Home Εικόνες Αρχικής Σ. Αναγνωστάκου: Εκπονείται το master plan της παραλιακής ζώνης στην Ιτέα
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 7 Αυγούστου, 2023

Σ. Αναγνωστάκου: Εκπονείται το master plan της παραλιακής ζώνης στην Ιτέα

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η σύνταξη του master plan Ιτέας, όπως δηλώνει στην ΩτΦ η πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής κ. Σοφία Αναγνωστάκου, το οποίο θα βγάλει από την ομηρία δεκαετιών τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης.
Το master plan είναι μια παντελώς απαραίτητη μελέτη για να λυθούν χρόνια χωροταξικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες, οι εγκαταστάσεις των οποίων στην παραλιακή ζώνη θεωρούνται παράνομες.
Η απόφαση ανάθεσης της εκπόμησης της μελέτης ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής της 6/11/20 όπου και αποφασίστηκε η έναρξη του πρώτου βήματος για τη σύνταξη του αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτης διαχείρισης (MASTER PLAN) για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ιτέας, το οποίο θα περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάλυση των υφιστάμενων λιμενικών χρήσεων.

Συγκεκριμένα:

-Αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των λιμενικών υποδομών
-Διερεύνηση και προτάσεις αποχαρακτηρισμού περιοχών από τη χερσαία ζώνη
-Χωροθέτηση των υφιστάμενων και νέων προτεινόμενων λιμενικών χρήσεων εντός της χερσαίας ζώνης
-Οριοθέτηση της προτεινόμενης νέας χερσαίας ζώνης
-Προτάσεις ανάπτυξης των δύο λιμενίσκων (Ιτέας και Κίρρας), περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων πλωτών ή σταθερών προβλητών
-Κοστολόγηση των προτεινόμενων νέων έργων λιμενικής υποδομής

Το MASTER PLAN, το οποίο ο φορέας μας καλείται να ολοκληρώσει έως 31/12/2021, αντιμετωπίζει υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του λιμένα και ο κύριος στόχος της σύνταξής του είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των διαφόρων τομέων, έτσι ώστε στο διατιθέμενο χώρο της χερσαίας ζώνης λιμένα να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργικότητα και η μέγιστη δυναμικότητα εξυπηρέτησης.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της η κ. Σοφία Αναγνωστάκου είχε πει ευθέως ότι δεν παρέλαβε σε εξέλιξη τη σύνταξη ή προετοιμασία του master plan.
Αναλυτικά ανέφερε για το επίμαχο ζήτημα:

ΩτΦ: Κυκλοφορούν διάφορα και δε θέλω να αναφερθώ στις φήμες. Θα σας ρωτήσω ευθέως. Τι παραλάβατε σε έργα, σε τι εξέλιξη ήταν το master plan και γενικότερα η αναγκαία υποδομή του λιμανιού;
Σ.Α.: Κυρία Γιαννούλη, γνωρίζετε ότι η αρχή μου είναι και θα είναι πάντα ότι παραλαμβάνω από τους προκατόχους μου, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν είναι αυτό, να το ενστερνίζομαι και να το εξελίσσω. Χαίρομαι που ξεκινάτε με αυτήν την ερώτηση γιατί αν κάτι έχουμε ζήσει έντονα τα τελευταία τρία χρόνια, στον Δήμο Δελφών, είναι αυτό ακριβώς.

Η απαξίωση του έργου του πρώην Δημάρχου, Θανάση Παναγιωτόπουλου. Τώρα, όσον αφορά στο Λιμενικό Ταμείο, από τις προηγούμενες Λιμενικές Επιτροπές, παραλάβαμε τα εξής: Μία χρηματοδότηση για έργο ηλεκτροφωτισμού Π/Υ 124.000 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη φάση έγκρισης της μελέτης για την περιοχή του πεζοδρόμου Miami – Απόλαυση. Ένα σχετικά ώριμο έργο, το οποίο ολοκληρώσαμε και εκτελέσαμε σε συνεργασία με την ΔΤΥ της ΠΕ Φωκίδας. Μία μελέτη Αξιολόγησης της Λιμενικής Εγκατάστασης και ένα Σχέδιο Αξιολόγησης της Λιμενικής Εγκατάστασης, καθώς και το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Πήραμε έγκριση, μετά την εφαρμογή μίας σειράς διαδικασιών και αναμένουμε μία χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις και να εφαρμοστεί με τη συναίνεση του κου Λιμενάρχη, το Σύστημα Ασφάλειας του Λιμένα, βασική προϋπόθεση, πέραν των εσόδων του Λιμενικού Ταμείου, της προσέλευσης πλοίων. Επίσης, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία έγκρισης της πύλης Schengen βάσει απαιτήσεων της νομοθεσίας, καθώς και την εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, που είναι πλέον απαραίτητα για την προσέγγιση πλοίων στο λιμένα μας. Μία χρηματοδότηση ύψους 471.000 Ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για την οποία αναλάβαμε τη σύνταξη της μελέτης με εξωτερικό συνεργάτη και η οποία αφορά στην ανάπλαση του πεζοδρόμου Miami – Απόλαυση. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης, το έργο είναι στο στάδιο της δημοπράτησης από την ΔΤΥ της ΠΕ Φωκίδας. Μία χρηματοδότηση ύψους 6.200.000 Ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και την αντίστοιχη μελέτη της για την επέκταση του λιμένα Ιτέας. Το έργο είναι πλέον στη φάση της δημοπράτησης από την ΔΤΥ της ΠΕ Φωκίδας. Μία μελέτη ακτομηχανικής προστασίας των ακτών, υπό ολοκλήρωση από την ΔΤΥ της ΠΕ Φωκίδας, την οποία επαναφέραμε αλλάζοντας το υλικό εμπλουτισμού από θραυστό υλικό λατομείου σε φυσικό αμμώδες. Το αντίστοιχο έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όσον αφορά στο master plan, δυστυχώς, δεν παραλάβαμε τίποτα.

ΩτΦ: Τι γίνεται με το master plan και πότε πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση και εφαρμογή του; Το ρωτώ γιατί μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και ξεκινά να εφαρμόζει άμεσα. Επίσης τι γίνεται με το περιβόητο υδατοδρόμιο;
Σ.Α.: To master plan ξεκίνησε με μία πρώτη μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί και μας έχει δώσει σημαντικά στοιχεία για να συνεχίσουμε. Στα πλαίσια της χρηματοδότησης της μελέτης του υδατοδρομίου θα ολοκληρωθεί και το master plan. Η μελέτη είναι στη φάση της δημοπράτησης από την ΠΕ Φωκίδας. Οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί δυσκολιών στην έγκριση των master plan πανελλαδικά είναι βάσιμες, έχουν συζητηθεί ήδη με το Υπουργείο και έχει βρεθεί ο τρόπος, με τον οποίον αντιμετωπίζονται στην εκπόνηση της μελέτης. «Να συμπέσουν η ανάπλαση της παραλίας με τις κατεδαφίσεις των αυθεραίτων, για να μην πληγούν οι επαγγελματίες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…