Στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Βουλευτής κ.Ι.Μπούγας: Κοινοί οι στόχοι
Στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Βουλευτής κ.Ι.Μπούγας
Κοινοί οι στόχοι
-«Συμφωνούμε όλοι για τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος» επεσήμανε ο κ. Κατσαγούνος. –«Αποσύρω όλα μου τα αιτήματα, αν σκοπεύετε να κατασκευάσετε ένα σοβαρό μέρος του διαγωνίου», είπε ο κ.Καπεντζώνης.
-Κυριάρχησε το θέμα των περιορισμών και η διεκδίκηση αντισταθμιστικών, ενώ οκ. Μπούγας πρότεινε να αναλυθεί σε συνέδριο.
Την ανάγκη διεκδίκησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων λόγω των ασφυκτικών περιορισμών, ανέδειξε η συζήτηση για τις ανάγκες της Φωκίδας, κατά τη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, χθες το πρωί στο Δημαρχείο Άμφισσας, ενώ εμφανής ήταν η συμφωνία όλων των παριστάμενων για τα έργα που έχει ανάγκη ο νομός.
Ο βουλευτής παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Φωκίδα και κυρίως τα αρνητικά ποσοστά στους δείκτες που αφορούν τον πληθυσμό του νομού, την υπογεννητικότητα, την ανεργία, την υποανάπτυξη και άλλα. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι αναπτύσσεται ταχέως ο τουρισμός και αυτό φαίνεται από το δείκτη των κρατήσεων που φαίνεται ότι η ζήτηση σε κλίνες είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Εκεί λοιπόν, καθίσταται ξεκάθαρο ότι χωρούν περισσότερες επενδύσεις.
Ο κ. Μπούγας αναφορικά με τους λόγους της σύσκεψης υποστήριξε ότι προ αρκετών ημερών μίλησε για τη Φωκίδα με τον Πρωθυπουργό, ενώ λίγες μέρες αργότερα έλαβε ένα mail που απευθυνόταν σε όλους τους βουλευτές και ζητούσε την καταγραφή των προβλημάτων ανά νομό. Η λίστα που θα καταρτιστεί ανά εξάμηνο θα αποτιμάται και θα επικαιροποιείται. «Δεν ήθελα να κάνω μόνος μου την αξιολόγηση και να βάλω τις προτεραιότητες, ήθελα να το κάνουμε όλοι μαζί. Στην ερώτηση γιατί κάλεσα σήμερα τους απερχόμενους, αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσαγούνο και δήμαρχο κ. Παναγιωτόπουλο, επειδή είναι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία», είπε ο βουλευτής προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Δωρίδας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι εφόσον η λίστα αυτή πρέπει να καταρτιστεί και να παραδοθεί εντός της θητείας των σημερινών αυτοδιοικητικών αρχόντων, ουδείς δικαιούται να αναρωτηθεί γιατί κλήθηκαν.
Ο δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Βουλευτή. «Το γεγονός ότι γίνεται ένα τέτοιο βήμα συνεργασίας είναι πολύ σημαντικό. Ετοίμασα υπόμνημα και ένα αντίγραφο για τον κ. Ταγκαλή. Πρέπει να πείσουμε ότι η Φωκίδα απαιτεί ειδικότερους χειρισμούς από την Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε εσωτερικά εντός περιφέρειας, είτε εξωτερικά στην κυβέρνηση, είτε ακόμη και να επιδιώξουμε θεσμικά την υπαγωγή της περιοχής μας σε ειδικό καθεστώς. Οδικά δίκτυα, λιμάνι και ότι αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης μας βρίσκουν αρωγούς και θα συμβάλλιυμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πρέπει να πούμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε κίνητρα, αλλά έχουμε αντικίνητρα για τις επενδύσεις. Εδώ μια επένδυση είναι πανάκριβη και πολύ δύσκολο να εκτελεστεί με τους τόσους περιορισμούς», είπε.
