Home Δήμος Δελφών Σημαντικά έργα του δήμου Δελφών ξεμπλοκάρουν και βρίσκουν αναδόχους
Δήμος Δελφών - 2 Απριλίου, 2013

Σημαντικά έργα του δήμου Δελφών ξεμπλοκάρουν και βρίσκουν αναδόχους

Έργα εκατομμυρίων ξεκινούν το επόμενο διάστημα
Σημαντικά έργα του δήμου Δελφών ξεμπλοκάρουν και βρίσκουν αναδόχους
-Εγκαθίστανται οι εργολάβοι μετά από πολλές καθυστερήσεις για δυο μεγάλα έργα ύδρευσης σε Ιτέα και Μαριολάτα και την παιδική χαρά Άμφισσας, ενώ κοντά στην επιλογή αναδόχου είναι και η αποχέτευση Κίρρας. Με κλήρωση θα βγει ο ανάδοχος για το υπόλοιπο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Άμφισσας.
 
Σωρεία σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, έχει σε εξέλιξη ο Δήμος Δελφών που αυτές τις μέρες είτε δημοπρατούνται είτε εγκαθίστανται οι ανάδοχοι, συνολικού προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης δημοπρατείται την Τρίτη το έργο «Ανάπλαση χώρου αναψυχής περιοχής Συνοικισμού» (Υποέργο 1 της πράξης «Ανάπλαση περιοχής Συνοικισμού» με συνολικό προϋπολογισμό 1.066.000 ευρώ. Το έργο αφορά επεμβάσεις ανάπλασης επί του σκεπασμένου μέρους του υλαίθου, από το Λύκειο μέχρι τον Αη Γιάννη, με στόχο να βελτιώσει την εικόνα της περιοχής. Το δεύτερο υποέργο αφορά την αγορά οικοπέδου (μπροστά από το μίνι μάρκετ στη διασταύρωση) καθώς ένα παλιό κτίσμα εμποδίζει την κυκλοφορία και κόβει τη μια λωρίδα σχεδόν του δρόμου.
Επίσης, ένα «ταλαιπωρημένο» έργο, η «Ανάπλαση της πλατείας Παιδικής Χαράς», θα βρει έχει επιτέλους εργολάβο, για να προχωρήσει και να αποπερατωθεί. Ν’ αναφέρουμε ότι το έργο είχε ξεκινήσει από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, όπου δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα στη χρηματοδότησή του. Δημοπρατήθηκε ξανά το Σεπτέμβρη του 2012, με αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό και προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, ενώ ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί τις επόμενες μέρες, καθώς υπήρξε καθυστέρηση με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Το έργο είναι πολύ αρκετά σημαντικό για την Άμφισσα, καθώς αφορά την περιοχή του ΚΤΕΛ που αποτελεί και την πρώτη εικόνα κάθε επισκέπτη της περιοχής.
Η κλήρωση θα δώσει, όπως ορίζει ο νόμος, τον ανάδοχο του έργου υπόλοιπο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Άμφισσας που αφορά το κομμάτι από την ταβέρνα Φαρόπουλου έως τη διασταύρωση, καθώς έδωσαν το ίδιο ποσοστό έκπτωσης δυο εργολάβοι στο διαγωνισμό που έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 242.000 ευρώ και με αυτό ολοκληρώνεται ουσιαστικά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Άμφισσας.
Ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί έως το τέλος του μήνα και σε δυο έργα ύδρευσης. Πρόκειται για τα έργα εξωτερικού δικτύου Μαριολάτας και εσωτερικού δικτύου Ιτέας. Αφορούν παλιές δημοπρασίες που καθυστέρησαν λόγω ενστάσεων. Η ύδρευση Μαριολάτας δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και της Ιτέας τον Οκτώβριο του 2011. Η έκπτωση που δόθηκε και στα δυο έργα είναι πολύ μεγάλη με την Ιτέα να παίρνει σχεδόν το 60% του αρχικού προϋπολογισμού, καθώς από το 1.090.000 ε που δημοπρατήθηκε η σύμβαση υπογράφηκε με 484.000 ε, ενώ η Μαριολάτα από τις 431.000 που δημοπρατήθηκε θα κοστίσει μόλις 241.000 ευρώ.
Ένα έργο που παρουσίασε τεράστια καθυστέρηση είναι η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Κίρρας, καθώς είχε δημοπρατηθεί ανεπιτυχώς τον Απρίλιο του 2012 και στη συνέχεια βγήκε σε διαγωνισμό το Νοέμβριο. Σήμερα είναι στη φάση της επιλογής αναδόχου. Το έργο δημοπρατήθηκε με 1.300.000 ευρώ.
Εν αναμονή είναι και δυο εντάξεις έργων που αφορούν αναπλάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιτέας και το Πολύδροσο.
Επιπλέον εντός των ημερών θα ανακοινωθεί από την περιφέρεια η οριστική ένταξη του έργου κατασκευής ΧΥΤΥ και εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αναγκαία έργα υποδομής. Το έργο υπολογίζεται να βγει σε δημοπρασία τον Μάιο, όπως τόνισε ο κ. Φουσέκης.
Ακόμη, χθες υπήρχε σε εξέλιξη μια σοβαρή σύσκεψη με εκπροσώπους της αρμόδιας υπηρεσίας και του δήμου Δελφών για την οικία Πανουργιά. Έχουν ελεγχθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες, οι οποίες θα αποσταλούν στη Λαμία για να αποφανθεί. Μετά την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών θα προχωρήσει η διαδικασία για την οριστική ένταξη του έργου, την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης και την δημοπράτησή της αποκατάστασης του κτιρίου. Και αυτό το έργο είναι προενταγμένο στις αστικές αναπλάσεις.
Τέλος, ο Δήμαρχος Δελφών σε δηλώσεις του στην «ΩΤΦ» τόνισε την σημασία των έργων αυτών για την περιοχή. «Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, καθώς το οικονομικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό. Έχουμε πολλά έργα που προσπαθούμε να ωριμάσουμε με ίδια μέσα και σε αυτό βοηθάει πολύ το μόνιμο στελεχιακό δυναμικό του δήμου, αλλά και η σύμβουλος με την οποία συνεργαζόμαστε. Επιδιώκουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά τόσο την πορεία των έργων, που πολλές φορές μπορεί κάτι να κολλήσει σε γραφειοκρατικά κυρίως θέματα και θα πρέπει κάποιος να φροντίσει την απεμπλοκή τους από αγκυλώσεις, αλλά τους κωδικούς των προγραμμάτων, που όπως γνωρίζεται ανοίγουν για λίγο και κλείνουν αμέσως. Άλλωστε, αυτή ήταν και η προεκλογική μας δέσμευση: να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε δυνατότητα μας δοθεί», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…