Home Π.Ε. Φωκίδας Στο επίκεντρο της συζήτησης η «αντιεκπαιδευτική και ανήθικη» συμπεριφορά της Προϊσταμένης κα Γιαλιτάκη
Π.Ε. Φωκίδας - 27 Οκτωβρίου, 2012

Στο επίκεντρο της συζήτησης η «αντιεκπαιδευτική και ανήθικη» συμπεριφορά της Προϊσταμένης κα Γιαλιτάκη

Ειδική σύσκεψη για το θέμα που έχει προκύψει με το παράρτημα του ΤΕΙ Άμφισσας, πραγματοποιήθηκε χθες, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, παρουσία της Βουλευτού κα Μανδρέκα, της Αντιπεριφερειάρχη κα Γαζή, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Παναγιωτόπουλου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Γαζή και εκπροσώπων του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ, φοιτητών και φορέων της πόλης.
Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Τετάρτη, έσκασε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Άμφισσας, το αίτημα πέντε μονίμων καθηγητών του ΤΕΙ να μεταφερθεί το Τμήμα της Άμφισσας στη Λαμία, επικαλούμενοι το μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του παραρτήματος, την αδυναμία εκτέλεσης μεταπτυχιακών σπουδών και άλλων προγραμμάτων και την απουσία παροχών προς τους Φοιτητές όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.
Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων, από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΤΕΙ, το Σύλλογο Φοιτητών, την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο, όπου με συγκεκριμένα επιχειρήματα κατέρριψαν ο καθένας από την πλευρά του, κάθε πρόταση που επικαλέστηκαν οι καθηγητές στην επιστολή τους.
Μάλιστα στοχοποιήθηκε ιδιαίτερα για την κίνηση αυτή, η προϊσταμένη του Τμήματος κ. Γιαλιτάκη, όπου τόσο οι φοιτητές όσο και η προϊσταμένη της Γραμματείας κ. Λύτρα, υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη καθηγήτρια σπάνια κάνει εμφανίσεις στο ΤΕΙ, έρχεται μία φορά την εβδομάδα και αν, στην Άμφισσα, ενώ ιδιαίτερα συχνές είναι οι απουσίες της στα μαθήματα που διδάσκει. Επίσης οι φοιτητές κατήγγειλαν μέσω της εφημερίδας μας πως η κα Γιαλιτάκη, προχθές τους ξεκαθάρισε πως θα βρίσκεται στο ΤΕΙ ως διακοσμητικό στοιχείο μέχρι το Δεκέμβρη που αναλαμβάνει καθήκοντα κοσμήτορος στη Λαμία, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί να την ξαναενοχλήσουν για κανένα θέμα του ΤΕΙ, παραπέμποντας τους ειρωνικά στον κ. Καρκάνη, Πρόεδρο του Ιδρύματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η Προϊσταμένη του ΤΕΙ, ανέκαθεν είχε προκατειλημμένη στάση στο Παράρτημά μας, και συνεχώς, ιδίως τα τελευταία χρόνια, το μόνο που διαλαλούσε τρομοκρατώντας τους φοιτητές, είναι πως το παράρτημα θα κλείσει, ξεχνώντας εντελώς τον εκπαιδευτικό της ρόλο, ο οποίος και λόγω της θέσης της θα έπρεπε φυσικά να λειτουργεί προς το συμφέρον τόσο των φοιτητών όσο και του τμήματος και φυσικά όχι με βάση τα προσωπικά της συμφέροντα. Η κα Γιαλιτάκη πριν καλά – καλά ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεώρησε πως με αυτή την επιστολή θα κάνει «κίνηση ματ», ώστε να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο της που δεν είναι άλλος από το να μπει λουκέτο στο ΤΕΙ Άμφισσας – τουλάχιστον με την συμπεριφορά  της όλα αυτά τα χρόνια, όσοι ασχοληθήκαμε με το ΤΕΙ, αυτό είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Όμως η κα Προϊσταμένη δεν υπολόγισε καλά τα πράγματα, ότι και εκείνη και οι υπόλοιποι τέσσερις καθηγητές που συνυπογράφουν το έγγραφο, θα βρεθούν αντιμέτωποι, με φοιτητές, προσωπικό του ΤΕΙ, αυτοδιοικητικούς και φυσικά μια ολόκληρη κοινωνία, που έχει καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια τεράστιους κόπους για να κρατηθεί ζωντανό το ΤΕΙ.