Αναφερόμενος στο χιονοδρομικό κέντρο υπενθύμισε ότι «το 2014 είχαμε συμφωνήσει με την περιφέρεια και τους υπόλοιπους δήμους να γίνει ένας οργανισμός για την ανάπτυξή του. Αν δεν το πάρει κάποιος επενδυτής να το αναδείξει, τότε δε θα κάνει το άλμα για το κάτι παραπάνω. Έχει μια πελατεία σταθερή, δυο μήνες το χειμώνα και αρκείται σε αυτό. Θα πρέπει να γίνει μια «αποκρατικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Πέγκυ Αραβαντινού τόνισε ότι «αυτό που μας έλειπε είναι η πρακτική συνεργασία και χαιρόμαστε που την έχουμε με το Βουλευτή. Εμείς έχουμε κάνει μια σημαντική προσπάθεια και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θέλω να σας παρακαλέσω να δείτε το θέμα με το Κτηματολόγιο. Θέλουν να πάρουν τα τρία γραφεία του Κτηματολογίου από εδώ. Σας παρακαλώ πολύ, επειδή οι πολίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ηλεκτρονική υποβολή να φροντίσετε να μείνει ανοικτό και να διευκολυνθούν οι πολίτες. Εμείς ως ΤΕΕ είμαστε εδώ.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ζήτησε να γίνει από το ΤΕΕ μια καταγραφή των περιοχών τη Φωκίδας που υπόκειται σε περιορισμούς, ώστε κάθε επενδυτής να ξέρει που μπορεί να επενδύσει, ενώ ο χάρτης αυτός θα λειτουργεί και ως επιχείρημα για την ειδική διαχείριση του νομού μας που ζητάμε. Υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις από βασικά θέματα υποδομής. Απαιτείται ένα ευρύτερο τουριστικό σχέδιο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα στρεβλώσεων που συναντά στην επαγγελματική του ζωή και δικαιολογούν την υποανάπτυξη.
Ο Βουλευτής τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1/2 της Φωκίδας υπόκειται σε ασφυκτικούς περιορισμούς και δε μπορεί να γίνει καμιά επένδυση. «Εδώ έχουμε επάλληλους περιορισμούς, που επιδεινώνουν πολύ την κατάσταση. Αυτό πρέπει να δούμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας για να διεκδικήσουμε ένα σοβαρό αντιστάθμισμα. Επίσης, η θέση μου για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του Διαγωνίου άξονα για την περιοχή μας είναι γνωστή, όμως, υπάρχει σοβαρό θέμα για κατοίκους και επισκέπτες, τόσο στους Δελφούς, όσο και στην Αράχωβα. Πιστεύω ότι μέσα στα αναγκαία έργα πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό», συμπλήρωσε.
Την καθυστέρηση στην αντίδραση της Πολιτείας κατέδειξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Αυγερινός. «Το ΒΙΟΠΑ έπρεπε να έχει γίνει δεκαπέντε χρόνια πριν, ενώ ακόμη και σήμερα δε μπορεί να λειτουργήσει, όπως πρέπει για να είναι θελκτικό για τους επιχειρηματίες. Πέρα από τα οδικά έργα που είναι αναγκαία για να μπορούμε να διεκδικούμε ανάπτυξη, πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί το έργο της άρδευσης του ελαιώνα, γιατί αλλιώς ο ελαιώνας θα εγκαταλειφτεί», τόνισε και υποστήριξε ότι το Επιμελητήριο διεκδικεί να έρθει η έδρα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στη Φωκίδα.
Ένα από τα πολύ σοβαρά έργα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βαγγέλης Κατσαγούνος. Επεσήμανε την ανάγκη του περιφερειακού δρόμου από το Χιονοδρομικό έως την κεντρική Φωκίδα και κυρίως την Άμφισσα και την Ιτέα. «Η μεγαλύτερη πίστα του Χιονοδρομικού είναι στη Φωκίδα. Υπάρχει δρόμος 23 χιλ. «Εμείς περάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την κατασκευή τεχνικών έργων για να τον διατηρήσουμε», τόνισε και ζήτησε από το Βουλευτή η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Επίσης τόνισε ότι «η επαναλειτουργία της Παθολογικής, η πλήρωση όλων των θέσεων του οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου». Ο Βουλευτής του απάντησε ότι δεν αναφέρθηκε στις δομές υγείας γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είναι στελεχωμένες.
