Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Συνέντευξη του π.προέδρου των Δελφών κ. Νίκου Κοντογιάννη στην ΩτΦ: «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 17 Απριλίου, 2017

Συνέντευξη του π.προέδρου των Δελφών κ. Νίκου Κοντογιάννη στην ΩτΦ: «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό»

 Συνέντευξη του π.προέδρου των Δελφών κ. Νίκου Κοντογιάννη στην ΩτΦ

«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό»

Για την παραίτησή του: «Θα ήμουν ανακόλουθος έναντι όλων,  εάν συνέχιζα το ανέκδοτο, να παριστάνω δηλαδή τον Πρόεδρο των Δελφών, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες».

Για την απουσία του στην επίσκεψη Κοντζιά: «Κουράστηκα να συμμετέχω σε συναντήσεις με παράγοντες που μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, δεν γνωρίζουν όμως το αντικείμενο του Τουρισμού».

 

 

Για το όραμα της αυτονόμησης των Δελφών και την απαλλαγή τους από το «ασφυκτικό κουστούμι» του καλλικράτη, που όμως δεν έγινε πράξη, μιλάει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας κ. Νίκος Κοντογιάννης.

Προτρέπει δε, να μην συμμετάσχει κανείς στις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε ο καλλικράτης να αυτοκαταργηθεί. «Αν αγαπάτε τον τόπο σας μην συμμετάσχετε σε κανέναν συνδυασμό», είναι το μήνυμα που περνάει και υπενθυμίζει ότι η δική του προσπάθεια ξεκίνησε το 2012 με την Ένωση Προέδρων.

Αναφερόμενος στους λόγους της απουσίας του από τη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κοντζιά στους Δελφούς, τονίζει «κουράστηκα να συμμετέχω σε συναντήσεις με παράγοντες που μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, δεν γνωρίζουν όμως το αντικείμενο του Τουρισμού».

 

ΩτΦ:  Ο λόγος της παραίτησή σας δεν δικαιώθηκε, αφού οι Δελφοί δεν αυτονομήθηκαν. Μετά την πάροδο δυο ετών, νιώθετε ότι κάνατε λάθος;

 

Ν.Κ.: Παραβλέπετε το σημαντικότερο γεγονός. Αν δεν είχαν δεχτεί να αναλάβουν τις θέσεις μας οι αναπληρωματικοί τοπικοί σύμβουλοι, θα είχαμε δικαιωθεί. Επίσης ξεχνάτε ότι  οι παραιτήσεις ήταν τέσσερις, όλων δηλαδή των συμβούλων του συνδυασμού μας και όχι μόνο η δική μου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η προσπάθεια μας ξεκίνησε το 2012 με την δημιουργία της ένωσης Πρόεδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Ελλάδας, της οποίας είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Όλα αυτά τα χρόνια βιώναμε καθημερινά, τις καταστροφικές συνέπειες του Καλλικράτη, ενός Δημαρχοκεντρικού συστήματος που έφερε τις τοπικές μας κοινωνίες πολλά χρόνια πίσω. Με συνεχείς συναντήσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τους κατά καιρούς Υπουργούς Εσωτερικών, η ένωση πρόεδρων είχε στόχο την ενημέρωση τους για τις αρρυθμίες, δυσλειτουργίες και αστοχίες του συστήματος. Το 2015 οι νομικοί σύμβουλοι της ένωσης μας εντόπισαν το κενό νόμου που υπάρχει στον Καλλικράτη, σύμφωνα  με το οποίο εάν οι τοπικοί σύμβουλοι παραιτηθούν και στις τοπικές εκλογές που θα προκηρύχνουν δεν υπάρξουν υποψήφιοι,  ο Υπουργός αποφασίζει εάν η κοινότητα αύτη θα αυτονομηθεί ή εάν θα υπαχτεί στις αρμοδιότητες του Δημοτικού  Συμβουλίου. Με την στήριξη του σημερινού Βουλευτή, κυρίου Κωστοπαναγιώτου και της Πανελλήνιας Ένωσης Πρόεδρων αποφασίσαμε, αφού προηγουμένως ενημερώσαμε τόσο τους εν ενεργεία τοπικούς συμβούλους όσο και τους αναπληρωματικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, για τις ενέργειες μας.  Αν ειλικρινά πρέπει να ψάξω για λάθος τότε ναι, το λάθος μου είναι ότι γενικά στην ζωή εμπιστεύομαι τους συνομιλητές μου. Αν σήμερα είχα και πάλι την ίδια ευκαιρία, θα συγκαλούσα λαϊκή συνέλευση της κοινότητας, έτσι ώστε η απόφαση των κατοίκων να είναι δεσμευτική για όλους. Σε κάθε περίπτωση η ρήση «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό » νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση των Δελφών .

