Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Π.Σπυροπουλου: “Ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 6 Ιουλίου, 2019

Π.Σπυροπουλου: “Ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ”

 Δυο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Πένυ Σπυροπούλου τονίζει

“ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να

συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ”

 - Χαρακτηρίζει “μέτριο πολιτικό” τον κ Κωστοπαναγιώτου και αναφέρει πέντε έργα και παρεμβάσεις που δεν κατάφερε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-”Τι σχέση έχουν  με την αριστερά και την κεντροαριστερά όταν κυριολεκτικά διέλυσαν το ΕΣΥ που περήφανα δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, όταν έκοψαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν  φορολόγησαν άγρια τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας;”, αναρωτιέται.

 

 

Χείμαρρος στο λόγο της η υποψήφια βουλευτής Φωκίδας με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κα Πένυ Σπυροπούλου δεν διστάζει πει τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και όταν αναφέρεται στις αιτίες πτώσης των ποσοστών του κόμματός της τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. 

Εκείνο όμως που αναμένεται να συζητηθεί και να μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα του τόπου είναι η καθαρή απάντησή  της στο ερώτημα αν θα πρέπει το κόμμα της να μπει σε κυβέρνηση μετεκλογικά,  είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. «…το δίλλημα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ούτε Μητσοτάκης ή χάος, όπως επιχειρούν να εκβιάσουν τους πολίτες. Εμείς λέμε ότι το δίλλημα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής – Πα.Σο.Κ. ή νέες περιπέτειες. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό. … …Για όλους αυτούς τους λόγους ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ» , Θα αναφέρει χαρακτηριστικά

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η απάντησή της στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κεντροαριστερά :  « Τι σχέση έχουν  με την αριστερά και την κεντροαριστερά όταν κυριολεκτικά διέλυσαν το ΕΣΥ που περήφανα δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, όταν έκοψαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν  φορολόγησαν άγρια τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας;» , θα αναρωτηθεί

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το νομό μας  αφού θα χαρακτηρίσει «μέτριο πολιτικό» τον κ Κωστοπαναγιώτου αναφέρει πέντε περιπτώσεις έργων και προβλημάτων που δεν μπόρεσε να επιλύσει η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι  « Δυστυχώς, δεν δόθηκαν λύσεις σε μεγάλα και πάγια προβλήματα της Φωκίδας»

 Τέλος, στο ερώτημα αν θα παραμείνετε πολιτικά ενεργή και μετά τις εκλογές  

Θα απαντήσει ότι η  παρουσία της  δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ανανεώνοντας το ραντεβού της με τους πολίτες για μετά τις εκλογές.

 

 

 

Η υποψηφιότητά σας είχε ανακοινωθεί μήνες πριν, γιατί δεν το εκμεταλλευτήκατε;

 

Σας θυμίζω ότι διατελώ αυτοδιοικητικό στέλεχος του δήμου Δωρίδας από την ίδρυσή του καλλικρατικού οργανισμού. Ανακοινώθηκα τον Μάρτιο και όπως ξέρετε είχαμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη στο Δήμο, όπου μαζί με το δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαμε υποχρέωση να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και δεν το μετανιώνω.

Είναι αλήθεια ότι για την έδρα έχω πολύ λίγο χρόνο για να κάνω τον προεκλογικό μου αγώνα, αλλά να ξέρετε ότι έχω συνηθίσει να δίνω μάχες σε συμπυκνωμένους χρόνους.

 

 Η πρόεδρος   Φ. Γεννηματά ζητεί από τους πολίτες να μη δώσουν πλειοψηφία σε κανένα κόμμα . Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μπει  σε συγκυβέρνηση;

 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ΠΑ.ΣΟ.Κ κάνει το αυτονόητο, ζητάει ψήφο στο κόμμα μας για να εφαρμόσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και δράσεων το οποίο έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας. Αυτονόητο είναι επίσης ότι αφού ζητάμε από τον κόσμο να μας ψηφίσει λέμε ότι το δίλλημα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ούτε Μητσοτάκης ή χάος, όπως επιχειρούν να εκβιάσουν τους πολίτες. Εμείς λέμε ότι το δίλλημα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής – Πα.Σο.Κ. ή νέες περιπέτειες. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

Σημαίνει ΕΓΓΥΗΣΗ απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία Ν.Δ. και σε ένα ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ, που φάνηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Σημαίνει ισχυρή φωνή του κόσμου της εργασίας,  των επιχειρήσεων, της επιστήμης, των αγροτών των συνταξιούχων των νέων ανθρώπων.

