Home Uncategorized Σε συνέντευξή του ο π.αντιδήμαρχος κ.Θανάσης Τσονάκας προτείνει Ενεργειακή κοινότητα

Σε συνέντευξή του ο π.αντιδήμαρχος κ.Θανάσης Τσονάκας προτείνει Ενεργειακή κοινότητα

Σε συνέντευξή του ο π.αντιδήμαρχος κ.Θανάσης Τσονάκας προτείνει

Ενεργειακή κοινότητα

-Τονίζει ότι μπορεί να ιδρυθεί από το δήμο ή τη ΔΕΥΑ για να διαχυθούν ως τεχνολογίες και ως οικονομικά κίνητρα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα των δημοτών.

-Επιδιώκει τα θέματα να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ εξηγεί γιατί δε συμμετέχει στις Σχολικές Επιτροπές. 

Για όλα τα έργα του Γαλαξιδίου, την εξέλιξή τους, αλλά και τι σχέσεις του με τη Δημοτική Αρχή μιλάει ο π.αντιδήμαρχος κ.Θανάσης Τσονάκας σε συνέντευξή του στην ΩτΦ. 

Εξηγεί ότι δεν μετακινήθηκε από τον αρχικό σχεδιασμό για το Ναυτικό Όμιλο, ενώ αναφέρει τους ρυθμούς των καθυστερήσεων στα έργα, δίνοντας ως παράδειγμα το Παρθεναγωγείο. 

Καταθέτει τη δελεαστική πρόταση να γίνει ενεργειακή κοινότητα από το δήμο Δελφών και εξηγεί που συναινεί με τις ΑΠΕ. 

 

«Ο κ.Γρίβας διαφώνησε με τον εαυτό του»

ΩτΦ: Στη συνέντευξη του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και της κοινότητας παραδέχτηκε καθυστερήσεις. Ωστόσο είπε ότι όλα τα έργα προχωρούν κανονικά. Τι σας κάνει να είστε απαισιόδοξος;

Θ.Τ.: Αρχικά σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στην εφημερίδα σας και μου δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσω τις σκέψεις μου και τις αγωνίες μου, μέσα από αυτά. 

Αναφορικά με τα έργα του Λιμενικού ταμείου ανησυχώ διότι αρκετά από αυτά είχαν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ και αργότερα, «μετακόμισαν» στο «Αντ.Τρίτσης». Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ παγώνει το πρόγραμμα αυτό. Τι κάνουμε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση; Αναφορικά με τα έργα του δήμου, έπειτα από έγγραφη ερώτησή μου, που είχα πραγματοποιήσει στις 21-9-20 για το Παρθεναγωγείο, που ρωτούσα αν έχει τροποποιηθεί η μελέτη και ζητούσα αντίγραφο, μου απάντησαν έμμεσα, έπειτα από δυο μήνες καθυστέρηση, ότι δεν έχει τροποποιηθεί καθώς και  ότι με κάποιες συμπληρωματικές εργασίες θα καταστεί λειτουργικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί το έργο στους κατοίκους του Γαλαξιδίου. Οπότε, ενάμισι χρόνο μετά δε βλέπουμε βήμα προόδου. Άρα, τι να με κάνει να αισιοδοξώ; 

ΩτΦ: Γιατί διαφωνήσατε με την αλλαγή χρήσης του έργου του ναυτικού Ομίλου;

Θ.Τ.: Για να μη φανεί ότι είμαι περίεργος ή αιρετικός θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, εμείς ως Δημοτική Αρχή, η Περιφέρεια, το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο είχαμε κάνει σύσκεψη και είχαμε καλέσει τον πρόεδρο του Ναυταθλητικού Ομίλου κ. Θύμιο Γρίβα. Όλοι μας συμφωνήσαμε ο ένας όροφος να διατεθεί στο Λιμεναρχείο και ο άλλος στο Ναυταθλητικό Όμιλο. Ο κ. Γρίβας συμφώνησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά, όταν έγινε αντιδήμαρχος υιοθέτησε άλλη άποψη. Προφανώς λοιπόν, δεν είμαι αυτός που διαφωνεί, ο κ. Γρίβας διαφώνησε με τον εαυτό του. 

