Home Κοινωνικοί φορείς Στην Άμφισσα μέρος των γυρισμάτων της ιστορικής ταινίας “Πολιορκία”
Κοινωνικοί φορείς - 20 Δεκεμβρίου, 2017

Στην Άμφισσα μέρος των γυρισμάτων της ιστορικής ταινίας “Πολιορκία”

 Την κατ’ αρχάς  θετική απάντηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Νάνσυ Ψάλτη εξασφάλισε η κινηματογραφική εταιρία  Aratos Films και  ο σκηνοθέτης κ Βασίλης Τσικάρας προκειμένου μέρος των γυρισμάτων της νέας ιστορικής   ταινίας με τίτλο “Πολιορκία” να πραγματοποιηθούν στην Άμφισσα.

Η ταινία εντάσσεται στο πλαίσιο νέων παραγωγών της εταιρίας με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, είναι αληθινή ιστορία, ενώ γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Κάστρου της Άμφισσας και στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Όπως μας τόνισε χτες κατ΄ αποκλειστικότητα  ο σκηνοθέτης του έργου τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 9 και 23 Απριλίου του 2018, ώστε να συμπέσουν με την γιορτή της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων που παραδοσιακά πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων θα διαμένουν  σε μόνιμη βάση στην Άμφισσα περίπου 40 συντελεστές (ηθοποιοί -κομπάρσοι και τεχνικό προσωπικό) ενώ σε συγκεκριμένα τριήμερα ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται στους 80 και πλέον. 
Σε ότι αφορά τους λόγους επιλογής της Άμφισσας ο σκηνοθέτης θα σημειώσει ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιστορικότητα της πόλης αλλά και η καλή διάθεση των κατοίκων της, μερικούς  από τους οποίους θα τους θαυμάσουμε στη μεγάλη οθόνη  ως κομπάρσους ενώ επιπλέον μας τόνισε ότι στην ταινία θα γίνει εκτενής αναφορά στην ιστορική συνέλευση των Σαλώνων
Ακόμη να σημειώσουμε ότι τα πρώτα γυρίσματα ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σιάτιστα και το Ρούπελ 
Για το μήνυμα της ταινίας ο κ Τσικαράς θα σημειώσει ότι είναι «όταν η χώρα και οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όταν βρίσκονται σε δίλλημα από ξένο που θέλει να επιβουλευτεί την εθνική μας ανεξαρτησία , τότε ενώνονται και στο τέλος βγαίνουν πάντα νικητές.
 
Μερικά στοιχεία για την ταινία
 
Η “Πολιορκία” είναι η δεύτερη κατά σειρά ιστορική ταινία μεγάλου μήκους, μετά την «Έξοδο 1826», της  Aratos Films 
 
 Η «Πολιορκία», παντρεύει τη μυθοπλασία και το ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια,  το 1822. 
Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η Πολιορκία ξεκινά.  Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την συζήτηση 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941. 
   Η «Πολιορκία», αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας της Aratos Films για το 1821.  Η «Έξοδος 1826» αποτέλεσε την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971). Ήταν ανεξάρτητη παραγωγή και είχε ανεξάρτητη διανομή κόβοντας 20.000 κινηματογραφικά εισιτήρια, ενώ κατά τις έξτρα προβολές που είχε στο εξωτερικό, σε δημόσιους και ιδιωτικούς μαθητικούς-εκπαιδευτικούς χώρους, άγγιξε τους 30.000 θεατές. 
   Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.
 
Συντελεστές
 
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Τσικάρα.
Τη Διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Δημήτρης Σταμπολής.
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βλάχου, Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Θέατρο Άρατος, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, Μουσείο «Μιχάλη Τσαρτσίδη».
Μουσική σύνθεση: Έφη Ράτσου.
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας.
Supervisor – VFX: Χρήστος Ορφανίδης.
Σκριπτ: Απόστολος Μπαρουξής
Ήχος: Μυρτώ Χατζηανδρέου.
Επεξεργασία ήχου – μιξάζ: Κρίτωνας Κιουρτσής.
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά. 
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης.
Graphics design: Νίκος Γκάρας, Δημήτρης Παγιάντζας. 
Μαθήματα τουρκικής γλώσσας – μεταφράσεις: Γιώργος Σινιόσογλου.
Σύμβουλος σε θέματα ιστορικού οπλισμού: Γιάννης Μπάρλος. 
Σύμβουλος σε θέματα οχυρών: Παναγιώτης Σαββίδης
Σύμβουλος σε θέματα ξιφομαχίας: Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «Λέοντες» & Γιώργος Γεωργάς. 
Δημοσιότητα – επικοινωνία: Βάλια Μπουγιουκλή, BrainCo. 
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου – Γιώργος Τσακίρης.
Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Σοφία Μανωλάκου, Τατιάνα Μελίδου, Αντώνης Σιώπκας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Θανάσης Μπριάνας, Σταύρος Βαφειάδης, Μανώλης Σαββίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Μιχάλης Στέλιος, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Δημήτρης Δήμου, Βασίλης Βεργινάδης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Γιάννης Λαζαρίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Γιώργος Κολοζάκης, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Άννα Σταματιάδου, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Βάσω Βλασίου.
Guests: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας. 
 
Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη
 
Ο Βασίλης Τσικάρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Ιουνίου του 1972. Σπούδασε δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε για 17 χρόνια, ενώ από το 2007 και μετά άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 
Το 2011 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο κι έκτοτε συνεχίζει να δημιουργεί, σε θέατρο και κινηματογράφο.  
Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ., της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Έβρου, του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, ενώ είναι υπεύθυνος του Θεάτρου Άρατος και της Aratos Films. 
 
Κινηματογράφος
-Έχει γράψει το σενάριο κι έχει σκηνοθετήσει την ιστορική ταινία μεγάλου μήκους «Έξοδος 1826» (από 25 Ιανουαρίου έως και 17 Μάϊου 2017, προβλήθηκε στους κινηματογράφους). 
-Έχει γράψει το σενάριο κι έχει σκηνοθετήσει την ιστορική ταινία μικρού μήκους «Φρυκτωρία» (2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Σκηνοθετών 2012 / 3  βραβεία / κοινού, μουσικής, ενδυματολογίας).
-Έχει γράψει το σενάριο της ιστορικής ταινίας «Πολιορκία», η οποία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, το 2018. 
-Στο post production είναι το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», βασισμένο σε ιστορική έρευνα.
 
Θέατρο
Το 2011 ξεκίνησε τη συγγραφή θεατρικών έργων. Τρία από αυτά έχουν πάρει Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης (2014, 2015, 2016). 
-Έργα του είναι: «Ψάρι στα χείλη» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γράφημα), «Κωδικός Σπασίμπα-Ντα» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γράφημα), «Σουτζούκ Λουκούμ», «Σπαγγέτι αλά Γαλλικά», «Άδεια πιάτα», «Μια σφαίρα για την Τζέην», «Sorry, λάθος κρεβάτι», «Έχω θέμα», «Τα λουκούμια της Ζαβαβούα» (παιδικό).
-Επίσης, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 15 θεατρικά έργα.
 
Ραδιόφωνο – τηλεόραση
-Εργάστηκε για 11 χρόνια (2001 – 2012) στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 ως συντάκτης, εκφωνητής δελτίων ειδήσεων και παρουσιαστής εκπομπών. 
-Την περίοδο 2008 – 2011 και για την Εκκλησιαστική Τηλεόραση 4Ε είχε την επιμέλεια και παρουσίαση των εκπομπών «Ιστορικές Σελίδες» και «Στον τόπο που γεννήθηκα».  
-Έχει περισσότερες από 2000 τηλεοπτικές εμφανίσεις (1995 – 2003), στα εξής μέσα: Alpha Polis, ΩΜΕΓΑ τηλεόραση, Δημοτική Τηλεόραση Καλαμαριάς ΑΡΓΩ, TV Θεσσαλονίκη, Γνώμη Τηλεόραση, NETNEWS, παρουσιάζοντας ειδησεογραφικές – ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, έρευνες και εκπομπές λόγου και τέχνης. 
 
Εκπαίδευση
-Διδάσκει τη θεατρική μέθοδο R.IM. βασισμένη σε ασκήσεις Stanislavsky, Grotowski, Boal, Turner και Gestalt.
-Δίδαξε δημοσιογραφία 4 χρόνια στο Δημόσιο ΙΕΕΚ της Επανομής.
 
 
Συνεργασία – προγράμματα
-Συνεργάστηκε με Rai Uno, CTV, MDR.
-Συμμετείχε στα DaVinci, Grundtvig, Erasmus+.
-Κάτοχος 7 Europasses. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απάντηση Ι. Μπούγα, σε Επίκαιρη Ερώτηση της “ΝΙΚΗ” για τηΣχολή Δικαστικών Λειτουργών

Στον προγραμματισμό πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κα…