Home Δήμος Δελφών Στάχτη μεγάλο μέρος της Βαρνάκοβας
Δήμος Δελφών - 29 Ιανουαρίου, 2017

Στάχτη μεγάλο μέρος της Βαρνάκοβας

 Ανυπολόγιστες ζημιές υπέστη η Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου Δωρίδας που τυλίχθηκε στις φλόγες από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ο κεντρικός βυζαντινός ναός φαίνεται να έχει γλιτώσει από τη φωτιά ωστόσο η καταστροφή στο μοναστήρι είναι τεράστια. Το αρχονταρίκι μπορεί να σώθηκε ωστόσο τα κελιά των μοναχών έχουν καταστραφεί. Το ίδιο και το αρχείο της Μονής.

Ωστόσο μετά από μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών σώθηκε η  Ιερή εικόνα της Παναγίας και τα Ιερά Λείψανα. Πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από ξυλόσομπες που βρίσκονταν στα κελιά των μοναχών.

Στην Ιερά Μονή βρέθηκαν άμεσα ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από εννέα οχήματα με 20 άνδρες, όπου και κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.

Όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς. Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…