 

ΩτΦ:  Είχατε εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας, αν δεν κάνω λάθος μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Αυτή η άνετη νίκη σας και η ευθύνη απέναντι στους δημότες που σας τίμησαν, γιατί δεν στάθηκε εμπόδιο στην παραίτησή σας;

 

Ν.Κ.: Είναι αλήθεια ότι οι  συμπολίτες μου με τίμησαν με ποσοστό που ξεπέρασε το 70% δίνοντας μου την δύναμη αλλά και την ευθύνη  να παλέψω για ένα καλύτερο αύριο.

Χωρίς να παραγνωρίζω τα ανθρώπινα λάθη μου, πιστεύω ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε ένα άρρωστο Καλλικρατικό περιβάλλον. Η ευθύνη μας λοιπόν έναντι των συμπολιτών μας ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Δελφοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και πάλι αυτόνομοι. Με την έννοια αυτή τιμήσαμε και την εμπιστοσύνη τους αλλά και την  θέληση τους για ένα νέο αυτόνομο Δήμο Δελφών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια.

Αντίθετα θα ήμουν ανακόλουθος έναντι όλων,  εάν συνέχιζα το ανέκδοτο, να παριστάνω δηλαδή τον Πρόεδρο των Δελφών, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες.

 

ΩτΦ: Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σημερινός  ορισμένος πρόεδρος των Δελφών κ. Σακελλαρίου τοποθετήθηκε υπέρ της αυτονόμησής τους, ένα αίτημα που εσείς πρώτος βάλατε προ περίπου 5 ετών. Πρώτον, μια άκρως τοπικιστική αντίληψη όπως αυτή δεν λειτουργεί διχαστικά και εντέλει δεν βλάπτει ολόκληρη την παράταξη στην οποία συμμετέχετε ή αυτό δεν σας απασχολεί; Δεύτερο, δεν είναι υποκριτικό να υπηρετεί κάποιος ένα σύστημα που δεν το πιστεύει;

 

Ν.Κ.: Πρώτα από όλα χαίρομαι που οι τοπικοί μας  σύμβουλοι ανακάλυψαν επιτέλους την Αμερική και την πυρίτιδα!!!

Όσον αφορά την ερώτηση σας, δική μου παράταξη είναι αυτή των Δελφών και ως εκ τούτου μπορείτε να με  αποκαλείται τοπικιστή, για εμένα αποτελεί τίτλο τιμής . Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και όλοι θέλουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα στον τόπο αυτό. Για φανταστείτε το σενάριο στις επόμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές να μην υπάρξουν  υποψήφιοι από καμία πόλη σε κανένα συνδυασμό υποψηφίου Δημάρχου, αυτομάτως αυτό θα σήμαινε και το τέλος του Καλλικράτη.  Ακούγεται ουτοπικό ίσως και ρομαντικό, διότι πλέον γνωρίζω καλά, πως  πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα συμμετέχουν  προσδοκώντας σε κάποιες άλλες απολαβές…

Κανένας όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον, ότι θα συμμετέχει με γνώμονα την προσφορά στον τόπο του. Το σύστημα απέδειξε ότι αυτό πλέον δεν είναι εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση  θα εξακολουθώ να λέω, αν αγαπάτε τον τόπο σας μην συμμετάσχετε σε κανέναν συνδυασμό, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η εκλογή Δημάρχου, ενέργεια που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υλοποίηση την δέσμευση της για κατάργηση του Καλλικράτη.

 

ΩτΦ: Πως είναι σήμερα τα πράγματα στους Δελφούς και τι θα κάνατε εσείς, αν ήσασταν στην θέση του κ. Σακελλαρίου για κομβικής σημασίας απώλειες υπηρεσιών που έχουν καταγραφεί;

 