 Δυναμικό παρόν στη σύσκεψη του Οργάνου του ΤΕΙ την Τρίτη

 Κατά κοινή ομολογία πάντως όλων των παρευρισκόμενων στη σύσκεψη της ΠΕ Φωκίδας, πρόκειται για μια κίνηση εντελώς απαράδεκτη από τους πέντε καθηγητές. Ωστόσο μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε να δοθεί δυναμικό παρόν κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου του ΤΕΙ Λαμίας την Τρίτη, όπου και θα εξετασθεί το αίτημα των πέντε καθηγητών. Παράλληλα προτάθηκε από την αντιπεριφεριάρχη κα Γαζη, να συνταχθεί καταγγελία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η οποία θα σταλεί κατευθείαν στον Υπουργό Παιδείας.

 Γιώτα Γαζή: Απαράδεκτη η κίνηση, εκπαιδευτικά και ηθικά

 Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κίνηση των πέντε καθηγητών, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ηθικά η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Γιώτα Γαζή. Με ιδιαίτερα αιχμηρά λόγια η κα Γαζή, επεσήμανε πως συνέβη κάτι εντελώς ανορθόδοξο, από τη στιγμή που μερίδα καθηγητών αυτονομηθήκαν από μόνοι τους, οι οποίοι χωρίς να σεβαστούν και να ρωτήσουν κανέναν και χωρίς καν να έχει ξεκινήσει ο διάλογος περί συγχωνεύσεων, προσπάθησαν ύπουλα να προκαταλάβουν καταστάσεις, την ίδια ώρα που δίνεται αγώνας για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η κα Γαζή υποστήριξε πως η δύναμη του ΤΕΙ βασίζεται στους σπουδαστές και πως αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των φοιτητών καθώς και η στάση τους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες. Αναφορικά με την κα Γιαλιτάκη, η κ. Αντιπεριφεριάρχης τόνισε πως σύμφωνα με μαρτυρίες, τα τελευταία χρόνια η προϊσταμένη άμεσα διέδιδε ψευδώς προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΤΕΙ θα φύγει. Η κα Γαζή επεσήμανε ακόμα πως σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Καρκάνη ήταν πολύ θετικός ενώ δήλωσε ότι στηρίζει το παράρτημα της Άμφισσας και ότι είναι αντίθετος με την επιστολή των καθηγητών.

 Α. Λύτρα: “Στοχοποιώ την κα Γιαλιτάκη”

 
Λαμβάνοντας το λόγο η προϊσταμένη της Γραμματείας του   ΤΕΙ κ. Αργυρούλα Λύτρα ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως κανένας υπάλληλος δεν ήταν ενήμερος για αυτή την επιστολή και πως οι πέντε καθηγητές λειτούργησαν μόνοι τους, χωρίς καν να συζητήσουν με την φοιτητική κοινότητα. Παράλληλα στοχοποίησε την κα Γιαλιτάκη τονίζοντας πως εκείνη παρακίνησε τους υπόλοιπους τέσσερις καθηγητές. Η κα Λύτρα υποστήριξε επίσης πως η προϊσταμένη δεν κάνει συχνές εμφανίσεις στο παράρτημα, ούτε καν για τα μαθήματα που διδάσκει, και συνεχώς επικαλείται άσχετους λόγους είτε υγείας είτε επαγγελματικούς για να καλύπτει την απουσία της και την ασυνέπειά της στα καθήκοντά της. Τόνισε ακόμα πως η κα Γιαλιτάκη από το 2003 που ήρθε στο ΤΕΙ βάζει συνεχώς σκοπέλους και εμπόδια σε ότι καλό επιχειρείται να γίνει, ενώ σε γενικότερες γραμμές δεν ασχολείται με τα θέματα της σχολής. Η ίδια ξεκαθάρισε ακόμα πως μέχρι το 2007 τα έξοδα του παραρτήματος καλύπτονταν από ευρωπαϊκούς πόρους, και από τότε μέχρι σήμερα το μόνο έξοδο είναι το ενοίκιο. Τέλος επεσήμανε πως τελικά αυτή η κίνηση των καθηγητών ίσως βγει σε καλό, αφού με την ομαδική κινητοποίηση που υπάρχει ίσως αποφευχθεί το οποιοδήποτε ανεπιθύμητο ενδεχόμενο για το παράρτημα.

