Home Δήμος Δελφών «Ρομά» στην Άμφισσα
Δήμος Δελφών - 2 Μαΐου, 2018

«Ρομά» στην Άμφισσα

 Παρέμβαση του Δημάρχου Δελφών 

Θανάση Παναγιωτόπουλου
 
Με την ανακοίνωση της μεγάλης παρέμβασης που εξασφάλισε ο Δήμος μας για τη στέγαση (καταρχήν) και τις δράσεις ένταξης (στη συνέχεια) για τους Ρομά της Άμφισσας, άρχισαν οι αντιδράσεις από μερίδα συμπολιτών μας (κάποιοι καλοπροαίρετοι και άλλοι, λίγοι ευτυχώς, κακοπροαίρετοι).
Αντί να χαρούν αυτοί οι λίγοι και να συγχαρούν το Δήμο μας γιατί, με μια τιτάνια προσπάθεια, κατάφερε πρώτος απ’ όλους τους Δήμους της χώρας να κερδίσει ένα έργο 3 εκατομμυρίων ευρώ, με συνοδευτικές δράσεις πολύ σημαντικές που θα αποφέρουν επιπλέον χρήματα και θέσεις εργασίας στον τόπο μας, αυτοί επέμειναν στη μονότονη πλέον μιζέρια τους. 
Σήμερα θα απευθυνθώ μόνο σε αυτούς τους λίγους κακοπροαίρετους (κάποιοι παριστάνουν και τους «προοδευτικούς», τρομάρα τους…): 
Αναρωτιέμαι αλήθεια αγαπητέ (αν και κακοπροαίρετε…) συμπολίτη μου, που έσπευσες να κατακρίνεις:
Τι σου φταίει αλήθεια;
Προτιμάς τα τσαντήρια και τις παράγκες με νάυλον, σε ανεξέλεγκτους καταυλισμούς γύρω από την πόλη μας; Αυτό το θέαμα είναι ικανοποιητικό και αποδεκτό για εσένα;
Σ’ αρέσει η εικόνα που δίνει η είσοδος της πόλης μας εδώ και δεκαετίες; 
Δεν σε προβληματίζει καθόλου ότι τα παιδάκια (γιατί ναι, κι αυτά παιδιά είναι, όπως τα δικά μας) παίζουν  όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην εθνική οδό και κάποια μάλιστα έχουν χαθεί σε δυστυχήματα;
Στενοχωριέσαι μήπως γιατί η Πολιτεία (και ο Δήμος μας) αποφάσισαν να αφιερώσουν πόρους σ’ αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα, επειδή κατά τη γνώμη σου έπρεπε τα χρήματα να δοθούν αλλού;
Μήπως αγνοείς σκόπιμα ότι ήδη ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα και έχουμε πετύχει την ένταξή μας σε πολύ δύσκολές χρηματοδοτήσεις προς όφελος των αδύναμων κοινωνικά ομάδων (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Παιδικοί Σταθμοί κ.λπ.); Απλά δεν ήθελες να δοθούν χρήματα και για τους «γύφτους» επειδή δεν τους συμπαθείς;
Σε πείραξε τόσο γιατί κάποιοι άνθρωποι που ζουν χρόνια και χρόνια ξυπόλητοι και βρώμικοι σε τσαντήρια, χωρίς τουαλέτα και κουζίνα, θα στεγαστούν σε κανονικά (έστω και ταπεινά) σπίτια;
Αλήθεια σκέφτηκες ποτέ ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό σε μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται από μακρινές χώρες και είναι αλλόγλωσσοι και συνήθως αλλόθρησκοι; Αυτοί κατά τη γνώμη σου είναι περισσότερο άνθρωποι από τους «γύφτους»; 
Σκεφτηκες ότι αυτοί οι λεγόμενοι «Ρομά» είναι έλληνες πολίτες, ομόθρησκοι και ομόγλωσσοί μας, υπηρετούν μαζί μας στον ελληνικό στρατό και θα δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας, όταν κληθούν (όπως έχει ήδη γίνει πολλές φορές στο παρελθόν);
Και εν πάση περιπτώσει, ποια συγκεκριμένη λύση προτείνεις;
Αν στην πραγματικότητα προτείνεις να τους εξοντώσουμε (όπως μεταξύ σοβαρού και αστείου ψιθυρίζουν διάφοροι εξυπνάκηδες), τότε βγες και πες το ανοιχτά και δημόσια. Απλά τότε θα πάψεις να είσαι δικός μου συνομιλητής, γιατί με ναζιστές δεν συνδιαλέγομαι.
Αν προτείνεις (όπως κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, συζητάνε στα καφενεία…) να τους διώξουμε, τότε να ξέρεις ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο. Μιλάμε για δημότες του Δήμου μας και για να είμαι ξεκάθαρος, εγώ ως Δήμαρχος δεν έχω εγγράψει ούτε έναν στα δημοτολόγιά μας. Μιλάμε για μόνιμους κατοίκους Άμφισσας και όχι για ξένους. Κάθε Δήμος είναι υπεύθυνος για τους δημότες του και κανείς Δήμαρχος άλλου τόπου δεν έχει υποχρέωση να φροντίσει τους δημότες άλλου Δήμου, παρά τους δικούς του.
