Home Δήμος Δωρίδας Πώς θα θωρακιστούμε από τις φυσικές καταστροφές
Δήμος Δωρίδας - Εικόνες Αρχικής - 4 Σεπτεμβρίου, 2023

Πώς θα θωρακιστούμε από τις φυσικές καταστροφές

Παρέμβαση από τον
Ευθύμιο Γεωργακόπουλο

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, για μια ακόμη φορά, πολλές περιοχές της χώρας δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα, με απίστευτη ζημιά για τις περιουσίες των πολιτών και της πολιτείας, για το περιβάλλον και τη μετέπειτα ζωή μας, για τον τουρισμό, για τη γεωργία και τις μικρές κοινωνίες που ζουν από τη φύση ,για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, και για ότι μακάβριο αφήνει στο πέρασμα της .
Γίνεται, επίσης, συνεχώς λόγος για την κλιματική αλλαγή-κρίση, η οποία, ασφαλώς, υφίσταται, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε συνδυασμό με λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις, στρώνουν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση και την εξάπλωση των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.
Κατά συνέπεια, και ειδικότερα για τις πυρκαγιές, η όποια κριτική ασκείται για τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, σε προσωπικό, και σε ανύπαρκτα η ελλειπή μέτρα πρόληψης ,πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη και η καταστροφή επαναλαμβάνεται!
Η συγκεκριμένη υπόμνηση είναι απαραίτητη, καθώς ο Δήμος Δωρίδας έχει αρκετές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως είναι οι ορεινές που περιλαμβάνουν τα γνωστά όρη Βαρδούσια και Γκιώνα, αλλά και περιοχές παραλιακού μετώπου με χωριά τα οποία ευρίσκονται σε μίξη με εύφλεκτη δασική βλάστηση.
Όλα αυτά κινδυνεύουν και πρέπει να προφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, τόσο από την πύρινη λαίλαπα όσο και από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις κ.λ.π
Ένα οδυνηρό πάθημα, που έρχεται από το κοντινό παρελθόν, πρέπει να λειτουργήσει για εμάς σαν ένα χρήσιμο μάθημα για το μέλλον. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας είναι ένα από τα πλέον ιστορικά Μοναστήρια της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, σχεδόν χίλια χρόνια μετά από την ίδρυση της, έμελλε να παραδοθεί δύο φορές, το 2017 και το 2020, στις πύρινες φλόγες. Από τη δεύτερη πυρκαγιά κάηκαν η θαυματουργή Εικόνα της και άλλα πολύτιμα, ανεκτίμητης αξίας, κειμήλια. Η μεγάλη και ανείπωτη θλίψη που σκόρπισε αυτή η καταστροφή στις μοναχές και στους πιστούς, συνοδεύτηκε από έναν εύλογο προβληματισμό. Γιατί, ιδίως μετά από την πρώτη πυρκαγιά, που φάνταζε σαν ένας κακός οιωνός, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας; Εννοείται και εξυπακούεται ότι η συνδρομή μου στην προαναφερόμενη κατεύθυνση θα ήταν αυτονόητη και δεδομένη, παρότι δεν βρισκόμουν εκείνη την περίοδο σε κάποια (γεωγραφικά) σχετική θέση διοικητικής ευθύνης. Γεγονός που με λύπησε, εφόσον θα έδινα υπηρεσιακά με τους συναδέλφους μου τον καλύτερο εαυτό μου για να αποτραπεί η πύρινη καταστροφή της Ιεράς Μονής . Άλλωστε ως αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς μου καριέρας, κλήθηκα πολλές φορές να αντιμετωπίσω απαιτητικές καταστάσεις και να πάρω δύσκολες αποφάσεις.
Οι συντοπίτες μου θα θυμούνται ότι τέτοιες μέρες, στις 9 Αυγούστου του 2007 ,και στις 29 Δεκεμβρίου 2012 αλλά και την 1 Σεπτεμβρίου 2019, στην περιοχή μας ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές που απείλησαν άμεσα τα χωριά μας Μοναστηράκι ,Κλήμα και Μαγούλα .
Όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες ,χάρη σε έναν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, στον οποίο είχα πρωταγωνιστικό ρόλο, και σε άριστη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δασικών υπηρεσιών και της αστυνομίας καταγράφηκαν οι μικρότερες δυνατές απώλειες, χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Δυστυχώς όμως μια νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στη περιοχή της Ελαίας, στις 6 Αυγούστου του 2021 που γρήγορα έγινε πύρινος όλεθρος καταστρέφοντας ,δασικές εκτάσεις, σπίτια , περιουσίες , αγροκτήματα, ακόμη και ανθρώπινη ζωή!.
Τα χωριά, Ελαία, Καλλιθέα και Τολοφώνα, ακόμη μετρούν τις πληγές τους. Πόνος ,θλίψη και αγανάκτηση για τους κατοίκους όταν είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη!
Δεσμεύομαι έναντι των συμπολιτών μου, εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους και με αναδείξουν δημοτικό σύμβουλο ,με ανιδιοτέλεια να συμβάλλω με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου τα μέγιστα στη θωράκιση του Δήμου μας από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
1. Με καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του δήμου.
2. Με σωστή ανάγνωση των κινδύνων. ( νέα οργανωμένη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αλλά και στις ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας)
3. Διασφάλιση απαιτούμενων πόρων από κάθε πηγή χρηματοδότησης του κράτους για την εξασφάλιση, ανανέωση ,συντήρηση των αναγκαίων μέσων, υποδομών και υλικών.
4. Άρτια εκπαίδευση και πλήρη αξιοποίηση των ομάδων πυρασφάλειας και εθελοντικών ομάδων.
5. Πιστή τήρηση όλων των σχεδίων, δράσεων, μέτρων ,ενεργειών ,και διατάξεων του νομικού πλαισίου και του ετήσιου σχεδίου πολιτική προστασίας στο στάδιο της πρόληψης, της αντιμετώπισης και την αποκατάστασης των τυχών καταστροφών.
6. Αγαστή συνεργασία με την κεντρική Διοίκηση την Περιφέρεια ,και με τους άμεσα συναρμόδιους φορείς (πυροσβεστικές ,δασικές υπηρεσίες, Αστυνομία κ.λ.π)
7. Καλλιέργεια και οργάνωση δικτύου αλληλεγγύης και εθελοντισμού .
8. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με τους συναρμόδιους φορείς για μια άμεση βοήθεια όπου αυτή απαιτηθεί.
Όλοι μαζί με αγάπη για τον τόπο μας, ανιδιοτελή προσφορά, άριστη συνεργασία, δημιουργική σκέψη και σύνθεση απόψεων, να πάμε τον δήμο μας μπροστά, πιο ψηλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…