Home Δήμος Δωρίδας Σε συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ.Σταύρος Πολίτης τονίζει: «Μόνη εγγύηση η επανεκλογή του Δημάρχου»

Σε συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ.Σταύρος Πολίτης τονίζει: «Μόνη εγγύηση η επανεκλογή του Δημάρχου»

Σε συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ.Σταύρος Πολίτης τονίζει:

«Μόνη εγγύηση η επανεκλογή του Δημάρχου»

-Μιλάει για έλλειψη προσωπικοτήτων στη Δωρίδα και τονίζει ότι «δεν επιτρέπεται να ρισκάρει κανείς το μέλλον μας,  ούτε χρόνος για χάσιμο υπάρχει».

-Εξηγεί ότι οι αλλεπάλληλες ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους καταγγέλλοντες.

-Υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση κάποιες φορές δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις για το δήμο, ενώ τονίζει ότι τοπικά συμβούλια ασκούν αντιπολίτευση στο δήμαρχο.

 

Στο πλευρό του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη θα σταθεί και ο αντιδήμαρχος Δωρίδας Σταύρος Πολίτης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του.

Ο κ. Πολίτης μιλάει για το τεράστιο έργο που έχουν πετύχει σε επίπεδο εντάξεων, παραδέχεται ότι οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές στον τομέα των δημοπρατήσεων και υπενθυμίζει τη δέσμευση του δημάρχου ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε συμβασιοποίηση τα έργα.

Ακόμη εκφράζει την επιθυμία είτε «να γίνει εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στα τοπικά είτε όλοι  αυτοί που θα εκλέγονται τελικά  να είναι από την παράταξη του δημάρχου», ισχυριζόμενος ότι γίνεται αντιπολίτευση στα χωριά από τα τοπικά συμβούλια.

Διαπιστώνει μια γενικότερη έλλειψη σε προσωπικότητες  που θέλουν  αλλά και μπορούν να οδηγήσουν  τα πράγματα  μπροστά, ενώ ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος, ακόμη και να μείνει εκτός της μάχης για τη σταυροδοσία, αν βρεθούν άξιοι υποψήφιοι που να θέλουν να πάνε την περιοχή μπροστά. «Δεν επιτρέπεται να ρισκάρει κανείς το μέλλον μας,  ούτε χρόνος για χάσιμο υπάρχει.  Η  μόνη εγγύηση είναι η επανεκλογή του δήμαρχου μας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα», τονίζει.

Μιλάει φυσικά και για το «αντικαπεντζωνικό σύνδρομο» τονίζοντας ότι «βλέπουμε ακόμη και  νέα πρόσωπα που διαφαίνεται ότι θα διεκδικήσουν θέση στον Δήμο μας  στις επερχόμενες εκλογές να θέτουν ως μόνο στόχο την εκθρόνιση της παράταξης Καπεντζώνη».

Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός των καταγγελιών, όπως εξηγεί, αφού φαίνεται να μην έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στους καταγγέλλοντες.  Ειδικά για τα λύματα λέει ότι «κάποιοι  όψιμοι οραματιστές του δήμου μας μας πρότειναν προσωρινές, δαπανηρές και παράνομες λύσεις για το θέμα  διαχείρισης των λυμάτων του Μόρνου   και αυτό έχει καταγραφεί στα δημοτικά συμβούλια».

Κρίνει ως μεροληπτική την αντιπολίτευση και την κατηγορεί ότι «δημιουργεί πολλές φορές κακές εντυπώσεις για το Δήμο μας και αυτό δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους».

 

«Σκοπός  μας είναι να μην μετακυλήσουμε το “λογαριασμό” στους δημότες»

 

ΩτΦ: Αθήνα-Δωρίδα. Πόσο δύσκολο είναι να λείπεις από την οικογένειά σου και κυρίως, όταν υπάρχουν παιδιά και παράλληλα να καταγράφεις τόσο καλά αποτελέσματα; 

 

Σ.Π.: Το Αθήνα- Δωρίδα αποτελεί τρόπο ζωής για εμένα καθώς έμεινα πολλά χρόνια και εργάστηκα στην πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα διατηρούσα επιχειρήσεις  και στην Δωρίδα.

