Home Δήμος Δελφών Σε αιώνιο γρίφο ανάγεται το θέμα των αθιγγάνων για το δήμο Δελφών: Γόρδιος δεσμός η μετεγκατάσταση των καταυλισμών
Δήμος Δελφών - 23 Μαρτίου, 2013

Σε αιώνιο γρίφο ανάγεται το θέμα των αθιγγάνων για το δήμο Δελφών: Γόρδιος δεσμός η μετεγκατάσταση των καταυλισμών

 
 
 
 
Μπορεί Λονδρέζοι επιστήμονες να κατάφεραν ν’ απαντήσουν στον αιώνιο γρίφο αν «η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα», αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φωκίδας δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα καταφέρουν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται με την εγκατάσταση των αθίγγανων.
Στην πόλη της Άμφισσας, ο πληθυσμός των μόνιμων αθιγγάνων είναι περίπου 350 άτομα, οι οποίοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν μετακινηθεί και άλλοι, από τη Θήβα η περισσότεροι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

 

 
Οι παράνομοι καταυλισμοί

 
Το πρόβλημα των Ρομά είναι πολύ μεγάλο και αρκετά παλιό, ενώ κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ουσιαστικά και οριστικά. Παρότι έχουν συγκεντρωθεί 3000 υπογραφές Αμφισσιωτών και έχουν διαπιστωθεί αυτονόητες παραβάσεις, οι νόμιμες διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Από τον Οκτώβρη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής έκανε καταγγελία στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, όπου και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το δήμο Δελφών οι δυο από τους τρεις «οικισμούς» των Ρομά της περιοχής, είναι παράνομα χωροθετημένοι διότι βρίσκονται εντός Δελφικού Τοπίου. Πρόκειται για τους οικισμούς στο δρόμο της Βίνιανης και κοντά στο ρέμα, άνωθεν και κάτωθεν της Εθνικής Οδού. Εξάλλου και η ΕΥΔΑΠ, σε οικόπεδο της οποίας είναι εγκατεστημένοι, έχει προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.
Επίσης, ο τρίτος οικισμός (παραπλεύρως του αγωγού της ΕΥΔΑΠ) απαγορεύεται ούτως ή άλλως, καθώς έχει συγκεκριμένη απόσταση για όποια μορφή δραστηριότητας. Όσο για τον καταυλισμό μπροστά από το ΒΙΟΠΑ –που είναι κομμάτι του ίδιου οικισμού- έχει υποβαθμίσει όλη της βιομηχανική ζώνη της περιοχής.
Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι όπως μας πληροφόρησαν από το δήμο Δελφών, ο τότε δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημακόπουλος που έκανε τη χωροθέτηση του τρίτου οικισμού κοντά στο ρέμα, είχε αρχικά στείλει έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ ζητώντας έγκριση για την εγκατάσταση των Ρομά στο συγκεκριμένο χώρο. Η έγκριση όμως φέρεται να μη δόθηκε ποτέ, αλλά παρόλα αυτά η τότε Δημοτική Αρχή προχώρησε στην εγκατάστασή τους εκεί.
 
 
 
Ο πολλαπλασιασμός των αθιγγάνων

 
 
