Home Κοινωνικοί φορείς Σε λίγες ημέρες ξεκινά η δωρεάν διανομή φρούτων σε σχολεία της Φωκίδας
Κοινωνικοί φορείς - 21 Μαρτίου, 2013

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η δωρεάν διανομή φρούτων σε σχολεία της Φωκίδας

Τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Υπ. Ανάπτυξης για τη διάθεση φρούτων σε μαθητές της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης
Σε λίγες ημέρες ξεκινά η δωρεάν διανομή φρούτων σε σχολεία της Φωκίδας
«Δωρεάν πρόσβαση για οικογένειες που έχουν ανάγκη και εκπαίδευση μαθητών στην υγιεινή διατροφή», τονίζει ο Διευθυντής της Α’ βάθμιας κ. Ευαγγέλου
 
Σε εφαρμογή τέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα δωρεάν διανομής στα σχολεία της χώρας φρούτων και φρουτοσαλάτας, που προσφέρονται στους μαθητές σε ειδικές κασετίνες. Ωστόσο στη Φωκίδα η διανομή των φρούτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ σύμφωνα με τον Διευθυντή της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, είναι θέμα ημερών να φτάσουν τα φρούτα στην περιοχή μας.
Να σημειώσουμε ότι πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω κοινοτικών πόρων, και το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» σε κάποιες περιοχές της χώρας, προβλέπει τη διανομή έτοιμης φρουτοσαλάτας μέσα σε φρέσκο ελληνικό χυμό πορτοκαλιού, αλλά και φρούτων (μήλο, αχλάδι και πορτοκάλι), σε 364.665 μαθητές, σε 3.522 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Στόχος του υπουργείου είναι, αφενός οι οικογένειες που έχουν ανάγκη στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φρούτα, αλλά και να εκπαιδευτούν οι μαθητές στο να επιλέγουν φρούτα και προϊόντα υγιεινής διατροφής.
 
Γιάννης Ευαγγέλου, Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας
«Θετικό το πρόγραμμα. Θα διατεθούν φρούτα σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας στη Φωκίδα»
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Γιάννη Ευαγγέλου, μας ενημέρωσε πως και η Φωκίδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων, ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε, ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή αφού τα φρούτα δεν έχουν έρθει ακόμα στο Νομό. «Είναι θέμα μερικών ημερών, να έρθουν τα φρούτα στην περιοχή μας για να ξεκινήσει η διανομή στους μικρούς μαθητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Διευθυντής της Α’ Βάθμιας επεσήμανε πως η κάθε μερίδα που θα δοθεί στους μαθητές θα περιέχει 8 τεμάχια μήλα, 8 τεμάχια πορτοκάλια, 8 τεμάχια αχλάδια καθώς και 7 τεμάχια φρουτοσαλάτα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ειδικές τσάντες και θα διατεθούν σε όλα τα σχολεία της Φωκίδας. Ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι πριν τη διανομή τα πακετάκια θα ελεγχθούν από τους Διευθυντές των σχολείων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στη Χαλκίδα και την Κρήτη, όπου δόθηκαν στα παιδιά σάπια φρούτα. Σχολιάζοντας τη δράση του Υπουργείου, ξεκαθάρισε πως είναι μια πολύ θετική δραστηριότητα η οποία εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και από τη στιγμή που πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια, θα ήταν κρίμα να μείνουν ανεκμετάλλευτα από τη χώρα μας.
Σε ότι αφορά τα κρούσματα υποσιτισμένων παιδιών σε σχολεία που έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Διευθυντής τόνισε πως αν και πολλές οικογένειες στην περιοχή μας περνούν δύσκολα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί τέτοιο κρούσμα σε κάποιο σχολείο της Φωκίδας. Όπως ο ίδιος ανέφερε η Α’ Βάθμια Εκπαίδευση Φωκίδας είναι πάντα σε ετοιμότητα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων, ώστε αν εντοπισθεί περίπτωση μαθητή ο οποίος δεν σιτίζεται σωστά να γίνει άμεση και διακριτική επέμβαση.  
 