Η οικογένειά μου στηρίζει αυτή μου την επιλογή ενώ παράλληλα έχουμε καταφέρει να αξιοποιούμε ποιοτικά τον χρόνο μας ως οικογένεια .

Η απόσταση δεν παύει να είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα  και διαχειρίσιμη.

Όσο για τα καλά αποτελέσματα που αναφέρετε και σας ευχαριστώ,  είναι καρπός εστιασμένης και καλά προγραμματισμένης δουλειάς, χωρίς αναβολές και πάντα υπό στενής παρακολούθησης όλων των ζητημάτων που εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων μου. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς γραφείου και αυτό γίνεται από όπου και αν βρίσκομαι.

 

ΩτΦ: Διαχείριση Οικονομικών, πρόεδρος Οικ. Επιτροπής  πόστα με τεράστιες ευθύνες. Πως εκλαμβάνετε το ρόλο σας, όταν από εσάς περνούν όλα και μπορείτε να εγκρίνετε ή να κόψετε ό,τι θέλετε;

 

Σ.Π.: Η ερώτηση σας  αποτελεί απάντηση σε όσους μιλούν για υποβάθμιση   της ΔΕ Τολοφώνας έναντι των υπολοίπων ενοτήτων του δήμου μας.

Πράγματι ο Δήμαρχος έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά.

Σίγουρα   δε λειτουργώ όπως το περιγράφετε, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας  ότι εγώ θέλω. Στόχος μου είναι πάντα, μέσα από διάλογο με τους συνεργάτες μου, η ορθή διαχείριση των οικονομικών  και η σωστή  ιεράρχηση των εκάστοτε ζητημάτων που προκύπτουν.

  Πρέπει να  γίνει απολύτως κατανοητό   ότι δεν εισπράττουμε από τους πολίτες, ούτε από το κράτος, το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται  για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως δήμος.

Σκοπός  μας είναι να μην μετακυλήσουμε το “λογαριασμό” στους δημότες,  αρκετούς από τους οποίους η οικονομική κρίση έχει καταβάλλει με παράλληλη αξιοποίηση   όλων των  χρηματοδοτικών  προγραμμάτων   και αυτό το έχουμε πετύχει έως τώρα.

Το τμήμα  προγραμματισμού του οποίου  προΐσταμαι έχει συμβάλει τα μέγιστα όσον αφορά τον πραγματικά μεγάλο αριθμό  ήδη  ενταγμένων  έργων  (περίπου  22 εκατομμύρια ευρώ) και  στα υποβληθέντα των οποίων την ένταξη   περιμένουμε εντός του έτους (ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ,  ΥΔΡΕΥΣΗ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ,ΥΔΡΕΥΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ, Η ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ) τα οποία  θα προσθέσουν στην ατζέντα μας  περίπου  άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ ενταγμένων έργων  .

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για αριθμούς,  αλλά σκεφτείτε τι έχει να  γίνει μόλις  δημοπρατηθούν..

 

 «Η αντιπολίτευση δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις για το δήμο»

 

ΩτΦ: Είστε το «αγαπημένο παιδί» της αντιπολίτευσης. Πως και τα έχετε καταφέρει; Παρολα αυτά θέλω να κρίνετε το επίπεδο της ασκηθείσας αντιπολίτευσης;

 

Σ.Π.:  Δεν θα έλεγα το αγαπημένο  όπως με χαρακτηρίζετε. Απλώς θεωρώ πως έχω κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση ορισμένων  μέσα από τοποθετήσεις μου τόσο στο Δημοτικό συμβούλιο όσο και σε προσωπικό επίπεδο στις οποίες δε διστάζω πολλές φορές να παραδεχτώ λάθη για τα οποία παράλληλα πασχίζω να διορθώσω.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση δε συμπεριφέρεται με την ίδια αμεροληψία ψάχνοντας ή δημιουργώντας πολλές φορές κακές εντυπώσεις για το Δήμο μας και αυτό δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους.