 Θ. Παναγιωτόπουλος: «Όλοι πλέον γνωρίζουμε τον αρνητικό ρόλο της κα Γιαλιτάκη στο ΤΕΙ»

 Από την μεριά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε πως πριν το έγγραφο των πέντε καθηγητών, η κα Γιαλιτάκη είχε αποστείλει στο δήμο το ίδιο κείμενο το οποίο είχε υπογράψει μόνη της. Ο ίδιος τόνισε πως όλοι γνωρίζουν πλέον τον αρνητικό ρόλο της ενώ ζήτησε να διαχωριστεί η κα Γιαλιτάκη ως προς το μέρος των ευθυνών από τους υπόλοιπους καθηγητές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θεωρεί πως ίσως εν δυνάμει κάποιοι από τους καθηγητές, μεταβάλλουν της στάση τους, αν μετά από σχετική συζήτηση τους ζητηθεί να ανασκευάσουν τη θέση τους. «Πιθανόν από την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον να υπέγραψαν αυτό το έγγραφο», υποστήριξε. Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η κα Γιαλιτάκη από τότε που ήρθε στην πόλη μας έπαιζε πάντα υπονομευτικό ρόλο σε ότι αφορά το ΤΕΙ, τονίζοντας πως κατ’ επανάληψη η συγκεκριμένη κυρία έχει ανοιχτά δηλώσει ότι θέλει το παράστημα να κλείσει. Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρότεινε να βγουν στην επίθεση πριν ξεκινήσει ο διάλογος των συγχωνεύσεων ενώ ζήτησε τη μαζική παρουσία των φορέων στη συνεδρίαση του Οργάνου του ΤΕΙ την Τρίτη. 

 Ασπασία Μανδρέκα: «Έχει βαρύνουσα σημασία ότι οι φοιτητές θέλουν το τμήμα εδώ»

 Η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα ωστόσο, αφού ξεκαθάρισε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε φτάσει στα χέρια της η επιστολή των καθηγητών, εστίασε στο γεγονός ότι οι φοιτητές θέλουν το τμήμα στην πόλη μας, τονίζοντας πως αυτό έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Επίσης χαρακτήρισε το έγγραφο των καθηγητών «πολύ επικίνδυνο» επισημαίνοντας πως η επιχειρηματολογία τους αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για το τμήμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εκτός του ότι επικαλούνται το κόστος, που είναι κάτι «πιασάρικο» στις μέρες μας λόγω οικονομικής κρίσης, μιλούν για εκπαιδευτικές αδυναμίες, κάτι που δημιουργεί αυτόματα αρνητικό κλίμα για το παράρτημα, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρέπει να αποδομηθεί από τη στιγμή που υπάρχουν επιχειρήματα από όλους.

 Γιώργος Γαζής: «Να καταγγείλουμε την προϊσταμένη για παράβαση καθήκοντος»

 Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Γιώργος Γαζής, επεσήμανε πως πέντε άτομα με μία επιστολή τους έθεσαν μια ολόκληρη πόλη σε θέση άμυνας, ενώ πρότεινε να γίνει καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας και στον Εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος της Προϊσταμένης κα Γιαλιτάκη. Τέλος να σημειώσουμε πως κλείνοντας τη σύσκεψη η αντιπεριφερειάρχης, επεσήμανε πως πρέπει κατά τη συνέλευση του Οργάνου του ΤΕΙ την Τρίτη, να καταγγείλουν ως παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια των πέντε καθηγητών, και να υπερασπιστούν όλοι μαζί παραμονή του ΤΕΙ στην Άμφισσα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…