Ισχυρή φωνή από τη θέση της ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

Για όλους αυτούς τους λόγους ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

 

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος αρκεί να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Δυστυχώς, το 2009 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου πέσαμε πάνω στην παγκόσμια οικονομική κρίση που με ευθύνες του Κώστα Καραμανλή αλλά και του τότε υπουργού του Προκόπη  Παυλόπουλου έπληξε πολλαπλασιαστικά την Ελλάδα.

Τότε, ως υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική δύναμη δεν  δραπετεύσαμε  , όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής   .  Βάλαμε πλάτη για να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία η χώρα σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κατάσταση για την Ελλάδα ήταν πολύ άσχημη.

Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ήταν υπαρκτός και πολύ πιθανός. Και ενώ λοιπόν τότε αναλάβαμε τις ευθύνες μας και συντελέσαμε στην επαναφορά της σταθερότητας με την ύπαρξη κυβέρνησης, αυτό , δυστυχώς, δεν εκτιμήθηκε από τον ελληνικό λαό , τον οποίο δικαιολογώ. Εισπράξαμε μια γερή σφαλιάρα και πέσαμε από το 44% στο περίπου 4%.

Ήταν μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε και να επαναπροσδιοριστούμε, κάναμε και κάνουμε την αυτοκριτική μας και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πλέον, κοιτάζουμε μπροστά και ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της πραγματικής – και όχι δήθεν κεντροαριστεράς – είναι μπροστά μας , είναι ορατά . Φιλοδοξούμε σε αυτές τις εκλογές να βάλουμε ακόμη ένα λιθαράκι για να καταστεί ξανά κραταιά και υπολογίσιμη η πραγματική κεντροαριστερά.

 Για αυτό την ερχόμενη Κυριακή διεκδικούμε την θετική ψήφο του ελληνικού λαού με πρόταση το Σχέδιο Ελλάδα, που είναι ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, πιστοί στις αρχές του προοδευτικού χώρου.

 

 

Πως αποτιμάτε την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και Κωστοπαναγιώτου, τόσο για τη χώρα, όσο και για τη Φωκίδα;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε και φεύγει…

Αφήνει όμως πίσω μεγάλη ζημιά και βαριά κληρονομιά.

Δεσμεύσεις που καθήλωσαν την οικονομία, εξοντωτικούς φόρους, φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, εγκατάλειψη της νέας γενιάς.

Όλα αυτά τα χρόνια που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης 10 έπαιρνε από τους πολίτες και  ένα τους επέστρεφε για το οποίο μάλιστα θριαμβολογούσε λες και απευθυνόταν σε ανίδαιους ιθαγενείς.

Καλλιέργησε τον διχασμό. Έκανε παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα και χρεοκόπησε με την «Καραμανλική συνιστώσα» και τον ακροδεξιό συνεταίρο του το όνομα της αριστεράς.

 Αντί να ασκήσει τόσα χρόνια κριτική στον Κώστα Καραμανλή για τις τεράστιες ευθύνες του στην παραλίγο χρεωκοπία της χώρας τον είχε στα όπα-όπα παίρνοντας ως αντάλλαγμα την στήριξη κάποιων από τη λεγόμενη «Καραμανλική συνιστώσα». Και όταν πριν από λίγες ημέρες ο Καραμανλής μίλησε δημόσια μετά από δέκα χρόνια και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν Μητσοτάκη, τότε ο Τσίπρας άρχισε να του ασκεί κριτική για το Μακεδονικό. Λες και οι υπηρεσίες του κράτους δεν είχαν τόσα χρόνια στην κατοχή τους αυτά τα έγγραφα και τα βρήκαν τώρα …..

Για αυτό ισχυρίζομαι ότι η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε τις προοδευτικές αρχές και αξίες!!

 

Όσο για τον κύριο Κωστοπαναγιώτου, τον οποίο συμπαθώ ως άνθρωπο, η άποψή μου είναι ότι καίτοι είναι ένας εξαιρετικός γιατρός, εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε μέτριος πολιτικός.

Δεν δόθηκαν λύσεις σε μεγάλα και πάγια προβλήματα της Φωκίδας. Ενδεικτικά αναφέρω :

1. το πρόβλημα με την άρδευση του Ελαιώνα το οποίο έχει βαλτώσει, ενώ υπάρχει η πίστωση, δεν άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να πιέσει τους αρμόδιους φορείς βάλουν το έργο σε πρώτη προτεραιότητα,

2. νέο οδικό δίκτυο Μπράλου –Ιτέας, Μαλανδίνου-Λιδωρικίου, Ιτέας- Αγίου Νικολάου: δεν έγινε τίποτα,

3. Αναδασμός πεδιάδας Μόρνου: ακόμη περιμένει ο κόσμος να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο, το οποίο προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο κ. Κωστοπαναγιώτου ότι θα διευθετήσει,