Σκοπός όσων ασχολούνται με τα κοινά θα έπρεπε να είναι το κοινό καλό μέσα από προτάσεις και γιατί όχι και μέσα από συνέργειες .  Δυστυχώς ελάχιστες προτάσεις έχουμε ακούσει αυτά τα χρόνια και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει περιοριστεί σε μία ανούσια αντικαπεντζωνική ρητορική.

Βλέπουμε ακόμη και  νέα πρόσωπα που διαφαίνεται ότι θα διεκδικήσουν θέση στον Δήμο μας  στις επερχόμενες εκλογές να θέτουν ως μόνο στόχο την εκθρόνιση της παράταξης Καπεντζώνη .

 

«Θα εστιάσουμε το επόμενο διάστημα  στις δημοπρατήσεις»

 

ΩτΦ: Πηγαίνετε σε εκλογές και φέτος δεν έχετε προκηρύξει ούτε ένα έργο, ενώ έχετε πολλές εντάξεις. Τι συμβαίνει με την περίπτωσή σας;

 

Σ.Π.: Πράγματι λόγω της  υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας,  αλλά και  φέτος ειδικότερα λόγω και της  αλλαγής του εσωτερικού οργανισμού των υπηρεσιών  μας τον Φεβρουάριο, δεν  δημοπρατήσαμε τα  έργα που σαφώς θα επιθυμούσαμε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η άμεση δημοπράτηση των έργων  τόσο λόγω των προθεσμιών τους, όσο και για να φτάσει στους πολίτες το αποτέλεσμα της μεγάλης αλλά και αξιοζήλευτης, θα μου επιτρέψετε, προσπάθειας που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα στον τομέα των εντάξεων.

Έχει γίνει  ήδη σαφές από τον Δήμαρχο ότι  θα εστιάσουμε το επόμενο διάστημα  στις δημοπρατήσεις.

 

ΩτΦ: Ρώτησα και τον κ. Γλυμίτσα, θα ρωτήσω και εσάς που είστε στα παράλια. Πόσο βοήθησε ή δεν βοήθησε την ορεινή περιοχή ο ορισμός της έδρας του δήμου και πόσο «στοίχησε» στην παραλία;

 

Σ.Π.: Όπως πιθανώς  γνωρίζετε κατά τη συνένωση του Καλλικράτη διαφώνησα με τη δημιουργία ενός και μόνο Δήμου στη Δωρίδα. Η μορφολογία καθώς και οι αποστάσεις του Δήμου μας κάθε άλλο παρά βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία καθώς και στην οικονομία   που τέθηκε με τον Καλλικράτη ως στόχος.

Ο ορισμός της έδρας δεν στοίχισε ούτε πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο μιας και από ότι φάνηκε και στους  περισσότερους Δήμους, η διατήρηση των υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες κρίθηκε επιβεβλημένη  πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Αυτό που στοίχισε πραγματικά σε όλους μας  είναι ότι με τον Καλλικράτη δε δόθηκε από το κράτος καμία οικονομική, υλική και σε ανθρώπινο δυναμικό βοήθεια για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Δέκα χρόνια μετά όλοι  σχεδόν οι Δήμοι ακόμα παλεύουν με υποστελεχωμένες ή και καθόλου στελεχωμένες υπηρεσίες.

Σε μια νύχτα  μας μετέφεραν νέες  αρμοδιότητες πχ. αδέσποτα ζώα, σχολικά κτήρια, πολεοδομία  κ.α, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις υποδομές που υπήρχαν σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό.