Στον τρίτο οικισμό έχει διαπιστωθεί από πέρυσι πολλαπλασιασμών των ατόμων και των οικογενειών. Για το θέμα αυτό είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο κ. Ταγκαλής, όπου στο έγγραφό του, στις 23 -10-2012 προς τον κ. Εισαγγελέα ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη μετακίνηση τσιγγάνων στην περιοχή της Άμφισσας. Η τοποθεσία που επέλεξαν να εγκατασταθούν είναι πλησίον του υπόλοιπου οικισμού των τσιγγάνων και παραπλεύρως του σκεπασμένου αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Η εγκατάστασή τους γίνεται κυρίως σε γήπεδα ιδιωτικά που καταπάτησαν, καταστρέφοντας τις περιφράξεις και οικοδομώντας τις παράγκες τους.
Ο Καποδιστριακός Δήμος Άμφισσας είχε λάβει την υπ’ αρ. 241/2007 απόφαση, αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτω, με την οποία όρισε ως χώρο εγκατάστασης των τσιγγάνων δίπλα στην κοίτη του ποταμού μήκους περίπου 30 μέτρων, παραπλεύρως του σκεπασμένου αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Ο χώρος αυτός είναι ιδιοκτησία της ΕΥΔΑΠ και παραχωρήθηκε προκειμένου να μεταστεγάσει 10 οικογένειες οι οποίοι αποχώρησαν από το χώρο του ΒΙΟΠΑ.
Αντ’ αυτού έχουν εγκατασταθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός. Μόνο οι νέες παράγκες που έχουν στηθεί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 15.
Η Άμφισσα ήταν ανέκαθεν μια πόλη η οποία είχε ένα συγκεκριμένο αριθμό τσιγγάνων, οι οποίοι ζούσαν ισόρροπα με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού τους απέφερε και αντίστοιχη αύξηση της εγκληματικότητας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω:
1. Την αποξήλωση υπέργειων και υπόγειων ηλεκτρικών καλωδιώσεων του ΒΙΟΠΑ, των κόμβων κυκλοφοριακής σύνδεσης, του Κάστρου των Σαλώνων, του Βιολογικού Καθαρισμού κ.λ.π.
2. Την κλοπή ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης – ψύξης του κλειστού Γυμναστηρίου αξίας πλέον των 500.000 ευρώ.
3. Την κλοπή παλαιών και νέων αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού του Δήμου μας.
4. Την κλοπή όλων των καπακιών φρεατίων ομβρίων υδάτων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.
5. Την κλοπή υψηλού αριθμού κατοικιών και επιχειρήσεων εντός της πόλης και όλων των αποθηκών που ευρίσκονται εκτός σχεδίου αυτής.
6. Το κάψιμο μαντριών μαζί με τα ζώα.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι:
– Η πλημμελής λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμους μας (κυρίως της Δ/νσης Περιβάλλοντος Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και η μεγάλη δυσχέρεια στην αντικατάσταση των κλαπέντων λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης.
– Η απομάκρυνση των επενδυτών από το ΒΙΟΠΑ.
– Η οικονομική καταστροφή πολλών επιχειρηματιών της περιοχής μας που διατηρούν αποθήκες και επιχειρήσεις εκτός σχεδίου.
– Η εξαγρίωση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας.
Ο ρατσισμός πλέον, είναι εις βάρος των κατοίκων της Άμφισσας, οι οποίοι τιμωρούνται όταν παρανομήσουν εντός των ζωνών προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών. Αντίθετα, οι τσιγγάνοι ευρισκόμενοι εντός της ζώνης Β’ παραμένουν στο «απυρόβλητο» της Πολιτείας.
Σας γνωρίζω ότι ο Δήμος μας είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος του Ιατροκοινωνικού κέντρου τσιγγάνων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, έχει ορίσει χώρους υποδοχής, εντός των οποίων μεριμνά για την υγιεινή και την επιμόρφωση των τσιγγάνων με τη βοήθεια ενός επιτελείου ανθρώπων με επικεφαλής μια ανθρωπολόγο η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ο Δήμος μας έχει ως στόχο την επαναφορά της ισόρροπης συνύπαρξης με τους τσιγγάνους, όμως δεν πρόκειται να ανεχτεί σε καμία περίπτωση φαινόμενα δημιουργίας «γκέτο» και εξάπλωσης των καταυλισμών με όλες τις παρενέργειες που έχουν.
Παρακαλώ για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο διογκώνεται, πριν εμφανισθούν φαινόμενα αυτοδικίας».

 

 
Η Πολεοδομία και οι αυθαίρετες παράγκες

 
 
Αν και εστάλη επίσης έγγραφο προς την Πολεοδομία για να κινηθεί ο νόμος περί αυθαιρέτων για τα παραπήγματα του οικισμού, η υπηρεσία έχει ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ελέγχους.
Ο μόνος νόμιμος οικισμός είναι ο πρώτος στην περιοχή κοντά στο κάστρο. Οι κάτοικοι δε αυτού του οικισμού είναι οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εδώ και έχουν σχεδόν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία.

