Home Δήμος Δωρίδας Στόχος να μείνουν ανοικτές οι παιδικές χαρές
Δήμος Δωρίδας - 1 Ιουλίου, 2014

Στόχος να μείνουν ανοικτές οι παιδικές χαρές

 Σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να κρατήσει ανοικτές τις παιδικές χαρές και να καλύψει τα έξοδα της πυροπροστασίας, αλλά και την εκπόνηση σχεδίων στα σχολεία, για να τους επιτραπεί ν’ ανοίξουν το Σεπτέμβρη, προέβη το δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στην τελευταία του συνεδρίαση.


Οι παιδικές χαρές ξαναφτιάχνονταιΣυνολικά 52.000 ευρώ αναμένεται να διαθέσει ο Δήμος Δωρίδας προκειμένου να αποκτήσει και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Λιδωρικίου, Τολοφώνας και Βαρδουσίων, πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει του Υπουργείο. 
Μεταξύ άλλων τίθενται απαιτήσεις τόσο για την επιλογή όσο και για τη σχεδίαση του χώρου μιας παιδικής χαράς καθώς επίσης και τα πρότυπα ασφαλείας για τον εξοπλισμό, τα όργανα και τις κατασκευές της παιδικής χαράς. Παράλληλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το Υπουργείο πρέπει να οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας και φύλαξης της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της, ενώ προβλέπεται και σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών, κάτι που ήδη έχει γίνει στη Δωρίδα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Καπεντζώνη μας ενημέρωσε πως κατά την τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όπου κατανεμήθηκε το ποσό των 52.000 ευρώ αποκλειστικά για τις παιδικές χαρές όλου του Δήμου. 
Όπως ο ίδιος τόνισε, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στις παιδικές χαρές παράλληλα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Ο κ. Καπεντζώνης ευελπιστεί ότι οι περισσότερες θα μπορέσουν να διατεθούν σε χρήση μέσα στον Αύγουστό. «Έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις ελλείψεις, εξασφαλίσαμε την πίστωση κι έτσι είναι σχεδόν έτοιμα όλα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα καλέσουμε άμεσα την Επιτροπή για να μας δώσει την πιστοποίηση. Θεωρώ ότι με τα χρήματα που θα διαθέσουμε θα καλύψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδικών χαρών του Δήμου, που αριθμούν περίπου 44», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος. 