Παράλληλα με όλα αυτά  αν και λεγόμαστε αυτοδιοίκηση,  συνεχίζουμε μέσα από δαιδαλώδεις νομοθεσίες να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε  χωρίς την  έγκριση πολλών  άλλων  υπηρεσιών.

Όπως καταλαβαίνετε μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν, το πού θα είναι η έδρα ενός δήμου είναι δευτερεύον ζήτημα.

 

«Δε δίνω σημασία σε κακοήθειες»

 

ΩτΦ: Η πορεία σας συνδέθηκε με διάφορες φήμες και κυρίως με διαστρεβλώσεις της αλήθειας. Πως τα διαχειρίζεστε όλα αυτά και ιδίως όταν σας αφορούν;

 

 

Σ.Π.: Στην ζωή μου επιδίωξα και πέτυχα  επαγγελματικούς κυρίως στόχους οι οποίοι μου επιτρέπουν να κινούμαι άνετα και ξέρω καλά ότι αυτό κάποιους τους ενοχλεί.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά αποτελεί μεράκι και παράδοση της οικογένειάς Πολίτη-Κατσικαπή από την οποία κατάγομαι. Φαίνεται ότι το θέμα είναι γονιδιακό…Σε κάθε περίπτωση σεβόμενος την γνωστή σε όλους προσωπικότητά μου και την ιστορία της οικογένειάς μου δε δίνω σημασία σε κακοήθειες.

 

ΩτΦ: Ανώνυμες καταγγελίες. Από αυτές σε τούτη την περίοδο είχατε μπόλικες. Τόσες που η Οικονομική Υπηρεσία σχεδόν παρέλυσε. Από που πιστεύετε ότι προέρχονται και ποιος είναι ο σκοπός τους;

 

Σ.Π.: Κάθε καταγγελία έχει τους  σκοπούς  της. Θεωρώ ότι η παρακώλυση και δυσλειτουργία της  οικονομικής υπηρεσίας  ήταν ένας από αυτούς.

Σας ενημερώνω  πάντως ότι ο έλεγχος όσων καταγγελιών  εξεταστήκαν έως σήμερα  δεν επέφερε τα αποτελέσματα  που κάποιοι «καλοθελητές» θα επιθυμούσαν.

 

ΩτΦ: Είστε και εσείς στους «εν δυνάμει κατηγορούμενος» μιας ακόμη ανώνυμης καταγγελίας για τα λύματα. Πως νοιώθετε που πρέπει να απολογηθείτε για λάθη και παραλείψεις του κράτους και μάλιστα 50 χρόνια πριν;

 

Σ.Π.: Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα η εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό μπήκε ψηλά στην ατζέντα μου. Η προεργασία που είχε γίνει από τον δήμαρχο όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος είχε θέσει το πρόβλημα τόσο στην ελληνική πολιτεία όσο και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν μεγάλη.

Μετά από πολλές  επισκέψεις στα συναρμόδια  υπουργεία, πάντα   με την βοήθεια του βουλευτή μας, φωνάξαμε  ότι το έργο αυτό είναι εθνικής σημασίας και κάπου άρχισε να φαίνεται  φως στο τούνελ. Αναλάβαμε με μεγάλο κόστος την επικαιροποιηση της μελέτης του 2014 η οποία έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση  και υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στο ταμείο ανάκαμψης μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Μετά και από την  πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ Απόβλητων κ. Γραφάκου στην περιοχή μας αισιοδοξώ άμεσα να ανακοινωθεί η ένταξη ενός τόσο σημαντικού έργου για τον δήμο μας.

Παράλληλα, μετά από  κάποιες (όχι  ανώνυμες ) καταγγελίες προς τον εισαγγελέα,  διατάχτηκε έρευνα  καθώς και έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών  για την διάθεση των λυμάτων στην περιοχή .

Για  την ιστορία  θα σας  αναφέρω ότι κάποιοι  όψιμοι οραματιστές του δήμου μας μας πρότειναν προσωρινές , δαπανηρές και παράνομες λύσεις για το θέμα  διαχείρισης των λυμάτων του Μόρνου   και αυτό έχει καταγραφεί στα δημοτικά συμβούλια.

