Home Εικόνες Αρχικής “ Προχωράμε με αισιοδοξία για έναν Δήμο Δελφών ξανά πρωταγωνιστή”
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 15 Σεπτεμβρίου, 2023

“ Προχωράμε με αισιοδοξία για έναν Δήμο Δελφών ξανά πρωταγωνιστή”

Τους πρόγραμματικούς άξονες της πρότασής του για τον δήμο Δελφών έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος κ Λουκάς Αναγνωστόπουλος.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν τα αναλυτικά προγράμματα ανά Δημοτική Ενότητα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος: “ Η κατάρτιση του προγράμματός μας βασίζεται στον συνεχή και γόνιμο διάλογο με κάθε δημότη από κάθε γωνιά του Δήμου μας, με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επαναφορά του σε τροχιά ανάπτυξης.”
Αναλυτικά οι προγραμματικοί άξονες:

Διοίκηση Δήμου – Αύξηση Aπορροφητικότητας Κοινοτικών Πόρων

Βασική πεποίθηση της Ανανεωτικής Δύναμης του Δήμου Δελφών είναι πως η διοίκηση του Δήμου έχει μία συνέχεια στον χρόνο και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάθε ενέργεια και προσπάθεια, που έχει καταβληθεί από κάθε προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Στόχοι:
-Εξορθολογισμός και αύξηση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-Αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων οικονομικών πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
-Χρηστή και διαφανής διαχείριση των οικονομικών του Δήμου με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του δημότη και περιοδική ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα.
-Έγκαιρη υλοποίηση Προγραμμάτων και Τεχνικών έργων.
Αποτελέσματα:
-Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
-Επαναπροσδιορισμός των τελών του Δήμου και της ΔΕΥΑ προς όφελος των δημοτών.

Πολιτισμός – Δημιουργικότητα – Πολιτιστική Κληρονομιά

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας του Δήμου μας και εν γένει της χώρας μας. Ο Δήμος Δελφών έχει καθήκον να την αναδείξει στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών του.
Σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια – τους πολιτιστικούς φορείς – το Διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μουσειακές Σπουδές» (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) να αναδειχθούν σημαντικά στοιχεία της συλλογικής μας ταυτότητας.
– Επαναπροσδιορισμός του Φεστιβάλ Δελφών με στόχο την ανάδειξη χώρων με ιδιαίτερο συμβολισμό και την προώθηση πρωτότυπων πολιτιστικών δρώμενων.
– Πλαισίωση των δράσεων του Δικτύου Δελφών με δράσεις, που είχαν συμπεριληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.
– Θεσμοθέτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ημέρας των κρυμμένων θησαυρών κάθε Δημοτικής Ενότητας.
– Δημιουργία καινούριων πολιτιστικών διαδρομών.
– Ενιαίος ψηφιακός κατάλογος όλων των εκδηλώσεων – δράσεων, που πραγματοποιούνται στον Δήμο Δελφών από όλους τους φορείς και συλλόγους της περιοχής.
Συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς προώθησης της Δελφικής Ιδέας και του Δελφικού Ιδεώδους.
– Ανάδειξη των δημοτικών μουσειακών χώρων, η οποία θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.
– Συνεργασία με το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, για τη δημιουργία Γεωπάρκου Δελφών, το οποίο θα ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. (Γεωπάρκο ορίζεται μία περιοχή η οποία: Έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και επαρκή επιφάνεια που επιτρέπει μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη).
– Ανάδειξη και κατοχύρωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, είτε αυτή αφορά προϊόντα αγροτο – διατροφής, είτε προϊόντα μεταποίησης (π.χ. δέρματα Χάρμαινας).
– Άμεση προτεραιότητα αποτελεί, η ανάδειξη των μαρτυρικών χωριών του Δήμου μας με την δημιουργία τοπικών κέντρων μνήμης και πληροφόρησης.

Αθλητισμός

-Δημιουργία χώρων ήπιας άθλησης.
-Καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων και των αναγκών αυτών.
-Ολοκλήρωση μελετών αθλητικών χώρων, που παρέμειναν σε επίπεδο σχεδιασμού.
-Ολοκλήρωση συμβασιοποιημένων έργων.
-Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων και αδιάλειπτη λειτουργία αυτών.
-Στήριξη αθλητικών συλλόγων – σωματείων και εθελοντικών ομάδων.
-Στήριξη τοπικών, εθνικών και διεθνών διοργανώσεων, οι οποίες προωθούν το πνεύμα του αθλητισμού και προάγουν τον αθλητικό τουρισμό.

Συνέργειες – Συνδυαστικές
δράσεις με φορείς

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους των δημοτών μας, αποτελούν οι γόνιμες και εποικοδομητικές συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς για θέματα, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Η γενική πεποίθηση «…δεν είναι αρμοδιότητά μου….» δεν ανήκει και δεν πρέπει να ανήκει σε μία σύγχρονη διοίκηση.
Βασικοί φορείς για άμεση συνεργασία με τον Δήμο αποτελούν κατ’ ελάχιστον οι εξής:
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παράρτημα Άμφισσας)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας
Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας.
Λιμενικό Ταμείο Νομού Φωκίδας
Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας (Συνεταιριστική Επιχείρηση)
Όμοροι Δήμοι
Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε.
Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)
Εμπορικοί – Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι

Διαχείριση Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών – Πολιτική Προστασία

Εξορθολογισμός διαχείρισης πόρων πολιτικής προστασίας με έμφαση στη θωράκιση των πόλεων – χωριών – οικισμών μας.
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών του Δήμου Δελφών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, με παράλληλη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αναβάθμιση Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών

Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε στη διαρκή αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών δομών:
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Βρεφικά Τμήματα
ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων
ΚΑΠΗ

-Καταγραφή αναγκών παιδικών χαρών και αποκατάσταση αυτών. Δημιουργία νέων παιδικών χαρών.
-Διαρκής μέριμνα για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.
-Μέριμνα για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
-Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και βελτίωση υφιστάμενων δομών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.
– Συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές υγείας (Νοσοκομείο Άμφισσας – Κέντρο Υγείας Ιτέας) για την βέλτιστη λειτουργία των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Ένταξη σε χρηματοδοτουμενα προγράμματα υγείας που αφορούν δημοτικές δομές με έμφαση στις ορεινές Κοινότητες του Δήμου μας.

