Home Uncategorized Σταθης Λεοντιου για τους Ρομά: “ μοναδική λύση η απογκετοποίηση και η ένταξη τους στην κοινωνία”

Σταθης Λεοντιου για τους Ρομά: “ μοναδική λύση η απογκετοποίηση και η ένταξη τους στην κοινωνία”

Οι ευθύνες ανήκουν πρωτίστως στην κεντρική εξουσία για τις άθλιες συνθήκες ζωής των σκηνιτών Ρομά της Άμφισσας εκτιμά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Στάθης Λεοντίου
Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση τονίζοντας ότι δεν αντιμετώπισαν ποτέ ολοκληρωμένα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της απογκετοποίησης
Επιπλέον, ο κ Λεοντίου τονίζει ότι για την παράταξή του οι Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου οι οποίοι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι από ένα σύστημα που τους ποδοπατά
Τέλος, προτείνει τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου , με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, στην κατεύθυνση άρσης των αδικιών σε βάρος τους

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ Λεοντίου

Η κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς της Άμφισσας όπου διαμένουν δεκάδες οικογένειες Ρομά με τα παιδιά τους μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, δίχως στοιχειώδεις υποδομές στέγασης, πόσιμου νερού, ρεύματος κλπ, είναι γνωστή σε όλους. Οι ευθύνες γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πρωτίστως της κεντρικής εξουσίας, του κράτους και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Ευθύνη έχουν και οι αιρετοί της τοπικής διοίκησης που δεν αντιμετώπισαν ποτέ ολοκληρωμένα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της απογκετοποίησης, παρά μόνο αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές σε βάρος της κοινότητας των Ρομά. Με διάφορα προγράμματα μετεγκατάστασής τους σε οργανωμένους οικισμούς, με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και ελλιπή χρηματοδότηση, δίχως άλλα ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ένταξης. Ως αποτέλεσμα αυτού, με το που τελειώνουν τα προγράμματα, οι κοινότητες των Ρομά να επανέρχονται στην πρότερη ή και χειρότερη κατάσταση. Κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και στην περιοχή της Άμφισσας.
Τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, να κουκουλώνεται προσωρινά το πρόβλημα και να εμφανίζεται μετά εντονότερο, όπως συμβαίνει συνήθως.
Για εμάς μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη των Ρομά στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας έτσι τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας που εμφανίζονται στις κοινότητές τους.
Οι Ρομά είναι κι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας. Στην ταξική κοινωνία στην οποία ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.
Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως πρέπει με την πλήρη ευθύνη του κράτους, σε ένα μακροχρόνιο, ολοκληρωμένο σχέδιο με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση να ενθαρρυνθούν οι Ρομά, αλλά να διεκδικήσουν και οι ίδιοι:
Άμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι περιοχές που κατοικούν με τη δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών, όπου απαιτείται.
Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών των Ρομά. Ένταξή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός.
Πλήρη και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογίας, ώστε η εμπορική δραστηριότητα που ασκούν να μην έχει συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία.

Σταθης Λεοντίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…