Έχοντας κάνει ο ίδιος  ενέργειες,  αλλά και  γνωρίζοντας  το σύνολο των ενεργειών του Δημάρχου όλα αυτά  τα χρόνια δεν ένοιωσα ούτε νοιώθω υπεύθυνος για την μη εξεύρεση έως τώρα  λύσης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα του τόπου μας. Αντιθέτως νιώθω υπερήφανος γιατί συνέβαλα και εγω στην προσπάθεια για οριστική λύση του.

Εξάλλου οι συνθήκες που το ίδιο το  κράτος δημιούργησε με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης ,κατέστησαν διαχρονικά  το έργο αυτό δυσθεώρητο για τις δυνάμεις του δήμου μας και κανείς μας δεν  μπορεί να υποχρεωθεί στα «αδύνατα».

 

«Θα στηρίξω Γιώργο Καπεντζώνη με όλες μου τις δυνάμεις»

 

ΩτΦ: Οι  υποψήφιοι πρόεδροι θα είναι ξανά υπό τη σκέπη του δημάρχου και οι  υποψήφιοι σύμβουλοι θα παίρνουν σταυρό σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και αν θα δούμε Δ.Ε. χωρίς καμιά εκπροσώπηση στην περιοχή σας;

 

Σ.Π.: Σαφέστατα  οι αρμοδιότητες των προέδρων και των συμβουλίων τους  είναι υποβαθμισμένες.

Υπάρχει όμως σημαντική μερίδα πρόεδρων που συμπεριφέρεται ως ξένο σώμα  από τον Δήμο και αυτό πρέπει να εκλείψει γιατί μπερδεύει τους πολίτες και  υποβαθμίζει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Θα επιθυμούσα  ή να τους γίνει εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων,  ή όλοι  αυτοί που θα εκλέγονται τελικά  να είναι από την παράταξη του δημάρχου γιατί αν και ακούγεται αντιδημοκρατικό,  πρέπει να πάψει αυτού του είδους η  αντιπολίτευση στα χωριά μας.

Πράγματι το εκλογικό μέτρο  για τους δημοτικούς συμβούλους πιστεύω θα ανέβει κατακόρυφα  και ο κίνδυνος μη εκλογής θα αυξηθεί. Οι συμμαχίες θα κρίνουν τα αποτελέσματα   και τώρα θα είναι πολλές…

 

ΩτΦ: Θα είστε υποψήφιος στη Δωρίδα ξανά;

 

Σ.Π.: Δεν θα είχα καμία αντίρρηση στο  να δοθεί η θέση μου στο ψηφοδέλτιο  σε κάποιο-α  που θα   διαφαίνονται  οι  καλές προθέσεις  και  οι δυνατότητες του/της.

Και αυτό γιατί  τη σκληρή και σε αντίξοες συνθήκες δουλειά που έχω κάνει έως τώρα μαζί με τους  συνεργάτες μου δεν θέλω  να την δω να πηγαίνει χαμένη.

Διαφαίνεται  πάντως  μια γενικότερη   έλλειψη σε προσωπικότητες  που θέλουν  αλλά και μπορούν να οδηγήσουν  τα πράγματα  μπροστά .

Δεν επιτρέπεται να ρισκάρει κανείς το μέλλον μας,  ούτε χρόνος για χάσιμο υπάρχει.

Η  μόνη εγγύηση είναι η επανεκλογή του δήμαρχου μας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα γιατί τα προβλήματα, όπως πχ τώρα  με την  ενεργειακή κρίση, θα συνεχιστούν .

Συνεπώς, είτε μέσα είτε έξω από το ψηφοδέλτιο του,  θα στηρίξω Γιώργο Καπεντζώνη με όλες μου τις δυνάμεις  στις επερχόμενες εκλογές εφόσον και ο ίδιος το επιθυμήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…