 

 
Οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης και υδροδότησης

 

 
Στον τρίτο οικισμό διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων, καθώς υπάρχουν παράνομες συνδέσεις ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Οι παράνομες συνδέσεις διαπιστώθηκαν από συνεργείο του δήμου σε 15 με 18 παράγκες και οι κάτοικοι υπολογίζονται στα 150 με 180 άτομα, όπου ο δήμος εκτιμά ότι έχουν έρθει από όμορους νομούς και δεν είναι στο σύνολό τους δημότες Άμφισσας. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς του δήμου Δελφών οι καταναλώσεις σε ρεύμα κυμαίνονται από 2000 έως 10.000 κιλοβάτ, τα οποία χρεώνονται στο δήμο, καθώς είχε τοποθετηθεί κολώνα στην περιοχή από επέκταση του δημοτικού φωτισμού.
Ανάλογες βεβαίως είναι και οι καταναλώσεις στο νερό όπου γίνεται απίστευτη σπατάλη στη συγκεκριμένη περιοχή. Με τις αλλαγές του νόμου για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ ο υπεύθυνος έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και παραπέμπεται για κακούργημα.
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες ο δήμος Δελφών χθες κοινοποίησε έγγραφο στη ΔΕΗ όπου την ενημερώνει για τις παράνομες συνδέσεις και της ζητεί να διακόψει όχι μόνο αυτές, αλλά και την παροχή. Παράλληλα, εντός των ημερών θα διακόψει και τις συνδέσεις ύδρευσης που είναι παράνομες, αλλά και την παροχή.
Αυτό σαφώς δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ο δήμος αναμένει νέες παράνομες συνδέσεις. Η διαφορά είναι ότι η κατανάλωση του ρεύματος πια δεν θα χρεώνει το δήμο!

 

 
Βραχνάς η μετεγκατάσταση

 
Αν και με βάση της οικεία νομοθεσία η περιφερειακή ενότητα είναι αυτή που θα προτείνει χώρο μετεγκατάστασης και ο δήμος υποχρεούται να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης, στην ουσία όμως ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την εγκατάσταση ευπαθών ομάδων όπως οι αθίγγανοι.
Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα, καθώς οι αθίγγανοι θέλουν να ζουν πέριξ της πόλης και όλες οι εκτάσεις γύρω από την Άμφισσα βρίσκονται εντός Δελφικού Τοπίου.

 

 
Στα όριά της η τοπική κοινωνία

 
Το κλίμα των ντόπιων για τους Ρομά δεν είναι φιλικό και αυτό οφείλεται κυρίως στην παραβατική συμπεριφορά αρκετών από αυτούς που έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Ανοίγουν σπίτια, κλέβουν, καίνε ακόμη και ζώα ζωντανά. Και όλα αυτά φυσικά γίνονται με την συνεργασία κάποιων ντόπιων. Η αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας άλλωστε φαίνεται και από τις 3000 υπογραφές που συνέλεξαν, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.
«Δεν είναι μόνο ότι κλέβουν. Το βασικό είναι ότι καταστρέφουν. Έφτασαν σε σημείο να ξηλώσουν το βιολογικό. Καίνε ζώα, σπάνε. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι μια ευπαθής ομάδα που πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία της. Από την άλλη όμως είναι και τρομερά επικίνδυνη η παραμονή του καταυλισμού στο συγκεκριμένο σημείο. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν φουσκώσει το ρέμα; Δεν θέλω ούτε να το φαντάζομαι. Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, το να ζουν στην εθνική οδό είναι τρομερά επικίνδυνο. Οι όποιες προσπάθειες ενσωμάτωσής τους με προγράμματα έχουν πέσει στο κενό, παρότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ», μας λέει μέλος της Δημοτικής Αρχής και τονίζει ότι μόνο αν έχουν μια σταθερή δουλειά έχει αποδειχθεί πως μπορούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο χρόνος που θα ξηλωθεί ο καταυλισμός είναι θέμα του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα κρίνει αν και πότε θα δώσει εντολή στην Αστυνομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…