Ν.Κ.: Η διαχείριση της καθημερινότητας σε μια τοπική κοινότητα, χωρίς οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, επικεντρώνεται δυστυχώς στο να αλλάξεις 10 λάμπες, να σκουπίσεις 5 δρόμους, να τοποθετήσεις 3 φωτιστικά σώματα και να καθαρίσεις τα χόρτα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για τα αυτονόητα. Όσον αφορά την απώλεια των υπηρεσιών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΟΤΕ έκλεισε πριν από 10 χρόνια, η Εμπορική τράπεζα  επίσης πριν από μια δεκαετία όπως επίσης και το Ειρηνοδικείο. Σε ό,τι αφορά την Εθνική τράπεζα δεν πρέπει να παραγνωρίζετε, ότι είναι μια ανώνυμη εταιρία που βλέποντας ζημίες σε ένα κατάστημα της, αποφάσισε να το κλείσει. Σίγουρα για μια τουριστική περιοχή η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αντίθετα θα την χαρακτήριζα τριτοκοσμική. Ευθύνη ασφαλώς για το κλείσιμο της τραπέζης, έχουμε και οι επιχειρηματίες της πόλης, που λόγο των καπιταλ κοντρολ αναγκαστήκαμε να συνάψουμε συνεργασίες και με άλλες τράπεζες.  Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η Euro bank μέσω του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου της πόλης μας, επανδρώνοντας το με δυο τουλάχιστον επιπλέον υπάλληλους. Σε ότι αφορά το ΑΤ Δελφών θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από το 2012 επί υπουργίας Δένδια, το αρχηγείο της Ελληνικής  Αστυνομίας είχε αποφασίσει την κατάργηση κάποιον τμημάτων μεταξύ των οποίων και το Α.Τ Δελφών. Άποψη  μου είναι ότι σε μια τουριστική περιοχή όπως αυτή των Δελφών τόσο η Τουριστική Αστυνομία, η οποία επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα επαναλειτουργήσει, όσο και το αστυνομικό τμήμα είναι άκρως απαραίτητα.

 

ΩτΦ:  Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κοντζιά δεν συμμετείχατε. Γιατί;

 

Ν.Κ.: Όλα αυτά τα χρόνια που ζω και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στην πόλη των Δελφών, κουράστηκα να συμμετέχω σε συναντήσεις με παράγοντες που μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, δεν γνωρίζουν όμως το αντικείμενο του Τουρισμού. Χωρίς λοιπόν να έχω την παραμικρή πρόθεση να μειώσω ή να προσβάλω τους ανθρώπους αυτούς, επέλεξα συνειδητά να μην συμμετέχω αξιοποιώντας πιο εποικοδομητικά τον χρόνο μου. Εύχομαι να ήταν λάθος η επιλογή μου αυτή και όντως ο κύριος  Κοντζιάς να έχει πράγματι να προσφέρει στον τουρισμό, ο χρόνος θα δείξει.

 

ΩτΦ:  Τι κατά την άποψή σας χρειάζονται οι Δελφοί για να λειτουργήσουν ως βασικός πόλος έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη Φωκίδα και γιατί όχι, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και πως πρέπει να γίνει αυτή η διασύνδεση;

 

Ν.Κ.: Όσο πιο σύντομα τελειώσουμε με το πολιτικάντικο αφήγημα  «οι Δελφοί ως βασικός πόλος έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη Φωκίδα» τόσο  πιο αποτελεσματικοί θα γίνουμε. Η κάθε πόλη της Φωκίδας ή ακόμα και της περιφέρειας έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπος που κάνει τουρισμό σε σχέση με τον άνθρωπο που κάνει διακοπές είναι δυο διαφορετικές κατηγορίες. Ο τουρίστας που επιλέγει να δει την κλασική Ελλάδα ενδιαφέρεται αποκλειστικά για αυτή.

Η περιβόητη διασύνδεση με τα σημερινά δεδομένα όπου ο τουρίστας επισκέπτεται τους Δελφούς για μια και μόνο ημέρα, δεν είναι εφικτή. Δυστυχώς τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων είναι εξαιρετικά συμπιεσμένα χρονικά. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ένας σχεδιασμός σήμερα, με τεράστιες αλλαγές ως προς το Δελφικό τοπίο αλλά  και οι απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει σε βάθος χρόνου. Με προβληματικό οδικό δίκτυο, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, χωρίς τουριστικό λιμάνι αλλά και με το πλησιέστερο  αεροδρόμιο να απέχει 200 χιλιόμετρα, ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει  και εναλλακτικές επιλογές, όπως αυτό του υδατοδρομίου και των ελικοδρομίων. Χρειάζεται λοιπόν μια ολοκληρωμένη μελέτη με έμφαση στις υποδομές.

Δυστυχώς για όλους, ο σχεδιασμός απουσιάζει γενικότερα από την Ελλάδα μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

22 κρούσματα στη Φωκίδα , 692 στη Στερεά

19-1-2022 : 22.285 κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι, οι 126 (1…