4. δεν τροποποιήθηκε η  υγειονομική διάταξη Α5 για την ανάπτυξη των περιοχών γύρω από τη λίμνη του Μόρνου, παρότι και αυτό ήταν προεκλογικό τάξιμο…

5. Δεν κατάφερε να ανοίξει η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας… 

Εν ολίγοις απών από πρωτοβουλίες και έργα πνοής για την περιοχή της Φωκίδας …

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκφράσει τον κεντροαριστερό χώρο;

 

Με στελέχη καρικατούρες όπως η Τασούλα, η Θεανώ, ο  Πολάκης, ο Καρανίκας, ο Νίκος και άλλοι πολλοί, κυβέρνησαν με έπαρση και αλαζονεία , χωρίς καμία συναίσθηση των συνεπειών των πεπραγμένων τους, εξ ου και οι κατά καιρούς ασύλληπτες τοποθετήσεις τους για μείζονα θέματα της Ελλάδας.

Αφού πρώτα έταξαν και φούσκωσαν τα μυαλά των πολιτών, που είχαν ανάγκη να πιστέψουν, με τις πράξεις τους  ακύρωσαν τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Απέτυχαν να εκφράσουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Διέλυσαν τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπερφορολόγησαν και ενίσχυσαν την κοινωνική ανισότητα, έκαναν παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα που κανένας δεν θα διανοείτο να κάνει.

Ο κεντροαριστερός χώρος διαπνέεται από βασικές αρχές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν εφάρμοσε. Κατέληξε να μοιράζει επιδόματα τα οποία τελικά δεν λαμβάνουν αυτοί που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Και να σας πω και κάτι ακόμη: Τι σχέση έχουν με την κεντροαριστερά και τις προοδευτικές ιδέες  η μέχρι πρότινος φιλοβασιλική   Κουντουρά, η Παπακώστα που απεκάλεσε «κατσαρίδες» τους οικονομικούς μετανάστες, ο φιλελευθερος Τέρενς Κουικ και τόσοι άλλοι που   πήραν μεταγραφή στο ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα μια καρέκλα βουλετή που ίσως κερδίσουν στις επόμενες εκλογές;

Τι σχέση έχουν  με την αριστερά και την κεντροαριστερά όταν κυριολεκτικά διέλυσαν το ΕΣΥ που περήφανα δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, όταν έκοψαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν  φορολόγησαν άγρια τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας; Και ένα τελευταίο: η κεντροαριστερά ποτέ δεν είχε σχέση με τα ψέματα και το λαϊκισμό, ούτε είχε σχέση με τους δήθεν  ψευτοκουλτουριάδηδες που δεν δίστασαν να κάνουν τόσες πολλές κωλοτούμπες στην πολιτική τους έχοντας κατά νου αποκλειστικά και μόνο τις καρέκλες τους και όχι το εθνικό συμφέρον

 

Κάνετε πολύ σκληρό αγώνα, λες και το κόμμα σας παίζει την έδρα. Ποιος είναι ο στόχος σας;

 

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει δεύτερη  έδρα στη Φωκίδα. Ο στόχος είναι η συσπείρωση του χώρου και η κινητοποίηση του κόσμου ώστε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο νομό στις επερχόμενες εκλογές και γιατί όχι το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα.

 

 Θα παραμείνετε πολιτικά ενεργή μετά τις εκλογές με παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που θα ανακύψουν;

 

Φυσικά. Η παρουσία μου δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Στη Φωκίδα συμμετέχω στα κοινά από το 2006, όπου και εκλέχθηκα νομαρχιακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο είχε ηγηθεί η κ. Γιώτα Γαζή. Από το 2010 έως και σήμερα εκλέγομαι στη Δωρίδα. Εφόσον αποφάσισα να συμμετάσχω στο εθνικό ψηφοδέλτιο εννοείται ότι θα συνεχίσω με συνέπεια να ασχολούμαι και θα σταθώ στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας σε όσες μάχες κληθεί να δώσει. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε έχω διατελέσει πρόεδρος για έξι χρόνια στο νομικό πρόσωπο παιδείας και πολιτισμού, του Δήμου Δωρίδας, οπότε η ευαισθησία μου για αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Σε μια περιοχή που διαρκώς οι δομές τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απειλούνται με λουκέτο, που το μοναδικό νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και που του λείπει η Παθολογική Κλινική, μάλλον φαντάζει αυτονόητο ότι έχουμε μπροστά μας σκληρούς αγώνες και μεγάλες μάχες. 

Εις το επανιδείν λοιπόν….

Από την έντυπη έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…