Η συζήτηση στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΟ αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος που εισηγήθηκε το θέμα διευκρίνισε αρχικά ότι εγκρίθηκε η πρόταση που είχαν καταθέσει στο πρόγραμμα «αστική αναζωογόνηση πόλεων» και είναι 73.800 για προμήθεια κάδων. «Έγινε ο διαγωνισμός και πρέπει να εκταμιευτεί για να πληρωθεί το έργο. Επίσης έχουμε έσοδα για κάλυψη πυροπροστασίας και ΚΑΠ παρελθόντων ετών, αυτή είναι μια από τις δόσεις και είναι 210.000 ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλες δόσεις. Υπάρχει και μια κράτηση νέα που είναι ένας φόρος 3% σε όλους τους προμηθευτές. Όλα τα παραπάνω αφορούν το σκέλος των εσόδων, με εξαίρεση τους κάδους που είναι παράλληλα και στα έξοδα. Κάποια έργα των οποίων οι συμβάσεις έχουν διαλυθεί και παραμένουν ανενεργά στον προϋπολογισμό, τα μεταφέρουμε στο αποθεματικό. Επίσης κάποιες μειώσεις αιρετών που δεν υπάρχει λόγος να παραμένει η πίστωση. Όλα αυτά μεταφέρονται στο αποθεματικό για να χρηματοδοτήσουμε μισθοδοσίες, όπου ενισχύονται οι αντίστοιχοι κωδικοί για να εξυπηρετήσουμε ηχητικές καλύψεις, δαπάνες εκκένωσης αποφράξεις αγωγού, δειγματοληπτικούς ελέγχους νερού, συντηρήσεις και επισκευές μεταφορικών μέσων, αμοιβές νομικών και κάποιες προμήθειες, όπως κιγκλιδωμάτων και υλικού για φυτεύσεις που πρέπει να γίνουν.  Εργασίες, όπως περιφράξεις ακινήτου, τοίχου αντιστήριξης στο νεκροταφείο του Μοναστηρακίου, αποτυπώσεις σχολικών κτιρίων, αγορά οργάνων σε παιδικές χαρές και γι’ αυτό γίνεται η κατανομή, διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να πάρουμε πιστοποίηση, διαμόρφωση κεντρικής εισόδου στο Ευπάλιο κλπ. Κατανέμεται και το κονδύλι της πολιτικής προστασίας, για να ανοιχτούν οι δρόμοι και να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα, μια και το Δασαρχείο και η Περιφέρεια δήλωσαν σε σύσκεψη που έγινε ότι δεν έχουν να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.
«Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή. Εσείς κάθε μήνα έχετε και αναμορφώσεις. Κάποια από αυτά που μας είπατε τα φέρνεται τεκμηριωμένα και μπορώ να δεχτώ την αναγκαιότητά τους. Κάποια άλλα όμως, όπως οι δράσεις πολιτικής προστασίας είναι γνωστό και το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Εξυπακούεται ότι πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι. Τριάμισι χρόνια δεν αξιοποιήσουμε το μηχανικό μας εξοπλισμό. Βλέπουμε ενίσχυση της δαπάνης για την ηχητική κάλυψη. Πόσες εκδηλώσεις είχαμε που πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση της τάξης των 5000 ευρώ. Αναφορικά με τα συνεχιζόμενα έργα κάποια είναι από το 2010, είχαμε συμφωνήσει ότι θα κάνετε επικοινωνία με τους προέδρους για να τα φέρετε με άλλους τίτλους. Μπορεί να διαμαρτυρόμαστε ότι χρήματα δεν έρχονται, αλλά είδατε ότι ήρθαν, αλλά πρέπει να γίνει σωστή κατανομή», υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Παγώνης. 
Ο κ.Αντωνόπουλος απαντώντας στον κ. Παγώνη τόνισε ότι η μορφή της αναμόρφωσης είναι όπως τη ζήτησε, με κεφάλαια. «Αναφορικά με τις ηχητικές καλύψεις ενόψει καλοκαιριού θα γίνουν εκδηλώσεις και πρέπει να έχουμε τα χρήματα να τις καλύψουμε, δεν μπορούμε να λέμε στον επαγγελματία «κάντο τώρα και θα σε πληρώσουμε αργότερα». Πραγματικά ήρθαν κάποια χρήματα και είναι καλά, αυτά τι να τα κάνουμε, να τα κρατήσουμε στο ταμείο; Τις παιδικές χαρές πρέπει να φτιάξουμε, για να μην κλείσουν και τώρα που ήρθαν τα χρήματα είναι ευκαιρία. Για τα συνεχιζόμενα έργα, είναι αυτά που σας είπα πριν ότι διαλύονται οι συμβάσεις. Για τα μηχανήματα θα πω ότι έχουμε 3 γκέιτερ και 4 JCB, ενώ έχουμε μόνο δυο χειριστές έναν για το καθένα. Ευτυχώς που έχουμε τη δυνατότητα με τα οκτάμηνα να κινούμε κάποια από αυτά», τόνισε.
«Δεν βρήκαμε ούτε ένα γήπεδο να είναι νόμιμο και πάντα κινδυνεύουμε να μη διεξαχθούν πρωταθλήματα. Δε βρήκαμε ούτε ένα σχολείο με οικοδομική άδεια, δεν έχουν καν σχέδια. Έρχεται η Πυροσβεστική και λέει πυροπροστασία, αλλιώς δεν ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Πρέπει να τα μετρήσουμε λες και τα φτιάχνουμε τώρα. Για τις παιδικές χαρές να σας πω ότι είναι πρόβλημα που δε μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Σε μια εβδομάδα θα πρέπει ή να τις έχουμε εκσυγχρονίσει ή να τις κλείσουμε και είναι περίπου 70 παιδικές χαρές», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…