Αγροτική οικονομία – Διαχείριση Ελαιώνα της Άμφισσας

-Προώθηση της ΠΟΠ Κονσερβολιάς Αμφίσσης και του ελαιολάδου μας.
-Διεκδίκηση χρηματοδότησης για την εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας καθώς και σε άλση και περιαστικά δάση.
-Ενεργός συμμετοχή στην προσπάθεια των αρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση των πληγεισών εκτάσεων και της ολοκλήρωσης του έργου της άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας.

Προγραμματισμός για συστηματική συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε όλο το εύρος του Δήμου Δελφών.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής μας θα προχωρήσουμε στη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας σε άμεσο έλεγχο και επισκευή, όπου κρίνεται αναγκαίο των συστημάτων ποτίσματος των ζώων.

Δράσεις και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς λέξεις στο χαρτί, αλλά μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες δράσεις, πρακτικές και έργα, τα οποία δεν προωθήθηκαν στον Δήμο μας την τελευταία τετραετία. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοχευμένες δράσεις, που σχεδιάζει η Ανανεωτική Δύναμη του Δήμου Δελφών.

Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων με την ενεργοποίηση του προγράμματος κομποστοποίησης και την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών. Δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου Πράσινων Σημείων για την απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών.
Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου για δράσεις και έργα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και αυτοπαραγωγής ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος του Δήμου και της ΔΕΥΑ και κατ’ επέκταση η οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
Επιτάχυνση των διαδικασιών αναβάθμισης των υφιστάμενων Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων και σχεδιασμός/υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης υγρών αποβλήτων για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.
Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την απόκτηση ηλεκτρικών δημοτικών οχημάτων, προς αντικατάσταση των παλαιότερων συμβατικών οχημάτων του Δήμου και δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Ενεργό συμμετοχή του Δήμου μας σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του εθελοντισμού (π.χ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κ.α.)

Τουρισμός

Ο Δήμος Δελφών θα προχωρήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μία ενιαία στρατηγική και σε στοχευμένες ενέργειες, που προάγουν την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, που προσφέρει η περιοχή μας.

-Δημιουργία Γραφείου Τουρισμού, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την προβολή και την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
-Δημιουργία ψηφιακών διαδραστικών πινάκων με την περιγραφή και απεικόνιση των αξιοθέατων της κάθε πόλης.
-Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για ενημέρωση – καθοδήγηση – παροχή χρήσιμων πληροφοριών στον επισκέπτη με την αξιοποίηση των δημοφιλέστερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
-Βελτίωση ψηφιακού αρχείου στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου των αξιοθέατων της περιοχής.
-Διασύνδεση με ενημερωτικές ιστοσελίδες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
-Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών μουσείων.
-Ταξίδια εξοικείωσης σε πρακτορεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες, με στόχο την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
-Ενίσχυση των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, ποδηλατικές διαδρομές, αναρριχητικό πεδίο, συνεδριακός, αθλητικός, θαλάσσιος και θρησκευτικός τουρισμός).

Καθημερινότητα – Καθαριότητα

-Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα του πολίτη.
-Καθαροί κοινόχρηστοι χώροι.
-Αναζωογόνηση του αστικού πρασίνου.
-Ενίσχυση και καθαρισμός των κάδων και του αστικού εξοπλισμού.
Χωροθέτηση σημείων εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων.
-Αποκομιδή απορριμμάτων σε τακτικότερη βάση, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
-Ενεργοποίηση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για τον οδοφωτισμό κοινοχρήστων χώρων.
-Στήριξη της λειτουργίας και των έργων της ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Δελφών).

Με τους παραπάνω βασικούς άξονες προτεραιοτήτων επιδιώκεται η επαναχάραξη της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Δελφών. Η ομάδα της Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών με συνεχή και μεθοδική εργασία δεσμεύεται για έναν σύγχρονο Δήμο Δελφών, ο οποίος να βρίσκεται δίπλα στους δημότες του. Η διαρκής συρρίκνωση του πληθυσμού που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, με την φυγή κυρίως των νέων ανθρώπων που αναζητούν το μέλλον τους σε άλλες περιοχές της χώρας μας και σε χώρες του εξωτερικού, πρέπει να σταματήσει. Βασική παράμετρος στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει η προώθηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που πρέπει να λάβουν χώρα στον τόπο μας. Ο Δήμος Δελφών οφείλει να είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή. Παράλληλα ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για να αξιοποιήσει το παγκοσμίως γνωστό όνομα του προς όφελος της ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής μας και των δημοτών του.
Οι εκλογές της 8ης του Οκτώβρη δεν έχουν έναν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν το ορόσημο για να επιτύχουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε και που δυστυχώς συνεχώς αναβάλλονται. Προς την κατεύθυνση αυτή σας ζητώ όλοι μαζί να εργασθούμε, είτε από την θέση του δημότη είτε από την θέση του αιρετού, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας!

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Δελφών

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…