Αν το πρόβλημά σου είναι ο συγκεκριμένος χώρος, γιατί κατά τη γνώμη σου είναι ακατάλληλος, τότε πολύ απλά και κατηγορηματικά σου απαντώ ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο χώρος αυτός έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Άμφισσας, όταν τον Αύγουστο του 2010 ενέκρινε το Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο Άμφισσας, το οποίο εν τέλει ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευσή του σε Φ.Ε.Κ. στις 31.12.2013 από την επόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής και δε χωρά καμία άλλη ερμηνεία, παρά ότι μόνο στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να γίνει η εν λόγω παρέμβαση και όποιος εκ των υστέρων (απ’ όλες τις δημοτικές αρχές που χειριστήκαμε το θέμα) εμφανίζεται σήμερα επιφυλακτικός ή αρνητικός για τη χωροθέτηση, πολύ απλά υποκρίνεται.
Αν η κριτική σου επικεντρώνεται στο ότι οι «γύφτοι» λαμβάνουν διάφορα επιδόματα (όπως το Κ.Ε.Α.) και δεν εκπληρώμουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως λ.χ. να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, τότε με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Ποια είναι όμως η λύση; Αυτή που ζητήσαμε και αυτή που δεσμεύτηκε η Υπουργός κ. Φωτίου να εφαρμόσει, δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση της σχολικής παρακολούθησης με την είσπραξη των επιδομάτων. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξει ένας οργανωμένος μηχανισμός παρακολούθησης, όπως αυτός που δημιουργούμε σήμερα.
Πες μου (αγαπητέ κακοπροαίρετε) και κάτι ακόμη. Σήμερα οι καταγεγραμμένοι Ρομά στην πόλη της Άμφισσας είναι περίπου 450 (εκ των οποίων οι μισοί ανήλικοι!) και η πλειοψηφία τους ζει στην απόλυτη εξαθλίωση, ενώ μέρος από αυτούς έχει στραφεί σε παραβατικές συμπεριφορές (ναρκωτικά, κλοπές, επαιτεία κ.λπ.).
Δηλαδή αν κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και δεν πράξουμε τίποτε, τι θα πετύχουμε (από αυτά που εσύ ίσως θεωρείς λύσεις); Θα πάψουν να αναπαράγονται; Θα φύγουν από την Άμφισσα; Θα σταματήσουν να κλέβουν και να ζητιανεύουν;
Τίποτα τέτοιο δε θα συμβεί! Αντιθέτως, σε λίγα χρόνια με την τρομερή δημογραφική τους εξέλιξη θα φτάσουν τους 700 ή 800 συνδημότες μας (όταν η πόλη δε θα έχει πάνω από 6.000 λοιπούς πολίτες…), θα παραμένουν μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση και η παραβατικότητα θα ενταθεί στο μέγιστο βαθμό.
Η μόνη λύση είναι να παρέμβουμε τώρα (ακολυθώντας άλλωστε στρατηγική που έχει χαράξει η χώρα μας με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία), αίροντας κάποιες συνθήκες από αυτές που τους οδηγούν στην απομόνωση και στην ιδιαίτερη συμπεριφορά που επιδεικνύουν. Ακόμη και 5-10 οικογένειες να βοηθήσουμε να αλλάξουν ζωή (και στην Άμφισσα υπάρχουν τέτοια πετυχημένα παραδείγματα στο παρελθόν), θα έχουμε πετύχει πολλά.
Το μόνο που διασφαλίζει τη βέβαιη αποτυχία είναι η απραξία και η επιπόλαιη διαχείριση των θεμάτων, με διάφορα κλισέ, σαν αυτά που εσύ συνήθως αναμασάς μέσα στην άγνοια ή την ημιμάθεια και την κακή σου προαίρεση, αγαπητέ (κατά τα άλλα…) κακοπροαίρετε συμπολίτη μου.
Τέλος (για εσένα κακοπροαίρετε σχολιαστή), όσον αφορά στα λεγόμενα «ψηφαλάκια» που δήθεν γι’ αυτά αγωνιώ, θα σου θυμίσω ότι εμένα οι «γύφτοι» της Άμφισσας δεν με ψήφισαν, όπως όλοι γνωρίζουν. Ψήφισαν άλλους για τους λόγους που οι ίδιοι επέλεξαν… Αυτό δε σημαίνει ότι θα κλείσω τα μάτια μου στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της πόλης μου, ούτε βέβαια ότι θα ακολουθήσω τα «κακά παραδείγματα» ψηφοθηρίας που κάποιοι επέλεξαν στο παρελθόν για τους ανθρώπους αυτούς.   
Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μου, που είναι άνθρωποι πονετικοί, φιλελεύθεροι και προοδευτικοί.
Αγαπητοί φίλοι, ας μην αφήνουμε αυτούς τους λίγους μίζερους και οπισθοδρομικούς ανθρώπους να θέτουν την ατζέντα στη δημόσια συζήτηση (όπου και να διεξάγεται αυτή). Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον τόπο μας με ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις, ακόμη κι αν αυτές έχουν πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. 
Δεν ενδίδουμε, δε φοβόμαστε και δεν αποδεχόμαστε την εμπάθεια και τα συμπλέγματα κανενός. Αντίθετα αντιμετωπίζουμε όλους μας τους συνδημότες (από τους πιο προβεβλημένους και καταξιωμένους, έως τους πιο παραγκωνισμένους και προβληματικούς) με όρους ισότητας και δικαιοσύνης.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…