολογικός Γαλαξιδίου που έχει κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση 25.000 κατοίκων, θα λειτουργεί μόνο κατά το ήμισυ, ώστε να μην αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη. Έτσι και αλλιώς θα εξυπηρετεί 12,5 χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, ενώ στην πραγματικότητα ο πληθυσμός είναι υποπολλαπλάσια μικρότερος.

Τα παραπάνω έργα πάντως, μαζί με τους βιολογικούς και τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σε ενεργή εργολαβία είναι συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ ευρώ και ο κ. Σωτηρόπουλος φιλοδοξεί να ενταχθούν όλα σε βάθος τριετίας.

 

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η κατάσταση της ΔΕΥΑ

 

Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι πολύ κρίσιμο για τη ΔΕΥΑ, καθώς θα τεθούν και θα αναλυθούν οι οικονομικές της δυνατότητες και οι προοπτικές της. Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής θα εισηγηθεί αν θα διατηρηθεί ή θα κλείσει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Λ. Αναγνωστόπουλος: Το πρόγραμμα δράσης της πενταετίας για τη Δ.Ε. Άμφισσας

Η ομάδα της «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών», με επικεφαλής τον Λουκά Αναγνωστόπουλο παρ…