Την δημιουργία Αγροτικού Πάρκου έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πέριξ της λίμνης. «Ας γίνει αγροτικό πάρκο εκεί κοντά που όμως να μπορούν νανααδειοδοτηθούν. Εμείς επιχειρήσαμε με τον παραλίμνιο αγωγό να λύσουμε το πρόβλημα. Όταν η Πολιτεία δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει, το ΕΣΠΑ δε μπορεί να το χρηματοδοτήσει, εμείς τι να κάνουμε» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών στο παραλιακό μέτωπο. Εξήγησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της άρδευσης της πεδιάδας του Μόρνου. «Στο τέλος κάθε βουλευτικής περιόδου ακούμε «βγήκαν τα χρήματα», «αύριο δημοπρατείται». Δεν γίνεται έτσι. Πρέπει υπεύθυνα το έργο να κλείσει. Ο ταμιευτήρας στο Χάρμισκο που φέρνει τη σφραγίδα του σημερινού βουλευτή είναι ένα έργο που μετά από δεκαπέντε χρόνια επιτέλους ωρίμασε και πρέπει να ολοκληρωθεί. Είναι απολύτως ώριμο. Σε Τριζόνια και Ελαία έχουμε σε εκκρεμότητα διανομή χέρσας γης , που θα δοθεί σε ακτήμονες. Να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο. Στο Αγκυροβόλιο των Τριζονίων πρέπει να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο και ο χαρακτηρισμός του λιμανιού. Εμείς ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχουμε δικαίωμα παρέμβασης μόνο στη χερσαία ζώνη. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός των χερσαίων ζωνών. Για το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου εξυπακούεται πως δεν θα έρθει να μείνει ο άλλος εδώ αν δεν έχει γιατρό στην περιοχή του. Η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στα Μαλάματα με 40 επιχειρήσεις και 800 θέσεις εργασίας οδηγεί από μόνη της στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ιδρυθεί το ΒΙΟΠΑ Μαλαμάτων. Η διεκδίκηση αντισταθμιστικών είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Αντισταθμιστικά ναι, αλλά τι και πως; Για τη Φωκίδα; Για τη Δωρίδα; Θα πρέπει να το δούμε! Εμείς έχουμε ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά», τόνισε.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος κατέστη σαφές ότι αν υπάρχει πρόθεση να γίνει το κομμάτι της Διαγωνίου αποσύρει τα αιτήματά του. «Και τίποτε άλλο να μη γίνει, εμάς μας φτάνει, δε θέλουμε σώνει και ντε, να γίνουν έργα εντός των ορίων της Δωρίδας, αν εσείς σκοπεύετε να κάνετε ένα και καλό», είπε.
Τέλος ο βουλευτής κ. Μπούγας τόνισε ότι η ΕΥΔΑΠ εκμεταλλεύεται την επένδυση και ως αντιστάθμισμα δε δίνει τίποτε. «Και δεν πρόκειται ποτέ να δώσει από μόνη της. Θέλει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε η επιχείρηση να υποχρεούται σε αντισταθμιστικά. Προσωπικά εκτιμώ ότι πρέπει να διοργανώσουμε ένα συνέδριο για το θέμα των περιορισμών», εξήγησε. Αναφορικά με τις προτάσεις, ο κ. Μπούγας δεσμεύτηκε ότι θα τις επεξεργαστεί, θα τις ιεραρχήσει και θα τους τις αποστείλει.
Το υπόμνημα του Δημάρχου Δελφών κ. Θ.Παναγιωτόπουλου
Αξιότιμε κ. Βουλευτή,
Στα πλαίσια της οργανωθείσας από εσάς σημερινής συνάντησης εργασίας, ως Υπόμνημα σας καταθέτουμε το παρόν έγγραφο, που κυρίως ενσωματώνει τις βασικές μας θέσεις και δεσμεύσεις πριν τις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2019, τις οποίες δημόσια διακηρύξαμε και επ’ αυτών ζητήσαμε την ψήφο των συνδημοτών μας.
Είναι θέσεις πλήρως επεξεργασμένες και συνθέτουν, κατά τη γνώμη μας, μια πλήρη αναπτυξιακή ατζέντα για το Δήμο Δελφών, στο πλαίσιο κυρίως των αρμοδιοτήτων ενός Δήμου.
Είναι σαφές ότι η βουλευτική αρμοδιότητα, καθώς και οι αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης στην κεντρική εξουσία, τυγχάνουν ευρύτερες.
Είναι επίσης σαφές ότι τον κύριο λόγο σε επίπεδο προτάσεων και διεκδικήσεων έχει πάντα η εκλεγμένη δημοτική αρχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μειοψηφία δεν δικαιούται να έχει άποψη και φωνή.
Πιο κάτω σας παραθέτουμε συνοπτικά τις απόψεις μας για τα κύρια ζητήματα του Δήμου Δελφών, για τα διακυβεύματα τις προσεχούς τετραετίας, αλλά και για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Αρκετές από αυτές τις θέσεις αποτελούν κυρίως αντικείμενο εργασίας για τη νέα Δημοτική Αρχή και το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όλες όμως μπορεί να φανούν χρήσιμες στο νεοεκλεγέντα βουλευτή, που άλλωστε τυγχάνει σε θέση να γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά.
—————————————————–
Α. Συνέχιση του έργου της θητείας 2014-2019
• Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ακόμη δουλειά για να εδραιωθούν και να αποδώσουν όσα μπορούν. Η ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), η στενή συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας, η ίδρυση και λειτουργία του «Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα» (ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ) είναι οι πιο βασικές από αυτές.
Τέτοιες «βαριές» πρωτοβουλίες απαιτούν μακροχρόνια στήριξη και σταθερότητα.
• Ολοκλήρωση & λειτουργία μεγάλων έργων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Κορυφαία προτεραιότητά πρέπει να είναι η σύνθετη τουριστική επένδυση πλησίον της Ιτέας. Είμαστε ήδη σε αρκετά καλό στάδιο, πλησιάζοντας μέσα στους επόμενους μήνες την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, που «ξεκλειδώνει» όλα τα δύσκολα αδειοδοτικά ζητήματα. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και εγρήγορση σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα στελέχη του Enterprise Greece.
Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του περιφερειακού δρόμου της Άμφισσας και του δυτικού χώρου Στάθμευσης Δελφών (εκτιμούμε ότι πλησιάζουμε στη δημοπράτησή τους μέσα στους επόμενους μήνες).
Σημαντικές ακόμη πρωτοβουλίες μας, που πρέπει να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν είναι: α) η Ανάπλαση της κεντρικής οδού των Δελφών, β) το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού, γ) το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Άμφισσας, δ) η Μουσειακή αξιοποίηση της Σπηλιάς του Γαλαξιδίου, ε) η ολοκλήρωση του Δικτύου πιστοποιημένων Ορεινών Μονοπατιών, στ) η ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Πόλης Ιτέας και η πολιτιστική αξιοποίηση του κτιρίου «Μακεδών» Κίρρας και ζ) η λειτουργία του Δικτύου Κοινοτήτων (πολλών ορεινών και μη Κοινοτήτων του Δήμου μας) και Τοποσήμων Εθνικής Αντίστασης (λ.χ. Φαράγγι Ρεκάς, Σπηλιά Στρώμης) ως επισκέψιμων χώρων.
Β. «Κυνηγάμε» Επενδύσεις σε Ενέργεια και Τουρισμό
(Νέες θέσεις εργασίας + Μεγάλα οφέλη για το Δήμο και τους δημότες)
• Ενεργειακές Κοινότητες.
Με τον Ν.4513/2018 (ΦΕΚ 9/Α’/23-01-18) δίνεται η δυνατότητα της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μεταξύ των άλλων και οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού που στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον Ενεργειακό Τομέα, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) κ.α.
Ο Δήμος Δελφών προχώρησε, ως ανωτέρω, στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Συστήματος Οδοφωτισμού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού και Ανάδοχο που ήδη έχει εγκατασταθεί και προετοιμάζεται για την εγκατάσταση σύγχρονων φωτιστικών led στο σύνολο του δικτύου του Δήμου και με εγγυημένη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 74%.
Ο Ενεργειακός όμως σχεδιασμός του Δήμου δεν σταματά εδώ. Οφείλουμε άμεσα να δημιουργήσουμε «Ενεργειακή Κοινότητα» με τη συνεργασία της Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου μας, έχοντας ως σκοπό την αξιοποίηση της χρήση των Α.Π.Ε. για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας στις υποδομές μας.
Για όλα τα προαναφερόμενα προϋποτίθεται να προηγηθεί εκτενής διαβούλευση, ώστε φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τις επόμενες δεκαετίες.
• Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας, αλλά και της δημόσιας περιουσίας, όπως αποδεικνύει η προετοιμαζόμενη σύνθετη τουριστική επένδυση με το Enterprise Greece, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης.
Έχοντας ήδη αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία και τις κατάλληλες επαφές και συνεργασίες, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας προς την ίδια κατεύθυνση.
Ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμο μοιάζει να είναι το μεγάλο αγρόκτημα «Μπαΐρι» στη Λιλαία, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, ενώ προφανές ενδιαφέρον έχουν ήδη οι μεγάλες εκτάσεις που διαθέτει ο Δήμος μας στη Δεσφίνα.
Γ. Έμφαση στην Πρωτογενή Παραγωγή
• Ελαιώνας Άμφισσας (Δελφικοί Ελαιώνες).
Ο Ελαιώνας μας πάσχει από την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων (εκ των οποίων τις λιγότερες σαφώς έχει ο Δήμος…), που μαζί με άλλους παράγοντες έχει οδηγήσει στην απαξίωσή του από ιδιοκτήτες και καλλιεργητές.
Γι’ αυτό έχει και μεγάλη σημασία η έγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου που εκπονήσαμε με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (σήμερα βρίσκεται για έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία), που θα λύσει πολλά μικρά, αλλά εξόχως ενοχλητικά προβλήματα.
Η εγκατάσταση πλέον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα μας δίνει μεγάλες ευκαιρίες για το μέλλον.
Προτείνουμε την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Ελαιώνα Άμφισσας», μιας δομής με τη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου, με σκοπό την καθημερινή παρακολούθηση και στατιστική ανάλυση καιρικών συνθηκών, εδαφολογικών στοιχείων, προτεινόμενων χειρισμών από τους καλλιεργητές κ.λπ..
Η καλή συντήρηση των δρόμων του Ελαιώνα ούτως ή άλλως ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες, χάρη στο μεγάλο έργο που εξασφαλίσαμε, όμως πρέπει και στο μέλλον να υπάρξει από εμάς εγρήγορση προς την κατεύθυνση αυτήν.
Πολύ μεγάλη ευκαιρία είναι ασφαλώς το έντονο ενδιαφέρον του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέηλ (Yale), που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επισταμένα με τους «Δελφικούς Ελαιώνες» και να πιστοποιήσει την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος μας μέσα από αναλυτικές εργαστηριακές εξετάσεις την επόμενη διετία.
Ήδη το Γέηλ προγραμματίζει Συμπόσιο για την Ελιά και το ελαιόλαδο στους Δελφούς στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 με τη συνεργασία του Δήμου μας, κατά το οποίο θα διακηρυχθεί επισήμως και η ίδρυση του Ινστιτούτου Ελιάς του Γέηλ (Yale Olive Institute).
• Κτηνοτροφία – Εναλλακτικές Καλλιέργειες.
Η παρουσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και η καλή προετοιμασία που έχουμε κάνει με άλλα ιδρύματα (όπως λ.χ. το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σύγχρονα σχήματα συνεργασίας και πιστοποιήσεις και στην κτηνοτροφία και στις νέες (εναλλακτικές) καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά.
Προϋπόθεση είναι να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και ενθάρρυνση από τα συλλογικά όργανα των παραγωγών (Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Ομάδες κ.λπ.), κάτι το οποίο εμείς προτείνουμε και ζητούμε.
Δ. Κοινωνία της Γνώσης
• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Από την πρώτη μας θητεία υπηρετήσαμε το όραμα να μετατραπεί ο τόπος μας σε μια σύγχρονη Κοινωνία της Γνώσης με την παρουσία και τη συνεργασία σημαντικών Ιδρυμάτων, ελληνικών και ξένων.
Γι’ αυτό και θέσαμε εξαρχής το αίτημα για την ίδρυση του «Δελφικού Πανεπιστημίου», έναν στόχο που υιοθέτησε στην πορεία ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα (Δήμοι και Περιφέρεια).
Η απόφαση που ελήφθη τελικά για τις Πανεπιστημιακές Δομές στην Άμφισσα είναι σε κάθε περίπτωση ικανοποιητική και δίνει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης σε όλο μας το Δήμο.
Η εγκατάσταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με δύο Τμήματά του (ένα άμεσης λειτουργίας) είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε διασυνδέοντας το ιστορικό αυτό Ίδρυμα με την τοπική κοινωνία και παραγωγή, κατά τα ανωτέρω.
• Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.
Πολύ μεγάλες δυνατότητες μας δίνει η ίδρυση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον ίδιο χώρο, μία εξέλιξη στην οποία δεν έχει δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση.
Το Ι.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβλέπεται από το νόμο να πραγματοποιήσει συμπράξεις με άλλα Πανεπιστήμια, ελληνικά και ξένα, με σκοπό τη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων, summer schools κ.λπ. και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα όχημα προσέλκυσης ξένων φοιτητών από πολλές χώρες.
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη δημιουργήσει μια σειρά προϋποθέσεων και έχουμε σοβαρή συνεργασία με τα δύο Πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, ώστε από κοινού να οργανώσουμε ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια.
Έχοντας άλλωστε ήδη αναπτύξει στενές σχέσεις με τόσα άλλα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, ως ανωτέρω, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα δράσεων τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στην Άμφισσα και στους Δελφούς, αλλά και στις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου μας.
Δύο βασικοί στόχοι της ανάπτυξης αυτής της τοπικής «Κοινωνίας της Γνώσης» είναι: α) Η διασύνδεση με τοπικές επιχειρήσεις και νέους επιστήμονές μας, στα διάφορα ερευνητικά προγράμματά των Πανεπιστημίων και β) Η κατάθεση κοινών με το Δήμο χρηματοδοτούμενων προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα (πρωτοβουλία άλλωστε που ήδη έχουμε λάβει σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένες από τις οποίες στέφθηκαν με επιτυχία και σύντομα θα υλοποιηθούν).
Ε. Βασικά Ζητήματα Καθημερινότητας – Ποιότητας Ζωής
• Βελτιώσεις στην κυκλοφοριακή ρύθμιση Άμφισσας, Ιτέας και Γαλαξιδίου.
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση Άμφισσας και η πεζοδρόμηση της οδού Γιαγτζή αποτελούν ήδη μια σημαντική κατάκτηση για την πόλη. Απαιτούνται βέβαια βελτιώσεις στην κυκλοφοριακή ρύθμιση, τις οποίες εμείς γνωρίζουμε και επιχειρήσαμε να τις εφαρμόσουμε, πλην όμως το κλίμα πόλωσης που κάποιοι ατυχώς καλλιέργησαν δεν μας επέτρεψε να τις επιφέρουμε στο χρόνο που είχαμε προγραμματίσει.
Αντίστοιχα οφείλουμε να δούμε με σοβαρότητα ζητήματα βελτίωσης της κυκλοφορίας οχημάτων και διευκόλυνσης των πεζών σε Ιτέα και Γαλαξίδι.
• Αδέσποτα.
Στο ζήτημα αυτό έχει γίνει σημαντική δουλειά στη διαχείριση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (που ουσιαστικά επιβάλλει τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων στο δρόμο). Παρά ταύτα μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας συνεχώς διαμαρτύρεται απέναντι στο Δήμο, ζητώντας συνήθως πράγματα που ρητά απαγορεύει ο νόμος.
Σκοπός μας σ’ αυτήν τη δεύτερη θητεία είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές μας με την κατασκευή ενός πλήρους και καλά εξοπλισμένου καταφυγίου αδέσποτων σκύλων, ενέργεια για την οποία έχει ήδη προηγηθεί προετοιμασία από μέρους μας.
Στ. Πρακτικές κινήσεις στην προσέλκυση Τουρισμού
• Συνεργασίες με Τουριστικά Γραφεία.
Τα μεγάλα γεγονότα που έχουμε θεσμοθετήσει σε όλη της διάρκεια του έτους έχουν χαρίσει ευρεία δημοσιότητα στον τόπο μας αποτελούν μια καλή βάση για τον Τουρισμό.
Σήμερα απαιτούνται απλές και πρακτικές κινήσεις, όπως ένα πλαίσιο συνεργασίας με τουριστικά γραφεία, την οποία ήδη προετοιμάζουμε και εν μέρει υλοποιούμε.
• Διαφημιστική καμπάνια (με ορίζοντα τριετίας) εστιασμένη στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής.
Απαιτείται η εκ νέου ενεργοποίηση μιας διαφημιστικής καμπάνιας και προβολή του τουριστικού μας προσώπου, όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί. Πρόθεσή μας είναι αυτό να έχει ορίζοντα τριετίας, αφού τεθούν οι κατάλληλοι όροι στους υποψήφιους συνεργάτες μας, ώστε να καταλήξουμε στην καταλληλότερη επιλογή.
• Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές.
Ήδη έχουμε μελετήσει και υποβάλει σε χρηματοδοτούμενες δράσεις ένα έργο ανάπτυξης μιας πλήρους ψηφιακής εφαρμογής (app) για τον επισκέπτη του τόπου μας. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα μπορούμε να αναπτύξουμε την πλατφόρμα αυτήν, που θα φέρνει στο smartphone ή στην ταμπλέτα του επισκέπτη μας, αμέσως μετά την είσοδό του στο Δήμο μας μια σειρά από χρηστικές, αλλά και ευχάριστες πληροφορίες στη γλώσσα του. Το έργο συνοδεύεται και από την τοποθέτηση σε κάθε Κοινότητα πληροφοριακών δίγλωσσων πινακίδων, κατά το καλό πρότυπο των πινακίδων που τοποθετήσαμε στην Άμφισσα.
• Κρουαζιέρα βόρειου Κορινθιακού (Ιτέα – Γαλαξίδι – Τριζόνια – Ναύπακτος).
Προτείνουμε να βρεθεί κατάλληλη συνεργασία με επιχειρηματίες της θάλασσας για τη δημιουργία μιας γραμμής κρουαζιέρας του βόρειου Κορινθιακού, που θα δίνει κίνητρο στους χιλιάδες επισκέπτες των Δελφών ώστε να παρατείνουν τη διαμονή τους για μία επιπλέον ημέρα.
• Διπλωματία των πόλεων και Δελφική Ιδέα.
Με την πολιτική εξωστρέφειας πετύχαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια να αποκτήσουμε μια ιδιαίτερη επαφή με πολλές χώρες, και ιδίως με εκπροσώπους των δυο αναπτυσσομένων τουριστικών «γιγάντων», την Κίνα και την Ρωσία.
Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να επιμείνουμε στη διεύρυνση των σχέσεων και πιθανή μελλοντική αδελφοποίηση με την μεγαλούπολη «Ριζάο» της Κίνας.
Πιστεύουμε στη διεύρυνση των συζητήσεων με τις αρχές μιας ιστορικής Ρωσικής πόλης, μέλος του Χρυσού Δακτυλιδιού της Ρωσίας για πρωτόκολλο συνεργασίας και πιθανή αδελφοποίηση με τον Δήμο Δελφών.
Δεσμευόμαστε για ακόμη πιο στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την Δελφική Ιδέα, όπως το International Delphic Council και το International Delphic Committee με στόχο στο μέλλον την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων/Γιορτών στους Δελφούς.
Σκοπεύουμε ταυτόχρονα να προτείνουμε (και έχουμε ήδη προετοιμάσει το έδαφος) τη δημιουργία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, μιας μόνιμης δομής στους Δελφούς με αντικείμενο το συντονισμό και την προώθηση της διπλωματίας των πόλεων.
• Περαιτέρω αναβάθμιση, δικτύωση και προβολή των Μουσείων και Μνημείων μας.
Έχουμε ήδη εν μέρει προετοιμάσει και προτιθέμεθα να ολοκληρώσουμε μια πλήρη πρόταση για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, της δικτύωσης και προβολής των Μουσείων και μνημείων μας μέσα από το «Δίκτυο Δελφών».
Η πρότασή μας μπορεί να κατατεθεί σε μεγάλα ελληνικά Ιδρύματα, που ήδη βλέπουν με ενδιαφέρον την προσπάθειά μας στην ανάδειξη και δικτύωση των Μουσείων μας και αναγνωρίζουν σ’ αυτήν πρωτοποριακά και πιλοτικά χαρακτηριστικά.
Ζ. Ατζέντα 2021
Το 2021 είναι η επέτειος των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η σημασία της επετείου αυτής είναι πολύ μεγάλη συνολικά για τη χώρα, το λαό μας και το έθνος μας.
Ιδιαίτερο ρόλο οφείλει να παίξει ο Δήμος Δελφών.
Ο τόπος μας, όπως πλέον αναγνωρίζεται από όλους, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πυλώνες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και ως τέτοιον πρέπει να τον προετοιμάσουμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει: α) Συνέχιση και ένταση της προσπάθειάς μας με τους Μουσειακούς Χώρους που έχουν σχέση με το ΄21, β) Περαιτέρω αναβάθμιση των επετειακών μας εκδηλώσεων και κύκλων, γ) Ανάδειξη και νέων (παραγνωρισμένων έως σήμερα) πτυχών του Αγώνα, όπως λ.χ. το διατηρημένο πεδίο μάχης (ταμπούρια) της Άμπλιανης και η σημασία της μεγάλης αυτής μάχης του 1824 και δ) Δικτύωση με τους «κεντρικούς παίκτες» του εορτασμού των 200 ετών, όπως είναι η Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενέργειες που ήδη έχουν σε μεγάλο βαθμό προετοιμαστεί από εμάς.
Η. Ατζέντα πολιτικών διεκδικήσεων (το πλεονέκτημα της πραγματικής ανεξαρτησίας…)
Εμείς ουδέποτε εξυπηρετήσαμε κομματικές σκοπιμότητες, παρά μόνο σε όλη μας τη θητεία αγωνιστήκαμε για τα δίκαια του τόπου μας.
Όταν έπρεπε να πούμε το «μπράβο», το λέγαμε και όταν έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε ή ακόμη και να διαδηλώσουμε, το κάναμε!
Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία (ανεξαρτήτως Κυβέρνησης και διοίκησης Περιφέρειας) και αυτό μας διαφοροποιεί χαρακτηριστικά από ορισμένες άλλες δημοτικές υποψηφιότητες, που δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε σκοπεύουν να ορθώσουν ουσιαστικά ανάστημα απέναντι στην κομματική τους μήτρα.
Ως πολιτικά διακυβεύματα, για τα οποία σκοπεύουμε να αγωνιστούμε μέσα στην επόμενη θητεία, προβάλλουν κυριότερα μπροστά μας τα εξής:
• Διαγώνια Οδός. Το έργο πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και εμείς θα το απαιτήσουμε, όπως ήδη πράττουμ
Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;
Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…