Παραλίγο να δοθούν σάπια φρούτα σε μαθητές στη Χαλκίδα
 
Αν και στη Φωκίδα το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο σε πολλές περιοχές που ξεκίνησε η διανομή, όπως η Χαλκίδα και η Κρήτη, παρουσιάστηκαν προβλήματα αφού πολλά από τα φρούτα ήταν σάπια.
Τα τσαντάκια που ήταν έτοιμα για διανομή σε μαθητές στην περιοχή της Χαλκίδας περιείχαν σάπια πορτοκάλια, σε ποσοστό περίπου 50%. Αντίθετα τα αχλάδια και μήλα μέσα στις ίδιες συσκευασίες δεν βρέθηκαν να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρμόδιοι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας, αλλά και οι επόπτες δημόσιας υγείας που πήγαν επιτόπου και εξέτασαν ένα προς ένα όλα τα κιβώτια με φρούτα για τους μαθητές με εντολή εισαγγελέα.
Από νωρίς χθες το πρωί που έγιναν καταγγελίες στην εισαγγελία πλημμελειοδικών της Χαλκίδας, διετάχθη έρευνα και μάλιστα δόθηκε εντολή να μην μοιραστεί τίποτα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών γεωπόνων, οι οποίοι και συντάσσουν την έκθεση τους «το σάπισμα των φρούτων είναι πολύ παλιότερο» και μάλιστα προσδιορίζουν ότι «είχαν τα ίδια προβλήματα και την ημέρα της φόρτωσης τους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επέδρασε στην ποιότητά τους το τριήμερο της Αποκριάς που παρέμειναν στο σχολείο.
Το μεσημέρι στη Χαλκίδα συγκροτήθηκε σύσκεψη, όπου μετείχε κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι αρμόδιος φορέας για την εξέλιξη του προγράμματος, αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Ηλίας Παλιαλέξης, που συντόνισε από πολύ νωρίς τις ενέργειες των κατά τόπους διευθύνσεων εκπαίδευσης.
Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η παρτίδα των φρούτων, έφτασε στα συγκεκριμένα σχολεία, αφότου είχαν φύγει οι μαθητές την περασμένη Παρασκευή. Ένα τμήμα από αυτή την παρτίδα έμεινε εκτός ψυγείων περιμένοντας την επιστροφή των μαθητών. Όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι του σχολείου «δεν είχαν ειδοποιηθεί για την παραλαβή τους δύο μέρες πριν όπως προβλέπει η εντολή που έχουν από το υπουργείο Παιδείας». Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος μεταφοράς των φρούτων ενώ και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν άγνωστες και οι λεπτομέρειες από την σύμβαση μεταξύ του ιδιώτη αναδόχου του προγράμματος και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πάντως από νωρίς το πρωί υπήρξε συνολική αναστάτωση στην περιοχή, δεσμεύτηκαν όλα τα φρούτα που βρίσκονταν στα σχολεία και δεν μοιράστηκε τίποτα. Ήδη συντάσσεται έκθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων για να υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Χαλκίδας που διέταξε την έρευνα ενώ οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα των φρούτων ως «ακατάλληλα για κατανάλωση».
Το πρόγραμμα στην Στερεά Ελλάδα ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα όπου και έχουν τροφοδοτηθεί με φρούτα τα 61 από τα 70 σχολεία της Βοιωτίας και σύμφωνα με τους αρμόδιους της εκπαίδευσης «δεν παρατηρήθηκε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα». Αντίθετα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισε η τροφοδοσία στα σχολεία της Εύβοιας ενώ σε ό,τι αφορά τους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Ήδη με επείγουσα εγκύκλιό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα Ηλ. Παλιαλέξης υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να παραλαμβάνουν οι επιτροπές των δημοτικών σχολείων φρούτα αν δεν έχουν ειδοποιηθεί δύο μέρες πριν και να έχουν συμφωνήσει για τον χρόνο παραλαβής τους. Παράλληλα σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν, δεν θα γίνεται η παραλαβή τους μετά το τέλος του μαθήματος την Παρασκευή έτσι ώστε να μην υπάρχει ενδιάμεσα σαββατοκύριακο όπου η παραμονή τους μέχρι τη Δευτέρα είναι δυνατόν να επιφέρει αλλοιώσεις.
Ακόμη υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος σε οτιδήποτε περιέχει η κάθε συσκευασία φρούτων και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά να υπάρχει άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών οι οποίες και θα αποφασίζουν για την ποιοτική τους κατάσταση και για το αν θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…