Home Δήμος Δωρίδας Πως έχασε ο Γ.Καπεντζώνης – Γιατί κέρδισε ο Δ.Γιαννόπουλος

Πως έχασε ο Γ.Καπεντζώνης – Γιατί κέρδισε ο Δ.Γιαννόπουλος

Πως έχασε ο Γ.Καπεντζώνης
Γιατί κέρδισε ο Δ.Γιαννόπουλος
-Κόστη και κέρδη για τους υποστηρικτές τους.
-Η επόμενη μέρα στο δήμο Δωρίδας. -Για «μάχες» μιλάει στο πρώτο μετεκλογικό του μήνυμα ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Γιώργος Καπεντζώνης.

Η αλλαγή φρουράς στο δήμο Δωρίδας δεν είναι μια τυχαία και ευκαιριακή αντίδραση του εκλογικού σώματος, αλλά προκύπτει από μια σειρά λάθη τη απερχόμενης Δημοτικής Αρχής που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα λάθη της ομάδας Καπεντζώνη

Τα λάθη της ομάδας Καπεντζώνη είναι πολλά και εξαιρετικά σοβαρά. Η καθεστηκυία τάξη που έδειχνε να χαρακτηρίζει τη διοίκηση του δήμου ήταν ο πρώτος και βασικός λόγος που οδήγησε στη συντριπτική ήττα της παράταξης. Η συνήθεια δεκατριών συνεχόμενων ετών ήταν λογικό να κουράσει, αλλά και να δημιουργήσει αλαζονικές συμπεριφορές, που πολλές φορές δε γίνονταν καν αντιληπτές, ούτε από τα ίδια τα πρόσωπα που τις παρήγαγαν, αλλά ούτε και από το δήμαρχο που κάλυπτε και συγχωρούσε πάντα τους συνεργάτες του.
Παράλληλα η συγκεκριμένη παράταξη στερείτο συνοχής και ήταν λογικό, αφού πρόκειται για μια καθαρά ανεξάρτητη παράταξη με μέλη που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και πρεσβεύουν διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις. Οι διαφορές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ομάδες οι οποίες λειτουργούσαν ανταγωνιστικά μέταξύ τους, πολλές φορές με σοβαρό και μεγάλο κόστος για την παράταξη.
Επίσης ο κ.Καπεντζώνης και τα βασικά του στελέχη δεν ήταν προετοιμασμένα να αντιμετωπίζουν μια δυνατή υποψηφιότητα, καθώς στο παρελθόν, οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που τους έδωσαν τη νίκη, για ξεχωριστούς λόγους δεν είχαν δυνατό αντίπαλο.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 ήταν μετά την ίδρυση των καλλικρατικών δήμων με τον Τάσο Παγώνη να ηγείται της αντίπαλης παράταξης και να αντιμετωπίζει την αλλαγή έδρας από το Ευπάλιο στο Λιδωρίκι με έντονες τοπικιστικές κόντρες. Το 2014 επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία με τον κ.Γιώργο Κουλούλα να μην μπορεί να πείσει τα παράλια του δήμου ότι θα αντιμετωπιστούν αντικειμενικά. Το 2019 ο Τάσος Φλώρος ηγήθηκε την τελευταία στιγμή και ήταν αδύνατο να καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα που είχε ήδη διαμορφώσει άποψη.

Η σωστή στάση Γιαννόπουλου

Ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Γιαννόπουλος ενθαρρύνθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δελμούζο να κατεβάσει συνδυασμό, ο οποίος και τον βοήθησε σημαντικά να καταρτίσει ψηφοδέλτιο.
Από την παράταξη αυτή ωφελήθηκε τα μέγιστα και ο κ.Δελμούζος, ο οποίος και κατάφερε να εκλεγεί πρώτος με μεγάλη διαφορά, αφού στηρίχθηκε από δυο ολόκληρες δημοτικές παρατάξεις στους δήμους Δελφών και Δωρίδας.
Κατά την προεκλογική περίοδο επέλεξε ήπια στάση, χωρίς να πει μεγάλα λόγια, ενώ απέφυγε συστηματικά την επικοινωνιακή υπερέκθεση. Η άρνησή του να συμμετάσχει σε debate αν και επικρίθηκε σοβαρά δεν του κόστισε εκλογικά τελικά.