Εδώ βέβαια, θέλω να διευκρινίσω ότι ο λόγος που επιλέξαμε να τοποθετήσουμε το Λιμεναρχείο στο εν λόγω κτίριο, είναι πως πρόκειται για εμβληματικό, σε στρατηγικό σημείο, που δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης του λιμανιού και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και μακροημέρευση του Λιμεναρχείου στο Γαλαξίδι. 

«Τα θέματα να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο»

ΩτΦ: Έχετε κάνει αρκετές παρεμβάσεις για διάφορα θέματα και έχετε εισακουστεί. Δεν εισπράττετε την διάθεση της Δημοτικής Αρχής για συνεργασία;  

Θ.Τ.: Επιλέγω πάντα να απαντώ σε οποιοδήποτε δίλημμα με προτάσεις. Δεν είμαι υπέρ των καταγγελιών, ποτέ δεν το έκανα και ούτε πρόκειται να το κάνω μελλοντικά. Οποιοδήποτε ζήτημα, θέλω να λύνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όποιο άλλο δημοκρατικό όργανο συμμετέχω. Σας θυμίζω ότι καταθέτω πάντα προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου και των δημοτικών οργάνων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχω προτείνει τη συμμετοχή του καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γιώργου Παναγιάρη στην επιτροπή Μέριμνας του Ναυτικού Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου και ακόμη περιμένω την εξέλιξή του.

Να ιδρυθεί ενεργειακή κοινότητα

ΩτΦ: Τελικά είστε υπέρ ή κατά με τις ΑΠΕ, γιατί σας έχουμε δει να καταψηφίζετε, αλλά και να υπερψηφίζετε άδειες;

Θ.Τ.: Η θέση μου είναι θετική για τις ΑΠΕ και τις επενδύσεις που δημιουργούν ισχυρό ενεργειακό δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας. Οι ΑΠΕ να μην είναι υπόθεση μόνο για λίγους, αλλά να διαχυθούν ως τεχνολογίες και ως οικονομικά κίνητρα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα των δημοτών του δήμου μας, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά οικονομικά και περιβαλλοντικά. Προτείνω ο δήμος Δελφών να ιδρύσει ενεργειακή κοινότητα, αλλά και αν έχει κώλυμα ο δήμος, να το κάνει η ΔΕΥΑ. Να καλέσουν τους δημότες να συμμετέχουν επενδυτικά με όποιο ποσό μπορεί ο καθένας, κερδίζοντας 20 με 25% ετησίως απόδοση των χρημάτων που θα έχουν τοποθετήσει, μειώνοντας κατά πολύ  παράλληλα το ενεργειακό τους κόστος. Θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, εκτός τν άλλων ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρόσφατα περάσαμε τον ΟΕΥ του δήμου Δελφών. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει και ένα τμήμα ΑΠΕ. Υπάρχουν αρκετές δημοτικές εκτάσεις στις οποίες η τοποθέτηση ΑΠΕ δεν θα είναι ενοχλητική ή επιβαρυντική στο τουριστικό και πολιτιστικό μέτωπο του δήμου μας. 

ΩτΦ: Τι σας έχει ενοχλήσει περισσότερο στους διαδόχους σας;

Θ.Τ.: Με έχει ενοχλήσει αφάνταστα η απαξίωση του έργου που βρήκαν σε εξέλιξη από την προηγούμενη περίοδο και η προσπάθεια οικειοποίησής του. Σας υπενθυμίζω ότι ο σημερινός δήμαρχος παρουσίασε τα έργα που είναι σε εξέλιξη εκ των οποίων τα 44 ήταν μεγάλα έργα που προετοιμάστηκαν στη δική μας περίοδο. Σε αυτά τα έργα οι μελέτες «βγήκαν» σκοπίμως προβληματικές ή τους βρήκαν άλλα κουσούρια, προσβάλλοντας τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, γιατί ως γνωστόν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν εκπονούν μελέτες, απλώς συντονίζουν. Αυτή η στάση δεν είναι πολιτικά έντιμη και θυμίζει άλλες εποχές και πολιτικούς που δημιούργησαν σχολές. Πολιτικούς που μέχρι σήμερα καλούμαστε «να πληρώσουμε το μάρμαρο». 

«Θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα»

ΩτΦ: Ποια έργα πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τώρα;

Θ.Τ.: Αν δεν είχαν αλλάξει πορεία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το Παρθεναγωγείο, όπως σας ανέφερα παραπάνω, η Σπηλιά, η ανάπλαση του κόμβου στη γέφυρα, το θεατράκι στη θέση Κεντρί και φυσικά το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, το οποίο έπρεπε να έχει προχωρήσει σημαντικά, αν δεν είχε ήδη παραδοθεί.

ΩτΦ: Η καλή πορεία που είχε δώσει η κ. Καραδήμα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έχει συνέχεια, καθώς η πανδημία και ο Ισθμός συρρίκνωσαν την επισκεψημότητα και τα έσοδά του. Εσάς ποια είναι η άποψή σας; 

Θ.Τ.: Αναμφισβήτητα η καλύτερη πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου η οποία είχε δώσει άλλον αέρα στο λιμάνι του Γαλαξιδίου και είχε αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου, είχε αξιοποιήσει την περιουσία του και το είχε βάλει σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πανδημία και ο Ισθμός είναι αλήθεια ότι έχουν δημιουργήσει σε όλες τις δομές πρόβλημα, όπου πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια όλοι μαζί προκειμένου να τα ξεπεράσουμε και αν συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας. 

«Μακάρι να γίνει το master plan»

ΩτΦ: Το master plan θα λύσει τα σοβαρά χωροταξικά προβλήματα της παραλίας. Πως κρίνετε την πορεία του;

Θ.Τ.: Για να λυθούν τα χωροταξικά προβλήματα της παραλίας δεν αρκεί ένα master plan. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συνεννόηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μακάρι να υλοποιηθούν όλα όσα περιγράφονται, είναι καλό για τον τόπο μας, αλλά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις. 

ΩτΦ: Πως κρίνετε την αντιμετώπιση που έχετε από την πλειοψηφία και συγκεκριμένα από το Δήμαρχο, τους δυο αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου; 

Θ.Τ.: Εκτιμώ ότι δε μου κρατούν κακία, για τις προτάσεις που καταθέτω και για το γεγονός ότι συγκρουόμαστε σε αρκετά θέματα. Γι’ αυτό όπως σας είπα παραπάνω είμαι κατά των καταγγελιών και προσπαθώ όλα τα θέματα να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

«Δια περιφοράς οι συνεδριάσεις των σχολικών επιτροπών»

ΩτΦ: Παρότι ήταν στο αντικείμενό σας οι σχολικές επιτροπές δεν σας βλέπουμε πολύ δραστήριο το τελευταίο διάστημα. Γιατί; 

Θ.Τ.: Παραμένω αδρανής διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν Δημοτικά Συμβούλια δια ζώσης και στις σχολικές επιτροπές να κάνουν συνεδριάσεις δια περιφοράς, γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά και δε λύνονται σε δια περιφοράς συνεδριάσεις. Δεν είναι λίγοι οι διευθυντές που με ενημερώνουν για αρκετά προβλήματα που ζητούν ανταπόκριση. 

ΩτΦ: Πως κρίνετε την αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ;

Θ.Τ.: Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήταν επιβεβλημένη, από τη στιγμή που η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε τότε σοβαρό πρόβλημα υγείας. 

ΩτΦ: Τι περιμένετε για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Πιστεύετε ότι μπορεί να παγιωθεί αυτή η αύξηση;

Θ.Τ.: Από ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις έχει ανοδική πορεία. Μένει να δούμε που θα παγιωθεί και πότε. 

ΩτΦ: Τελικά ποιος θα ηγηθεί της δικής σας παράταξης και τι θα κάνετε εσείς για τις επόμενες εκλογές; 

Θ.Τ.: Υποψήφιος δήμαρχος από την παράταξή μας θα είναι ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος και αυτό είναι δεδομένο. Όπως είχα πει σε προηγούμενη συνέντευξή μου θα είμαι μαζί του. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…