Home Δήμος Δωρίδας Σχετικά με τη λίμνη του Μόρνου όσο και για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου.
Δήμος Δωρίδας - 16 Ιουλίου, 2014

Σχετικά με τη λίμνη του Μόρνου όσο και για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου.

 Τον Ιούνιο ακολούθησε η συνάντηση της Δωρικής Αδελφότητας με την Υφυπουργό Υγείας  κα.Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο Ιωάννη  Μπαλατσούρα, ο κ. Δημήτρης Μπέσκος και η κυρία Ελεονώρα Λιγούτσικου. 

Η Υφυπουργός ενημερώθηκε τόσο γραπτά μέσω υπομνήματος, όσο και προφορικά σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983 σχετικά με τη λίμνη του Μόρνου όσο και για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου. 

Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής: 

“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Η Δωρική Αδελφότητα είναι ένας Πολιτιστικός και Πατριωτικός Σύλλογος των εν Αθήναις Δωριέων καταγόμενων από την επαρχία Δωρίδος του Νομού Φωκίδος. Οι ιδρυτικοί και καταστατικοί της στόχοι και σκοποί περιλαμβάνουν την υποστήριξη και την σφυρηλάτηση της αλληλεγγύης και ενότητας των Δωριέων της Αττικής και απανταχού καθώς και την διάσωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σήμερα αριθμεί περίπου 5.000 τακτικά μέλη και σύμφωνα με την τελευταία μας εκτίμηση εκπροσωπεί 70.000 άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος και είναι το αρχαιότερο Πολιτιστικό Σωματείο των Αθηνών. Η ιστορία της ξεκινά το 1906, όταν εμπνευσμένοι, ανιδιοτελείς και αγνοί συμπατριώτες μας πήραν την απόφαση να ιδρύσουν, ένα κοινωφελές και πρωτοπόρο για εκείνη την εποχή όργανο. 
Έτσι φέτος συμπληρώνουμε 108 χρόνια αδιάκοπης και συνεπούς παρουσίας από την ίδρυσή μας. Η Δωρίδα, το δυτικό μέρος του Νομού Φωκίδας, είναι μία περιοχή κατά το 75% ορεινή. Στους ορεινούς της όγκους (Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη) περικλείεται η λίμνη του Μόρνου, η οποία ως γνωστόν τροφοδοτεί με νερό το 40% των κατοίκων της χώρας που διαμένουν στην Αττική μέσω της Υλίκης και του Μαραθώνα. Η ορεινή Δωρίδα, όπου βρίσκεται η λίμνη του Μόρνου, έχει ως αξίες αναφοράς, το φυσικό κάλλος, ιστορικά χωριά και μνημεία που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα έως την Αντίσταση. Όμως εξαιτίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983, τόσο το περιβάλλον όσο και η παραγωγική δραστηριότητα στις παραλίμνιες περιοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά, 
δημιουργώντας ένα άκρως περιοριστικό καθεστώς δεσμεύσεων στη λίμνη καθώς η απαγόρευση σε κάθε είδους δραστηριότητα σε υπερβολικά μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της λίμνης, επιφέρει καθηλωτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής. 
Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας της Δωρικής Αδελφότητας στη Δωρίδα μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, αναδείχθηκαν τα θέματα που αφορούν την λίμνη του Μόρνου και την παραλίμνια περιοχή και ο τρόπος που επηρεάζουν ή δύναται να επηρεάσουν τη ζωή των διαμενόντων σε αυτή καθώς και την προοπτική επαναπατρισμού Δωριέων υπό κατάλληλες προϋποθέσεις. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …