Home Κοινωνικοί φορείς Στην Επιθεώρηση Εργασίας απευθύνεται ο κ.Θ.Αγγελόπουλος για την IMERYS – Βολές κατά του προέδρου και μελών της διοίκησης του Σωματείου
Κοινωνικοί φορείς - 14 Ιουλίου, 2019

Στην Επιθεώρηση Εργασίας απευθύνεται ο κ.Θ.Αγγελόπουλος για την IMERYS – Βολές κατά του προέδρου και μελών της διοίκησης του Σωματείου

 Στην Επιθεώρηση Εργασίας απευθύνεται ο κ.Θ.Αγγελόπουλος για την IMERYS

Βολές κατά του προέδρου και μελών της διοίκησης του Σωματείου

 

Τριμερή συνάντηση για την επίλυση εργατικής διαφοράς ζητεί ο κ. Θύμιος Αγγελόπουλος από την Επιθεώρηση Εργασίας για την απόφαση της IMERYS την οποία καλεί να μην τον μετακινήσει και αν το κάνει, να τον πάει στην προηγούμενη θέση του.

Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:

 

Προς

 

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ) Φωκίδας

Κοιν. Ομοσπονδία Μεταλλορύχων Ελλάδας

 

      Ονομάζομαι Αγγελόπουλος Ευθύμιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, και γραμματέας της «Ένωσης Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ» («Εργοταξιακό»)  και εργαζόμενος στην  ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε (ΙΜΕΡΥΣ) με Α.Μ. 12327  κάτοικος Χρισσού Φωκίδας και σας καλώ όπως ορίσετε τριμερή συνάντηση με την εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε για τους παρακάτω λόγους…..

   Σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση σας, ως νέα διοίκηση του μεταλλείου, κάνατε γνωστό προς όλους την «αναγκαιότητα» των μειώσεων του κόστους. Ξεκινήσατε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίσατε με τους τοπικούς φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα που ασκούσαν και ασκούν πολιτική επιρροή στην περιοχή και στο τέλος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (διοικήσεων κάποιων Σωματείων) μέσω της «νομίμου οδού» που σας υπαγόρευσε το Υπουργείο εργασίας, δηλαδή της διαβούλευσης.

   Η διαβούλευση ήταν προσχηματική μιας και…….

  Α) Από τη μεριά σας όποια μέτρα υποτίθεται ΘΑ προτείνατε στα Σωματεία, φροντίζατε από πρίν (κυρίως την αμέσως προηγούμενη μέρα) να τα ανακοινώνεται στα τμήματα και στους εργαζομένους σε αυτά που θα γινόταν οι αλλαγές

  Β) Στις συνεδριάσεις της διαβούλευσης γινόταν συνεχώς ένας μονόλογος από εσάς, ως εκπροσώπων της εταιρείας, χωρίς να μας δίνεται τα στοιχεία που επίμονα ζητούσαμε και που πιθανόν να στοιχειοθετούσαν τη μη αναγκαιότητα στις αλλαγές που θέλατε να κάνετε καθώς και να μην λαμβάνεται υπ όψιν σας καμία από τις προτάσεις που σας κάναμε.

  Γ) Αποφασίσατε μονομερώς τις όποιες αλλαγές θέλετε, μιας και σας είναι γνωστό ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του «ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ» Σωματείου ήταν (με συντριπτική πλειοψηφία) αρνητική στις προτάσεις σας. Εσείς επεμβαίνοντας στη λειτουργία της διοίκησης του Σωματείου, κατά παράβαση του Ν. 1264/82 βρίσκοντας πρόθυμους συνδικαλιστές να υπηρετήσουν την τακτική σας, καλέσατε τους 5 από τους 9 συνδικαλιστές της διοίκησης του Σωματείου να υπογράψουν τις μεθοδεύσεις σας.  Καλέσατε ακόμη δύο φορές τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις στο 51 χλμ για να μας απειλήσετε ΣΥΝΟΛΙΚΑ ότι αν δεν αποδεχθούμε τις αλλαγές που προτείνεται θα προχωρήσετε μονομερώς σε απολύσεις εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Τη δε δεύτερη φορά μαζέψατε τους εργαζόμενους υπο τύπο Γεν. Συνέλευσης, κάτι που από μέρες προπαγάνδιζε ο πρόεδρος του «Εργοταξιακού» ο οποίος είναι και ένας από αυτούς που αψήφησαν και καταπάτησαν την απόφαση της Γεν Συνέλευσης των μελών του Σωματείου.

   Η σπουδή που δείχνει η επιχείρηση (κατ αρχήν) στη διάλυση του συνόλου του τμήματος εργασίας στη σκάλα Ιτέας (όπου είμαι εργαζόμενος)  περνώντας τις  εργασίες αυτές σε εργολάβους, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε αυτό το τμήμα εργαζόμαστε 5 συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης της «Ένωσης εργαζομένων στα μεταλλεία της  Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», οι τρεις εκ των οποίων αγνόησαν την απόφαση της Γεν. Συνέλευσης και αποδέχθηκαν τις προτάσεις της εταιρείας (και) για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο στόχος της εταιρείας, να μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των εργασιών σε εργολάβους με παράλληλη μείωση του κόστους συνεπάγεται καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους σε αυτές τις ομάδες (αμοιβή με μπλοκάκι, κατάργηση αδειών, δώρων, επιδομάτων, ανεξέλεγκτο ωράριο, κ. ά.) κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια. Αυτό το στόχο επιδιώκει να τον υλοποιήσει με το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως της όποιας φωνής αντιτίθεται σε αυτούς της τους σχεδιασμούς και που δεν μπόρεσε η ίδια να αλλοτριώσει και καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα «παίξει» η παντελής απουσία συνδικαλιστών από το χώρο.

 Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η επίβλεψη μεταλλευτικών εργασιών σε εργολαβικές ομάδες πρέπει να γίνεται από έμπειρο επιβλέπον προσωπικό της εταιρείας εξ αιτίας της αλόγιστης βίας για γρήγορη παραγωγή έργου με παράλληλη μείωση του κόστους αλλά και εξ αιτίας της προϊστορίας των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε τέτοιες ομάδες.

    Να αναφέρω ακόμα ότι λόγω της στάσης μου εκδικητικά η επιχείρηση θέλει να με πάει σε 6ήμερη εργασία για να αποδείξει ότι και με «αυτόν  κάνω ότι θέλω». Είναι και ηθική η βλαπτική μεταβολή προς το πρόσωπο μου, μιας και 11 χρόνια δουλεύω σε 5ήμερη εργασία Δευτέρα ως Παρασκευή.

   Ακόμη να σας θυμίσω ότι πριν τη μετακίνηση μου (από την προηγούμενη διοίκηση) στη σκάλα, η θέση μου ήταν στο γραφείο ασφαλείας όπου μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου εκεί, υλοποιούσαμε τα καθήκοντά μας όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 17: Ασφάλεια και Υγεία, του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών. Ειδικότερα ελέγχαμε με συνεχείς επισκέψεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα τις εργολαβικές ομάδες που η παραβατικότητα ήταν συνεχής.

    Επειδή, τώρα πλέον είμαι επιβλέπον στο προσωπικό στη σκάλα φόρτωσης της Ιτέας ΣΑΣ ΚΑΛΩ να μην με μετακινήσετε από τη θέση εργασίας στη σκάλα φόρτωσης ή αν υπάρχει  τόσο μεγάλη ανάγκη όπως (πιθανόν) να προφασιστείτε, μπορείτε και πρέπει να με μετακινήσετε στην προηγούμενη θέση, στο γραφείο ασφαλείας, μιας και οι ανάγκες λόγω της πληθώρας των εργολάβων αλλά και της σπουδής για αύξηση της παραγωγής με μείωση του κόστους συνιστούν (εν δυνάμει) τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για δημιουργία ατυχημάτων.

    Η όποια μετακίνησή μου σε άλλο χώρο δουλειάς πέραν των παραπάνω δύο, επισφραγίζει τα όσα ποιο πάνω ανέφερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…