Η πώρωση και το φλερτ με την ανία

Πρωταγωνιστικά στελέχη της παράταξης του κ.Γιαννόπουλου επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να πωρώσουν το κλίμα και να συσπειρώσουν την κοινωνία σε ένα «αντικαπεντζωνικό κλίμα», ενοχοποιώντας για όλα τα αρνητικά και τις καθυστερήσεις τον απερχόμενο δήμαρχο και τα μέλη της δημοτικής του αρχής. Η τακτική αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος και λειτούργησε, αφού η μακροχρόνια διοίκηση είχε φέρει κόπωση στους διοικούντες και πολιτική ανία στο εκλογικό σώμα.
Παράλληλα ο κ.Γιαννόπουλος είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι αφοσιώθηκε μόνο στην προεκλογική του στρατηγική, χωρίς το άγχος της διοίκησης του δήμου.

Η πορεία και η επόμενη μέρα

Ο κ.Γιαννόπουλος και οι συνεργάτες του αναλαμβάνουν τη διοίκηση του δήμου Δωρίδας από την 1/1/2024. Απέναντί τους θα καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, που λειτουργούν πολιτικά και γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του δήμου. Αυτά συνεπάγονται ότι θα ασκηθεί και πολύ σοβαρή, αλλά σκληρή και αυστηρή αντιπολίτευση.
Για τη Δημοτική Αρχή που θα συσταθεί από τον επικεφαλής θα πρέπει να είναι συστηματική, σοβαρή και να έχει καλή γνώση του αντικειμένου, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στις απαιτήσεις μιας δυνατής αντιπολίτευσης. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα ωφεληθεί πολλαπλά ο δήμος, γιατί η σωστή και απαιτητική αντιπολίτευση θα οδηγήσει αναγκαστικά στην παραγωγή θετικού αποτελέσματος, άλλως θα απαξιωθεί σύντομα η νέα δημοτική αρχή.

Ξεκάθαρος στο μήνυμά του ο Γιώργος Καπεντζώνης

Σαφές μήνυμα στέλνει στο διάδοχό του, αλλά και στην τοπική κοινωνία ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης από την πρώτη μετεκλογική του αντίδραση, αφού στο μήνυμά του μιλάει για «μάχες». Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:

Αγαπητοί Συμπολίτες μου,

Σεβόμενος απόλυτα το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στο Δήμο Δωρίδος, συγχαίρω τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Δωρίδα» Δημήτρη Γιαννόπουλο για την επιτυχία του, όπως και τα λοιπά μέλη της παράταξής του.
Η παράταξή μας θα υπηρετήσει και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τους πολίτες. Ενωμένοι, μελετημένοι και εποικοδομητικοί θα ασκήσουμε τα καθήκοντα μας σαν μείζονα μειοψηφία. Με σκοπό, αφενός να εκπληρώνουμε σωστά το θεσμικό μας ρόλο, αφετέρου να συνδράμουμε με την εμπειρία μας στην προώθηση λύσεων για μεγάλα ζητήματα του Τόπου μας. Πρωταρχικός στόχος όλων μας οφείλει να είναι η ανάπτυξη της Δωρίδας και μόνο. Δώσαμε πολλές μάχες από το μακρινό 2011 να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη Δωρίδα· και τα καταφέραμε!
Παράλληλα, ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη της παράταξής μας σε δημοτικά και τοπικά ψηφοδέλτια, την οικογένειά μου, και όλον τον κόσμο για την στήριξή του κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δώσαμε όλοι μας ένα δύσκολο και κάποιες φορές άνισο αγώνα, που αυτή τη φορά δεν στέφθηκε μεν με επιτυχία, αλλά μας βρίσκει όλους μια γροθιά την επόμενη μέρα.
Μάχες και αγώνες μας περιμένουν και στο μέλλον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…